Respirasjon hos nyfødte
Prosjekt
- Prosjektnummer
- 2008064
- Ansvarlig person
- Trond Markestad
- Institusjon
- Sykehuset Innlandet HF
- Prosjektkategori
- Nytt flerårig forskningsprosjekt
- Helsekategori
- Reproductive Health and Childbirth
- Forskningsaktivitet
- 4. Detection and Diagnosis
Rapporter
Hovedmålet var å etablere normalverdier for pustefrekvens gjennom det første levedøgnet. Delmålene var å undersøke hvordan pustefrekvensen påvirkes av forhold knyttet til svangerskap og fødsel, og til kroppstemperatur og temperatur i rommet, samt undersøke sammenheng mellom puls- og pustefrekvens. Poenget med denne flerårige studien var å samle grunnlagsdata for senere PhD-prosjekt som skulle omfatte analyse og publikasjoner av disse resultatene samt omfatte oppfølging av de registrerte barna med spørreskjema om lungefunksjon. Det er samlet data i følge protokollen gjennom første levedøgn på 1000 nyfødte og disse er koblet til svangerskaps- og fødselsdata registrert i Medisinsk fødselsregister. Datafilene er lagret elektronisk i Sykehuset innlandets forskningsserver og er kvalitetssikret og i delvis analysert. Prosjektet har derfor kommet lenger enn det som var det opprinnelige målet med denne delen av studien. Fra 2012 har cand. med. Lars Tveiten fått innvilget et PhD-stipend for 2 år fra Helse Sørøst for å analysere og publisere de dataene som er samlet inn og for å gjennomføre etterundersøkelsen av barna etter 2-4 år.
Pustemønsteret, og særlig frekvensen, er sannsynligvis det viktigste enkelttegnet på om et nyfødt barn er friskt eller sykt. Det foreligger imidlertid ingen gode undersøkelser over hva som er normal variasjon i nyfødtperioden. I denne studien har vi laget prosentilkurver over respirasjonsfrekvens og undersøkt hvordan normal respirasjonsfrekvens avhenger av viktige faktorer som for eksempel fødselsmåte (keisersnitt, indusert fødsel, spontanfødsel), svangerskapsalder innenfor barn født til termin, tidspunkt for avgang av fostervannet og fostervannets karakter. Foreløpige analyser viser at detter de første 4 timene er respirasjonsfrekvensen relativt stabil, men varierer så mye som fra 30 til ca 70 pr minutt. Det er grunn til å mistenke at variasjon i normal pustefrekvens har sammenheng med lungekapasitet og det er derfor grunn til å se om pustefrekvensen i nyfødtperioden kan si noe om risiko for lungeproblemer de første leveårene. Denne studien vil derfor ha stor betydning for hvordan nyfødte barn bør overvåkes i barselstiden med tanke på å oppdage sykdom og øke vår forståelse for hvordan forhold i svangerskapet, under fødselen og i nyfødtperioden kan ha betydning for risiko for lungesykdom de første leveårene.
Pustevansker hos nyfødte er det viktigste symptomet på sykdom hos nyfødte. I denne studien undersøkes normal variasjon i pustemønsteret gjennom første levedøgn og sammenheng mellom pustemønster, fødselsmåte og forhold i svangerskapet. En vil også undersøke om lungesykdom senere i barnealderen har sammenheng med pustemønsteret i nyfødtperiodenPustemønsteret, og særlig frekvensen, er kanskje det viktigste enkelttegnet på om et nyfødt barn er friskt eller sykt. Det foreligger imidlertid ingen gode undersøkelser over hva som er normal variasjon i nyfødtperioden. Hensikten med studien er å bestemme normalt pustemønster gjennom første levedøgn og se hvordan pustemønsteret avhenger av andre faktorer knyttet til svangerskap, fødsel og barnet selv. Pustefrekvens har sammenheng med lungenes volum, og vi vil også undersøke om gjennomsnittlig, høyeste eller laveste pustefrekvens i første levedøgn kan forutsi risiko for lungesykdom i tidlig barnealder. I studien er 1000 barn født til termin fortløpende undersøkt under standardbetingelser ved 2,4,8,16 og 24 timers alder med hensyn på respirasjons- og pulsfrekvens, temperatur i rektum og på huden på magen og armen. En vil undersøke hvordan disse forskjellige målene er avhengige av hverandre og av temperaturen i rommet, varigheten av svangerskapet, fødselsvekt, svangerskapskomplikasjoner, røking, fødselsmåte, fostervannets karakter, sykdom hos den nyfødte og andre forhold som er registrert i Medisinsk fødselsregister. Alle dataene er kvalitetssikret og koblet mot opplysingene registrert i Medisinsk fødselsregister. Det er laget prosentilskjemaer for normal pustefrekvens, og for tiden utføres dataanalyser med tanke på internasjonal publisering. Det planlegges etterundersøkelse gjennom spørreskjema for å se om pustemønster som nyfødt har sammenheng med senere tendens til lungesykdom
Pustevansker hos nyfødte er det viktigste symptomet på sykdom hos nyfødte. I denne studien vil normal variasjon i pustemønsteret avhengig av fødselsmåte og forhold i svangerskapet, undersøkes gjennom første levedøgn hos barn født til termin. En vil også undersøke om lungesykdom senere i barnealder har sammenheng med pustemønsteret i nyfødtperiodenPustemønsteret, og særlig frekvensen, er kanskje det viktigste enkelttegnet på om et nyfødt barn er friskt eller sykt. Det foreligger imidlertid ingen gode undersøkelser over hva som er normal variasjon i nyfødtperioden. Hensikten med studien er å bestemme normalt pustemønster gjennom første levedøgn og se hvordan pustemønsteret avhenger av andre faktorer knyttet til svangerskap, fødsel og barnet selv. Pustefrekvens har sammenheng med lungenes volum, og vi vil også undersøke om gjennomsnittlig eller laveste pustefrekvens i første levedøgn kan forutsi risiko for lungesykdom i tidlig barnealder. I studien er 1000 barn født til termin fortløpende undersøkt under standardbetingelser ved 2,4,8,16 og 24 timers alder med hensyn på respirasjons- og pulsfrekvens, og temperatur i rektum og på huden på magen og armen. En vil undersøke hvordan disse forskjellige målene er avhengige av hverandre og av temperaturen i rommet, varigheten av svangerskapet, fødselsvekt, svangerskapskomplikasjoner, røking, fødselsmåte, fostervannets karakter, sykdom hos den nyfødte og andre forhold som er registrert i Medisinsk fødselsregister. Ved spørreskjemaundersøkelse vil en senere kartlegge om forekomst av plager fra lunger og luftveier i de to første leveårene har sammenheng med pustemønsteret i nyfødtperioden. Hypotesen er at pustemønsteret reflekterer lungekapasiteten og at denne har betydning for om barnet vil ha plager fra lungene senere. I 2010 vil dataene kvalitetssikres og kobles til opplysningene om svangerskapet fra Medisinsk fødselsregister.
Pustemønsteret hos nyfødte er kanskje det viktigste kliniske uttrykk for om barnet er friskt eller sykt. I dette prosjektet undersøkes normalt pustemønster ved bestemte tidspunkter etter fødselen og i forhold til forskjeller i klinisk forløp av fødslene.Sykdom hos nyfødte barn, for eksempel infeksjoner, hjertefeil og hjerneskader, viser seg oftest først som endring i pustemønsteret, vanligvis som rask, men av og til som påfallende langsom eller uregelmessig pust. Imidlertid foreligger det ikke pålitelige undersøkelser over hva som er normalt pustemønster i første levedøgn. Normal frekvens vil også sannsynligvis variere i forhold til alder, forhold ved svangerskapet (f.eks. om mor har hatt svangerskapsforgiftning eller om barnet har vokst lite i svangerskapet), tidspunkt for vannavgang, forhold ved fostervannet (om det er misfarget eller ikke), om barnet er født ved keisersnitt eller vaginalt og i forhold til om barnet er varmt eller kaldt. I dette prosjektet telles pustefrekvensen og temperaturen rektalt, på huden på magen og på hånden, samt i rommet, 2,4,8,16 og 24 timer etter fødsel på 1000 barn. Målet er å vurdere normal variasjonen i pustemønsteret i forhold til disse variablene. Dersom det skulle vise seg å være en betydelig variasjon i pustefrekvens mellom barn det første levedøgnet, er det planer om å etterundersøke barna ved 2 års alder for å se om rask pust i første levedøgn kan være en risikofaktor for lungeproblemer de første 2 årene. Hypotesen er at rask pust kan være uttrykk for lav lungekapasitet (lavt tidalvolum). Pr 31.12.08 er 641 barn undersøkt, og det antas at komplette data vil foreligge for 1000 barn i slutten av mai 2009. Registreterte data vil kobles opp mot de opplysningene som er registrert for mors helse, svangerskapet og fødselen i Medisinsk fødselsregister.
eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT
Alle henvendelser rettes til eRapport