eRapport

Clonidine for patients with delirium

Prosjekt
Prosjektnummer
2012042
Ansvarlig person
Torgeir Bruun Wyller
Institusjon
Oslo universitetssykehus HF
Prosjektkategori
Doktorgradsstipend
Helsekategori
Generic Health Relevance
Forskningsaktivitet
5. Treatment Developement
Rapporter
2019 - sluttrapport
Delirium ("akutt forvirring") er en svært vanlig komplikasjon ved akutt sykdom og skader hos eldre. Tilstanden har stor betydning for den enkelte og for helsevesenet, men vi vet lite om de biologiske mekanismene som ligger bak delirium og vi har få gode behandlingsmetoder. Formålet med prosjektet var å kartlegge årsaksfaktorer ved delirium, og å studere hvorvidt legemiddelet klonidin kan ha gunstig effekt ved denne tilstanden. Vi studerte spinalvæsken ("ryggmargsvæsken") hos pasienter med hoftebrudd som ble operert med ryggbedøvelse. Prøver av denne væsken gir indirekte informasjon om prosesser som foregår i hjernen, og kan sette oss på sporet av årsakene til at noen pasienter blir forvirrede i forbindelse med hoftebrudd. Delirium er svært alminnelig ved denne skaden. Vi studerte bl.a. den såkalte "blod-hjerne-barrieren", dvs. de mekanismene som bidrar til å sikre hjernen et stabilt kjemisk miljø. Det har vært foreslått at disse mekanismene er dårligere hos pasienter med delirium, men så langt har dette vært lite undersøkt. Vi studerte dette bl.a. ved å sammenlikne konsentrasjonen av substanser i blodet med den i spinalvæsken. Videre forsøkte vi å behandle delirium medikamentelt med legemiddelet klonidin. Det finnes visse holdepunkter for at dette middelet burde kunne ha effekt mot delirium, men det er aldri blitt systematisk utprøvd mot denne tilstanden. Klonidin påvirker deler av hjernen som styrer automatiserte kroppsfunksjoner som puls og blodtrykk. De delene av prosjektet som studerte årsaksfaktorer, ga interessante resultater. Dette er små brikker i det store pusleapillet som handler om å forstå hva som går galt i hjernen når pasienter utvikler delirium. Bl.a. fant vi ut at lekkasje i blod-hjernebarrieren ser ut til å være en nødvendig, men ikke tilstrekkelig medvirkende årsak til at delirium oppstår. Når det gjelder behandlingsdelen av prosjektet, høstet vi viktige erfaringer med legemiddelet klonidin, som vi tar videre i nye behandlingsstudier. Klonidin har stor betydning for helsetjenesten ved at det fører til dårligere prognose, lengre liggetid, større sykehjemsbehov og store utfordringer for behandling og pleie. Bedre innsikt i patofysiologiske mekanismer er en forutsetning for å utvikle mer effektiv behandling. Prosjektet har, sammen med øvrig forskning i vår forskningsgruppe, bidratt til økt patofysiologisk forståelse. Utprøvingen av klonidin tyder på at dette legemiddelet og andre legemidler i samme gruppe (adrenerge alfa 2-agonister) kan være lovende. Vi har ennå ikke nok dokumentasjon til å anbefale dette middelet rutinemessig, men det gjennomførte prosjektet danner basis for nye prosjekter der vi går videre med denne hypotesen.

nei

2018
Delirium ("akutt forvirring") er en svært vanlig komplikasjon ved akutt sykdom og skader hos eldre. Prosjektet tar sikte på å kartlegge sammenhengen mellom delirium og deler av hjernens automatiske kontrollfunksjoner, og å studere hvorvidt legemiddelet klonidin kan ha gunstig effekt ved denne tilstanden.Delirium ("akutt forvirring") er en svært vanlig komplikasjon ved akutt sykdom og skader hos eldre. Tilstanden har stor betydning for den enkelte og for helsevesenet, men vi vet lite om de biologiske mekanismene som ligger bak delirium og vi har få gode behandlingsmetoder. Prosjektet tar sikte på å kartlegge årsaksfaktorer ved delirium, og å studere hvorvidt legemiddelet klonidin kan ha gunstig effekt ved denne tilstanden. Vi studerer spinalvæsken ("ryggmargsvæsken") hos pasienter med hoftebrudd som er operert med ryggbedøvelse. Prøver av denne væsken gir indirekte informasjon om prosesser som foregår i hjernen, og kan sette oss på sporet av årsakene til at noen pasienter blir forvirrede i forbindelse med hoftebrudd. Delirium er svært alminnelig ved denne skaden. Vi studerer bl.a. den såkalte "blod-hjerne-barrieren", dvs. de mekanismene som bidrar til å sikre hjernen et stabilt kjemisk miljø. Det har vært foreslått at disse mekanismene er dårligere hos pasienter med delirium, men så langt har dette vært lite undersøkt. Vi studerer dette bl.a. ved å sammenlikne konsentrasjonen av substanser i blodet med den i spinalvæsken. Videre forsøker vi å behandle delirium medikamentelt med legemiddelet klonidin. Det finnes visse holdepunkter for at dette middelet burde kunne ha effekt mot delirium, men det er aldri blitt systematisk utprøvd mot denne tilstanden. Klonidin påvirker deler av hjernen som styrer automatiserte kroppsfunksjoner som puls og blodtrykk. Inklusjon av pasienter i alle delene av prosjektet er nå avsluttet, alle beregninger er utført, og stipendiaten avla doktorgradsprøven i 2018. Hovedpublikasjon om resultatene er innsendt, og ventes å bli publisert i 2019.
2017
Delirium ("akutt forvirring") er en svært vanlig komplikasjon ved akutt sykdom og skader hos eldre. Prosjektet tar sikte på å kartlegge sammenhengen mellom delirium og deler av hjernens automatiske kontrollfunksjoner, og å studere hvorvidt legemiddelet klonidin kan ha gunstig effekt ved denne tilstanden.Delirium ("akutt forvirring") er en svært vanlig komplikasjon ved akutt sykdom og skader hos eldre. Tilstanden har stor betydning for den enkelte og for helsevesenet, men vi vet lite om de biologiske mekanismene som ligger bak delirium og vi har få gode behandlingsmetoder. Prosjektet tar sikte på å kartlegge årsaksfaktorer ved delirium, og å studere hvorvidt legemiddelet klonidin kan ha gunstig effekt ved denne tilstanden. Vi studerer spinalvæsken ("ryggmargsvæsken") hos pasienter med hoftebrudd som er operert med ryggbedøvelse. Prøver av denne væsken gir indirekte informasjon om prosesser som foregår i hjernen, og kan sette oss på sporet av årsakene til at noen pasienter blir forvirrede i forbindelse med hoftebrudd. Delirium er svært alminnelig ved denne sykdommen. Vi studerer bl.a. den såkalte "blod-hjerne-barrieren", dvs. de mekanismene som bidrar til å sikre hjernen et stabilt kjemisk miljø. Det har vært foreslått at disse mekanismene er dårligere hos pasienter med delirium, men så langt har dette vært lite undersøkt. Vi studerer dette bl.a. ved å sammenlikne konsentrasjonen av substanser i blodet med den i spinalvæsken. Videre forsøker vi å behandle delirium medikamentelt med legemiddelet klonidin. Det finnes visse holdepunkter for at dette middelet burde kunne ha effekt mot delirium, men det er aldri blitt systematisk utprøvd mot denne tilstanden. Klonidin påvirker deler av hjernen som styrer automatiserte kroppsfunksjoner som puls og blodtrykk. Inklusjon av pasienter i alle delene av prosjektet er nå avsluttet. Doktorgradsavhandling på grunnlag av prosjektet er under skriving, og vil bli innlevert i 2018.
2016
Delirium ("akutt forvirring") er en svært vanlig komplikasjon ved akutt sykdom og skader hos eldre. Prosjektet tar sikte på å kartlegge sammenhengen mellom delirium og deler av hjernens automatiske kontrollfunksjoner, og å studere hvorvidt legemiddelet klonidin kan ha gunstig effekt ved denne tilstanden.Delirium ("akutt forvirring") er en svært vanlig komplikasjon ved akutt sykdom og skader hos eldre. Tilstanden har stor betydning for den enkelte og for helsevesenet, men vi vet lite om de biologiske mekanismene som ligger bak delirium og vi har få gode behandlingsmetoder. Prosjektet tar sikte på å kartlegge årsaksfaktorer ved delirium, og å studere hvorvidt legemiddelet klonidin kan ha gunstig effekt ved denne tilstanden. Vi studerer spinalvæsken ("ryggmargsvæsken") hos pasienter med hoftebrudd som er operert med ryggbedøvelse. Prøver av denne væsken gir indirekte informasjon om prosesser som foregår i hjernen, og kan sette oss på sporet av årsakene til at noen pasienter blir forvirrede i forbindelse med hoftebrudd. Delirium er svært alminnelig ved denne sykdommen. Vi studerer bl.a. den såkalte "blod-hjerne-barrieren", dvs. de mekanismene som bidrar til å sikre hjernen et stabilt kjemisk miljø. Det har vært foreslått at disse mekanismene er dårligere hos pasienter med delirium, men så langt har dette vært lite undersøkt. Vi studerer dette bl.a. ved å sammenlikne konsentrasjonen av substanser i blodet med den i spinalvæsken. Videre forsøker vi å behandle delirium medikamentelt med legemiddelet klonidin. Det finnes visse holdepunkter for at dette middelet burde kunne ha effekt mot delirium, men det er aldri blitt systematisk utprøvd mot denne tilstanden. Klonidin påvirker deler av hjernen som styrer automatiserte kroppsfunksjoner som puls og blodtrykk. Denne delen av prosjektet inkluderer pasienter, og inklusjonen vil avsluttes i 2017.
2015
Delirium ("akutt forvirring") er en svært vanlig komplikasjon ved akutt sykdom og skader hos eldre. Prosjektet tar sikte på å kartlegge sammenhengen mellom delirium og deler av hjernens automatiske kontrollfunksjoner, og å studere hvorvidt legemiddelet klonidin kan ha gunstig effekt ved denne tilstanden.Delirium ("akutt forvirring") er en svært vanlig komplikasjon ved akutt sykdom og skader hos eldre. Tilstanden har stor betydning for den enkelte og for helsevesenet, men vi vet lite om de biologiske mekanismene som ligger bak delirium og vi har få gode behandlingsmetoder. Prosjektet tar sikte på å kartlegge årsaksfaktorer ved delirium, og å studere hvorvidt legemiddelet klonidin kan ha gunstig effekt ved denne tilstanden. Vi studerer spinalvæsken ("ryggmargsvæsken") hos pasienter med hoftebrudd som er operert med ryggbedøvelse. Prøver av denne væsken gir indirekte informasjon om prosesser som foregår i hjernen, og kan sette oss på sporet av årsakene til at noen pasienter blir forvirrede i forbindelse med hoftebrudd. Delirium er svært alminnelig ved denne sykdommen. Vi studerer bl.a. den såkalte "blod-hjerne-barrieren", dvs. de mekanismene som bidrar til å sikre hjernen et stabilt kjemisk miljø. Det har vært foreslått at disse mekanismene er dårligere hos pasienter med delirium, men så langt har dette vært lite undersøkt. Vi studerer dette bl.a. ved å sammenlikne konsentrasjonen av substanser i blodet med den i spinalvæsken. Videre forsøker vi å behandle delirium medikamentelt med legemiddelet klonidin. Det finnes visse holdepunkter for at dette middelet burde kunne ha effekt mot delirium, men det er aldri blitt systematisk utprøvd mot denne tilstanden. Klonidin påvirker deler av hjernen som styrer automatiserte kroppsfunksjoner som puls og blodtrykk. Denne delen av prosjektet inkluderer pasienter, og inklusjonen vil fortsette utover i 2016.
2014
Delirium ("akutt forvirring") er en svært vanlig komplikasjon ved akutt sykdom og skader hos eldre. Prosjektet tar sikte på å kartlegge sammenhengen mellom delirium og deler av hjernens automatiske kontrollfunksjoner, og å studere hvorvidt legemiddelet klonidin kan ha gunstig effekt ved denne tilstanden.Delirium ("akutt forvirring") er en svært vanlig komplikasjon ved akutt sykdom og skader hos eldre. Tilstanden har stor betydning for den enkelte og for helsevesenet, men vi vet lite om de biologiske mekanismene som ligger bak delirium og vi har få gode behandlingsmetoder. Prosjektet tar sikte på å kartlegge årsaksfaktorer ved delirium, og å studere hvorvidt legemiddelet klonidin kan ha gunstig effekt ved denne tilstanden. Vi studerer spinalvæsken ("ryggmargsvæsken") hos pasienter med hoftebrudd som er operert med ryggbedøvelse. Prøver av denne væsken gir indirekte informasjon om prosesser som foregår i hjernen, og kan sette oss på sporet av årsakene til at noen pasienter blir forvirrede i forbindelse med hoftebrudd. Delirium er svært alminnelig ved denne sykdommen. Vi studerer bl.a. den såkalte "blod-hjerne-barrieren", dvs. de mekanismene som bidrar til å sikre hjernen et stabilt kjemisk miljø. Det har vært foreslått at disse mekanismene er dårligere hos pasienter med delirium, men så langt har dette vært lite undersøkt. Vi studerer dette bl.a. ved å sammenlikne konsentrasjonen av substanser i blodet med den i spinalvæsken. I neste omgang vil vi forsøke å behandle delirium medikamentelt med legemiddelet klonidin. Det finnes visse holdepunkter for at dette middelet burde kunne ha effekt mot delirium, men det er aldri blitt systematisk utprøvd mot denne tilstanden. Klonidin påvirker deler av hjernen som styrer automatiserte kroppsfunksjoner som puls og blodtrykk. Denne delen av prosjektet inkluderer nå pasienter, og inklusjonen vil fortsette utover i 2015.
2013
Delirium ("akutt forvirring") er en svært vanlig komplikasjon ved akutt sykdom og skader hos eldre. Prosjektet tar sikte på å kartlegge sammenhengen mellom delirium og deler av hjernens automatiske kontrollfunksjoner, og å studere hvorvidt legemiddelet klonidin kan ha gunstig effekt ved denne tilstanden.Delirium ("akutt forvirring") er en svært vanlig komplikasjon ved akutt sykdom og skader hos eldre. Tilstanden har stor betydning for den enkelte og for helsevesenet, men vi vet lite om de biologiske mekanismene som ligger bak delirium og vi har få gode behandlingsmetoder. Prosjektet tar sikte på å kartlegge sammenhengen mellom delirium og deler av hjernens automatiske kontrollfunksjoner, og å studere hvorvidt legemiddelet klonidin kan ha gunstig effekt ved denne tilstanden. Vi studerer virkningen til det autonome nervesystemet gjennom en vippetest. Dette innebærer at pasienten blir tilkoblet utstyr som kan måle puls, blodtrykk og minuttvolum (det volumet blod som hjertet pumper per minutt) kontinuerlig og automatisk, og uten at det er til noen plage. Så blir sykehussengen vippet slik at hodet blir lett hevet (ca. 20 grader). Dette er nok til at tyngdekraften påvirker fordelingen av blodet i kroppen, men ikke så mye at det er ubehagelig. Vi kan så studere hvordan hjernens kontrollmekanismer håndterer denne milde påvirkningen. Vi undersøker dette hos pasienter med høy risiko for delirium, som enten har eller ikke har fått denne komplikasjonen. I neste omgang vil vi forsøke å behandle delirium medikamentelt med legemiddelet klonidin. Det finnes visse holdepunkter for at dette middelet burde kunne ha effekt mot delirium, men det er aldri blitt systematisk utprøvd mot denne tilstanden. Klonidin påvirker nettopp de delene av hjernen som styrer automatiserte kroppsfunksjoner som puls og blodtrykk. Denne delen av prosjektet vil trolig starte opp i løpet av 2013.
2012
Delirium ("akutt forvirring") er en svært vanlig komplikasjon ved akutt sykdom og skader hos eldre. Prosjektet tar sikte på å kartlegge sammenhengen mellom delirium og deler av hjernens automatiske kontrollfunksjoner, og å studere hvorvidt legemiddelet klonidin kan ha gunstig effekt ved denne tilstanden.Delirium ("akutt forvirring") er en svært vanlig komplikasjon ved akutt sykdom og skader hos eldre. Tilstanden har stor betydning for den enkelte og for helsevesenet, men vi vet lite om de biologiske mekanismene som ligger bak delirium og vi har få gode behandlingsmetoder. Prosjektet tar sikte på å kartlegge sammenhengen mellom delirium og deler av hjernens automatiske kontrollfunksjoner, og å studere hvorvidt legemiddelet klonidin kan ha gunstig effekt ved denne tilstanden. Vi studerer virkningen til det autonome nervesystemet gjennom en vippetest. Dette innebærer at pasienten blir tilkoblet utstyr som kan måle puls, blodtrykk og minuttvolum (det volumet blod som hjertet pumper per minutt) kontinuerlig og automatisk, og uten at det er til noen plage. Så blir sykehussengen vippet slik at hodet blir lett hevet (ca. 20 grader). Dette er nok til at tyngdekraften påvirker fordelingen av blodet i kroppen, men ikke så mye at det er ubehagelig. Vi kan så studere hvordan hjernens kontrollmekanismer håndterer denne milde påvirkningen. Vi undersøker dette hos pasienter med høy risiko for delirium, som enten har eller ikke har fått denne komplikasjonen. I neste omgang vil vi forsøke å behandle delirium medikamentelt med legemiddelet klonidin. Det finnes visse holdepunkter for at dette middelet burde kunne ha effekt mot delirium, men det er aldri blitt systematisk utprøvd mot denne tilstanden. Klonidin påvirker nettopp de delene av hjernen som styrer automatiserte kroppsfunksjoner som puls og blodtrykk. Denne delen av prosjektet vil trolig starte opp i løpet av 2013.
Vitenskapelige artikler
Hov KR, Neerland BE, Undseth Ø, Wyller VBB, MacLullich AMJ, Qvigstad E, Skovlund E, Wyller TB

The Oslo Study of Clonidine in Elderly Patients with Delirium; LUCID: a randomised placebo-controlled trial.

Int J Geriatr Psychiatry 2019 07;34(7):974-981. Epub 2019 apr 24

PMID: 30901487 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Hov KR, Neerland BE, Andersen AM, Undseth Ø, Wyller VB, MacLullich AMJ, Skovlund E, Qvigstad E, Wyller TB

The use of clonidine in elderly patients with delirium; pharmacokinetics and hemodynamic responses.

BMC Pharmacol Toxicol 2018 Jun 08;19(1):29. Epub 2018 jun 8

PMID: 29884231 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Hov KR, Bolstad N, Idland AV, Zetterberg H, Blennow K, Chaudhry FA, Frihagen F, Ræder J, Wyller TB, Watne LO

Cerebrospinal Fluid S100B and Alzheimer's Disease Biomarkers in Hip Fracture Patients with Delirium.

Dement Geriatr Cogn Dis Extra 2017 Sep-Dec;7(3):374-385. Epub 2017 nov 9

PMID: 29282410 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Neerland BE, Krogseth M, Juliebø V, Hylen Ranhoff A, Engedal K, Frihagen F, Ræder J, Bruun Wyller T, Watne LO

Perioperative hemodynamics and risk for delirium and new onset dementia in hip fracture patients; A prospective follow-up study.

PLoS One 2017;12(7):e0180641. Epub 2017 jul 10

PMID: 28700610

Neerland BE, Hall RJ, Seljeflot I, Frihagen F, MacLullich AM, Raeder J, Wyller TB, Watne LO

Associations Between Delirium and Preoperative Cerebrospinal Fluid C-Reactive Protein, Interleukin-6, and Interleukin-6 Receptor in Individuals with Acute Hip Fracture.

J Am Geriatr Soc 2016 Jul;64(7):1456-63. Epub 2016 jun 24

PMID: 27341529 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Hov KR, Berg JP, Frihagen F, Ræder J, Hall R, Wyller TB, Watne LO

Blood-Cerebrospinal Fluid Barrier Integrity in Delirium Determined by Q-Albumin.

Dement Geriatr Cogn Disord 2016;41(3-4):192-8. Epub 2016 apr 9

PMID: 27058253 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Neerland BE, Hov KR, Bruun Wyller V, Qvigstad E, Skovlund E, MacLullich AM, Bruun Wyller T

The protocol of the Oslo Study of Clonidine in Elderly Patients with Delirium; LUCID: a randomised placebo-controlled trial.

BMC Geriatr 2015;15():7. Epub 2015 feb 10

PMID: 25887557 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Neerland Bjørn Erik, Ahmed Marc, Watne Leiv Otto, Hov Karen Roksund, Wyller Torgeir Bruun

New consciousness scale for delirium.

Tidsskr Nor Laegeforen 2014 Jan 28;134(2):150.

PMID: 24477145

Doktorgrader
Karen Roksund Hov

Delirium: aspects of pathophysiology and treatment

Disputert:
september 2018
Hovedveileder:
Torgeir Bruun Wyller
Deltagere
  • Bjørn Erik Neerland Doktorgradsstipendiat (annen finansiering)
  • Karen Roksund Hov Doktorgradsstipendiat (finansiert av denne bevilgning)
  • Vegard Bruun Wyller Prosjektdeltaker
  • Johan Ræder Prosjektdeltaker
  • Eirik Qvigstad Prosjektdeltaker
  • Leiv Otto Watne Medveileder
  • Torgeir Bruun Wyller Prosjektleder
  • Vibeke Juliebø Prosjektdeltaker

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler