eRapport

Oslo Preclinical MR Core Facility

Prosjekt
Prosjektnummer
2012029
Ansvarlig person
Ivar Sjaastad
Institusjon
Oslo universitetssykehus HF
Prosjektkategori
Regional teknologisk kjernefasilitet
Helsekategori
Forskningsaktivitet
Rapporter
2014
Kjernefasilitet for preklinisk MRI lokalisert til Oslo Universitetssykehus - Ullevål. Fasiliteten har tilgjengelig et bredt spekter av MR teknikker for undersøkelse av ulike organer og organsystemer, deriblant avbilding av ulike organer, fasekontrast studier og spektroskopi. MR skanneren ved OUS-Ullevål ble installert I 2010, og etter 6-9 måneder med tekniske problemer, har skanneren fungert godt fra 2011. Ved fasiliteten har vi etablert ulike teknikker, og har pr idag tilgjengelig protokoller for undersøkelse av hjerne, hjerte, prostata, fettvev, fiksert vev osv. Det første driftsåret gikk det med mye tid til utvikling og optimalisering av protokoller. Aktivitet har derfor gradvis bygget seg opp I løpet av de tre årene skanneren har vært I drift, og skanneren er idag i bruk tilnærmet daglig. Det er ca 30 pågående prosjekter innen fasiliteten. I noen av disse er data ferdig analysert og avventer publisering, de andre prosjektene har ikke kommet så langt ennå. Publikasjonsdelay er betydelig etter at MR data er ferdigstilt, slik at forskningsresultater fra perioden 2012-2014 kan forventes publisert helt fram til ca 2019. Det er kjørt forsøk for forskere ved IBV (UiO), CMBN (UiO), Intervensjonssenteret (OUS), Nevrokirurgisk avdeling (OUS), Mikrobiologisk avdeling (OUS), Kjemisk institutt (UiO), Institutt for eksperimentell medisinsk forskning (OUS), Institutt for kirurgisk forskning (OUS), CCI (OUS), Institutt for indremedisinsk forskning (OUS), K.G. Jebsen Cardiac Research Center (UiO). Kjernefasiliteten fikk bevilgning fra Helse Sør-Øst fra 2012, og gjorde det mulig å styrke den faglige/tekniske staben. Pr idag er 1.2 fysiker stillinger knyttet til fasiliteten. Disse yter service til forskningsmiljøene. Det innebærer at de lærer opp og veileder kompetente brukere, og i tillegg kjører kortere forsøk for andre brukere. Kjernefasiliteten er knyttet til forskningsgruppen til Ivar Sjaastad, som har bred imaging kompetanse. I gruppen er det blant annet tilsatt flere fysikere, ingeniør, medisinere og fysiologer. Mange av forskningsgruppene som ønsker å kjøre forsøk ved fasiliteten, avtaler samarbeid med Sjaastads forskningsgruppe som bidrar med forsøk, analyse og fortolkning av data. Fasiliteten har vært aktiv i metodekurs i hjerteforskning, og har gitt opplæring i MR protokoller til forskere. Ansatte ved fasiliteten har også deltatt på kurs og kongresser i utlandet. Internasjonalt samarbeid ivaretas blant annet gjennom et tett samarbeid med British Heart Foundations prekliniski MR fasilitet i Oxford, og ved samarbeid med en forskningsgruppe ved Kings College, London.
2013
Kjernefasilitet for preklinisk MRI lokalisert til Oslo Universitetssykehus - Ullevål. Fasiliteten har tilgjengelig et bredt spekter av MR teknikker for undersøkelse av ulike organer og organsystemer, deriblant avbilding av ulike organer, fasekontrast studier og spektroskopi.MR skanneren ved OUS-Ullevål ble installert I 2010, og etter 6-9 måneder med tekniske problemer, har skanneren fungert godt fra 2011. Ved fasiliteten har vi etablert ulike teknikker, og har pr idag tilgjengelig protokoller for undersøkelse av hjerne, hjerte, prostata, fettvev, fiksert vev osv. Det første driftsåret gikk det med mye tid til utvikling og optimalisering av protokoller. Aktivitet har derfor gradvis bygget seg opp I løpet av de tre årene skanneren har vært I drift, og skanneren er idag i bruk tilnærmet daglig. Det er ca 25 pågående prosjekter innen fasiliteten. I noen av disse er data ferdig analysert og avventer publisering, de andre prosjektene har ikke kommet så langt ennå. Det er kjørt forsøk for forskere ved IBV (UiO), CMBN (UiO), Intervensjonssenteret (OUS), Nevrokirurgisk avdeling (OUS), Mikrobiologisk avdeling (OUS), Kjemisk institutt (UiO), Institutt for eksperimentell medisinsk forskning (OUS), Institutt for kirurgisk forskning (OUS), CCI (OUS), Institutt for indremedisinsk forskning (OUS), K.G. Jebsen Cardiac Research Center (UiO). Kjernefasiliteten fikk bevilgning fra Helse Sør-Øst fra 2012, og gjorde det mulig å styrke den faglige/tekniske staben. Pr idag er 1 1/2 fysiker stilling knyttet til fasiliteten. Disse yter service til forskningsmiljøene. Det innebærer at de lærer opp og veileder kompetente brukere, og i tillegg kjører kortere forsøk for andre brukere. Kjernefasiliteten er knyttet til forskningsgruppen til Ivar Sjaastad, som har bred imaging kompetanse. I gruppen er det blant annet tilsatt flere fysikere, ingeniør, medisinere og fysiologer. Mange av forskningsgruppene som ønsker å kjøre forsøk ved fasiliteten, avtaler samarbeid med Sjaastads forskningsgruppe som bidrar med forsøk, analyse og fortolkning av data. Fasiliteten har vært aktiv i metodekurs i hjerteforskning, og har gitt opplæring i MR protokoller til forskere. Ansatte ved fasiliteten har også deltatt på kurs og kongresser i utlandet. Internasjonalt samarbeid ivaretas blant annet gjennom et tett samarbeid med British Heart Foundations prekliniski MR fasilitet i Oxford, og ved samarbeid med en forskningsgruppe ved Kings College, London.
2012
Kjernefasilitet for preklinisk MR er etablert og i drift ved OUS-Ullevål. Fasiliteten har tilgjengelig et bredt spekter av MR teknikker for undersøkelse av ulike organer og organsystemer.MR skanneren ved OUS-Ullevål ble installert I 2010, og etter 6-9 måneder med tekniske problemer, har skanneren fungert godt fra 2011. Ved fasiliteten har vi etablert ulike teknikker, og har pr idag tilgjengelig protokoller for undersøkelse av hjerne, hjerte, prostata, fiksert vev osv. Det første driftsåret gikk det med mye tid til utvikling og optimalisering av protokoller. Aktivitet har derfor gradvis bygget seg opp I løpet av de to årene skanneren har vært I drift, og pr idag har vi høy booking prosent. Det er ca 20 pågående prosjekter innen fasiliteten. I noen av disse er data ferdig analysert og avventer publisering, de andre prosjektene har ikke kommet så langt ennå. Det er kjørt forsøk for forskere ved IMBV (UiO), CMBN (UiO), Intervensjonssenteret (OUS), Nevrokirurgisk avdeling (OUS), Mikrobiologisk avdeling (OUS), Kjemisk institutt (UiO), Institutt for eksperimentell medisinsk forskning (OUS), Institutt for kirurgisk forskning (OUS), CCI (OUS), Institutt for indremedisinsk forskning (OUS), K.G. Jebsen Cardiac Research Senter (UiO). Kjernefasilitets bevilgning fra Helse Sør-Øst tilkom fra 2012, og gjorde det mulig å styrke den faglige/tekniske staben. To fysikere fra NTNU ble ansatt, og fasiliteten har nå 6 ansatte, hvorav fire er fysikere og en ingeniør. Fasiliteten har vært aktiv i metodekurs i hjerteforskning, og har gitt opplæring i MR protokoller til forskere. Ansatte ved fasiliteten har også deltatt på kurs og kongresser i utlandet. Internasjonalt samarbeid ivaretas blant annet gjennom et tett samarbeid med British Heart Foundations prekliniski MR fasilitet i Oxford, og ved samarbeid med en forskningsgruppe ved Kings College, London. Fasiliteten var en node under den prekliniske MR fasiliteten ved NTNU som var partner i FUGE NorMIC, og deltok på NorMIC møter. 2012 var siste år med finansiering gjennom FUGE. Leder for fasiliteten er styremedlem i MedIm, Nasjonal forskerskole i medisinsk avbildning.
Vitenskapelige artikler
Engebretsen Kristin V T, Skårdal Kristine, Bjørnstad Sigrid, Marstein Henriette S, Skrbic Biljana, Sjaastad Ivar, Christensen Geir, Bjørnstad Johannes L, Tønnessen Theis

Attenuated development of cardiac fibrosis in left ventricular pressure overload by SM16, an orally active inhibitor of ALK5.

J Mol Cell Cardiol 2014 Nov;76():148-57. Epub 2014 aug 26

PMID: 25169971

Espe Emil K S, Zhang Lili, Sjaastad Ivar

Unwrapping eddy current compensation: improved compensation of eddy current induced baseline shifts in high-resolution phase-contrast MRI at 9.4 Tesla.

Magn Reson Med 2014 Oct;72(4):1096-102. Epub 2013 nov 21

PMID: 24264935

Espe Emil K S, Aronsen Jan Magnus, Skrbic Biljana, Skulberg Vidar Magne, Schneider Jürgen E, Sejersted Ole M, Zhang Lili, Sjaastad Ivar

Improved MR phase-contrast velocimetry using a novel nine-point balanced motion-encoding scheme with increased robustness to eddy current effects.

Magn Reson Med 2013 Jan;69(1):48-61. Epub 2012 mar 5

PMID: 22392844

Espe Emil K S, Aronsen Jan Magnus, Skårdal Kristine, Schneider Jürgen E, Zhang Lili, Sjaastad Ivar

Novel insight into the detailed myocardial motion and deformation of the rodent heart using high-resolution phase contrast cardiovascular magnetic resonance.

J Cardiovasc Magn Reson 2013;15():82. Epub 2013 sep 14

PMID: 24034168

Land Sander, Niederer Steven A, Aronsen Jan Magnus, Espe Emil K S, Zhang Lili, Louch William E, Sjaastad Ivar, Sejersted Ole M, Smith Nicolas P

An analysis of deformation-dependent electromechanical coupling in the mouse heart.

J Physiol 2012 Sep;590(Pt 18):4553-69. Epub 2012 mai 21

PMID: 22615436

Espe EK et al

Detailed assessment of the contractility in the infarcted heart using high-resolution MRI phase contrast velocimetry.

10th Annual CHFR Symposium, Holmenkollen Park Hotel, Oslo, 20.-21.september . 2012.

Land S, et al

Developing a virtual physiological mouse model of the heart: Multi-scale coupling is key for controlling ventricular pressure.

Virtual Physiological Human 2012, London, UK, 18.-20.september . 2012.

Doktorgrader
Emil Knut Stenersen Espe

Measuring in vivo regional myocardial function using high-field MRI.

Disputert:
juni 2014
Hovedveileder:
Ivar Sjaastad
Deltagere
  • Vidar Magne Skulberg Prosjektdeltaker
  • Bård Andre Bendiksen Prosjektdeltaker
  • Solveig Bjærum Haugstad Prosjektdeltaker
  • Lili Zhang Forsker (annen finansiering)
  • Ivar Sjaastad Prosjektleder
  • Kristine Skårdal Forsker (annen finansiering)
  • Emil Knut Stenersen Espe Postdoktorstipendiat
  • Jan Magnus Aronsen Doktorgradsstipendiat

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler