eRapport

Brudd i hofteskålen, behandl.eldre

Prosjekt
Prosjektnummer
2004133
Ansvarlig person
Olav Røise
Institusjon
Ullevål universitetssykehus HF
Prosjektkategori
Fritt forskningsprosjekt
Helsekategori
Ortopedics
Forskningsaktivitet
Klinisk somatisk - med vekt på kirurgiske fag
Rapporter
2007
Brudd i acetabulum er ofte assosiert med stor syklighet hos eldre pasienter. Det er ønskelig å med en enklere og mer skånsom utredning og bedret indikasjonsstilling for behandling. Kunnskapen om hva som karakteriserer pasienter det går dårlig med er, er mangelfull og langtidsresultat for denne pasientgruppen er ikke veldokumentert i litteraturen.Siden 1993 har alle pasienter med brudd i hofteskålen blitt registrert prospektivt ihh. til fast protokoll mhp. utredning, behandling, rehabilitering og etterkontroller. Prosjektet omfatter 4 studier. Det første studiet er et internasjonalt interobserverstudium mhp. å bruke 3-dimensjonal CT i utredning og indikasjonsstilling for behandling. Studie nr. 2 tar utgangspunkt i de pasientene som har dårligst resultat. Hvilke tilleggsfaktorer kjennetgner pasientgruppen. Har de behov for en annen tilnærming i behandling og rehabilitering? Det tredje arbeidet skal se på hvordan det går med pasienter som er operert med fremre tilgang, ileoinguinaltilgang. Hvilke bruddtyper i hofteskålen er velegnet for denne tilgangen og hvorledes går det med pasientene? Arbeide nr. 4 ser på hvilket funksjonsnivå pasienter over 60 år kan forventes å oppnå etter å ha gjennomgått brudd i hofteskålen. Disse pasientene har et annet rehabiliteringsforløp enn yngre pasienter. Det er ingen internasjonal konsensus om hvorvidt eldre pasienter skal behandles operativt eller konservativt. Utvelgelsen av de rette pasientene for operasjon er uavklart. En stor del av hele prosjektet retter seg også mot vedlikehold og konvertering av data i den elektroniske basen. Det foreligger ingen andre databaser med tilsvarende god oppfølging av pasientene. Arbeidet med basen er grunnleggende for dette aktuelle prosjektet og kommende doktorgradsarbeider hvor virkelig langtidsresultat etter god oppfølging, kan presenteres. For tiden konverteres basen fra databaseprogrammet Filemaker til Access. Videre er har dette arbeidet understøttet doktorgradsarbeidet til Stein Øvre som disputerer 8. mai 2007 med avhandlingen "Acetabular fractures. Classification, Outcome Instruments and Prognostic Factors." Vår stipendiat på prosjektet var av familiære grunner nødt til å trekke seg. Det har imidlertid vært jobbet kontinuerlig i prosjektet med databasehåndteringen og vi har nå fra høsten 2007 inkludert ny stipendiat.
Vitenskapelige artikler
Øvre S, Madsen JE, Røise O

Transitional transverse acetabular fractures: differences between fractures with a large posterio-superior fragment and the inverse T-fracture--a report of 10 unusual cases.

Acta Orthop 2005 Dec;76(6):803-8.

PMID: 16470433

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler