eRapport

Evaluation of patients caring needs and nursing care intensity level in clinical wards at Division of Surgery, Oslo University Hospital Rikshospitalet HF and Vestre Viken HF Hospital Asker and Bærum

Prosjekt
Prosjektnummer
2010067
Ansvarlig person
Lisbeth Fagerström
Institusjon
Oslo universitetssykehus HF
Prosjektkategori
Postdoktorstipend
Helsekategori
Generic Health Relevance
Forskningsaktivitet
8. Health Services
Rapporter
2014 - sluttrapport
Evaluering av pasientklassifiseringsverktøyet RAFAELA testet ut ved Kreft, kirurgi - og transplantasjonsklinikken, Rikshospitalet, Oslo universitetssykehus. Studiens hovedhensikt var å teste ut pasientklassifiseringssystemet RAFAELA ved 6 sengeposter ved Kreft, kirurgi - og transplantasjonsklinikken, Rikshospitalet, Oslo universitetssykehus, ved bruk av både kvantitativ og kvalitativ tilnærming. Resultater fra prosjektet har dokumentert at pasientklassifiseringsverktøyet RAFAELA er et reliabelt og valid instrument ved bruk i medisinske og kirurgiske sengeposter ved et sykehus i Norge. De kvalitative delstudiene viste at brukerne av RAFAELA (ledere på ulike nivå, og sykepleiere) opplevde at selv om instrumentet er ressurskrevende i innføringsfasen, er RAFAELA et nyttig verktøy for synliggjøring av pasientbehov, sykepleieintensitet og ressursallokering. Våre resultater er sammenlignbare med lignende studier gjort i Finland. Prosjektperiode: 01.02.2010-01.02.2014, fullfinansiering av postdocstipend (4 år- i 75 % stilling) ved Kreft, kirurgi - og transplantasjonsklinikken. I tillegg har 2 mastergradsstudier i sykepleie utgått fra prosjektet. Aktiviteter 2013-31. januar 2014: Dataanalyse, publisering og avslutning av prosjekt. Publisering: Fem artikler utgår fra prosjektet. To er publisert, 3 er klargjort for publisering vår 2015. 1. Andersen MH, Lønning K, Fagerstrøm L. Testing reliability and validity of Oulu Patient classification instrument-the first step in evaluating the RAFAELA system in Norway. Open Journal of Nursing 2014; 4: 304-311. 2. Fagerstrøm L, Lønning K, Andersen MH. The RAFAELA system- a workforce planning tool for nurse staffing and human resource management. Nursing Management 2014;21:30-36. 3. Lillehol BM, Andersen MH. Nurses’ experiences of the Finnish patient classification system RAFAELA. Submission February 2014 (Masterstudie). 4. Hustad NB, Hellesøe R, Andersen MH. Managers’ experiences of the Finnish patient classification system RAFAELA. Submission February 2014 (Masterstudie). 5. Andersen MH, Lønning K, Fagerstrøm L. Patients going through kidney transplantation vs liver transplantation: comparing nursing intensity using the RAFAELA system. Submission February 2014. Pasientklassifiseringsverktøyet RAFAELA er for første gang vitenskapelig testet ut for bruk utenfor Finland. Denne kunnskapen er relevant i vurderingen av implementering av RAFAELA nasjonalt, og internasjonalt. Prosjektet har i tillegg gitt viktig informasjon om ressursallokering, pasientbehov og sykepleieintensitet ved de 6 sengepostene som har inngått i prosjektet. Informasjonen har dannet grunnlag for mer effektiv bruk av ressurser og reorganisering av sengeposter.
2013
Studiens hovedhensikt er å teste ut det finske pasientklassifiseringssystemet RAFAELA i Norge ved kirurgiske og medisinske sengeposter ved Kreft-, kirurgi - og transplantasjonsklinikken, Oslo universitetssykehus.Prosjektperiode er 01.02.2010-01.05.2014 med fullfinansiering av 1 postdokstipend fra Helse Sør-Øst. Prosjektet består av 2 kvantatitive delstudier (1. og 2.), og to 2 kvalitative delstudier (3. og 4.): 1. - evaluere om det finske pasientklassifiseringsverktøyet RAFAELA brukt ved Oslo universitetssykehus fremskaffer valide og reliable data 2. - studere forskjeller i bruk av sykepleieressurser og arbeidsbelastning pr. sykepleier, sett i lys av pasientenes pleiebehov mellom to ulike DRG-grupper i klinikken 3.- utforske hvilke erfaringer klinikkens ledere har med RAFAELA i arbeidet med ressursallokering, strategisk planlegging og kvalitetsforbedring 4.- utforske hvilke erfaringer sykepleierne har når det gjelder nytteverdien av RAFAELA Status for delstudier: Delstudie 1. Delstudien er ferdigstilt og artikkel er sendt for publisering. Statistiske analyser viste tilfredsstillende relaibilitet og validitet av OPCq (pasientklassifiserings-komponenten i RAFAELA-systemet) ved bruk i 5 kirurgiske og medisinske sengeposter ved Oslo universitetssykehus. Delstudie 2. Dataanalyse er i avsluttende fase. Datagrunnlaget er OPCq-data, ressurs-data, og DRG-data.To pasientgrupper (2 ulike DRG-grupper) er sammenlignet og foreløpige funn viser signifikant forskjell i bruk av sykepleieressurser i ulike stadier av pasientforløpet i favør av den ene pasientgruppen. Delstudie 3. (Masteroppgave/UiO). Klinikkledelse og sykepleieledere (9 informanter) er dybdeintervjuet individuelt for å få frem unike erfaringer med å bruke RAFAELA-systemet. Dataanalyse er ferdigstilt og artikkel gjort klar for publikasjon. Masteroppgave (artikkel) innleveringsfrist: 1. mai 2014 Delstudie 4. (Masteroppgave/Diakonhjemmets Høgskole). To fokusgruppeintervju av sykepleiere og sykepleieledere som daglig bruker RAFAELA systemet er gjennomført. Dataanalyse er i avsluttende fase. Masteroppgave (artikkel) innleveringsfrist: 1. juni 2014. 2013: Det er avholdt møter i forskningsgruppen for prosjektet, og styringsgruppen. Foreløpig resultater fra studien er lagt frem på nasjonale og internasjonale møter.
2012
Studiens hovedhensikt er å teste ut pasientklassifiseringssystemet RAFAELA ved 6 sengeposter ved Kreft, kirurgi - og transplantasjonsklinikken, Rikshospitalet, Oslo universitetssykehus, ved bruk av både kvantitativ og kvalitativ tilnærming.Aktiviteter 2012 På grunn av større fusjon ved vår klinikk som innebar sammenslåing av sengeposter ble RAFAELA-verktøyet testet ut ved 6 sengeposter istedet for 8 sengeposter som oppgitt i prosjektplanen. Hovedaktiviteter 2012 har vært opplæring av personale ved de to siste poster inkludert i studien, datainnsamling (både kvantitativ og kvalitativ del), og oppstart databearbeiding og dataanalyse (kvantitativ del). Datainnsamling av kvantitativ del ble avsluttet i desember. Det ble deretter utført reliabilitets- og validitetstester av RAFAELA- instrumentet, blant annet ved bruk av Cohen’s Cappa og regresjonsanalyse. Resultatet viste tilfredsstillende reliabilitet og validitet og høsten 2012 ble artikkel om instrumentets reliabilitet og validitet påbegynt. Parallelt skjedde oppstart av den kvalitative delstudien om ledererfaringer der 6 av ca 9 ledere ble dybdeintervjuet, med planlagt dataanalyse våren 2013. I tillegg ble delstudien som sammenligner ressursbruk og workload på tvers av sengeposter planlagt (intensivert diskusjon av design, pasientkategorier, statistiske analyser etc). Det ble opprettet egen styringsgruppe for RAFAELA-studien, med representanter fra Norge og Finland og første møte i gruppa ble avholdt januar 2012. Juni 2012: deltakelse på pasientklassifiseringskonferanse og nettverksmøte i det nordiske NICCON-nettverket som ledes av professor Lisbeth Fagerstrøm. August 2012: deltakelse i RAFAELA Nordic Expert Group meeting på Island. Ved begge anledninger ble foreløpige funn fra studien drøftet. For å sikre god studieprogresjon i en periode med endringer ved OUS har studien fra starten av vært tett forankret i klinikkledelsen, noe som i 2012 har implisert regelmessige møter med ledere på ulike ledernivå: enhetsledere ved sengepostene, avdelingsledere ved seksjonene, og toppledelsen ved Kreft, kirurgi - og transplantasjonsklinikken. I tillegg kommer regelmessige møter med professor Lisbeth Fagerstrøm med gjennomgang av de ulike deler av forskningsprosessen.
2011
Studiens hovedhensikt er å teste ut pasientklassifiseringssystemet RAFAELA ved Kreft, kirurgi - og transplantasjonsklinikkeni sengeposter ved , Oslo universitetssykehus HF Rikshospitalet. Prosjektperiode: 01.02.2010-31.01.2014. Fullfinansiering av postdocstipend (4 år- i 75 % stilling) ved Klinikk for spesialisert medisin og kirurgi.Ved Kreft, kirurgi - og transplantasjonsklinikken ved Oslo universitetssykehus HF Rikshospitalet, har et sentralt tema de senere år vært innføring av et valid system for virksomhetsregistrering ved sengepostene. I 1990-årene ble det i Finland utviklet et system for pasientklassifisering og ressursallokering, kalt RAFAELA. Systemet er basert på forskning og brukererfaringer fra klinikken, og er idag i bruk ved over 700 kliniske enheter i Finland. RAFAELA har ikke tidligere vært i bruk i Norge. Studiens overordnede mål er å teste ut RAFAELA ved 8 poster i vår klinikk. Delmål: i) evaluere om RAFAELA er i stand til å monitorere ressursallokering i forhold til pasientenes behov for pleie i løpet av pasientenes sykehusopphold, ii)evaluere om RAFAELA kan fremskaffe valide og reliable data om pleiebehov, sykepleieintensitet og arbeidsbelastning, iii)studere forskjeller i bruk av sykepleieressurser og arbeidsbelastning pr. sykepleier, sett i lys av pasientens pleiebehov mellom ulike DRG-grupper i klinikken, iv) evaluere om balansen mellom pasientenes pleiebehov og bruk av sykepleieressurser kan monitoreres, og styres, ved bruk av optimal N- nivå, målt ved PAONCIL-instrumentet, , og v) utforske hvilke nytte og erfaringer klinikkens ledere har med RAFAELA i arbeidet med ressursallokering, strategisk planlegging og kvalitetsforbedring. Prosjektperiode: 2010-2013. Studien er fullfinansiert av Helse Sør-Øs. Professor Lisbeth Fagerstrøm, som har utviklet RAFAELA, er hovedveileder for prosjektet mens Marit Helen Andersen, postdokstipendiat, er ansvarlig for den daglige gjennomføringen i studien.I 2012 er egen styringsgruppe for studien opprettet med første møtet i januar. Datainnsamlingen planlegges avsluttet sommeren 2012, og dataanalysefasen er påbgynt. I 2013 vil hovedsakelig publisering pågå, og som planlagt avsluttes prosjektet ved årsskiftet 2013-2014.
2010
Studiens hovedhensikt er å teste ut pasientklassifiseringssystemet RAFAELA i sengeposter ved Klinikk for spesialisert medisin og kirurgi, Oslo universitetssykehus HF Rikshospitalet. Prosjektperiode: 01.02.2010-31.01.2014. Fullfinansiering av postdocstipend (4 år- i 75 % stilling) ved Klinikk for spesialisert medisin og kirurgi.2010: Oppstartfase som har gått med til etablering av prosjektet, planlegging og tilrettelegging av datasamling og forberedelse av pilottesting februar 2011. Eksempler på aktiviteter: regelmessige veiledningmøter mellom Lisbeth Fagerstrøm og Marit Andersen, etablert forskergruppen (møter, informasjon, drøfting av mål og delmål, mailkorrespondanse, tilrettelegging og klargjøring for statistiske analyser), drøftet med de ulike ledernivå ved klinikken uttestingen av RAFAELA og hva denne innebærer for klinikken, inngåelse av kontrakter for samarbeidet mellom OUS og Finnish Consulting Group, Finland. Søkt nødvendige godkjenninger fra REK og Intern godkjenning i OUS som også innebærer risikovurdering av instrumenter og database/datautveksling mellom Norge og Finland (REK har vurdert prosjektet og konkludert i brev av 15.10.2010 at det faller utenfor helseforskningslovens virkeområde og kan gjennomføres uten deres godkjenning), litteraturstudier, oversettelse av instrumenene som inngår i RAFAELA til norsk (etter metode av Wild 2005- ”forward and backward translation”), klargjøring og testing av databaser, informasjon og opplæring for sykepleierne ved alle de 8 sengepostene som deltar i prosjektet, definering av nøkkelpersoner i de ulike sengepostene, gjennomføring av work shops, hospitering hos samarbeidspartnere i Finland for demonstrering av RAFAELA i praktisk bruk ved sengeposter i Helsinki. I tillegg deltatt på nordisk konferanse om pasientklassifikasjonssystemer. 2011: Oppstart datasamling, analysearbeid og publisering.
Vitenskapelige artikler
Fagerström Lisbeth, Lønning Kjersti, Andersen Marit Helen

The RAFAELA system: a workforce planning tool for nurse staffing and human resource management.

Nurs Manag (Harrow) 2014 May;21(2):30-6.

PMID: 24779764

Andersen MH, Lønning K, Fagerstrøm L

Testing reliability and validity of Oulu Patient classification instrument

Open Journal of Nursing 2014; 4: 304-311.

Lillehol BM, Andersen MH, Lønning K

Nurses’ experiences of the Finnish patient classification system RAFAELA

Master thesis, 2014-08-20 http://hdl.handle.net/11250/217735

Hustad NB, Hellsø R, Andersen MH

A qualitative study of manager experiences with the RAFAELA system

Master thesis UiO http://urn.nb.no/URN:NBN:no-45325

Deltagere
  • Marit Helen Andersen Postdoktorstipendiat
  • Lisbeth Fagerstrøm Prosjektleder

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler