eRapport

RATAF (RATe control in Atrial Fibrillation) - Kontroll av hjertefrekvens ved forkammerflimmer

Prosjekt
Prosjektnummer
2006025
Ansvarlig person
Arnljot Tveit
Institusjon
Sykehuset Asker og Bærum HF
Prosjektkategori
Fritt forskningsprosjekt
Helsekategori
Cardiac & Cardiovaskular Systems
Forskningsaktivitet
Klinisk somatisk - med vekt på ikke-kirurgiske fag
Rapporter
2008
De fleste pasienter med atrieflimmer (forkammerflimmer) har unormalt rask puls, og trenger medikamenter for å roe ned pulsen. Det finnes flere forskjellige medikamenter som har denne effekten, men det er lite kunnskap om hvilke medikamenter som er best egnet til den enkelte pasient.Høy pulsfrekvens som finnes hos de fleste pasienter med atrieflimmer kan gi plagsomme symptomer som hjertebank og gjøre at man orker mindre enn normalt. I tillegg kan høy pulsfrekvens over tid gi utvikling av hjertesvikt. Paradoksalt nok kan mange av de medikamenter som brukes til å få pulsen roligere gi bivirkninger i form av økt trettbarhet, men det er ikke lett på forhånd å si hvem som får slike bivirkninger. Det er derfor behov for mer kunnskap om disse medikamentenes effekter og bivirkninger ved atrieflimmer. I dette prosjektet (RATAF - RATe control in Atrial Fibrillation) deltar pasienter med kronisk atrieflimmer som har unormalt rask puls og derfor trenger medikamenter for å redusere pulsfrekvensen. Alle pasientene gjennomfører 4 perioder à 3 uker med 4 forskjellige medikamenter for å roe ned pulsen. Alle medikamentene (to betablokkere og to kalsiumblokkere) er allerede godkjent og i daglig bruk i Norge. Pasientene selv vet hvilke medikamenter de får, men lege og forskningssykepleier vet ikke hva pasientene får i hver periode, for ikke å bli påvirket i sine vurderinger av effekt og bivirkninger. Medikamentene gis i tilfeldig rekkefølge. På slutten av hver 3-ukersperiode gjennomgår pasientene omfattende testing med elektrokardiogram, 24 timers hjerterytmeregistrering, blodprøver og arbeidsbelastning med måling av maksimalt surstoffopptak. I tillegg blir pasientene bedt om å registrere hvordan de opplever sin livskvalitet i det daglige når de bruker de forskjellige medikamentene. Når alle pasientene har gjennomført sine 4 perioder, vil en sammenligne resultater i de forskjellige målingene mellom de 4 forskjellige medikamentene. På denne måten vil vi øke vår kunnskap om effekt og bivirkninger ved bruk av disse medikamenter til pasienter med atrieflimmer. Det er spesielt lite kunnskap om effekten av disse medikamenter hos kvinner med atrieflimmer, og kvinner oppfordres derfor spesielt til å delta. Pr. 31.12.08 er 53 av 60 planlagte pasienter innrullert i studien.
2007
Atrieflimmer (forkammerflimmer) er en vanlig hjerterytmeforstyrrelse som fører til rask og uregelmessig hjerteaksjon. Pasienter med atrieflimmer kan plages av hjertebank, tung pust, svimmelhet eller slapphet. Atrieflimmer svekker hjertets pumpeevne og øker samtidig risikoen for dannelse av blodpropp.Hvis en går med konstant atrieflimmer, har det vist seg at rask hjertefrekvens svekker hjertemuskelen over tid. Derfor anbefaler vi ofte medikamenter for å holde hjertefrekvensen på et akseptabelt nivå. Det finnes flere forskjellige medikamenter som kan brukes for å redusere hjertefrekvensen, men det foreligger få studier som sammenlikner effekten av dem. Vi ønsker derfor å sammenligne effekten av 4 kjente medikamenter hos pasienter med rask atrieflimmer. Vi vil måle effekten av medikamentene både på hjertefrekvensen gjennom døgnet, arbeidskapasitet på ergometersykkel, og evntuelle bivirkninger. Vi planlegger å inkludere 60 pasienter med rask atrieflimmer i prosjektet. Det er ønskelig at ca 20 av disse er kvinner. Samtlige pasienter vil få prøve alle de 4 medikamentene i en tilfeldig rekkefølge, hvert medikament i en 3 ukers periode. Før oppstart og etter hver 3 ukers medikamentperiode, vil det bli gjort sykkeltest og hjerterytmeregistrering, og tatt blodprøver. Pasientene vil også fylle ut spørreskjema om livskvalitet og symptomer. Vi håper resultatene av denne studien kan bidra til å gjøre det lettere å velge riktig medikament til den enkelte pasient med atrieflimmer, og på den måten gi bedre behandling og økt livskvalitet til en stor, og stadig voksende, pasientgruppe. Ved utgangen av 2007 var det inkludert 37 pasienter, og studien forventes ferdig i løpet av første halvår 2009. Kontaktperson: Sara Reinvik Ulimoen, stipendiat / assistentlege, SABHF.

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler