eRapport

An evaluation of the Norwegian Breast Cancer Screening Program on DCIS, overdiagnosis and implementation of new technology

Prosjekt
Prosjektnummer
2008041
Ansvarlig person
Tor Haldorsen
Institusjon
Oslo universitetssykehus HF
Prosjektkategori
Doktorgradsstipend
Helsekategori
Cancer
Forskningsaktivitet
8. Health Services
Rapporter
2013 - sluttrapport
Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner. Formålet med mammografiscreening er å oppdage svulstene tidlig slik at man gjennom tidlig behandling av svulstene reduserer dødeligheten. Mammografiscreening har vært mye debattert både i vitenskapelige tidsskrifter og i allmenne media. Det er uenighet om omfanget av fordeler (redusert brystkreftdødelighet) og ulemper (overdiagnostikk: brystkreft som ikke ville blitt diagnostisert i kvinnens levetid dersom hun ikke hadde deltatt på screening), og avveiningen mellom disse. I sin avhandling har Ragnhild Sørum Falk studert ulike forhold ved tidligdiagnostikk av brystkreft i forbindelse med innføringen av Mammografiprogrammet. Studiene viser en økt forekomst av forstadiet til brystkreft (ductal carcinoma in situ; DCIS) de siste par tiårene. Økningen skyldes i hovedsak innføringen av Mammografiprogrammet, men også andre faktorer kan være av betydning. Videre hadde kvinner behandlet for DCIS en 5 ganger større risiko for ny DCIS eller brystkreft i løpet av de neste ti årene enn kvinner i normalbefolkningen. Deres risiko for død av brystkreft er også øket sammenlignet med gjennomsnittet i den kvinnelige befolkningen. Omfanget av overdiagnostikk ved brystkreftscreening ble estimert blant kvinner som følger de nasjonale anbefalingene om deltagelse i screening hvert annet år i alderen 50-69 år. Resultatene viser at kvinner som møter til screening har en forhøyet forekomst av DCIS og brystkreft i screeningalder sammenlignet med kvinner som ikke møter. Etter kvinnene forlater programmet (70-79år) sees en reduksjon i forekomsten. Samlet gir dette en overhyppighet av DCIS og brystkreft på mellom 10-20 %. Estimatet er avhengig av definisjon og beregningsmetode men syntes å være lavere enn det som tidligere har blitt publisert på norske data. Detaljerte data om kvinner med lang oppfølgingstid gir det beste grunnlaget for å analysere overdiagnostikk Det må sørges for at det samles inn, registreres og bearbeides data som kan brukes til adekvat evaluering av offentlige tiltak i helsesektoren. Evaluering må sees på som en del av gjennomføringen av tiltaket og det må finnes ressurser til denne. Planlegging av evaluering bør starte før tiltak iverksettes. Lovverket må sikre forskere adgang til individdata som kan belyse fordeler og ulemper av offentlige tiltak.
2012
I prosjektet vil en evaluere det offentlige screeningprogrammet mot brystkreft som startet som et pilotprosjekt i fire fylker i 1995/96 og som siden er utvidet til å omfatte alle fylker. Aspekter man vil konsentrere seg om er forekomst av Ductalt Carcinoma in Situ (DCIS) og overdiagnose.I prosjektet vil en evaluere det offentlige screeningprogrammet mot brystkreft som startet som et pilotprosjekt i fire fylker i 1995/96 og som siden er utvidet til å omfatte alle fylker. Målet for Mammografiprogrammet er å redusere dødeligheten av sykdommen med 30 prosent blant kvinner som inviteres til programmet. Tidlig diagnostikk er nødvendig for å oppnå dette. Aspekter man vil konsentrere seg om er forekomst av Ductalt Carcinoma in Situ (DCIS), overdiagnose og innføring av ny teknologi. DCIS regnes som et forstadium til invasiv brystkreft og oppdages i hovedsak ved hjelp av mammografiundersøkelse. Man forventer at forekomsten av DCIS vil øke ved innføring av screening. I dag behandles DCIS på lik linje med lokalisert invasiv brystkreft. I en artikkel publisert i 2010 studerte man forekomst av DCIS og sammenheng med innføring av Mammografiprogrammet. I en artikkel fra 2011 studerte man senere forekomst av sykdom hos kvinner som har blitt behandlet for DCIS. I forbindelse med screening er overdiagnose definert som tilfeller av brystkreft som ikke vil bli symptomatisk i kvinnens levetid. Overdiagnose er et teoretisk fenomen som ikke kan observeres direkte. Størrelsen kan beregnes ved å sammenligne forekomsten av sykdom etter innføring av mammografiscreening med anslag for hva forekomsten ville være uten screening. Informasjon om invitasjon og frammøte i programmet er sammenholdt med opplysninger om forekomst av DCIS og invasiv brystkreft i Brystkreftdatabasen. Kandidaten har organisert data for analyse av overdiagnose. I en studie følger hun en gruppe kvinner fra de inviteres til Mammografiprogrammet i 1996 og senere, og til utgangen av 2009. Ut i fra antall brystkreftsvulster som oppdages blant kvinner 50-69 år som møter eller ikke møter til screening, og blant kvinner som ikke lenger blir inviterte (70 år og eldre), beregnes overskuddet av svulster. Resultatene finnes i en artikkel som ble akseptert for publisering i International Journal of Cancer 25. januar 2013. Utkast til sammenskriving for doktorgraden foreligger og stipendiaten tar sikte på innlevering i april 2013.
2011
I prosjektet vil en evaluere det offentlige screeningprogrammet mot brystkreft som startet som et pilotprosjekt i fire fylker i 1995/96 og som siden er utvidet til å omfatte alle fylker. Aspekter man vil konsentrere seg om er forekomst av Ductalt Carcinoma in Situ (DCIS), overdiagnose og innføring av ny teknologi.I prosjektet vil en evaluere det offentlige screeningprogrammet mot brystkreft som startet som et pilotprosjekt i fire fylker i 1995/96 og som siden er utvidet til å omfatte alle fylker. Målet for Mammografiprogrammet er å redusere dødeligheten av sykdommen med 30 prosent blant kvinner som inviteres til programmet. Tidlig diagnostikk er nødvendig for å oppnå dette. Aspekter man vil konsentrere seg om er forekomst av Ductalt Carcinoma in Situ (DCIS), overdiagnose og innføring av ny teknologi. DCIS regnes som et forstadium til invasiv brystkreft og oppdages i hovedsak ved hjelp av mammografiundersøkelse. Man forventer at forekomsten av DCIS vil øke ved innføring av screening. I dag behandles DCIS på lik linje med lokalisert invasiv brystkreft. I forbindelse med screening er overdiagnose definert som tilfeller av brystkreft eller DCIS som ikke vil bli symptomatisk i kvinnens levetid. Overdiagnose er et teoretisk fenomen som ikke kan observeres direkte. Man vil prøve å anslå størrelsen på overdiagnose i Mammografiprogrammet ved modellering av de observerte tidstrender. I den publiserte artikkelen fra 2011 studeres DCIS-tilfeller diagnostisert i perioden 1993-2007 mht. senere utvikling av DCIS og invasiv brystkreft. Pasientene hadde en risiko for senere sykdom i løpet av 10 år som var fem ganger så stor som gjennomsnittet blant norske kvinner. Risikoen var avhengig av type behandling av den initielle DCIS. Videre hadde pasientene en firedoblet risiko for død av brystkreft i en påfølgende 10-års periode. I forbindelse med evaluering av Mammografiprogrammet er det opprettet en Brystkreftdatabase. Kandidaten har organisert data om DCIS og invasiv brystkreft f.o.m. 1993 for analyse av overdiagnose. Resultatene vil bli presentert i den tredje og siste artikkel fra prosjektet.
2010
I prosjektet vil en evaluere det offentlige screeningprogrammet mot brystkreft som startet som et pilotprosjekt i fire fylker i 1995/96 og som siden er utvidet til å omfatte alle fylker. Aspekter man vil konsentrere seg om er forekomst av Ductalt Carcinoma in Situ (DCIS), overdiagnose og innføring av ny teknologi.I prosjektet vil en evaluere det offentlige screeningprogrammet mot brystkreft som startet som et pilotprosjekt i fire fylker i 1995/96 og som siden er utvidet til å omfatte alle fylker. Målet for Mammografiprogrammet er å redusere dødeligheten av sykdommen med 30 prosent blant kvinner som inviteres til programmet. Tidlig diagnostikk er nødvendig for å oppnå dette. Aspekter man vil konsentrere seg om er forekomst av Ductalt Carcinoma in Situ (DCIS), overdiagnose og innføring av ny teknologi. DCIS regnes som et forstadium til invasiv brystkreft og oppdages i hovedsak ved hjelp av mammografiundersøkelse. Man forventer at forekomsten av DCIS vil øke ved innføring av screening. I dag behandles DCIS på lik linje med lokalisert invasiv brystkreft. I forbindelse med screening er overdiagnose definert som tilfeller av brystkreft eller DCIS som ikke vil bli symptomatisk i kvinnens levetid. Overdiagnose er et teoretisk fenomen som ikke kan observeres direkte. Man vil prøve å anslå størrelsen på overdiagnose i Mammografiprogrammet ved modellering av de observerte tidstrender. I den publiserte artikkelen studeres hvordan forekomsten av DCIS i perioden 1993-2007 er påvirket av innføringen av offentlig screening mot brystkreft i Norge. Økningen i forekomst er spesielt stor for de aldersgrupper som omfattes av screeningen og når screening innføres i et nytt fylke. For perioden er nesten halvparten av tilfellene oppdaget ved offentlig screening. Opplysningene om DCIS-tilfellene og deres behandling er brukt i oppfølgingstudie mht senere utvikling av DCIS og invasiv brystkreft. Artikkel, "Second events following ductal carcinoma in situ of the breast:a register-based cohort study" ble sendt til "Breast cancer research and treatment" høsten 2010. Etter reviewkommentarer er revidert versjon sendt inn til samme tidsskrift.
2009
I prosjektet vil en evaluere det offentlige screeningprogrammet mot brystkreft som startet som et pilotprosjekt i fire fylker i 1995/96 og som siden er utvidet til å omfatte alle fylker. Aspekter man vil konsentrere seg om er forekomst av Ductalt Carcinoma in Situ (DCIS), overdiagnose og innføring av ny teknologi.I prosjektet vil en evaluere det offentlige screeningprogrammet mot brystkreft som startet som et pilotprosjekt i fire fylker i 1995/96 og som siden er utvidet til å omfatte alle fylker. Målet for Mammografiprogrammet er å redusere dødeligheten av sykdommen med 30 prosent blant kvinner som inviteres til programmet. Tidlig diagnostikk er nødvendig for å oppnå dette. Aspekter man vil konsentrere seg om er forekomst av Ductalt Carcinoma in Situ (DCIS), overdiagnose og innføring av ny teknologi. DCIS regnes som et forstadium til invasiv brystkreft og oppdages i hovedsak ved hjelp av mammografiundersøkelse. Man forventer at forekomsten av DCIS vil øke ved innføring av screening. I dag behandles DCIS på lik linje med lokalisert invasiv brystkreft. I forbindelse med screening er overdiagnose definert som tilfeller av brystkreft eller DCIS som ikke vil bli symptomatisk i kvinnens levetid. Overdiagnose er et teoretisk fenomen som ikke kan observeres direkte. Man vil prøve å anslå størrelsen på overdiagnose i Mammografiprogrammet ved modellering av de observerte tidstrender. Siden starten av programmet har noen fylker tatt i bruk digital teknologi og det kan ha påvirket evnen til å stille tidlig diagnose. I prosjektet har en så langt ingen publiserte forskningsresultater. Prosjektet er meldt og har fått tilråding/godkjenning fra REK, NSD og SHdir. Dataene til to artikler er innsamlet og kvalitetssikret. Man har foretatt litteraturstudier og planlagt analysene. Første artikkel er klar for innsending i løpet av uker og førsteutkast til annen artikkel er ferdig.
2008
I prosjektet vil en evaluere det offentlige screeningprogrammet mot brystkreft som startet som et pilotprosjekt i fire fylker i 1995/96 og som siden er utvidet til å omfatte alle fylker. Aspekter man vil konsentrere seg om er forekomst av Ductalt Carcinoma in Situ (DCIS), overdignose og innføring av ny teknologi.I prosjektet vil en evaluere det offentlige screeningprogrammet mot brystkreft som startet som et pilotprosjekt i fire fylker i 1995/96 og som siden er utvidet til å omfatte alle fylker. Målet for Mammografiprogrammet er å redusere dødeligheten av sykdommen med 30 prosent blant kvinner som inviteres til programmet. Tidlig diagnostikk er nødvendlig for å oppnå dette. Aspekter man vil konsentrere seg om er forekomst av Ductalt Carcinoma in Situ (DCIS), overdignose og innføring av ny teknologi. DCIS regnes som et forstadium til invasiv brystkreft og oppdages i hovedsak ved hjelp av mammografiundersøkelse. Man forventer at forekomsten av DCIS vil øke ved innføring av screening. I dag behandles DCIS på lik linje med lokalisert invasiv brystkreft. I forbindelse med screening er overdiagnose definert som tilfeller av brystkreft eller DCIS som ikke vil bli symptomatisk i kvinnens levetid. Overdiagnose er et teoretisk fenomen som ikke kan observeres direkte. Man vil prøve å anslå størrelsen på overdiagnose i Mammografiprogrammet ved modellering av de observerte insidenstrender. Siden starten av programmet har noen fylker tatt i bruk digital teknologi og det kan ha påvirket evnen til å stille tidlig diagnose. I prosjektet har en sålangt ingen forskningsresultater. Prosjektet er meldt og fått tilråding/godkjenning fra REK, NSD og SHdir. Dataene til to artikler er innsamlet og kvalitetssikret. Man har foretatt litteraturstudier og planlagt analysene. Utkast til første artikkel er skrevet og diskutert to ganger med medforfattere.
Vitenskapelige artikler
Falk Ragnhild Sørum, Hofvind Solveig, Skaane Per, Haldorsen Tor

Overdiagnosis among women attending a population-based mammography screening program.

Int J Cancer 2013 Aug 1;133(3):705-12. Epub 2013 feb 25

PMID: 23355313 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Falk Ragnhild Sørum, Hofvind Solveig, Skaane Per, Haldorsen Tor

Response to comments by Kalager et al. and Zahl et al.

Int J Cancer 2013 Dec 1;133(11):2756-7. Epub 2013 mai 29

PMID: 23650012

Falk Ragnhild Sørum, Hofvind Solveig, Skaane Per, Haldorsen Tor

Second events following ductal carcinoma in situ of the breast: a register-based cohort study.

Breast Cancer Res Treat 2011 Oct;129(3):929-38. Epub 2011 mai 3

PMID: 21537936 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Sørum Ragnhild, Hofvind Solveig, Skaane Per, Haldorsen Tor

Trends in incidence of ductal carcinoma in situ: the effect of a population-based screening programme.

Breast 2010 Dec;19(6):499-505. Epub 2010 jun 17

PMID: 21071225 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Doktorgrader
Ragnhild Sørum Falk

Epidemiological Studies of Early-Stage Breast Cancer in the Norwegian Breast Cancer Screening Program

Disputert:
september 2013
Hovedveileder:
Tor Haldorsen
Deltagere
  • Per Skaane Biveileder
  • Solveig Hofvind Biveileder
  • Tor Haldorsen Hovedveileder
  • Ragnhild Sørum Falk Doktorgradsstipendiat

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler