eRapport

Dementia Disease Initiation

Prosjekt
Prosjektnummer
2013131
Ansvarlig person
Tormod Fladby
Institusjon
Akershus universitetssykehus HF
Prosjektkategori
Nasats - prosjekt Nettverk
Helsekategori
Neurological
Forskningsaktivitet
4. Detection and Diagnosis
Rapporter
2017 - sluttrapport
Tildelingen til DDI, Dementia Disease Initiation (eller Demenssykdom, diagnostikk og intervensjon før demens- som vi har brukt på norsk) har ført til et aktivt og levende samarbeid mellom forskningsmiljøer og klinikere i Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo-Akershus. Miljøet omfatter nevrologi i Tromsø, Trondheim og ved Ahus, psykiatri (alderspsykiatri) i Bergen, Stavanger, Haugesund og Oslo-Akershus), nevropsykologi i Tromsø og Oslo-Akershus, samt Radiologi/fysikk, Informatikk, Proteomikk og Genetikk. Det er bygget opp en dedikert egenutviklet database med tverrgående klinisk informasjon, og systematiske data fra alle disse områdene som er lokalisert ved TSD/UiO med tilgjengelighet fra alle sites. Mer enn 500 pasienter og kontroller er inkludert, og ca halvparten har vært inne til første gangs oppfølging 2 år etter inklusjon. Som det fremgår er DDI produktivt i dag, men data vil i økende grad bli verdifulle etterhvert som prediktorer for progresjon til kognitiv svikt og demens blir validert i risikogruppene. Derfor forventer vi publikasjoner med stadig høyere impact i tiden fremover, selv om prosjektet formelt er avsluttet nå. Det er søkt om, og innvilget støtte til følgeprosjekter med utgangspunkt i DDI-databasen i alle regioner. Av de 8 publikasjonene i 2017, beskriver "Detecting At-Risk Alzheimer's Disease Cases" status for kohorten (nå ca. 1 år tilbake), og gir e oversikt over metodikk i innsamling, og forskningsmateriale. For inneværende år forventer vi i hvert fall 3 doktorgrader, 1 i Tromsø (Bjørn-Eivind Kirsebom), og to ved Ahus (Ane Løvli Stav, og Lisa Kalheim) (se deltagere). Prosjektet gir pr. nå utgangspunkt også for en rekke internasjonale samarbeidsprosjekter og publikasjoner, i det samamnstilling av genetiske data, billeddata mv. gir store muligheter for forskning med høy impact. Gjennom perioden har et også vært avholdt 2 årlige fellessamlinger (ved Garder, Akershus), med diskusjon om klinikk, diagnostikk, etikk mv. i tillegg til rent forskningsmessige problemstillinger. Det har også vært levert inn DOFI, og validering av resultater her, videre patentering i Europa og USA har vært muliggjort med data og biomateriale fra DDI. Detter har igjen ført til etablering av firma som har lisensiert disse patentene (fra Inven2). Utover dette tillater jeg meg å vise til tidligere delrapporter fra tidligere år. Prosjektet har ført til utvikling av kompetanse for klinisk diagnostikk, billeddannende teknikker, nevropsykologi mm. ved deltagende institusjoner. For pasientene forbedrer dette diagnostikk. De ulike sentrene diskuterer diagnostikk, etikk mv. i felles fora og møteplasser. Prosjektet gir også mulighet for inklusjon til utprøvende behandling for deltagerne, og vil over tid bidra til bedre klinisk diagnostikk og behandling av pasientgruppen
2016
Demens gir irreversibel hjerneskade og akselererende funksjonstap, og er et stort og økende folkehelseproblem i Norge. Sykdomsprosessene har imidlertid pågått i tiår før demens utvikles. Intervensjon for å forebygge demens vil kun være mulig dersom disse prosessene påvises tidlig.Dette er et nasjonalt, tverr-regionalt samarbeidsprosjekt som omfatter forskningsmiljø ved alle de norske helseregionene. Forskningsmiljøene samarbeider om å samkjøre prosedyrer for tidlig utredning av mulig demenssykdom, slik at pasientgrunnlag på tvers av helseregionene kan brukes til felles formål. Prosjektet fokuserer på de vanligste hjerneorganiske sykdommene inkludert Alzheimer sykdom, Parkinsons sykdom, demens med Lewy legemer og cerebrovaskulær sykdom. Dette fellesprosjektet gjør det mulig å etablere større pre-demens pasientkohorter hvor man utvikler og prøver ut nye diagnostiske metoder basert på MR-teknikker, spinalvæskeanalyser, blodprøver og nevropsykologiske tester. Prosjektets mål er å identifisere tidlige diagnostiske markører på pre-demens stadier, samt forbedre og harmonisere diagnostiske pre-demens prosedyrer på nasjonalt nivå. Rekruttering foregår nå ved Akershus universitetssykehus, St. Olavs hospital Trondheim, universitetssykehuset Nord-Norge Tromsø, Stavanger universitetssykehus, Haugesund sjukehus, og Betanien Bergen. 2. gangs oppfølging (etter 2 år) er også nå pågående. Det pågår arbeid med samkjøring mot Registerstudien slik at hukommelsesklinikken Ullevål og alderspsykiatriske avdelinger ved Akershus universitetssykehus og Sykehuset Innlandet også kan rekruttere deltakere til DDI. Det benyttes standardisert avansert teknikk for pre-demens diagnostikk ved alle sitene mhp. imaging, proteomikk og nevropsykologi. Det er stipendiater i alle regioner (de veiledes og finansieres regionalt). Ved utgangen av 2016 var det totalt rekruttert 571 deltakere til studien, hvorav 134 kontroller. Av disse har vi CSF på 447 deltakere, blodprøver fra 444, MR fra 410, FGD-PET fra 325, amyloid-PET fra 30 og DaTscan fra 47. Pasientene rekrutteres via hukommelsespoliklinikker, andre forskningsprosjekter og gjennom annonsering i aviser. Prosjektet fasiliterer en pågående intervensjonsstudie (utprøvning av en BACE-hemmer) ved at aktuelle kandidater rekrutteres inn etter screening herfra. Nye intervensjonsstudier etableres nå (bla. omsøkt via Klinbeforsk). Publikasjoner basert på ny teknologi og pasientsubgrupper foreligger. Publikasjoner basert på tverssnittssanalyser av materialet er klare for submittering og under utarbeidelse. Oppfølgingsstudier (2. gang) vil bli klare i. l. a. året.
2015
Demens gir irreversibel hjerneskade og akselererende funksjonstap, og er et stort og økende folkehelseproblem i Norge. Sykdomsprosessene har imidlertid pågått i tiår før demens utvikles. Intervensjon for å forebygge demens vil kun være mulig dersom disse prosessene påvises tidlig.Dette er et nasjonalt, tverr-regionalt samarbeidsprosjekt som omfatter forskningsmiljø ved alle de norske helseregionene. Forskningsmiljøene samarbeider om å samkjøre prosedyrer for tidlig utredning av mulig demenssykdom, slik at pasientgrunnlag på tvers av helseregionene kan brukes til felles formål. Prosjektet fokuserer på de vanligste hjerneorganiske sykdommene inkludert Alzheimer sykdom, Parkinsons sykdom, demens med Lewy legemer og cerebrovaskulær sykdom. Dette fellesprosjektet gjør det mulig å etablere større pre-demens pasientkohorter hvor man utvikler og prøver ut nye diagnostiske metoder basert på MR-teknikker, spinalvæskeanalyser, blodprøver og nevropsykologiske tester. Prosjektets mål er å identifisere tidlige diagnostiske markører på pre-demens stadier, samt forbedre og harmonisere diagnostiske pre-demens prosedyrer på nasjonalt nivå. Rekruttering foregår nå ved Akershus universitetssykehus, St. Olavs hospital Trondheim, universitetssykehuset Nord-Norge Tromsø, Stavanger universitetssykehus, Haugesund sjukehus, og Betanien Bergen. Det pågår arbeid med samkjøring mot Registerstudien slik at hukommelsesklinikken Ullevål og alderspsykiatriske avdelinger ved Akershus universitetssykehus og Sykehuset Innlandet også kan rekruttere deltakere til DDI. Det benyttes standardisert avansert teknikk for pre-demens diagnostikk ved alle sitene mhp. imaging, proteomikk og nevropsykologi. Det er stipendiater i alle regioner (de veiledes og finansieres regionalt). Ved utgangen av 2015 var det totalt rekruttert 451 deltakere til studien, hvorav 54 kontroller. Av disse har vi CSF på 326 deltakere, blodprøver fra 411, MR fra 319, FGD-PET fra 114, amyloid-PET fra 31 og DaTscan fra 47. Pasientene rekrutteres via hukommelsespoliklinikker, andre forskningsprosjekter og gjennom annonsering i aviser. Prosjektet fasiliterer en pågående intervensjonsstudie (utprøvning av en BACE-hemmer) ved at aktuelle kandidater rekrutteres inn etter screening herfra. Nye intervensjonsstudier vurderes.
2014
Demens gir irreversibel hjerneskade og akselererende funksjonstap, og er et stort og økende folkehelseproblem i Norge. Sykdomsprosessene har imidlertid pågått i tiår før demens utvikles. Intervensjon for å forebygge demens vil kun være mulig dersom disse prosessene påvises tidlig.Dette er et nasjonalt, tverr-regionalt samarbeidsprosjekt som omfatter forskningsmiljø ved alle de norske helseregionene. Forskningsmiljøene samarbeider om å samkjøre prosedyrer for tidlig utredning av mulig demenssykdom, slik at pasientgrunnlag på tvers av helseregionene kan brukes til felles formål. Prosjektet fokuserer på de vanligste hjerneorganiske sykdommene og inkluderer Alzheimer sykdom, Parkinsons sykdom, demens med Lewy legemer og cerebrovaskulær sykdom. Dette fellesprosjektet gjør det mulig å etablere større pre-demens pasientkohorter hvor man utvikler og prøver ut nye diagnostiske metoder basert på MR-teknikker, spinalvæskeanalyser, blodprøver og nevropsykologiske tester. Prosjektets mål er å identifisere tidlige diagnostiske markører på pre-demens stadier, samt forbedre og harmonisere diagnostiske pre-demens prosedyrer på nasjonalt nivå. Det er så langt rekruttert 215 deltakere til studien totalt, hvorav 54 kontroller. Av disse har 67 deltakere (9 kontroller) gjennomgått komplette undersøkelser. Pasientene rekrutteres via hukommelsespoliklinikker, andre forskningsprosjekter og gjennom annonsering i aviser. F. o. m. høsten 2014 pågår rekruttering foruten ved Ahus ved sites i Stavanger, Haugesund, Bergen, Trondheim, Tromsø og det benyttes standardisert avansert teknikk for pre-demens diagnostikk ved alle sitene mhp. imaging, proteomikk og nevropsykologi. Det er stipendiater i alle regioner (de veiledes og fiansieres regionalt). Prosjektet faciliterer pågående intervensjonsstudie (BACE-hemmer) ved at pasienter rekrutteres inn etter screening herfra. Nye intervensjonsstudier planlegges.
2013
DDI er et nasjonalt, tverr-regionalt samarbeidsprosjekt som omfatter ledende nevrovitenskapelige forskningsmiljøer i Helse Sør-Øst, Helse Vest, Helse Midt-Norge og Helse Nord Norge. Prosjektet fokuserer på de vanligste hjerneorganiske sykdommene som Alzheimer sykdom, Parkinsons sykdom, demens med Lewy legemer (DLB) og cerebrovaskulær sykdom.Prosjektets mål er å identifisere tidlige diagnostiske markører på pre-demens stadier, samt forbedre og harmonisere diagnostiske pre-demens prosedyrer på nasjonalt nivå. For Alzheimer sykdom, Parkinsons sykdom og DLB finnes det per i dag ingen etablert sykdomsmodifiserende behandling som kan bremse eller hindre sykdomsutvikling. Store kliniske pasientkohorter og tilhørende normalkontroller gjøres tilgjengelig for prosjektet, og avanserte teknologiske tilnærminger benyttes for bedre å utforske og forstå de underliggende sykdomsmekanismene. Det trengs mer kunnskap, især om den innledende sykdomsfasen, for å utvikle nye biomarkører og potensielt sykdomsmodifiserende behandling. Det anses som avgjørende å kunne stille diagnosen i en tidlig fase for å kunne forebygge eller behandle før irreversibel og alvorlig kognitiv svikt (demens) er et faktum. Det er derfor et hovedmål i prosjektene å inkludere pasienter i en så tidlig fase av sykdom som mulig. Undersøkelsene krever et tverrfaglig sammensatt team som består av sykepleiere, leger, nevropsykologer og laboratoriepersonale. Doktorgradsstipendiater og postdoktorstipendiater er involvert i undersøkelsene og databehandlingen, og flere manus er under utarbeidelse. Per 30.04.14 er totalt 295 deltakere blitt rekruttert til prosjektet (228 fra Ahus, 33 fra Stavanger, 20 fra Tromsø, 14 fra Trondheim); 29% rekruttert ved annonsering i lokalaviser, 9% fra hukommelsesklinikk, 16% ved videreføring fra andre studier (MCI-GO-studien og PD-MCI-studien) og 45% kontroller fra ortopedisk avdeling. Deltakerne gjennomgår standardisert klinisk gjennomgang inkludert anamnese, klinisk undersøkelse, kognitiv screening, MR cerebrum, FDG-PET cerebrum, blodprøver, spinalvæskeanalyse og vurdering av nevropsykolog. Materialet i DDI omfatter både kognitivt friske kontrollpersoner med normale biomarkører (MR, PET, spinalvæske, blod), kognitivt friske personer med positive biomarkører som tegn til underliggende nevrodegenerativ sykdom (preklinisk fase) og personer med henholdsvis subjektivt kognitiv svikt og mild kognitiv svikt som er de tidligste kliniske fasene ved demenssykdom, samt personer med tidlig klinisk fase av Parkinsons sykdom. Det etableres pt. avanserte protokoller for MRI-undersøkelser på nye scannere i Stavanger og Tromsø. Dessuten inkluderes nye samarbeispartnere i Haugesund, og Bergen der pasienter heretter vil undersøkes med samme avanserte protokoll. Det allerede innsamlede materialet brukes i pågående arbeider der en utforsker nye biomarkører (blant annet MR-volum av individuelle hippocampale subfelt, kvantitering av hvitsubstanslesjoner på MR, konsentrasjon av alfasynuklein, abeta-38 og -40) ved subjektiv kognitiv svikt, hjerneinfarkt, tidlig Parkinsons sykdom og Lewy legeme sykdom. Det gjøres også nå genetisk analyse (GWAS) på samtlige deltakere i DDI, noe som vil kunne gi ny innsikt i genetiske forhold ved pre-demens. To nevropsykologer bruker DDI-materialet i sine doktorgradsarbeider der blant annet forbedring av de nevropsykologiske definisjonene for ulike pre-demensstadier inngår. De første publikasjonene fra prosjektet foreligger nå i manusform.
Vitenskapelige artikler
Almdahl IS, Lauridsen C, Selnes P, Kalheim LF, Coello C, Gajdzik B, Møller I, Wettergreen M, Grambaite R, Bjørnerud A, Bråthen G, Sando SB, White LR, Fladby T

Cerebrospinal Fluid Levels of Amyloid Beta 1-43 Mirror 1-42 in Relation to Imaging Biomarkers of Alzheimer's Disease.

Front Aging Neurosci 2017;9():9. Epub 2017 feb 7

PMID: 28223932

Eliassen CF, Reinvang I, Selnes P, Fladby T, Hessen E

Convergent Results from Neuropsychology and from Neuroimaging in Patients with Mild Cognitive Impairment.

Dement Geriatr Cogn Disord 2017;43(3-4):144-154. Epub 2017 feb 3

PMID: 28152536

Eliassen CF, Reinvang I, Selnes P, Grambaite R, Fladby T, Hessen E

Biomarkers in subtypes of mild cognitive impairment and subjective cognitive decline.

Brain Behav 2017 Sep;7(9):e00776. Epub 2017 jul 28

PMID: 28948074

Fladby T, Pålhaugen L, Selnes P, Waterloo K, Bråthen G, Hessen E, Almdahl IS, Arntzen KA, Auning E, Eliassen CF, Espenes R, Grambaite R, Grøntvedt GR, Johansen KK, Johnsen SH, Kalheim LF, Kirsebom BE, Müller KI, Nakling AE, Rongve A, Sando SB, Siafarikas N, Stav AL, Tecelao S, Timon S, Bekkelund SI, Aarsland D

Detecting At-Risk Alzheimer's Disease Cases.

J Alzheimers Dis 2017;60(1):97-105.

PMID: 28826181

Kalheim LF, Bjørnerud A, Fladby T, Vegge K, Selnes P

White matter hyperintensity microstructure in amyloid dysmetabolism.

J Cereb Blood Flow Metab 2017 Jan;37(1):356-365. Epub 2016 jan 20

PMID: 26792028

Kirsebom BE, Espenes R, Waterloo K, Hessen E, Johnsen SH, Bråthen G, Aarsland D, Fladby T

Screening for Alzheimer's Disease: Cognitive Impairment in Self-Referred and Memory Clinic-Referred Patients.

J Alzheimers Dis 2017;60(4):1621-1631.

PMID: 28984581

Nakling AE, Aarsland D, Næss H, Wollschlaeger D, Fladby T, Hofstad H, Wehling E

Cognitive Deficits in Chronic Stroke Patients: Neuropsychological Assessment, Depression, and Self-Reports.

Dement Geriatr Cogn Dis Extra 2017 May-Aug;7(2):283-296. Epub 2017 aug 29

PMID: 29033974

Rincón M, Díaz-López E, Selnes P, Vegge K, Altmann M, Fladby T, Bjørnerud A

Improved Automatic Segmentation of White Matter Hyperintensities in MRI Based on Multilevel Lesion Features.

Neuroinformatics 2017 Jul;15(3):231-245.

PMID: 28378263

Hessen E, Stav AL, Auning E, Selnes P, Blomsø L, Holmeide CE, Johansen KK, Eliassen CF, Reinvang I, Fladby T, Aarsland D

Neuropsychological Profiles in Mild Cognitive Impairment due to Alzheimer's and Parkinson's Diseases.

J Parkinsons Dis 2016 Apr 02;6(2):413-21.

PMID: 27061068

Henjum K, Almdahl IS, Årskog V, Minthon L, Hansson O, Fladby T, Nilsson LN

Cerebrospinal fluid soluble TREM2 in aging and Alzheimer's disease.

Alzheimers Res Ther 2016 Apr 27;8(1):17. Epub 2016 apr 27

PMID: 27121148

van Steenoven I, Aarsland D, Weintraub D, Londos E, Blanc F, van der Flier WM, Teunissen CE, Mollenhauer B, Fladby T, Kramberger MG, Bonanni L, Lemstra AW,

Cerebrospinal Fluid Alzheimer's Disease Biomarkers Across the Spectrum of Lewy Body Diseases: Results from a Large Multicenter Cohort.

J Alzheimers Dis 2016 Aug 18;54(1):287-95.

PMID: 27567832

Kalheim LF, Selnes P, Bjørnerud A, Coello C, Vegge K, Fladby T

Amyloid Dysmetabolism Relates to Reduced Glucose Uptake in White Matter Hyperintensities.

Front Neurol 2016;7():209. Epub 2016 nov 21

PMID: 27917152

Desikan RS, Schork AJ, Wang Y, Witoelar A, Sharma M, McEvoy LK, Holland D, Brewer JB, Chen CH, Thompson WK, Harold D, Williams J, Owen MJ, O'Donovan MC, Pericak-Vance MA, Mayeux R, Haines JL, Farrer LA, Schellenberg GD, Heutink P, Singleton AB, Brice A, Wood NW, Hardy J, Martinez M, Choi SH, DeStefano A, Ikram MA, Bis JC, Smith A, Fitzpatrick AL, Launer L, van Duijn C, Seshadri S, Ulstein ID, Aarsland D, Fladby T, Djurovic S, Hyman BT, Snaedal J, Stefansson H, Stefansson K, Gasser T, Andreassen OA, Dale AM

Genetic overlap between Alzheimer's disease and Parkinson's disease at the MAPT locus.

Mol Psychiatry 2015 Dec;20(12):1588-95. Epub 2015 feb 17

PMID: 25687773

Steinberg S, Stefansson H, Jonsson T, Johannsdottir H, Ingason A, Helgason H, Sulem P, Magnusson OT, Gudjonsson SA, Unnsteinsdottir U, Kong A, Helisalmi S, Soininen H, Lah JJ, , Aarsland D, Fladby T, Ulstein ID, Djurovic S, Sando SB, White LR, Knudsen GP, Westlye LT, Selbæk G, Giegling I, Hampel H, Hiltunen M, Levey AI, Andreassen OA, Rujescu D, Jonsson PV, Bjornsson S, Snaedal J, Stefansson K

Loss-of-function variants in ABCA7 confer risk of Alzheimer's disease.

Nat Genet 2015 May;47(5):445-7. Epub 2015 mar 25

PMID: 25807283

Desikan RS, Schork AJ, Wang Y, Thompson WK, Dehghan A, Ridker PM, Chasman DI, McEvoy LK, Holland D, Chen CH, Karow DS, Brewer JB, Hess CP, Williams J, Sims R, O'Donovan MC, Choi SH, Bis JC, Ikram MA, Gudnason V, DeStefano AL, van der Lee SJ, Psaty BM, van Duijn Cm, Launer L, Seshadri S, Pericak-Vance MA, Mayeux R, Haines JL, Farrer LA, Hardy J, Ulstein ID, Aarsland D, Fladby T, White LR, Sando SB, Rongve A, Witoelar A, Djurovic S, Hyman BT, Snaedal J, Steinberg S, Stefansson H, Stefansson K, Schellenberg GD, Andreassen OA, Dale AM,

Polygenic Overlap Between C-Reactive Protein, Plasma Lipids, and Alzheimer Disease.

Circulation 2015 Jun 9;131(23):2061-9. Epub 2015 apr 10

PMID: 25862742

Rogeberg M, Wettergreen M, Nilsson LN, Fladby T

Identification of amyloid beta mid-domain fragments in human cerebrospinal fluid.

Biochimie 2015 Jun;113():86-92. Epub 2015 apr 10

PMID: 25866191

Zayats T, Athanasiu L, Sonderby I, Djurovic S, Westlye LT, Tamnes CK, Fladby T, Aase H, Zeiner P, Reichborn-Kjennerud T, Knappskog PM, Knudsen GP, Andreassen OA, Johansson S, Haavik J

Genome-wide analysis of attention deficit hyperactivity disorder in Norway.

PLoS One 2015;10(4):e0122501. Epub 2015 apr 13

PMID: 25875332

Eliassen CF, Selnes P, Selseth Almdahl I, Reinvang I, Fladby T, Hessen E

Hippocampal Subfield Atrophy in Multi-Domain but Not Amnestic Mild Cognitive Impairment.

Dement Geriatr Cogn Disord 2015;40(1-2):44-53. Epub 2015 apr 25

PMID: 25924735

Stav AL, Aarsland D, Johansen KK, Hessen E, Auning E, Fladby T

Amyloid-ß and a-synuclein cerebrospinal fluid biomarkers and cognition in early Parkinson's disease.

Parkinsonism Relat Disord 2015 Jul;21(7):758-64. Epub 2015 mai 2

PMID: 25971633

Jansen WJ, Ossenkoppele R, Knol DL, Tijms BM, Scheltens P, Verhey FR, Visser PJ, , Aalten P, Aarsland D, Alcolea D, Alexander M, Almdahl IS, Arnold SE, Baldeiras I, Barthel H, van Berckel BN, Bibeau K, Blennow K, Brooks DJ, van Buchem MA, Camus V, Cavedo E, Chen K, Chetelat G, Cohen AD, Drzezga A, Engelborghs S, Fagan AM, Fladby T, Fleisher AS, van der Flier WM, Ford L, Förster S, Fortea J, Foskett N, Frederiksen KS, Freund-Levi Y, Frisoni GB, Froelich L, Gabryelewicz T, Gill KD, Gkatzima O, Gómez-Tortosa E, Gordon MF, Grimmer T, Hampel H, Hausner L, Hellwig S, Herukka SK, Hildebrandt H, Ishihara L, Ivanoiu A, Jagust WJ, Johannsen P, Kandimalla R, Kapaki E, Klimkowicz-Mrowiec A, Klunk WE, Köhler S, Koglin N, Kornhuber J, Kramberger MG, Van Laere K, Landau SM, Lee DY, de Leon M, Lisetti V, Lleó A, Madsen K, Maier W, Marcusson J, Mattsson N, de Mendonça A, Meulenbroek O, Meyer PT, Mintun MA, Mok V, Molinuevo JL, Møllergård HM, Morris JC, Mroczko B, Van der Mussele S, Na DL, Newberg A, Nordberg A, Nordlund A, Novak GP, Paraskevas GP, Parnetti L, Perera G, Peters O, Popp J, Prabhakar S, Rabinovici GD, Ramakers IH, Rami L, Resende de Oliveira C, Rinne JO, Rodrigue KM, Rodríguez-Rodríguez E, Roe CM, Rot U, Rowe CC, Rüther E, Sabri O, Sanchez-Juan P, Santana I, Sarazin M, Schröder J, Schütte C, Seo SW, Soetewey F, Soininen H, Spiru L, Struyfs H, Teunissen CE, Tsolaki M, Vandenberghe R, Verbeek MM, Villemagne VL, Vos SJ, van Waalwijk van Doorn LJ, Waldemar G, Wallin A, Wallin ÅK, Wiltfang J, Wolk DA, Zboch M, Zetterberg H

Prevalence of cerebral amyloid pathology in persons without dementia: a meta-analysis.

JAMA 2015 May 19;313(19):1924-38.

PMID: 25988462

Selnes P, Grambaite R, Rincon M, Bjørnerud A, Gjerstad L, Hessen E, Auning E, Johansen K, Almdahl IS, Due-Tønnessen P, Vegge K, Bjelke B, Fladby T

Hippocampal complex atrophy in poststroke and mild cognitive impairment.

J Cereb Blood Flow Metab 2015 Nov;35(11):1729-37. Epub 2015 jun 3

PMID: 26036934

Kruse N, Persson S, Alcolea D, Bahl JM, Baldeiras I, Capello E, Chiasserini D, Bocchio Chiavetto L, Emersic A, Engelborghs S, Eren E, Fladby T, Frisoni G, García-Ayllón MS, Genc S, Gkatzima O, Heegaard NH, Janeiro AM, Kovácech B, Kuiperij HB, Leitão MJ, Lleó A, Martins M, Matos M, Mollergard HM, Nobili F, Öhrfelt A, Parnetti L, de Oliveira CR, Rot U, Sáez-Valero J, Struyfs H, Tanassi JT, Taylor P, Tsolaki M, Vanmechelen E, Verbeek MM, Zilka N, Blennow K, Zetterberg H, Mollenhauer B

Validation of a quantitative cerebrospinal fluid alpha-synuclein assay in a European-wide interlaboratory study.

Neurobiol Aging 2015 Sep;36(9):2587-96. Epub 2015 mai 15

PMID: 26093515

Reijs BL, Teunissen CE, Goncharenko N, Betsou F, Blennow K, Baldeiras I, Brosseron F, Cavedo E, Fladby T, Froelich L, Gabryelewicz T, Gurvit H, Kapaki E, Koson P, Kulic L, Lehmann S, Lewczuk P, Lleó A, Maetzler W, de Mendonça A, Miller AM, Molinuevo JL, Mollenhauer B, Parnetti L, Rot U, Schneider A, Simonsen AH, Tagliavini F, Tsolaki M, Verbeek MM, Verhey FR, Zboch M, Winblad B, Scheltens P, Zetterberg H, Visser PJ

The Central Biobank and Virtual Biobank of BIOMARKAPD: A Resource for Studies on Neurodegenerative Diseases.

Front Neurol 2015;6():216. Epub 2015 okt 15

PMID: 26528237

Rogeberg M, Almdahl IS, Wettergreen M, Nilsson LN, Fladby T

Isobaric Quantification of Cerebrospinal Fluid Amyloid-ß Peptides in Alzheimer's Disease: C-Terminal Truncation Relates to Early Measures of Neurodegeneration.

J Proteome Res 2015 Nov 6;14(11):4834-43. Epub 2015 okt 16

PMID: 26452689

Skogseth RE, Bronnick K, Pereira JB, Mollenhauer B, Weintraub D, Fladby T, Aarsland D

Associations between Cerebrospinal Fluid Biomarkers and Cognition in Early Untreated Parkinson's Disease.

J Parkinsons Dis 2015 Nov 23;5(4):783-92.

PMID: 26599300

Andreasson U, Perret-Liaudet A, van Waalwijk van Doorn LJ, Blennow K, Chiasserini D, Engelborghs S, Fladby T, Genc S, Kruse N, Kuiperij HB, Kulic L, Lewczuk P, Mollenhauer B, Mroczko B, Parnetti L, Vanmechelen E, Verbeek MM, Winblad B, Zetterberg H, Koel-Simmelink M, Teunissen CE

A Practical Guide to Immunoassay Method Validation.

Front Neurol 2015;6():179. Epub 2015 aug 19

PMID: 26347708

Rogeberg Magnus, Furlund Camilla B, Moe Morten K, Fladby Tormod

Identification of peptide products from enzymatic degradation of amyloid beta.

Biochimie 2014 Oct;105():216-20. Epub 2014 jul 7

PMID: 25010651

Auning Eirik, Kjærvik Veslemøy Krohn, Selnes Per, Aarsland Dag, Haram Astrid, Bjørnerud Atle, Hessen Erik, Esnaashari Abdolreza, Fladby Tormod

White matter integrity and cognition in Parkinson's disease: a cross-sectional study.

BMJ Open 2014;4(1):e003976. Epub 2014 jan 21

PMID: 24448846

Hessen Erik, Reinvang Ivar, Eliassen Carl F, Nordlund Arto, Gjerstad Leif, Fladby Tormod, Wallin Anders

The Combination of Dysexecutive and Amnestic Deficits Strongly Predicts Conversion to Dementia in Young Mild Cognitive Impairment Patients: A Report from the Gothenburg-Oslo MCI Study.

Dement Geriatr Cogn Dis Extra 2014 Jan;4(1):76-85. Epub 2014 apr 9

PMID: 24847346

Deltagere
  • Jonas Alexander Jarholm Doktorgradsstipendiat (annen finansiering)
  • Nikias Siafarikas Doktorgradsstipendiat (annen finansiering)
  • Eirik Auning Prosjektdeltaker
  • Berglind Gisladottir Prosjektdeltaker
  • Marianne Wettergreen Prosjektdeltaker
  • Erna Utnes Prosjektdeltaker
  • Carl F Andestad Eliassen Doktorgradsstipendiat (annen finansiering)
  • Lisa Flem Kalheim Doktorgradsstipendiat (annen finansiering)
  • Kaja Nordengen Postdoktorstipendiat (annen finansiering)
  • Silje Torsetnes Postdoktorstipendiat (annen finansiering)
  • Lene Pålhaugen Doktorgradsstipendiat (annen finansiering)
  • Ane Oppi Løvli Doktorgradsstipendiat (annen finansiering)
  • Atle Bjørnerud Prosjektdeltaker
  • Per Selnes Postdoktorstipendiat (annen finansiering)
  • Erik Hessen Prosjektdeltaker
  • Tormod Fladby Prosjektleder
  • Santiago Timon Prosjektdeltaker
  • Sandra Tecelao Postdoktorstipendiat (annen finansiering)
  • Krisztina Kunszt Johansen Prosjektdeltaker
  • Ina Almdahl Doktorgradsstipendiat (annen finansiering)
  • Ramune Grambaite Prosjektdeltaker
  • Erik Börje Bjelke Prosjektdeltaker
  • Kjetil Vegge Prosjektdeltaker
  • Magnus Røgeberg Postdoktorstipendiat
  • Lisbeth Johnsen Prosjektdeltaker
  • Carl Fredrik Andestad Eliassen Doktorgradsstipendiat
  • Erik Børje Bjelke Prosjektdeltaker
  • Ina Selseth Almdahl Doktorgradsstipendiat
  • Anders Skinningsrud Prosjektdeltaker
  • Carl Fredrik Eliassen Doktorgradsstipendiat
  • Ane Løvli Stav Doktorgradsstipendiat

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler