eRapport

Prehospital Akuttmedisinsk Forskningsgruppe

Prosjekt
Prosjektnummer
2011138
Ansvarlig person
Petter Andreas Steen
Institusjon
Oslo universitetssykehus HF
Prosjektkategori
Helse Sør-Øst forskningsgruppe
Helsekategori
Cardiovascular
Forskningsaktivitet
5. Treatment Developement
Rapporter
2014 - sluttrapport
Dette er rapport for prosjektet finansiert av Helse SørØst i 2011-13 inklusive PhDer og publikasjoner fra prosjektet tilkommet i 2014. Forskningsgruppen har arbeidet med kliniske, dyre-eksperimentelle og pedagogiske hjertestansforsøk med vekt på translasjon. Mange av gruppens medlemmer har deltatt aktivt i behandlingen av disse pasientene pre- og in-hospitalt. Kliniske observasjoner og forsøk har ført til uttesting i dyremodeller og i opplæringsforsøk, og resultater fra laboratorie-settingen har vært undersøkt videre klinisk. Vi har vist at kvaliteten av hjertelungeredning (HLR) utført av legfolk og profesjonelle er viktig for overlevelse og hjernefunksjon hos overlevere. Vi har påvist faktorer som er av betydning i opplæringen i HLR og viktige faktorer i kommunikasjonen mellom innringer og sykepleier på akuttmedisinsk kommunikasjonssentral når innringer skal veiledes ved sannsynlig hjertestans. Vi har startet vurdering av arbeidssituasjonen for AMK personalet med en sammenliknende undersøkelse mellom tre AMK sentraler i Helse SørØst. Vi har publisert både kliniske og dyre-eksperimentelle arbeider om hvordan brystkompresjoner best kan utføres ved hjertestans for å gi maksimal blodsirkulasjon til hjerte og hjerne i påvente av at hjertet begynner å slå selv igjen, og sett på kliniske effekter av adrenalin ved hjertestans. I samarbeid med forskningsmiljø i Trondheim, Stavanger og Spania har vi brukt kliniske data fra hjertestartere for å analysere hjerterytmeforandlinger og sirkulasjon under HLR og faktorer som kan påvirke disse. Postresusciteringsbehandling av hjertestans pasienter inklusive nedkjøling og intervensjon på hjertets kransarterier har vært undersøkt. Gruppen har vært involvert i studier av traumepasienter. Prosjektperioden har ført til et stort antall publikasjoner og fire fullførte PhDer. Flere PhD kandidater har fortsatt med annen finansiering etter 2013. Forskningsgruppen ble vurdert til "Excellent"i Forskningsrådets siste internasjonale vurdering av klinisk forskning i prosjektperioden. Forandringer i de internasjonale retningslinjene for hjerte-lunge-redning og de tilkoblete norske retningslinjene har i betydelig grad vært påvirket av gruppens forskning. Retningslinjene revideres hvert femte år. Neste revisjon finner sted i 2015, og tre av gruppens medlemmer er på bakgrunn av forskningen inviterte sentrale eksperter i denne prosessen.
2013
Vi følger systematisk innføring og resultater av kunnskapsbasert hjertestansbehandling samtidig som nye og gamle behandlingsmetoder blir vurdert klinisk og eksperimentelt, og tester nye opplæringsmetoder i hjertelungeredningForskningsgruppen arbeider med kliniske, dyre-eksperimentelle og pedagogiske hjertestans-forsøk. De fleste av gruppens medlemmer deltar aktivt i behandlingen av disse pasientene i og utenfor sykehus. Ting vi oppdager ved vitenskapelig å følge denne behandlingen og resultatene, testes ut i dyremodeller, og enkelte resultater fra dyreforsøk fører til utprøvning av nye behandlingsmetoder klinisk. Vi har vist at kvaliteten av hjertelungeredning (HLR) utført både av legfolk og fagpersonale er av stor viktighet for overlevelse og hjernefunksjonen hos overleverne. Vi studerer derfor hvordan forskjellige grupper best kan læres opp til og beholde kompetansen i hjertelungeredning, og hvordan akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) best kan hjelpe innringerne ved sannsynlig hjertestans. Vi ser også på arbeidssituasjonen for personalet i AMK, og gjøre en sammenlignende undersøkelse mellom tre AMK sentraler i Helse Sørøst. Vi arbeider med hvordan brystkompresjoner best kan utføres ved hjertestans for å gi maksimal blodsirkulasjon til hjerte og hjerne mens vi arbeider med å få hjertet til å slå selv igjen. Vi har i 2013 avsluttet flere dyreforsøk innen dette feltet og publisert en klinisk studie innenfor samme område. En av gruppens medlemmer, Theresa Olasveengen, ble i 2013 tildelt Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs pris for yngre forskere, naturvitenskap. Gruppen har spesielt gode, detaljerte data på kvaliteten av klinisk, profesjonell hjerte-lunge-redning, og i samarbeid ledet av Nasjonalt kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin, har vi i 2013 fått på plass et nasjonalt kvalitetsregister for hjertestans som skal knyttes opp mot det nasjonale hjerte-kar-registeret.
2012
Vi følger systematisk innføring og resultater av kunnskapsbasert hjertestansbehandling samtidig som nye og gamle behandlingsmetoder blir vurdert klinisk og eksperimentelt, tester nye opplæringsmetoder i hjertelungeredning og analyserer skader i trafikkulykker.Forskningsgruppen arbeider med kliniske, dyre-eksperimentelle og pedagogiske hjertestans-forsøk. De fleste av gruppens medlemmer deltar aktivt i behandlingen av disse pasientene i og utenfor sykehus. Ting vi oppdager ved vitenskapelig å følge denne behandlingen og resultatene, testes ut i dyremodeller, og enkelte resultater fra dyreforsøk fører til utprøvning av nye behandlingsmetoder klinisk. Vi har i 2012 søkt patent på et nytt behandlingsprinsipp. Vi har vist at kvaliteten av hjertelungeredning (HLR) utført både av legfolk og fagpersonale er av stor viktighet for overlevelse og hjernefunksjonen hos overleverne. Vi studerer derfor hvordan forskjellige grupper best kan læres opp til og beholde kompetansen i hjertelungeredning, og hvordan akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) best kan hjelpe innringerne ved sannsynlig hjertestans. Vi vil også se på arbeidssituasjonen for personalet i AMK, og gjøre en sammenlignende undersøkelse mellom tre AMK sentraler i Helse Sørøst. I 2012 avsluttet vi et prosjekt om faktorer – eksempelvis løse gjenstander i bil - som kan indikere skadeomfang på personer involvert i trafikkulykker, mens vi startet opp et kontinuerlig kvalitetsforbedringprosjekt innen resuscitering av nyfødte. Tre personer tilknyttet forskningsgruppen disputerte i 2012, en innen klinisk og eksperimentell HLR, en innen opplæring i HLR og en innen trafikkulykker. På publikasjonssiden var hovedfokus i 2012 bruk av medikamenter under HLR, og en av gruppens medlemmer fikk en høythengende pris av den amerikanske hjerteforeningen.
2011
Hjertestans og alvorlige ulykker er hendelser hvor systematisk innføring av kunnskapsbasert behandling er svært viktig. Vi følger innføring og resultater ved Oslo Universitetssykehus nøye samtidig som nye og gamle behandlingsmetoder spesielt for hjertestansbehandling blir vurdert eksperimenteltForskningsgruppen arbeider med kliniske, dyre-eksperimentelle og pedagogiske forsøk ved behandlingen av hjertestans. De fleste av gruppens medlemmer er leger som deltar aktivt i behandlingen av disse pasientene i og utenfor sykehus. Ting vi der oppdager ved vitenskapelig å følge med på denne behandlingen og resultatene, kan vi teste ut i dyremodeller. Likedan kan resultater fra dyreforsøk føre til utprøvning av nye behandlingsmetoder klinisk. Vi har i mange år vist at kvaliteten av hjertelungeredning (HLR) utført både av legfolk og fagpersonale er av stor viktighet for overlevelse og hjernefunksjon ved overlevelse. Vi er derfor også involvert i studier av hvordan forskjellige grupper best kan læres opp til og beholde kompetansen i hjertelungeredning. Gruppen arbeider også med analyse av store trafikk-ulykker og behandling/registrering av ulykkesskadde pasienter. I 2011 har vi publisert om sykehusbehandling etter hjertestans, spesielt med hensyn på terapeutisk nedkjøling og på hvordan retningslinjer og protokoller for pasientbehandling taes i bruk i den kliniske hverdag. Ved Oslo Universitetssykehus var bruken konsistent over en fem års periode med gode resultater for de innlagte pasientene. Studier av HLR opplæring viste at eldre personer er i stand til å utføre god HLR og at frivillige forsøkspersoner ikke utfører det dårligere over 5-10 minutter og i liten grad blir påvirket av stress i situasjonen. Eksperimentelt viste vi at måten brystet komprimeres på ved HLR har betydning for blodsirkulasjonen til hjerte og hjerne. Pasienter overført til Oslo Universitetssykehus fra andre helseforetak etter ulykker i 2001-8 var 2/3 alvorlig skadd, skadealvoret og alarmeringen av traumeteamet økte og alderen avtok med avstanden.
Vitenskapelige artikler
Kongsgaard Ulf E, Steen Petter Andreas

[The Lazarus phenomenon].

Tidsskr Nor Laegeforen 2014 Jul 1;134(12-13):1257-9. Epub 2014 jul 1

PMID: 24989208

Karlis G, Iacovidou N, Lelovas P, Niforopoulou P, Zacharioudaki A, Papalois A, Sunde K, Steen P A, Xanthos T

Effects of early amiodarone administration during and immediately after cardiopulmonary resuscitation in a swine model.

Acta Anaesthesiol Scand 2014 Jan;58(1):114-22. Epub 2013 nov 1

PMID: 24341695

Stær-Jensen Henrik, Sunde Kjetil, Olasveengen Theresa M, Jacobsen Dag, Drægni Tomas, Nakstad Espen Rostrup, Eritsland Jan, Andersen Geir Øystein

Bradycardia during therapeutic hypothermia is associated with good neurologic outcome in comatose survivors of out-of-hospital cardiac arrest.

Crit Care Med 2014 Nov;42(11):2401-8.

PMID: 25072762

Sunde Kjetil, Olasveengen Theresa M

Towards cardiopulmonary resuscitation without vasoactive drugs.

Curr Opin Crit Care 2014 Jun;20(3):234-41.

PMID: 24739267

Ayala U, Irusta U, Ruiz J, Eftestøl T, Kramer-Johansen J, Alonso-Atienza F, Alonso E, González-Otero D

A reliable method for rhythm analysis during cardiopulmonary resuscitation.

Biomed Res Int 2014;2014():872470. Epub 2014 mai 7

PMID: 24895621

Ayala U, Eftestøl T, Alonso E, Irusta U, Aramendi E, Wali S, Kramer-Johansen J

Automatic detection of chest compressions for the assessment of CPR-quality parameters.

Resuscitation 2014 Jul;85(7):957-63. Epub 2014 apr 15

PMID: 24746788

Birkenes Tonje S, Myklebust Helge, Neset Andres, Kramer-Johansen Jo

Quality of CPR performed by trained bystanders with optimized pre-arrival instructions.

Resuscitation 2014 Jan;85(1):124-30. Epub 2013 okt 2

PMID: 24096105

Alonso Erik, Eftestøl Trygve, Aramendi Elisabete, Kramer-Johansen Jo, Skogvoll Eirik, Nordseth Trond

Beyond ventricular fibrillation analysis: comprehensive waveform analysis for all cardiac rhythms occurring during resuscitation.

Resuscitation 2014 Nov;85(11):1541-8. Epub 2014 sep 4

PMID: 25195072

Hardeland Camilla, Olasveengen Theresa M, Lawrence Rob, Garrison Danny, Lorem Tonje, Farstad Gunnar, Wik Lars

Comparison of Medical Priority Dispatch (MPD) and Criteria Based Dispatch (CBD) relating to cardiac arrest calls.

Resuscitation 2014 May;85(5):612-6. Epub 2014 feb 10

PMID: 24525117

Nishiyama Chika, Brown Siobhan P, May Susanne, Iwami Taku, Koster Rudolph W, Beesems Stefanie G, Kuisma Markku, Salo Ari, Jacobs Ian, Finn Judith, Sterz Fritz, Nürnberger Alexander, Smith Karen, Morrison Laurie, Olasveengen Theresa M, Callaway Clifton W, Shin Sang Do, Gräsner Jan-Thorsten, Daya Mohamud, Ma Matthew Huei-Ming, Herlitz Johan, Strömsöe Anneli, Aufderheide Tom P, Masterson Siobhán, Wang Henry, Christenson Jim, Stiell Ian, Davis Dan, Huszti Ella, Nichol Graham

Apples to apples or apples to oranges? International variation in reporting of process and outcome of care for out-of-hospital cardiac arrest.

Resuscitation 2014 Nov;85(11):1599-609. Epub 2014 jul 8

PMID: 25010784

Liu X, Dingley J, Elstad M, Scull-Brown E, Steen P A, Thoresen M

Minimum alveolar concentration (MAC) for sevoflurane and xenon at normothermia and hypothermia in newborn pigs.

Acta Anaesthesiol Scand 2013 May;57(5):646-53. Epub 2013 jan 14

PMID: 23316707

Neset Andres, Nordseth Trond, Kramer-Johansen Jo, Wik Lars, Olasveengen Theresa M

Effects of adrenaline on rhythm transitions in out-of-hospital cardiac arrest.

Acta Anaesthesiol Scand 2013 Nov;57(10):1260-7. Epub 2013 sep 10

PMID: 24032427

Birkenes Tonje S, Myklebust Helge, Kramer-Johansen Jo

New pre-arrival instructions can avoid abdominal hand placement for chest compressions.

Scand J Trauma Resusc Emerg Med 2013 Jun;21(1):47. Epub 2013 jun 22

PMID: 23799963

Ruiz J, Alonso E, Aramendi E, Kramer-Johansen J, Eftestøl T, Ayala U, González-Otero D

Reliable extraction of the circulation component in the thoracic impedance measured by defibrillation pads.

Resuscitation 2013 Oct;84(10):1345-52. Epub 2013 jun 4

PMID: 23747932

Birkenes Tonje S, Myklebust Helge, Kramer-Johansen Jo

Time delays and capability of elderly to activate speaker function for continuous telephone CPR.

Scand J Trauma Resusc Emerg Med 2013;21():40. Epub 2013 mai 15

PMID: 23676015

Qvigstad Eric, Kramer-Johansen Jo, Tømte Øystein, Skålhegg Tore, Sørensen Øyvar, Sunde Kjetil, Olasveengen Theresa M

Clinical pilot study of different hand positions during manual chest compressions monitored with capnography.

Resuscitation 2013 Sep;84(9):1203-7. Epub 2013 mar 15

PMID: 23499897

Neset Andres, Birkenes Tonje S, Kramer-Johansen Jo

CPR performance - failure proved?

J Emerg Med 2013 May;44(5):990-1. Epub 2013 mar 7

PMID: 23473822

Skogvoll Eirik, Kramer-Johansen Jo

Publication of clinical trial protocols--what can we learn?

Scand J Trauma Resusc Emerg Med 2013;21():12. Epub 2013 mar 1

PMID: 23453064

Ruiz J, Ayala U, Ruiz de Gauna S, Irusta U, González-Otero D, Alonso E, Kramer-Johansen J, Eftestøl T

Feasibility of automated rhythm assessment in chest compression pauses during cardiopulmonary resuscitation.

Resuscitation 2013 Sep;84(9):1223-8. Epub 2013 feb 8

PMID: 23402965

Sunde Kjetil

Sudden cardiac arrest during sports.

Eur Heart J 2013 Dec;34(47):3596-8. Epub 2013 okt 22

PMID: 24150717

Søreide Eldar, Morrison Laurie, Hillman Ken, Monsieurs Koen, Sunde Kjetil, Zideman David, Eisenberg Mickey, Sterz Fritz, Nadkarni Vinay M, Soar Jasmeet, Nolan Jerry P, Utstein Formula for Survival Collaborators

The formula for survival in resuscitation.

Resuscitation 2013 Nov;84(11):1487-93. Epub 2013 aug 3

PMID: 23917078

Sunde Kjetil

SOPs and the right hospitals to improve outcome after cardiac arrest.

Best Pract Res Clin Anaesthesiol 2013 Sep;27(3):373-81.

PMID: 24054515

Lindner Tw, Langørgen J, Sunde K, Larsen AI, Kvaløy JT, Heltne JK, Draegni T, Søreide E

Factors predicting the use of therapeutic hypothermia and survival in unconscious out-of-hospital cardiac arrest patients admitted to the ICU.

Crit Care 2013 Jul 23;17(4):R147. Epub 2013 jul 23

PMID: 23880105

Sunde Kjetil

Therapeutic hypothermia in cardiac arrest.

Rev Esp Cardiol 2013 May;66(5):346-9. Epub 2012 des 20

PMID: 23265792

Olasveengen Theresa Mariero

Adrenaline for out of hospital cardiac arrest?

BMJ 2013;347():f7268. Epub 2013 des 10

PMID: 24326888

Lyon Richard M, Bohm Katarina, Christensen Erika Frischknecht, Olasveengen Theresa M, Castrén Maaret

The inaugural European emergency medical dispatch conference--a synopsis of proceedings.

Scand J Trauma Resusc Emerg Med 2013;21():73. Epub 2013 sep 23

PMID: 24059651

Nordseth Trond, Bergum Daniel, Edelson Dana P, Olasveengen Theresa M, Eftestøl Trygve, Wiseth Rune, Abella Benjamin S, Skogvoll Eirik

Clinical state transitions during advanced life support (ALS) in in-hospital cardiac arrest.

Resuscitation 2013 Sep;84(9):1238-44. Epub 2013 apr 19

PMID: 23603153

Ringdal Kjetil G, Skaga Nils Oddvar, Hestnes Morten, Steen Petter Andreas, Røislien Jo, Rehn Marius, Røise Olav, Krüger Andreas J, Lossius Hans Morten

Abbreviated Injury Scale: not a reliable basis for summation of injury severity in trauma facilities?

Injury 2013 May;44(5):691-9. Epub 2012 jul 24

PMID: 22831922

Bahus Marianne K, Steen Petter Andreas, Førde Reidun

Law, ethics and clinical judgment in end-of-life decisions--how do Norwegian doctors think?

Resuscitation 2012 Nov;83(11):1369-73. Epub 2012 apr 25

PMID: 22542767

Sunde Kjetil, Steen Petter Andreas

The use of vasopressor agents during cardiopulmonary resuscitation.

Crit Care Clin 2012 Apr;28(2):189-98. Epub 2011 des 1

PMID: 22433482

Nordseth Trond, Olasveengen Theresa Mariero, Kvaløy Jan Terje, Wik Lars, Steen Petter Andreas, Skogvoll Eirik

Dynamic effects of adrenaline (epinephrine) in out-of-hospital cardiac arrest with initial pulseless electrical activity (PEA).

Resuscitation 2012 Aug;83(8):946-52. Epub 2012 mar 16

PMID: 22429969

Staff Trine, Eken Torsten, Hansen Trond Boye, Steen Petter Andreas, Søvik Signe

A field evaluation of real-life motor vehicle accidents: presence of unrestrained objects and their association with distribution and severity of patient injuries.

Accid Anal Prev 2012 Mar;45():529-38. Epub 2011 okt 5

PMID: 22269539

Olasveengen Theresa M, Wik Lars, Sunde Kjetil, Steen Petter A

Outcome when adrenaline (epinephrine) was actually given vs. not given - post hoc analysis of a randomized clinical trial.

Resuscitation 2012 Mar;83(3):327-32. Epub 2011 nov 22

PMID: 22115931

Nowak C N, Neurauter A, Wieser L, Wenzel V, Abella B, Myklebust H, Steen P A, Strohmenger H-U

Prediction of countershock success in patients using the autoregressive spectral estimation.

Methods Inf Med 2012;51(1):13-20. Epub 2011 jun 6

PMID: 21643621

Aramendi E, Ayala U, Irusta U, Alonso E, Eftestøl T, Kramer-Johansen J

Suppression of the cardiopulmonary resuscitation artefacts using the instantaneous chest compression rate extracted from the thoracic impedance.

Resuscitation 2012 Jun;83(6):692-8. Epub 2011 des 21

PMID: 22198092

Neset A, Birkenes T S, Furunes T, Myklebust He, Mykletun R J, Odegaard S, Olasveengen T M, Kramer-Johansen J

A randomized trial on elderly laypersons' CPR performance in a realistic cardiac arrest simulation.

Acta Anaesthesiol Scand 2012 Jan;56(1):124-31. Epub 2011 okt 19

PMID: 22092097

Birkenes Tonje S, Myklebust Helge, Neset Andres, Olasveengen Theresa M, Kramer-Johansen Jo

Video analysis of dispatcher-rescuer teamwork-Effects on CPR technique and performance.

Resuscitation 2012 Apr;83(4):494-9. Epub 2011 okt 5

PMID: 21982923

Olasveengen Theresa Mariero

Can drugs ever improve outcome after cardiac arrest?

Resuscitation 2012 Jun;83(6):663-4. Epub 2012 mar 16

PMID: 22429971

Sunde Kjetil

Rewarming after therapeutic hypothermia.

Resuscitation 2012 Aug;83(8):930-1. Epub 2012 jun 1

PMID: 22664744

Heradstveit Bård E, Sunde Kjetil, Sunde Geir-Arne, Wentzel-Larsen Tore, Heltne Jon-Kenneth

Factors complicating interpretation of capnography during advanced life support in cardiac arrest--a clinical retrospective study in 575 patients.

Resuscitation 2012 Jul;83(7):813-8. Epub 2012 feb 25

PMID: 22370007

Bjørshol Conrad A, Sunde Kjetil, Myklebust Helge, Assmus Jörg, Søreide Eldar

Decay in chest compression quality due to fatigue is rare during prolonged advanced life support in a manikin model.

Scand J Trauma Resusc Emerg Med 2011;19():46. Epub 2011 aug 9

PMID: 21827652

Bjørshol Conrad Arnfinn, Myklebust Helge, Nilsen Kjetil Lønne, Hoff Thomas, Bjørkli Cato, Illguth Eirik, Søreide Eldar, Sunde Kjetil

Effect of socioemotional stress on the quality of cardiopulmonary resuscitation during advanced life support in a randomized manikin study.

Crit Care Med 2011 Feb;39(2):300-4.

PMID: 21076285

Kramer-Johansen Jo

Cardiopulmonary resuscitation or shock first--no answers yet?

Prehosp Emerg Care 2011 Oct-Dec;15(4):577-8; author reply 579-80.

PMID: 21870948

Kramer-Johansen Jo, Pytte Morten, Tomlinson Ann-Elin, Sunde Kjetil, Dorph Elizabeth, Svendsen Jan Vegard H, Eriksen Morten, Strømme Tævje A, Wik Lars

Mechanical chest compressions with trapezoidal waveform improve haemodynamics during cardiac arrest.

Resuscitation 2011 Feb;82(2):213-8. Epub 2010 nov 19

PMID: 21093141

Tømte Oystein, Andersen Geir Øystein, Jacobsen Dag, Drægni Tomas, Auestad Bjørn, Sunde Kjetil

Strong and weak aspects of an established post-resuscitation treatment protocol-A five-year observational study.

Resuscitation 2011 Sep;82(9):1186-93. Epub 2011 mai 14

PMID: 21636202

Sunde Kjetil, Søreide Eldar

Therapeutic hypothermia after cardiac arrest: where are we now?

Curr Opin Crit Care 2011 Jun;17(3):247-53.

PMID: 21460721

Tømte Øystein, Drægni Tomas, Mangschau Arild, Jacobsen Dag, Auestad Bjorn, Sunde Kjetil

A comparison of intravascular and surface cooling techniques in comatose cardiac arrest survivors.

Crit Care Med 2011 Mar;39(3):443-9.

PMID: 21169821

Kristiansen Thomas, Lossius Hans M, Søreide Kjetil, Steen Petter A, Gaarder Christine, Næss Pål A

Patients Referred to a Norwegian Trauma Centre: effect of transfer distance on injury patterns, use of resources and outcomes.

J Trauma Manag Outcomes 2011;5(1):9. Epub 2011 jun 16

PMID: 21679393

Nielsen Niklas, Sunde Kjetil, Hovdenes Jan, Riker Richard R, Rubertsson Sten, Stammet Pascal, Nilsson Fredrik, Friberg Hans, PubMed.ItemsChoiceType2[]

Adverse events and their relation to mortality in out-of-hospital cardiac arrest patients treated with therapeutic hypothermia.

Crit Care Med 2011 Jan;39(1):57-64.

PMID: 20959789

Kramer-Johansen K

Behandling av hjertestans i 2011 – hva er nytt?

Hjerteforum 24(2), 2011, 74-6

Doktorgrader
Andres Neset

Prehospital cardiopulmonary resuscitation

Disputert:
januar 2014
Hovedveileder:
Jo Kramer-Johansen
Tonje Søraas Birkenes

More and better CPR to victims of sudden cardiac arrest.

Disputert:
januar 2014
Hovedveileder:
Jo Kramer-Johansen
Trine Staff

Real-life motor vehicle accidents

Disputert:
desember 2012
Hovedveileder:
Signe Søvik
Conrad Bjørshol

Optimising basic skills in adult cardiopulmonary resuscitation

Disputert:
august 2012
Hovedveileder:
Kjetil Sunde
Øystein Tømte

Out-of-hospital Cardiac Arrest - improving cardiopulmonary resuscitation and post resuscitation care.

Disputert:
februar 2012
Hovedveileder:
Kjetil Sunde
Deltagere
  • Christiane Skåre Doktorgradsstipendiat
  • Mikkel Torp Steinberg Prosjektdeltaker
  • Jan Åge Olsen Doktorgradsstipendiat
  • Lars Wik Forsker (annen finansiering)
  • Henrik Stær-Jensen Doktorgradsstipendiat
  • Camilla Hardeland Doktorgradsstipendiat
  • Eric Qvigstad Doktorgradsstipendiat
  • Tonje Søraas Birkenes Doktorgradsstipendiat
  • Andres Neset Doktorgradsstipendiat
  • Theresa Mariero Olasveengen Postdoktorstipendiat
  • Jo Kramer-Johansen Prosjektdeltaker
  • Kjetil Sunde Prosjektdeltaker
  • Petter Andreas Steen Forskningsgruppeleder
  • Tomas Drægni Prosjektdeltaker

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler