eRapport

A randomized controlled multicentre trial of a brief intervention (BI) versus a BI plus cognitive behavioral treatment (CBT) versus nutritional supplementation for patients with long-lasting muscle and back pain.

Prosjekt
Prosjektnummer
2007045
Ansvarlig person
Eli Molde Hagen
Institusjon
Sykehuset innlandet HF
Prosjektkategori
Forskningsprosjekt
Helsekategori
Musculoskeletal
Forskningsaktivitet
6. Treatment Evaluation
Rapporter
2009
Multisenterstudie som vil vurdere effekten av en systematisk behandling med kognitiv atferdsterapi, sammenlignet med en kort intervensjon med råd og veiledning, og med kosttilskudd i form av selolje og soyaolje.For å finne effektive behandlingsmetoder som kan redusere sykefraværet og forebygge kronifisering av ryggplager, er det behov for mer forskning. Psykososiale faktorer som mestring og frykt for bevegelse spiller en stor rolle i overgang fra akutte til kroniske plager. I følge European guidelines for the treatment of chronic low back pain (www.backpaineurope.org), anbefales kognitiv atferdsterapi som behandling for uspesifikke kroniske ryggplager. I denne multisenterstudien vil det vurderes effekten av en systematisk behandling med kognitiv atferdsterapi, sammenlignet med en kort intervensjon med råd og veiledning, og med kosttilskudd i form av selolje og soyaolje. Pasienter sykmeldt for ryggplager i 5 - 7 måneder vil via nav bli invitert til å delta i studien. Totalt skal det inkluderes 600 pasienter i alder 20 - 60 år. De pasienter som samtykker i å delta i studien vil få time på den lokale ryggpoliklinikk for vurdering av inklusjons- og eksklusjonskriterier, og deretter via Universitetet i Bergen bli randomisert til fire grupper: kort intervensjon / kort intervensjon + kognitiv atferdsterapi / kort intervensjon + selolje / kort intervensjon + soyaolje. Ved inklusjon og ved kontroll etter 3, 12 og 24 måneder fyller pasientene ut spørreskjema. Det vil bli tatt blodprøver for undersøkelse av fettstoffer. Studien er et samarbeidsprosjekt med flere ryggpoliklinikker her i landet, ledes fra Unifob helse, Universitetet i Bergen og i samarbeid med King's College, University of London. Inklusjon av pasienter startet i 2008, planlagt til utgangen av 2009. På grunn av for få inkluderte pasienter, er inklusjonstiden utvidet til sommeren 2010.
2008
Multisenterstudie som vil vurdere effekten av en systematisk behandling med kognitiv atferdsterapi, sammenlignet med en kort intervensjon med råd og veiledning, og med kosttilskudd i form av selolje og soyaolje.For å finne effektive behandlingsmetoder som kan redusere sykefraværet og forebygge kronifisering av ryggplager, er det behov for mer forskning. Psykososiale faktorer, som mestring og frykt for bevegelse spiller en stor rolle i overgang fra akutte til kroniske plager. I følge European guidelines for the treatment of chronic low back pain (www.backpaineurope.org), anbefales kognitiv atferdsterapi som behandling for uspesifikke kroniske ryggplager. I denne multisenterstudien vil det vurderes effekten av en systematisk behandling med kognitiv atferdsterapi, sammenlignet med en kort intervensjon med råd og veiledning, og med kosttilskudd i form av selolje og soyaolje. Pasienter sykmeldt for ryggplager i 5 - 7 måneder vil via nav bli invitert til å delta i studien. Totalt skal det inkluderes 600 pasienter i alder 20 - 60 år. De pasienter som samtykker i å delta i studien vil få time på den lokale ryggpoliklinikk for vurdering av inklusjons- og eksklusjonskriterier og deretter via Universitetet i Bergen bli randomisert til fire grupper: kort intervensjon / kort intervensjon + kognitiv atferdsterapi / kort intervensjon + selolje / kort intervensjon + soyaolje. Ved inklusjon og ved kontroll etter 3, 12 og 24 måneder fyller pasientene ut spørreskjema. Det vil bli tatt blodprøver for undersøkelse av fettstoffer. Studien er et samarbeidsprosjekt med flere ryggpoliklinikker her i landet, ledes fra Unifob helse, Universitetet i Bergen og i samarbeid med King's College, University of London. Inklusjon av pasienter startet i 2008 og vil pågå ut 2009.
2007
Multisenterstudie som vil vurdere effekten av en systematisk behandling med kognitiv adferdsterapi, sammenlignet med en kort intervensjon med råd og veiledning, og med kosttilskudd i form av selolje og soyaolje.For å finne effektive behandlingsmetoder som kan redusere sykefraværet og forebygge kronifisering av ryggplager, er det behov for mer forskning. Psykososiale faktorer, som mestring og frykt for bevegelse, spiller en stor rolle i overgang fra akutte til kroniske plager. I følge European guidelines for the treatment of chronic low back pain (www.backpaineurope.org), anbefales kognitiv adferdsterapi som behandling for uspesifikke kroniske ryggplager. I denne multisenterstudien vil det vurderes effekten av en systematisk behandling med kognitiv adferdsterapi, sammenlignet med en kort intervensjon med råd og veiledning, og med kosttilskudd i form av selolje eller soyaolje. Pasienter til studien vil bli rekruttert via NAV. Pasienter sykmeldt for ryggplager i 5 - 7 måneder vil bli invitert til å delta i studien. Totalt skal det inkluderes 600 pasienter i studien i alder 20 - 60 år. De pasienter som samtykker i å delta i studien vil få tilbud om time på den lokale ryggpoliklinikk for vurdering av inklusjons- og eksklusjonskriterier og randomisering til fire grupper: kort intervensjon / kort intervensjon + kognitiv adferdsterapi / kort intervensjon + selolje / kort intervensjon + soyaolje. Ved inklusjon og ved kontroll etter 3, 12 og 24 måneder fyller pasientene ut spørreskjema. Det vil bli tatt blodprøver for undersøkelse av fettstoffer. Det er i to norske studier (Indahl et al 1995 og Hagen et al 2000) dokumentert at en kort og enkel intervensjon ved en ryggpoliklinikk for pasienter sykmeldt 8 - 12 uker for rygglidelser, medfører raskere friskmelding sammenlignet med vanlig behandling i primærhelsetjenesten. Ca. 30 % kom ikke tilbake i jobb. Hovedmål i denne studien er å evaluere om kognitiv adferdsterapi gitt i tillegg til den korte og enkle intervensjonen, vil kunne gi tilleggseffekt på reduksjon av sykefraværet. I tillegg vil det også bli evaluert helseplager / smerter og nedsatt funksjon ved standard spørreskjemaer ved 12 og 24 måneders oppfølging. Ryggpoliklinikken har i 2007 fått økonomisk støtte til 20 % stilling for lege og 10 % stilling for fysioterapeut. Hele 2007 har gått med til forprosjektarbeid. Inklusjon av pasienter starter i 2008.

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler