eRapport

Articular Cartilage Defect in the ACL Injured Knee

Prosjekt
Prosjektnummer
2009003
Ansvarlig person
Asbjørn Årøen
Institusjon
Akershus universitetssykehus HF
Prosjektkategori
Doktorgradsstipend
Helsekategori
Musculoskeletal
Forskningsaktivitet
6. Treatment Evaluation
Rapporter
2015 - sluttrapport
Ortopedisk kirurg og forsker Jan Harald Røtterud har i sin avhandling “Focal cartilage lesions in anterior cruciate ligament-injured knees – Incidence, risk, prognosis and treatment”, vist at dagens behandling av pasienter med skade på kneets fremre korsbånd kombinert med skade på leddbrusken gir dårlige resultater. Skade av kneets fremre korsbånd kombinert med skade på leddbrusken leder ofte til dårlig knefunksjon. Hyppigst rammes yngre idrett- og arbeidsaktive individer. Optimal behandling vil gi bedret livskvalitet for pasientene og reduserte kostnader for samfunnet. Røtterud og medarbeidere benyttet data fra de nasjonale korsbåndsregistrene i Norge og Sverige og analyserte opplysninger fra oppimot 16000 pasienter med fremre korsbåndskade. Dette er et av de største pasientmaterialene som er undersøkt innenfor feltet. I sine arbeider har Røtterud og medarbeidere vist at pasienter med fremre korsbåndskade og bruskskade anga at de hadde dårligere knefunksjon 2 år etter korsbåndsoperasjon enn pasienter uten ledsagende bruskskade. Bruskskaden ble ikke behandlet kirurgisk hos omlag halvparten av pasientene, mens de resterende i hovedsak ble behandlet med kirurgisk opprensking eller syling (mikrofraktur). Opprensking ga ingen effekt og syling ga dårligere resultat enn ingen behandling. Resultatene indikerer at man bør være svært restriktiv med syling av disse bruskskadene. Videre fant Røtterud og medarbeidere at menn generelt og mannlige håndballspillere især er mer utsatt for disse kombinerte skadene. Prosjektet har vist at skade på kneets fremre korsbånd ofte er kombinert med skade på leddbrusken. Det er således nødvendig at helsepersonell som behandler pasienter med fremre korsbåndskader har kunnskap også om disse kombinerte bruskskadene. Videre har prosjektet vist at disse kombinerte skadene leder til dårlig knefunksjon. Dette bør inngå i informasjonen til disse pasientene. Til sist har prosjektet vist at man ved såkalt kirurgisk syling (mikrofraktur) av disse kombinerte bruskskadene oppnår dårligere resultat enn ved ingen behandling. Dette indikerer at man bør være svært restriktiv med syling av disse kombinerte bruskskadene.
2014
Skade av kneets fremre korsbånd og leddbrusk er en vanlig og alvorlig kneskade som kan lede til dårlig knefunksjon både på kort og lang sikt. Hverken risiko, prognose eller behandling for denne type skade er tilstrekkelig undersøkt.I tre publiserte studier (2011, 2012 og 2013) ble det benyttet data fra det svenske og norske korsbåndsregisteret. I den første studien undersøkte vi forekomst og risiko for bruskskade hos pasienter med fremre korsbåndskade. Vi fant at menn generelt og mannlige håndballspillere især er mer utsatt for disse bruskskadene. Disse funnene vil ha betydning i det skadeforebyggende arbeidet. I de to andre studiene undersøkte vi hvordan en bruskskade påvirker knefunksjon etter rekonstruksjon av fremre korsbånd: Begge studiene viste at 2 år etter korsbåndsoperasjonen, hadde pasienter med bruskskade betydelig mer kneplager og dårligere knefunksjon enn pasienter uten ledsagende bruskskade. Disse funnene vil kunne få betydning for behandlingstrategien for leddbruskskaden. Ytterligere en studie fra det svenske og norske korsbåndsregisteret er i innsendt, men foreløpig ikke publisert. Her ble effekten av forskjellige behandlingsformer for bruskskaden undersøkt. Det er få studier på hvordan effekten av opptrening er på leddbrusskader. I en studie, hvor resultatene ble publisert i 2013, undersøkte vi gjennomførbarheten av et nærmere angitt treningsprogram. Nær 50 pasienter med leddbruskskade fulgte treningsprogrammet i 3 mnd. Pasientene ble testet like før og etter treningsperioden. Treningsprogrammet hadde en høy gjennomføringsrate, ga lite komplikasjoner og syntes å ha en positiv effekt på pasientens kneplager. I en annen studie på samme pasientgruppe, undersøkte vi ved hjelp av en biomarkør i urin hvorvidt trening kan ha en positiv effekt på brusken. Resultatene er publisert og funnene kan tyde på at trening har en positiv effekt på brusken. Hos samme pasientgruppe ble også brusken undersøkt med MR. Resultatene fra denne studien er foreløpig ikke publisert.
2013
Skade av kneets fremre korsbånd og leddbrusk er en vanlig og alvorlig kneskade som kan lede til dårlig knefunksjon både på kort og lang sikt. Hverken risiko, prognose eller behandling for denne type skade er tilstrekkelig undersøkt.I tre publiserte studier (2011, 2012 og 2013) ble det benyttet data fra det svenske og norske korsbåndsregisteret. I den første studien undersøkte vi risikofaktorer for bruskskade hos pasienter med fremre korsbåndskade. Vi fant at menn generelt og mannlige håndballspillere især er mer utsatt for disse bruskskadene. Disse funnene vil ha betydning i det skadeforebyggende arbeidet. I de to andre studiene undersøkte vi hvordan en bruskskade påvirker knefunksjon etter rekonstruksjon av fremre korsbånd: Begge studiene viste at 2 år etter korsbåndsoperasjonen, hadde pasienter med bruskskade betydelig mer kneplager og dårligere knefunksjon enn pasienter uten ledsagende bruskskade. Disse funnene vil kunne få betydning for behandlingstrategien for leddbruskskaden. Ytterligere en studie fra det svenske og norske korsbåndsregisteret er i arbeid. Her undersøker vi effekten av forskjellige behandlingsformer for bruskskaden. Det er få studier på hvordan effekten av opptrening er på leddbrusskader. I en studie, hvor resultatene ble publisert i 2013, undersøkte vi gjennomførbarheten av et nærmere angitt treningsprogram. Nær 50 pasienter med leddbruskskade fulgte treningsprogrammet i 3 mnd. Pasientene ble testet like før og etter treningsperioden. Treningsprogrammet hadde en høy gjennomføringsrate, ga lite komplikasjoner og syntes å ha en positiv effekt på pasientens kneplager. I en annen studie på samme pasientgruppe, undersøkte vi ved hjelp av en biomarkør i urin og MR hvorvidt trening kan ha en positiv effekt på brusken. Resultatene her er foreløpig ikke publisert. Ytterligere oppfølgingsstudier på denne pasientgruppen er også i arbeid.
2012
Skade av kneets fremre korsbånd og leddbrusk er en vanlig og alvorlig kneskade som ofte leder til dårlig knefunksjon både på kort og lang sikt. Hyppigst rammes yngre idretts- og arbeidsaktive individer, hvilket medfører betydelige samfunnsøkonomiske kostnader. Optimal behandling av disse pasientene vil gi bedret livskvalitet og reduserte kostnader for samfunnetGjennom en sammenlignende studie med 4 forskjellige pasientgrupper har vi tidligere vist at pasienter med rene leddbruskskader i kneet har betydelig redusert livskvalitet som følge av kneproblemene. Det er få studier på hvordan effekten av opptrening er på leddbrusskader. I en nylig avsluttet studie, hvor resultatene foreløpig ikke er publisert, undersøkte vi hvorvidt trening kan være et alternativ til operativ behandling. Nær 50 pasienter med leddbruskskade fulgte et angitt treningsprogram i 3 mnd. Pasientene ble testet like før og etter treningsperioden, samt etter 1 år, for å se hvordan treningen innvirket på knefunksjon og knesmerte. I 2 andre publiserte studier (2011 og 2012) ble det benyttet data fra det svenske og norske korsbåndsregisteret. I den ene studien undersøkte vi risikofaktorer for bruskskade hos pasienter med fremre korsbåndskade. Vi fant at menn generelt og mannlige håndballspillere især er mer utsatt for disse bruskskadene. Disse funnene vil ha betydning i det skadeforebyggende arbeidet. I den andre studien gjorde vi en 2 års oppfølging etter rekonstruksjon av fremre korsbånd av 30 pasienter med kombinert fremre korsbåndskade og leddbruskskade. Sammenlignet med en kotrollgruppe uten bruskskade, hadde pasientene med bruskskade betydelig mer kneplager og dårligere knefunksjon 2 år etter korsbåndsoperasjonen. Disse funnene vil kunne få betydning for behandlingstrategien for leddbruskskaden. En tredje studie fra det svenske og norske korsbåndsregisteret er nylig avsluttet. Hensikten med denne var å undersøke om en samtidig menisk- eller bruskskade påvirker resultatet etter fremre korbåndskirurgi og hvorvidt alvorlighetsgraden av bruskskaden betyr noe for resultatet. Studien er akseptert for publikasjon i 2013. I tillegg er ytterligere en studie nylig startet opp. Her er målsettingen å kartlegge forandringer i selve leddbrusken hos pasienter med bruskskade. Det er ikke kjent om det kun er brusken i de skadede områdene som er forandret eller om dette også gjelder resten av brusken i kneet. Her vil vi benytte oss av mikroskopi og genanalyser. Resultatene av denne studien vil kunne ha innvirkning på behandlingsvalget ved leddbruskskader og hvorvidt behandlingen kan skreddersys bedre til den enkelte pasient.
2011
Skade av kneets fremre korsbånd og leddbrusk er en vanlig og alvorlig kneskade som ofte leder til dårlig knefunksjon både på kort og lang sikt. Hyppigst rammes yngre idretts- og arbeidsaktive individer, hvilket medfører betydelige samfunnsøkonomiske kostnader. Optimal behandling av disse pasientene vil gi bedret livskvalitet og reduserte kostnader for samfunnetGjennom en sammenlignende studie med 4 forskjellige pasientgrupper har vi tidligere vist at pasienter med rene leddbruskskader i kneet har betydelig redusert livskvalitet som følge av kneproblemene. Det er få studier på hvordan effekten av opptrening er på leddbrusskader. I en nylig avsluttet studie, hvor dataene foreløpig ikke er ferdig analysert, undersøkte vi hvorvidt trening kan være et alternativ til operativ behandling. Nær 50 pasienter med leddbruskskade fulgte et angitt treningsprogram i 3 mnd. Pasientene ble testet like før og etter treningsperioden, samt etter 1 år, for å se hvordan treningen innvirket på knefunksjon og knesmerte. I 2 andre nylig publiserte studier (2011) ble det benyttet data fra det svenske og norske korsbåndsregisteret. I den ene studien undersøkte vi risikofaktorer for bruskskade hos pasienter med fremre korsbåndskade. Vi fant at menn generelt og mannlige håndballspillere især er mer utsatt for disse bruskskadene. Disse funnene vil ha betydning i det skadeforebyggende arbeidet. I den andre studien gjorde vi en 2 års oppfølging etter rekonstruksjon av fremre korsbånd av 30 pasienter med kombinert fremre korsbåndskade og leddbruskskade. Sammenlignet med en kotrollgruppe uten bruskskade, hadde pasientene med bruskskade betydelig mer kneplager og dårligere knefunksjon 2 år etter korsbåndsoperasjonen. Disse funnene vil kunne få betydning for behandlingstrategien for leddbruskskaden. En tredje studie fra det svenske og norske korsbåndsregisteret er snart avsluttet. Hensikten med denne er å undersøke om en samtidig menisk- eller bruskskade påvirker resultatet etter fremre korbåndskirurgi og hvorvidt alvorlighetsgraden av bruskskaden betyr noe for resultatet. I tillegg er ytterligere en studie i oppstartsfasen. Her er målsettingen å kartlegge forandringer i selve leddbrusken hos pasienter med bruskskade. Det er ikke kjent om det kun er brusken i de skadede områdene som er forandret eller om dette også gjelder resten av brusken i kneet. Her vil vi benytte oss av mikroskopi og genanalyser. Resultatene av denne studien vil kunne ha innvirkning på behandlingsvalget ved leddbruskskader og hvorvidt behandlingen kan skreddersys bedre til den enkelte pasient.
2010
Skade av kneets fremre korsbånd og leddbrusk er en vanlig og alvorlig kneskade som ofte leder til dårlig knefunksjon både på kort og lang sikt. Hyppigst rammes yngre idretts- og arbeidsaktive individer, hvilket medfører betydelige samfunnsøkonomiske kostnader. Optimal behandling av disse pasientene vil gi bedret livskvalitet og reduserte kostnader for samfunnetGjennom en sammenlignende studie med fire forskjellige pasientgrupper har vi vist at pasienter med rene leddbruskskader i kneet har betydelig redusert livskvalitet som følge av kneproblemene. Det er få studier på hvordan effekten av opptrening er på leddbrusskader, og vi ønsker derfor å undersøke hvorvidt trening kan være et alternativ til operativ behandling. I en pågående studie med nær 50 pasienter med leddbruskskade følger de et angitt treningsprogram i 3 mnd. Pasientene testes like før og etter treningsperioden, samt etter ett år, for å se hvordan treningen innvirker på knefunksjon og knesmerte. Studien vil være avsluttet i løpet av våren 2011. I to andre studier benyttes data fra det svenske og norske korsbåndsregisteret. I den ene studien har vi undersøkt risikofaktorer for bruskskade hos pasienter med fremre korsbåndskade, især om risikoen for bruskskade er forskjellig for ulike idretter og mellom kjønnene. Dette vil ha betydning i det skadeforebyggende arbeidet. Denne studien er akseptert for publikasjon. I den andre studien gjør vi en oppfølging av 30 pasienter med kombinert fremre korsbåndskade og leddbruskskade hvor vi ønsker å kartlegge kneplager og knefunksjon 2 år etter korsbåndsoperasjon. Avhengig av resultatene vil denne studien få betydning for behandlingstrategien for leddbruskskaden. Denne studien er avsluttet og manuskript er under utarbeidelse. En tredje studie fra det svenske og norske korsbåndsregisteret er under planlegging. Hensikten med denne er å undersøke om en samtidig bruskskade påvirker resultatet etter fremre korbåndskirurgi og hvorvidt alvorlighetsgraden av bruskskaden betyr noe for resultatet. I tillegg planlegges ytterligere en studie hvor målsettingen er å kartlegge forandringer i selve leddbrusken. Det er ikke kjent om det kun er brusken i de skadede områdene som er forandret eller om dette også gjelder resten av brusken i kneet. Her vil vi benytte oss av mikroskopi, genanalyser og nye MR-teknikker. Resultatene av denne studien vil kunne ha innvirkning på behandlingsvalget ved leddbruskskader og hvorvidt behandlingen kan skreddersys bedre til den enkelte pasient.
2009
Skade av kneets fremre korsbånd og leddbrusk er en vanlig og alvorlig kneskade som ofte leder til dårlig knefunksjon både på kort og lang sikt. Hyppigst rammes yngre idretts- og arbeidsaktive individer, hvilket medfører betydelige samfunnsøkonomiske kostnader. Optimal behandling av disse pasientene vil gi bedret livskvalitet og reduserte kostnader for samfunnet.Gjennom en sammenlignende studie med fire forskjellige pasientgrupper har vi vist at pasienter med rene leddbruskskader har betydelige problemer med knefunksjon og knesmerter. I den samme studien sammenlignet vi hvor mye livskvaliteten var redusert som følge av kneplagene. Vi fant at bruskskadepasientene hadde mer kneplager enn pasienter med korsbåndskade, samt at bruskskaden ga like stor reduksjon i livskvalitet som slitasjegikt. I og med det finnes gode behandlingsalternativer for både fremre korsbåndskader og slitasjegikt, mens behandlingsresultatene for leddbruskskader ikke er like gode, konkluderte vi med at det er behov for forbedrede behandlingsmetoder ved leddbruskskader. Det er få studier på hvordan effekten av opptrening er på leddbrusskader, og vi ønsket derfor å undersøke hvorvidt trening kan være et alternativ til operativ behandling. I en pågående studie med 50 pasienter med leddbruskskade følger de et angitt treningsprogram i 3 mnd. Pasientene testes like før og etter treningsperioden, samt etter ett år, for å se hvordan treningen innvirker på knefunksjon og knesmerte. Studien vil være avsluttet i løpet av våren 2011. I to andre studier benyttes data fra det svenske og norske korsbåndsregisteret. I den ene studien ønsker vi å undersøke om risikoen for bruskskade er forskjellig for ulike idretter. Dette vil ha betydning i det skadeforebyggende arbeidet og også for hvilke råd som bør gis med tanke på retur til idrett etter skader. I den andre studien gjør vi en oppfølging av 30 pasienter med kombinert fremre korsbåndskade og leddbruskkade hvor vi ønsker å kartlegge kneplager og knefunksjon 2 år etter korsbåndsoperasjon. Avhengig av resultatene vil denne studien få betydning for behandlingstrategien for leddbruskskaden. Begge disse studiene med data fra korsbåndsregistrene vil være avsluttet i løpet av våren 2010. I tillegg planlegges ytterligere en studie hvor målsettingen er å kartlegge forandringer i selve leddbrusken. Det er ikke kjent om det kun er brusken i de skadede områdene som er forandret eller om dette også gjelder resten av brusken i kneet. Her vil vi benytte oss av mikroskopi, genanalyser og nye MR-teknikker. Resultatene av denne studien vil kunne ha innvirkning på behandlingsvalget ved leddbruskskader og hvorvidt behandlingen kan skreddersys bedre til den enkelte pasient.
Vitenskapelige artikler
Røtterud Jan Harald, Reinholt Finn P, Beckstrøm Karen Johanne, Risberg May Arna, Arøen Asbjørn

Relationship between CTX-II and patient characteristics, patient-reported outcome, muscle strength, and rehabilitation in patients with a focal cartilage lesion of the knee: a prospective exploratory cohort study of 48 patients.

BMC Musculoskelet Disord 2014;15():99. Epub 2014 mar 24

PMID: 24661577

Røtterud Jan Harald, Sivertsen Einar A, Forssblad Magnus, Engebretsen Lars, Arøen Asbjørn

Effect of meniscal and focal cartilage lesions on patient-reported outcome after anterior cruciate ligament reconstruction: a nationwide cohort study from Norway and Sweden of 8476 patients with 2-year follow-up.

Am J Sports Med 2013 Mar;41(3):535-43. Epub 2013 jan 31

PMID: 23371474 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Wondrasch Barbara, Arøen Asbjørn, Røtterud Jan Harald, Høysveen Turid, Bølstad Kristin, Risberg May Arna

The feasibility of a 3-month active rehabilitation program for patients with knee full-thickness articular cartilage lesions: the Oslo Cartilage Active Rehabilitation and Education Study.

J Orthop Sports Phys Ther 2013 May;43(5):310-24. Epub 2013 mar 13

PMID: 23485794

Røtterud Jan Harald, Risberg May Arna, Engebretsen Lars, Årøen Asbjørn

Patients with focal full-thickness cartilage lesions benefit less from ACL reconstruction at 2-5 years follow-up.

Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2012 Aug;20(8):1533-9. Epub 2011 nov 8

PMID: 22065293 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Røtterud Jan Harald, Sivertsen Einar A, Forssblad Magnus, Engebretsen Lars, Årøen Asbjørn

Effect of gender and sports on the risk of full-thickness articular cartilage lesions in anterior cruciate ligament-injured knees: a nationwide cohort study from Sweden and Norway of 15 783 patients.

Am J Sports Med 2011 Jul;39(7):1387-94.

PMID: 21730206 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Heir Stig, Nerhus Tor K, Røtterud Jan H, Løken Sverre, Ekeland Arne, Engebretsen Lars, Arøen Asbjørn

Focal cartilage defects in the knee impair quality of life as much as severe osteoarthritis: a comparison of knee injury and osteoarthritis outcome score in 4 patient categories scheduled for knee surgery.

Am J Sports Med 2010 Feb;38(2):231-7. Epub 2009 des 30

PMID: 20042546 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Røtterud JH, Risberg MA, Engebretsen L, Årøen A.

Patients with focal full-thickness cartilage lesions benefit less from ACL reconstruction at 2-5 years follow-up.

European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy (ESSKA) Congress, Geneva, Switzerland, May 2-5, 2012.

Røtterud JH, Sivertsen EA, Forssblad M, Engebretsen L, Årøen A.

Effekt av menisk- og bruskskade på pasientrapportert resultat etter rekonstruksjon av fremre korsbånd.

Høstmøtet i Norsk Ortopedisk Forening,. Abstractnr. 136. Oslo, Norge, Oktober 22 - 26, 2012

Røtterud JH, Sivertsen EA, Forssblad M, Engebretsen L, Årøen A

Impact of gender and sports on the risk of full-thickness articular cartilage lesions in anterior cruciate ligament-injured knee

Abstract, AOSSM Annual Meeting 2011

Røtterud JH, Risberg MA, Engebretsen L, Arøen A

Pasienter med fulltykkelse leddbruskskade har dårligere resultat etter fremre korsbåndsrekonstruksjon ved 2-5 års oppfølging

Abstrakt, NOF Høstmøte 2011

Doktorgrader
Jan H Røtterud

Focal cartilage lesions in anterior cruciate ligament-injured knees. Incidence, risk, prognosis and treatment

Disputert:
mars 2015
Hovedveileder:
Asbjørn Årøen
Deltagere
  • May Arna Risberg Prosjektdeltaker
  • Einar Sivertsen Prosjektdeltaker
  • Jan H Røtterud Doktorgradsstipendiat
  • Finn P. Reinholt Medveileder
  • Lars Engebretsen Medveileder
  • Asbjørn Årøen Hovedveileder
  • Magnus Forssblad Prosjektdeltaker

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler