eRapport

Long-term morbidity, mortality and improved follow-up after pregnancy-related venous thrombosis

Prosjekt
Prosjektnummer
2013083
Ansvarlig person
Per Morten Sandset
Institusjon
Oslo universitetssykehus HF
Prosjektkategori
Postdoktorstipend
Helsekategori
Blood, Cardiovascular
Forskningsaktivitet
4. Detection and Diagnosis, 6. Treatment Evaluation
Rapporter
2022 - sluttrapport
Utgangspunktet for dette postdoktorprosjektet var langtidskomplikasjoner til venøs blodpropp under eller kort tid etter svangerskapet. Underveis har vi utvidet prosjektet til også å omfatte langtidskomplikasjoner etter venøs trombose generelt med fokus på verktøy for å fange opp disse komplikasjonene. Prosjektet har basis i "Venous thromboembolism In Pregnancy (VIP)" - studien, som er en stor epidemiologisk studie på epidemiologiske, kliniske og biokjemiske/genetiske markører for venøs blodpropp (=venøs trombose) i svangerskapet. Tidligere i dette postdoktorprosjektet har vi rapportert på dødelighet og forekomst av kreft etter svangerskapsrelatert venøs trombose (delprosjekt 1) og på sammenhengen mellom posttrombotisk syndrom (PTS), en vanlig langtidskomplikasjon etter venøs trombose i et ben, og inflammasjon fra VIP-studien (delprosjekt 2). Vi har utviklet, validert og publisert et nytt spørreskjema for at pasientene selv kan registrere symptomer og tegn på PTS i kliniske studier (delprosjekt 3). Vi har som en utvidet del av prosjektet også rapportert på livskvalitet etter både lungeembolisme og dyp venetrombose i et ben to år etter blodproppen. Begge disse pasientpopulasjonene er fra Østfold hvor prosjektet har 4 PhD kandidater. Tre av kandidatene har allerede disputert, hhv. i 2018, 2020 og 2022. Den 4. kandidaten skal utvikle et nytt livskvalitetsskjema for pasienter som har gjennomgått blodpropp i et ben. Her samarbeider vi med ledende forskere fra Canada og Nederland. Dette prosjektet finansieres av et fritt stipend fra legemiddelindustrien. Postdoktorkandidat er hovedveileder for dette prosjektet. Den første artikkelen i prosjektet er publisert og disputas forventes i 2024. I et annet prosjektsamarbeid med Canada har vi undersøkt vi om dabigatran kan redusere forekomsten av PTS sammenliknet med konvensjonell behandling og dataene ble publisert i 2021. Postdoktorkandidaten ledet dette prosjektet. Ytterligere én PhD kandidat delvis tilknyttet dette prosjektet med protdoktorkandidaten som hovedveileder er også finansiert av Helse Sør-Øst (egen e-rapport for prosjekt "Long-term complications after severe deep vein thrombosis - improved diagnostics and follow-up").n Avhandlingen er godkjent av bedømmelseskomite og kandidaten disputerer 14.2.2023. Postdoktorkandidaten er også økende involvert i internasjonal forskning på akutt lymfoblastisk lymfom og er også biveilder for en PhD kandidat som gjør en kvalitativ studie på avansert hjemmesykehus på avdeling for blodsykdommer på Rikshospitalet. Prosjektet har ført til mer kunnskap om langtidskonsekvensene av venøs trombose i svangerskapet samt til å sette fokus på at det ikke finnes noe godt diagnostisk verktøy for den vanlige langtidskomplikasjonen posttrombotisk syndrom, noe som betyr at eksisterende forskning på dette feltet må vurderes med stor grad av forsiktighet.

NEI

2021
Utgangspunktet for dette postdoktorprosjektet var langtidskomplikasjoner til venøs blodpropp under eller kort tid etter svangerskapet. Underveis har vi utvidet prosjektet til også å omfatte langtidskomplikasjoner etter venøs trombose generelt med fokus på verktøy for å fange opp disse komplikasjonene.Prosjektet har basis i "Venous thromboembolism In Pregnancy (VIP)" - studien, som er en stor epidemiologisk studie på epidemiologiske, kliniske og biokjemiske/genetiske markører for venøs blodpropp (=venøs trombose) i svangerskapet. Tidligere i dette postdoktorprosjektet har vi rapportert på dødelighet og forekomst av kreft etter svangerskapsrelatert venøs trombose (delprosjekt 1) og på sammenhengen mellom posttrombotisk syndrom (PTS), en vanlig langtidskomplikasjon etter venøs trombose i et ben, og inflammasjon fra VIP-studien (delprosjekt 2). Vi har utviklet, validert og publisert et nytt spørreskjema for at pasientene selv kan registrere symptomer og tegn på PTS i kliniske studier (delprosjekt 3). Vi har som en utvidet del av prosjektet også rapportert på livskvalitet etter både lungeembolisme og dyp venetrombose i et ben to år etter blodproppen. Begge disse pasientpopulasjonene er fra Østfold hvor prosjektet har 4 PhD kandidater. To av kandidatene har allerede disputert, hhv. i 2018 og 2020 og den 3. kandidaten disputerer 18.3.22. PhD-kandidat nr. 4 startet i 2019 og skal utvikle et nytt livskvalitetsskjema for pasienter som har gjennomgått blodpropp i et ben. Her samarbeider vi med ledende forskere fra Canada og Nederland. Dette prosjektet finansieres av et fritt stipend fra legemiddelindustrien. Postdoktorkandidat er hovedveileder for dette prosjektet. Den første artikkelen i prosjektet er publisert. I et annet prosjektsamarbeid med Canada har vi undersøkt vi om dabigatran kan redusere forekomsten av PTS sammenliknet med konvensjonell behandling og dataene ble publisert i 2021. Postdoktorkandidat ledet dette prosjektet. Ytterligere én PhD kandidat delvis tilknyttet dette prosjektet med protdoktorkandidaten som hovedveileder er også finansiert av Helse Sør-Øst (egen erapport for prosjekt "Long-term complications after severe deep vein thrombosis - improved diagnostics and follow-up"). Hun fikk sin 3 artikkel godkjent for publikasjon i 2021 og vil levere sin avhandling i begynnelsen av 2022. Det sistnevnte arbeidet har blitt betydelig forsinket, delvis pga. COVID-19.

Nei

2020
Utgangspunktet for dette postdoktorprosjektet var langtidskomplikasjoner til venøs blodpropp under eller kort tid etter svangerskapet. Underveis har vi utvidet prosjektet til også å omfatte langtidskomplikasjoner etter venøs trombose generelt med fokus på verktøy for å fange opp disse komplikasjonene.Prosjektet har basis i "Venous thromboembolism In Pregnancy (VIP)" - studien, som er en stor epidemiologisk studie på epidemiologiske, kliniske og biokjemiske/genetiske markører for venøs blodpropp (=venøs trombose) i svangerskapet. Tidligere i dette postdoktorprosjektet har vi rapportert på dødelighet og forekomst av kreft etter svangerskapsrelatert venøs trombose (delprosjekt 1) og på sammenhengen mellom posttrombotisk syndrom (PTS), en vanlig langtidskomplikasjon etter venøs trombose i et ben, og inflammasjon fra VIP-studien (delprosjekt 2). Vi har utviklet, validert og publisert et nytt spørreskjema for at pasientene selv kan registrere symptomer og tegn på PTS i kliniske studier (delprosjekt 3). Vi har som en utvidet del av prosjektet også rapportert på livskvalitet etter både lungeembolisme og dyp venetrombose i et ben to år etter blodproppen. Begge disse pasientpopulasjonene er fra Østfold hvor prosjektet har 4 PhD kandidater. To av kandidatene har allerede disputert, hhv. i 2018 og 2020. Den 3.kandidaten publiserte sin artikkel 2 og 3 i 2020. PhD-kandidat nr. 4 startet i 2019 og skal utvikle et nytt livskvalitetsskjema for pasienter som har gjennomgått blodpropp i et ben. Her samarbeider vi med ledende forskere fra Canada og Nederland. Dette prosjektet finansieres av et fritt stipend fra legemiddelindustrien. Postdoktorkandidat er hovedveileder for dette prosjektet. I et annet prosjektsamarbeid med Canada har vi undersøkt vi om dabigatran kan redusere forekomsten av PTS sammenliknet med konvensjonell behandling. Dataene fra dette prosjektet ble presentert på en internasjonal kongress i juli 2020 og vil bli publisert i 2021. Postdoktorkandidat leder dette prosjektet. Ytterligere én PhD kandidat delvis tilknyttet dette prosjektet med protdoktorkandidaten som hovedveielder er også finansiert av Helse Sør-Øst (egen erapport for prosjekt "Long-term complications after severe deep vein thrombosis - improved diagnostics and follow-up"). Hun fikk sin 3 artikkel godkjent for publikasjon i 2021 og vil levere sin avhandling i løpet av 2021.

Nei

2019
Utgangspunktet for dette postdoktorprosjektet var langtidskomplikasjoner til venøs blodpropp under eller kort tid etter svangerskapet. Underveis har vi utvidet prosjektet til også å omfatte langtidskomplikasjoner etter venøs trombose generelt med fokus på verktøy for å fange opp disse komplikasjonene.Prosjektet har basis i "Venous thromboembolism In Pregnancy (VIP)" - studien, som er en stor epidemiologisk studie på epidemiologiske, kliniske og biokjemiske/genetiske markører for venøs blodpropp (=venøs trombose) i svangerskapet. Tidligere i dette postdoktorprosjektet har vi rapportert på dødelighet og forekomst av kreft etter svangerskapsrelatert venøs trombose (delprosjekt 1) og på sammenhengen mellom posttrombotisk syndrom (PTS), en vanlig langtidskomplikasjon etter venøs trombose i et ben, og inflammasjon fra VIP-studien (delprosjekt 2). Vi har utviklet, validert og publisert et nytt spørreskjema for at pasientene selv kan registrere symptomer og tegn på PTS i kliniske studier (delprosjekt 3). Vi har som en utvidet del av prosjektet også rapportert på livskvalitet etter både lungeembolisme og dyp venetrombose i et ben to år etter blodproppen. Begge disse pasientpopulasjonene er fra Østfold hvor prosjektet har 4 PhD kandidater. Den første av disse kandidatene disputerte i 2018 og den neste forventes i mai 2020. Den 3.kandidaten har sendt inn sin 2.artikkel for publikasjon. PhD-kandidat nr. 4 startet i mars 2019 og skal utvikle et nytt livskvalitetsskjema for pasienter som har gjennomgått blodpropp i et ben. Her samarbeider vi med ledende forskere fra Canada og Nederland. Dette prosjektet finansieres av et fritt stipend fra legemiddelindustrien. I et annet prosjektsamarbeid med Canada har vi undersøkt vi om dabigatran kan redusere forekomsten av PTS sammenliknet med konvensjonell behandling. Vi skal presentere dataene fra dette prosjektet på en internasjonal kongress i juli 2020 og vil publisere dataene i 2020. Postdoktorkandidat leder dette prosjektet. Ytterligere én PhD kandidat delvis tilknyttet dette prosjektet har holdt på 4 år finansiert av Helse Sør-Øst (egen erapport for prosjekt "Long-term complications after severe deep vein thrombosis - improved diagnostics and follow-up"). Hun har publisert 2 artikler i 2019 og den 3. er innsendt for publikasjon. Hun vil levere sin avhandling i løpet av 2020.

NEI

2018
Utgangspunktet for dette postdoktorprosjektet var langtidskomplikasjoner til venøs blodpropp under eller kort tid etter svangerskapet. Underveis har vi utvidet prosjektet til også å omfatte langtidskomplikasjoner etter venøs trombose generelt med fokus på verktøy for å fange opp disse komplikasjonene.Prosjektet har basis i "Venous thromboembolism In Pregnancy (VIP)" - studien, som er en stor epidemiologisk studie på epidemiologiske, kliniske og biokjemiske/genetiske markører for venøs blodpropp (=venøs trombose) i svangerskapet. Tidligere i dette postdoktorprosjektet har vi rapportert på dødelighet og forekomst av kreft etter svangerskapsrelatert venøs trombose (delprosjekt 1) og på sammenhengen mellom posttrombotisk syndrom (PTS), en vanlig langtidskomplikasjon etter venøs trombose i et ben, og inflammasjon fra VIP-studien (delprosjekt 2). Vi har utviklet, validert og publisert et nytt spørreskjema for at pasientene selv kan registrere symptomer og tegn på PTS i kliniske studier (delprosjekt 3). Vi har som en utvidet del av prosjektet også rapportert på livskvalitet etter både lungeembolisme og dyp venetrombose i et ben to år etter blodproppen. Begge disse pasientpopulasjonene er fra Østfold hvor prosjektet har 3 PhD kandidater. Den første av disse kandidatene disputerte i juni 2018 og den neste forventes i løpet av 2019. Den 3.kandidaten begynte sommeren 2017 og publiserte sin første artikkel i 2018, hun er nå i svangerskapspermisjon. Vi samarbeider med ledende forskere på PTS i Canada hvor vi undersøker pasienter fra flere sykehus i Norge, Canada og Sverige med tidligere venøs blodpropp og som var randomisert i en større internasjonal studie på effekt og sikkerhet av et nytt blodfortynnende middel (dabigatran) sammenliknet med konvensjonell behandling (enoxaparin/warfarin). I dette prosjektet undersøker vi om dabigatran kan redusere forekomsten av PTS sammenliknet med konvensjonell behandling. Prosjektet er noe forsinktet, men avsluttes og publiseres i løpet av 2019. Postdoktorkandidat leder dette prosjektet. Vi har sammen med våre samarbeidspartnere i Canada skrevet 2 oversiktssartikler om skåringsverktøy for PTS, den siste ble publisert i 2018. Vi har også publisert en oversiktsartikkel om livskvalitet ved venøs trombose. Ytterligere én PhD kandidat delvis tilknyttet dette prosjektet har holdt på 3 år finansiert av Helse Sør-Øst (egen erapport for prosjekt "Long-term complications after severe deep vein thrombosis - improved diagnostics and follow-up"). Hun vil levere sin avhandling i løpet av 2019 og har sendt inn den første artikkelen for publisering. En ny PhD-kandidat skal starte opp 1.mars 2019, han skal utvikle et nytt livskvalitetsskjema for pasienter som har gjennomgått venøs blodpropp i et ben. Sluttrapportering for prosjektet vil bli foretatt i 2020.

Nei

2017
Utgangspunktet for dette postdoktorprosjektet var langtidskomplikasjoner til venøs blodpropp under eller kort tid etter svangerskapet. Underveis har vi utvidet prosjektet til også å omfatte langtidskomplikasjoner etter venøs trombose generelt med fokus på verktøy for å fange opp disse komplikasjonene.Prosjektet har basis i "Venous thromboembolism In Pregnancy (VIP)" - studien, som er en stor epidemiologisk studie på epidemiologiske, kliniske og biokjemiske/genetiske markører for venøs blodpropp (=venøs trombose) i svangerskapet. Tidligere i dette postdoktorprosjektet har vi rapportert på dødelighet og forekomst av kreft etter svangerskapsrelatert venøs trombose (delprosjekt 1) og på sammenhengen mellom posttrombotisk syndrom (PTS), en vanlig langtidskomplikasjon etter venøs trombose i et ben, og inflammasjon fra VIP-studien (delprosjekt 2). Vi har utviklet, validert og publisert et nytt spørreskjema for at pasientene selv kan registrere symptomer og tegn på PTS i kliniske studier (delprosjekt 3). Vi har som en utvidet del av prosjektet også rapportert på livskvalitet etter både lungeembolisme og dyp venetrombose i et ben to år etter blodproppen. Begge disse pasientpopulasjonene er fra Østfold hvor prosjektet har 3 PhD kandidater. En av kandidatene har levert sin avhandling og forventes å disputere i løpet av våren 2018, en er forsinket, men disputerer trolig i løpet av 2018 og en begynte sommeren 2017. Vi samarbeider med ledende forskere på PTS i Canada hvor vi undersøker pasienter fra flere sykehus i Norge, Canada og Sverige med tidligere venøs blodpropp og som var randomisert i en større internasjonal studie på effekt og sikkerhet av et nytt blodfortynnende middel (dabigatran) sammenliknet med konvensjonell behandling (enoxaparin/warfarin). I dette prosjektet undersøker vi om dabigatran kan redusere forekomsten av PTS sammenliknet med konvensjonell behandling. Prosjektet forventes avsluttes og publiseres i løpet av 2018. Postdoktorkandidat leder dette prosjektet Vi har sammen med våre samarbeidspartnere i Canada skrevet 2 oversiktssartikler om skåringsverktøy for PTS som begge er publisert i 2017. Vi har publisert ytterligere en oversiktsartikkel om livskvalitet i 2017. Ytterligere én PhD kandidat delvis tilknyttet dette prosjektet har holdt på 2 år finansiert av Helse Sør-Øst (egen erapport for prosjekt "Long-term complications after severe deep vein thrombosis - improved diagnostics and follow-up"). Vi har nylig publisert en artikkel hvor vi har sett på forekomsten av PTS hos pasienter som har fått en av de nye blodfortynnende midlene (rivaroxaban) sammenliknet med tidligere standardbehandling med marevan.

Nei

2016
Utgangspunktet for dette postdoktorprosjektet var langtidskomplikasjoner til venøs blodpropp under eller kort tid etter svangerskapet. Underveis har vi utvidet prosjektet til også å omfatte langtidskomplikasjoner etter venøs trombose generelt med fokus på verktøy for å fange opp disse komplikasjonene.Utgangspunktet for prosjektet er "Venous thromboembolism In Pregnancy (VIP)" - studien, som er en stor epidemiologisk studie på epidemiologiske, kliniske og biokjemiske/genetiske markører for venøs blodpropp (=venøs trombose) i svangerskapet. Tidligere i dette postdoktorprosjektet har vi rapportert på dødelighet og forekomst av kreft etter svangerskapsrelatert venøs trombose (delprosjekt 1) og på sammenhengen mellom posttrombotisk syndrom (PTS), en vanlig langtidskomplikasjon etter venøs trombose i et ben, og inflammasjon fra VIP-studien (delprosjekt 2). Vi har utviklet, validert og publisert et nytt spørreskjema for at pasientene selv kan registrere symptomer og tegn på PTS i kliniske studier (delprosjekt 3). Vi har som en utvidet del av prosjektet også rapportert på livskvalitet etter både lungeemboli og venøs trombose i et ben to år etter blodproppen. Begge disse pasientpopulasjonene er fra Østfold hvor prosjektet har 2 PhD kandidater. Begge disse kandidatene forventes å disputere i løpet av 2017. Vi har utviklet et samarbeid med ledende forskere på PTS i Canada hvor vi undersøker pasienter fra flere sykehus i Norge, Canada og Sverige med tidligere venøs blodpropp og som var randomisert i en større internasjonal studie på effekt og sikkerhet av et nytt blodfortynnende middel (dabigatran) sammenliknet med konvensjonell behandling (enoxaparin/warfarin). I dette prosjektet undersøker vi om dabigatran kan redusere forekomsten av PTS sammenliknet med konvensjonell behandling. Prosjektet forventes avsluttes i løpet av 2017 og publiseres i 2018. Postdoktorkandidat leder dette prosjektet Vi har sammen med våre samarbeidspartnere i Canada skrevet en oversiktssartikkel om skåringsverktøy for PTS som nylig ble akseptert for publisering i Seminars In Thrombosis and Hemostasis. Vi er også invitert til å skrive to nye oversiktsartikler om hhv. PTS og livskvalitet etter venøs trombose i lunge. Ytterligere én PhD kandidat startet opp i prosjektet 1.1.2016 finansiert av Helse Sør-Øst (egen erapport for prosjekt "Long-term complications after severe deep vein thrombosis - improved diagnostics and follow-up".
2015
Langtidskomplikasjoner til blodpropp under eller kort tid etter svangerskapet er undersøkt i svært liten grad og er hovedendepunktet i dette postdoktorprosjektet. Underveis har vi utvidet prosjektet til også å omfatte langtidskomplikasjoner etter venøs trombose generelt.Utgangspunktet for prosjektet "Venous thromboembolism In Pregnancy" (VIP) - studien, som er en stor epidemiologisk studie på epidemiologiske, kliniske og biokjemiske/genetiske markører for venøs blodpropp (=venøs trombose) i svangerskapet. Totalt 559 kvinner med venøs blodpropp under eller ila de 3 første månedene etter svangerskapet mellom 1990 og 2003 (kasus) ble inkludert i studien sammen med 1229 kvinner som var gravide på samme tid, men ikke hadde blodpropp (kontroller). I 2006 møtte 313 kasus og 353 kontroller etter invitasjon til blodprøvetaking og for å svare på et omfattende spørreskjema. Tidligere i studien har vi rapportert på livskvalitet, dødelighet og forekomst av kreft. Blodprøvene som ble tatt i 2006 ble kjørt med tanke på inflammasjonsmarkører i 2014 (del 2 av postdoktorprosjektet). Vi fant at kvinnene som har utviklet senkomplikasjon i form av posttrombotisk syndrom (PTS) ser ut til å ha høyere nivåer av inflammasjonsmarkøren C-reaktivt protein (CRP). Dette er forenlig med pågående inflammasjon hos pasienter med PTS 3-16 år etter blodproppen sammenliknet med de som ikke har PTS. Vi påviste ingen forskjell i andre inflammasjonsmarkører som vi målte i prosjektet. Resultatene er presentert på møte i International Society on Thrombosis and Haemostasis (ISTH) i Toronto i juni 2015 og vitenskapelig artikkel er publisert i tidsskriftet Thrombosis Research (online i desember 2015). Som del av prosjektet har vi i to faser utviklet et nytt spørreskjema for at pasientene selv kan registrere symptomer og tegn på PTS (delprosjekt 3). Diagnosen PTS stilles ved hjelp av Villalta skår, der pasienten selv registerer og graderer 5 ulike symptomer, mens lege/sykepleier vurder 6 ulike tegn, totalt 11 symptomer og tegn som alle graderes fra 0-3. PTS foreligger ved Villalta skår >4. Dette krever således konsultasjon hos lege/sykepleier, oftest ved oppmøte på sykehus for å stille diagnosen. Vi har validert det nye spørreskjemaet opp mot Villalta skår hos 94 pasienter ved Sykehuset i Østfold som har hatt venøs blodpropp i et ben 1-10 år forut for undersøkelsen. I fase 1 forkastet vi et enklere skjema, som vi prøvde ut på 162 pasienter, men i fase 2 inkluderte vi også visuelle bilder på de ulike graderingene av kliniske tegn samt en tekst som forklarte både symptomer og kliniske tegn i detalj. Dette skjemaet var både sensitivt og spesifikt for å stille diagnosen PTS sammenliknet med den opprinnelige metode. n. Også disse resultatene ble presentert som foredrag under ISTH-møtet i Toronto i juni 2015 og artikkelen ble publisert i tidsskriftet Thrombosis and Haemostasis (online i september 2015). I den utvidede delen av prosjektet har vi oversatt til norsk og validert et sykdomsspesifikt livskvalitetsskjema for pasienter med blodpropp i lungene og disse resultatene ble publisert Quality of Life Research i 2015. Vi har i 2015 startet et samarbeid med ledende forskere på PTS i Canada. I dette prosjektet vil vi undersøke >600 pasienter med tidligere venøs blodpropp og som var randomisert i en større internasjonal studie på effekt et nytt blodfortynnende middel (dabigatran) sammenliknet med konvensjonell behandling (enoxaparin/warfarin). I dette prosjektet undersøker vi om nye perorale blodfortynnende midler kan redusere forekomsten av PTS sammenliknet med konvensjonell behandling. Prosjektet har i 2015 rekruttert en PhD kandidat som vil starte 1.1.2016.
2014
Blodpropp under eller kort tid etter svangerskapet er fortsatt en av de viktigste årsakene til mødredødelighet i den vestlige verden. Det er ikke kjent om kvinner som har hatt svangerskapsrelatert blodpropp har økt dødelighet og sykelighet på lang sikt sammenliknet med kvinner som ikke har hatt blodpropp.Utgangspunktet for prosjektet "Venous thromboembolism In Pregnancy" (VIP) - studien som er en stor epidemiologisk studie på epidemiologiske, kliniske og biomarkører for venøs trombose i svangerskapet . Totalt 559 kvinner med venøs blodpropp under eller ila de 3 første månedene etter svangerskapet mellom 1990 og 2003 (kasus) ble inkludert i studien sammen med 1229 kvinner som var gravide på samme tid, men ikke hadde blodpropp (kontroller). I 2006 møtte 313 kasus og 353 kontroller etter invitasjon til blodprøvetaking og for å svare på et omfattende spørreskjema. I denne studien har vi har tidligere funnet at kvinner som har hatt svangerskapsrelatert venøs blodpropp i et bein eller i lunger har mer muskel-skjelettplager og er mer fysisk utmattet etter jobb sammenliknet med en kontrollgruppe. Nesten halvparten av de som har hatt blodpropp i et bein rapporterte kroniske plager i form av smerter, hevelse, utslett og/eller sårdannelse (såkalt posttrombotisk syndrom, PTS) samt redusert sykdomsspesifikk livskvalitet, mer psykiske plager, økt bruk av smertestillende og hyppigere sykefravær 3-16 år etter hendelsen. Den aktuelle delen av prosjektet begynte såvidt i 2013 og vi publiserte da den første artikkelen fra dette post.doc. prosjektet. Vi koblet hele kohorten med 559 cases og 1229 kontroller til Kreftregisteret og Dødsårsaksregisteret. Vi fant at selv om både dødelighet og forekomst av kreft var lav så var begge deler økt 3 ganger sammenliknet med kontrollgruppen. Sammenliknet med den aldersjusterte norske kvinnelige befolkningen var det økt dødelighet kun det første året etter blodproppen (19 ganger økt dødelighet) og det var ikke økt forekomst av kreft. Vår kontrollgruppe inneholder bare kvinner som har vært gravide og som trolig representerer den friskeste delen av befolkningen. Dette kan forklare at forskjellene i mortalitet og kreft var større når vi sammenliknet med kontrollgruppen enn når vi sammenliknet med aldersjusterte norske kvinner. Blodprøvene som ble tatt i 2006 ble kjørt med tanke på inflammasjonsmarkører i 2014. Vi ønsker å se om kvinnene som har utviklet PTS har økt tegn til inflammasjon sammenliknet med de som ikke har PTS. De første resultatene er nå klare og vil bli presentert på møte i International Society on Thrombosis and Haemostasis i Toronto juni 2015. Artikkelen vil innsendes for publikasjon i løpet av våren 2015. Ila 2014 har vi utviklet et nytt spørreskjema for at pasientene selv kan registrere symptomer og tegn på PTS. Diagnosen PTS stilles nå ved at pasienten selv registerer og graderer 5 ulike symptomer, mens lege/sykepleier vurder 6 ulike tegn, totalt 11 symptomer og tegn som alle graderes fra 0-3 i den såkalte Villalta skår. PTS foreligger ved skår >4. Det er således nødvendig med oppmøte på sykehus for å stille diagnosen PTS. Vi har validert dette nye spørreskjemaet opp mot Villalta skår hos 268 pasienter fra Fredrikstad sykehus med blodpropp i et ben for 1-10 år siden. Resultatene er nå klare og er innsendt til publikasjon. Den siste delen av prosjektet vil se på forekomsten av nye blodpropper etter svangerskapsrelatert venøs trombose i VIP-studien. Dette finnes det ingen informasjon om. Vi vil både se på forekomsten av venøse og arterielle blodpropper. Denne delen av prosjektet vil sannsynligvis starte opp i 2016.
2013
Dyp venetrombose fører til senkomplikasjoner hos et stort antall pasienter. I dette prosjektet undersøker vi senkomplikasjoner etter dyp venetrombose i svangerskapet. Målet er også å utvikle bedre metoder for å påvise slike komplikasjoner.Prosjektet undersøker senkomplikasjoner etter venøs trombose, spesielt relatert til svangerskap. Spesifikt undersøker vi risiko for posttrombotisk syndrom, en tilstand karakterisert av kroniske smerter, hevelse og hudforandringer, dødelighet og utvikling av kreft. Vi vil også undersøkelse om biomarkører kan gi prediktiv informasjon og bidra til å forstå patogenesen. Vi forsøker også å utvikle bedre metoder for påvisning av slike senkomplikasjoner. Vi har i 2013 vist at svangerskapsrelatert trombose medfører en litt økt risiko for død og utvikling av cancer.
Vitenskapelige artikler
Toksvang LN, Als-Nielsen B, Bacon C, Bertasiute R, Duarte X, Escherich G, Helgadottir EA, Johannsdottir IR, Jónsson ÓG, Kozlowski P, Langenskjöld C, Lepik K, Niinimäki R, Overgaard UM, Punab M, Räty R, Segers H, van der Sluis I, Smith OP, Strullu M, Vaitkeviciene G, Wik HS, Heyman M, Schmiegelow K

Thiopurine Enhanced ALL Maintenance (TEAM): study protocol for a randomized study to evaluate the improvement in disease-free survival by adding very low dose 6-thioguanine to 6-mercaptopurine/methotrexate-based maintenance therapy in pediatric and adult patients (0-45 years) with newly diagnosed B-cell precursor or T-cell acute lymphoblastic leukemia treated according to the intermediate risk-high group of the ALLTogether1 protocol.

BMC Cancer 2022 May 02;22(1):483. Epub 2022 mai 2

PMID: 35501736

Larsen TL, Garresori H, Brekke J, Enden T, Frøen H, Jacobsen EM, Quist-Paulsen P, Porojnicu AC, Ree AH, Torfoss D, Velle EO, Wik HS, Ghanima W, Sandset PM, Dahm AEA

"Low dose apixaban as secondary prophylaxis of venous thromboembolism in cancer patients - 30 months follow-up": Reply.

J Thromb Haemost 2022 Aug;20(8):1937.

PMID: 35859282

Bistervels IM, Bavalia R, Beyer-Westendorf J, Ten Cate-Hoek AJ, Schellong SM, Kovacs MJ, Falvo N, Meijer K, Stephan D, Boersma WG, Ten Wolde M, Couturaud F, Verhamme P, Brisot D, Kahn SR, Ghanima W, Montaclair K, Hugman A, Carroll P, Pernod G, Sanchez O, Ferrari E, Roy PM, Sevestre-Pietri MA, Birocchi S, Wik HS, Hutten BA, Coppens M, Naue C, Grosso MA, Shi M, Lin Y, Quéré I, Middeldorp S,

Postthrombotic syndrome and quality of life after deep vein thrombosis in patients treated with edoxaban versus warfarin.

Res Pract Thromb Haemost 2022 Jul;6(5):e12748. Epub 2022 jul 1

PMID: 35992565

Tavoly M, Asady E, Wik HS, Ghanima W

Measuring Quality of Life after Venous Thromboembolism: Who, When, and How?

Semin Thromb Hemost 2022 Sep 02. Epub 2022 sep 2

PMID: 36055276

Wik HS, Kahn SR, Eriksson H, Morrison D, Ghanima W, Schulman S, Sandset PM

Post-thrombotic syndrome in patients with venous thromboembolism treated with dabigatran or warfarin: A long-term cross-sectional follow-up of RE-COVER study patients.

J Thromb Haemost 2021 10;19(10):2495-2503. Epub 2021 jul 28

PMID: 34255420

Asady E, Ghanima W, Jelsness-Jorgensen LP, Klok FA, Kahn SR, Stromme H, Wik HS

Health-related quality-of-life questionnaires for deep vein thrombosis and pulmonary embolism: A systematic review on questionnaire development and methodology.

Res Pract Thromb Haemost 2021 Jul;5(5):e12556. Epub 2021 jul 14

PMID: 34278190

Engeseth M, Enden T, Sandset PM, Wik HS

Predictors of long-term post-thrombotic syndrome following high proximal deep vein thrombosis: a cross-sectional study.

Thromb J 2021 Jan 08;19(1):3. Epub 2021 jan 8

PMID: 33419441

Hannevik TL, Brekke J, Enden T, Frøen H, Garresori H, Jacobsen EM, Paulsen PQ, Porojnicu AC, Ree AH, Torfoss D, Velle EO, Wik HS, Ghanima W, Sandset PM, Dahm AEA

Thrombosis and bleedings in a cohort of cancer patients treated with apixaban for venous thromboembolism.

Thromb Res 2020 12;196():238-244. Epub 2020 aug 28

PMID: 32919178

Fronas SG, Dahm AEA, Wik HS, Jørgensen CT, Gleditsch J, Raouf N, Holst R, Klok FA, Ghanima W

Safety and feasibility of rivaroxaban in deferred workup of patients with suspected deep vein thrombosis.

Blood Adv 2020 06 09;4(11):2468-2476.

PMID: 32502267

Fronas SG, Jørgensen CT, Dahm AEA, Wik HS, Gleditsch J, Raouf N, Holst R, Klok FA, Ghanima W

Safety of a strategy combining D-dimer testing and whole-leg ultrasonography to rule out deep vein thrombosis.

Blood Adv 2020 Oct 27;4(20):5002-5010.

PMID: 33057634

Dahm AEA, Jacobsen EM, Wik HS, Jacobsen AF, Mollnes TE, Kanse SM, Sandset PM

Elevated Complement C3 and C4 Levels are Associated with Postnatal Pregnancy-Related Venous Thrombosis.

Thromb Haemost 2019 Sep;119(9):1481-1488. Epub 2019 jun 29

PMID: 31254974

Engeseth M, Enden T, Andersen MH, Sandset PM, Wik HS

Does the Villalta scale capture the essence of postthrombotic syndrome? A qualitative study of patient experience and expert opinion.

J Thromb Haemost 2019 Oct;17(10):1707-1714. Epub 2019 jul 23

PMID: 31265193

Engeseth M, Enden T, Sandset PM, Wik HS

Limitations of the Villalta scale in diagnosing post-thrombotic syndrome.

Thromb Res 2019 Dec;184():62-66. Epub 2019 okt 25

PMID: 31707153

Fronas SG, Wik HS, Dahm AEA, Jørgensen CT, Gleditsch J, Raouf N, Klok FA, Ghanima W

Safety of D-dimer testing as a stand-alone test for the exclusion of deep vein thrombosis as compared with other strategies.

J Thromb Haemost 2018 Dec;16(12):2471-2481. Epub 2018 nov 20

PMID: 30303610

Tavoly M, Wik HS, Sirnes PA, Jelsness-Jørgensen LP, Ghanima JP, Klok FA, Sandset PM, Ghanima W

The impact of post-pulmonary embolism syndrome and its possible determinants.

Thromb Res 2018 11;171():84-91. Epub 2018 sep 15

PMID: 30267974

Utne KK, Dahm A, Wik HS, Jelsness-Jørgensen LP, Sandset PM, Ghanima W

Rivaroxaban versus warfarin for the prevention of post-thrombotic syndrome.

Thromb Res 2018 03;163():6-11. Epub 2018 jan 8

PMID: 29324334

Wik HS, Enden TR, Ghanima W, Engeseth M, Kahn SR, Sandset PM

Diagnostic scales for the post-thrombotic syndrome.

Thromb Res 2018 04;164():110-115. Epub 2017 okt 28

PMID: 29126608

Ghanima W, Wik HS, Tavoly M, Enden T, Jelsness-Jørgensen LP

Late consequences of venous thromboembolism: Measuring quality of life after deep vein thrombosis and pulmonary embolism.

Thromb Res 2018 04;164():170-176. Epub 2017 jul 23

PMID: 28760416

Wik HS, Ghanima W, Sandset PM, Kahn SR

Scoring Systems for Postthrombotic Syndrome.

Semin Thromb Hemost 2017 Jul;43(5):500-504. Epub 2017 mai 3

PMID: 28470653

Tavoly M, Utne KK, Jelsness-Jørgensen LP, Wik HS, Klok FA, Sandset PM, Ghanima W

Health-related quality of life after pulmonary embolism: a cross-sectional study.

BMJ Open 2016 Nov 03;6(11):e013086. Epub 2016 nov 3

PMID: 27810979

Utne KK, Tavoly M, Wik HS, Jelsness-Jørgensen LP, Holst R, Sandset PM, Ghanima W

Health-related quality of life after deep vein thrombosis.

Springerplus 2016;5(1):1278. Epub 2016 aug 8

PMID: 27547653

Wik HS, Jacobsen AF, Mowinckel MC, Sandset PM

The role of inflammation in post-thrombotic syndrome after pregnancy-related deep vein thrombosis: A population-based, cross-sectional study.

Thromb Res 2016 Feb;138():16-21. Epub 2015 des 18

PMID: 26826503

Utne KK, Ghanima W, Foyn S, Kahn S, Sandset PM, Wik HS

Development and validation of a tool for patient reporting of symptoms and signs of the post-thrombotic syndrome.

Thromb Haemost 2016 Jan;115(2):361-7. Epub 2015 sep 17

PMID: 26422814

Tavoly M, Jelsness-Jørgensen LP, Wik HS, Roaldsnes C, Sandset PM, Ghanima W

Quality of life after pulmonary embolism: first cross-cultural evaluation of the pulmonary embolism quality-of-life (PEmb-QoL) questionnaire in a Norwegian cohort.

Qual Life Res 2015 Feb;24(2):417-25. Epub 2014 aug 14

PMID: 25120017

Wik Hilde S, Jacobsen Anne F, Fagerland Morten W, Sandvik Leiv, Sandset Per Morten

Long-term mortality and incidence of cancer after pregnancy-related venous thrombosis: results of a population-based cohort study.

Thromb Res 2013 Jun;131(6):497-501. Epub 2013 mai 30

PMID: 23726964

Doktorgrader
Marit Engeseth

Clinical implications of post-thrombotic syndrome

Disputert:
desember 2022
Hovedveileder:
Hilde Skuterud Wik
Mazdak Tavoly

Persistent dyspnea, exercise limitation and impaired health-related quality of life in patients surviving pulmonary embolism

Disputert:
mai 2020
Hovedveileder:
Waleed Khalid Ghanima
Kristin Kornelia Utne

Long-term outcomes of deep vein thrombosis - studies on diagnosis, prevention, and impact of post-thrombotic syndrome

Disputert:
juni 2018
Hovedveileder:
Waleed Ghanima
Deltagere
  • Elia Asady Prosjektdeltaker
  • Lars-Petter Jelsness-Jørgensen Prosjektdeltaker
  • Synne Grønvold Frønæs Postdoktorstipendiat (annen finansiering)
  • Susan Kahn Prosjektdeltaker
  • Anne Flem Jacobsen Prosjektdeltaker
  • Mazdak Tavoly Prosjektdeltaker
  • Waleed Khalid Ghanima Prosjektdeltaker
  • Tone Rønnaug Enden Prosjektdeltaker
  • Per Morten Sandset Prosjektleder
  • Marit Engeseth Doktorgradsstipendiat (annen finansiering)
  • Kristin Kornelia Utne Prosjektdeltaker
  • Hilde Skuterud Wik Postdoktorstipendiat (finansiert av denne bevilgning)

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler