eRapport

Improving the weak links in the chain of survival after cardiac arrest

Prosjekt
Prosjektnummer
2014083
Ansvarlig person
Kjetil Sunde
Institusjon
Oslo universitetssykehus HF
Prosjektkategori
Doktorgradsstipend
Helsekategori
Cardiovascular, Respiratory
Forskningsaktivitet
6. Treatment Evaluation, 7. Disease Management
Rapporter
2019 - sluttrapport
Sluttdato for dette HelseSørØst prosjektet var 31.01.19. PhD-stipendiat Christiane Skåre forsvarte sin PhD med disputas 11.03.19. Tittelen på avhandlingen var "Quality improvement in neonatal resuscitation – an educational approach." Tittelen på prosjektet var :"Special Program for In Hospital Resuscitation in the Delivery Room (Inspire-D)" med følgende måll: -kartlegge kvaliteten på nyfødtresusciteringer og identifisere læringsbehov -målrettet undervisning med “lyntrening” og debriefing basert på kartleggingsundersøkelsen -vurdere effekten av intervensjonen Avhandlingen inneholder fire publikasjoner med Skaare som førsteforfatter på alle. Den er basert på en kvalitetsstudie som ble gjennomført i 2014/15. Målet var å kartlegge forekomsten og kvaliteten på nyfødtresusciteringen for å kunne gjennomføre en undervisningsintervensjon bestående av debriefinger og ferdighetstrening på dukke. Studien ble gjennomført fra 15.01.14 til 15.01.15 på Oslo Universitetssykehus, Ullevål, og de ble inkludert 435 barn som har fått ventilasjonsstøtte i form av overtrykksventilering eller CPAP. Videoene er transkribert og man har sett på hvordan de ansatte følger guidelines og teamarbeid før og etter undervisningsintervensjonene. Prosjektet har bedret helsepersonells håndtering av nyfødtresuscitering. Metodikken og resultatene har blitt implimentert inn i dagens behandling vedr nyfødtresuscitering samt opptrening og debriefing av ansatte.

Nei

2018
Prosjektets hovedtittel var : Infant Special Program for In Hospital Resuscitation in the Delivery Room (Inspire-D) Mål: -kartlegge kvaliteten på nyfødtresusciteringer og identifisere læringsbehov -målrettet undervisning med “lyntrening” og debriefing basert på kartleggingsundersøkelsen -vurdere effekten av intervensjonenDette er et doktorgradsarbeid som evaluerer kvaliteten av nyfødtresuscitering. Det har også vært et samarbeid med forskere fra Childrens Hospital i Philadelphia, University of Pennsylvania. Målet var å kartlegge forekomsten og kvaliteten på nyfødtresusciteringen for å kunne gjennomføre en undervisningsintervensjon bestående av debriefinger og ferdighetstrening på dukke. Prosjektets hovedtittel var "Infant Special Program for In Hospital Resuscitation in the Delivery Room (Inspire-D)", hvor hovedmålene var å kartlegge kvaliteten på nyfødtresusciteringer og identifisere læringsbehov. Dette skule nås gjennom målrettet undervisning med “lyntrening” og debriefing basert på kartleggingsundersøkelsen samt å vurdere effekten av intervensjonen. Studien ble gjennomført fra 15.01.14 til 15.01.15 på Oslo Universitetssykehus, Ullevål, og de ble inkludert 435 barn som har fått ventilasjonsstøtte i form av overtrykksventilering eller CPAP. Videoene er transkribert og vi har sett på hvordan de ansatte følger guidelines og teamarbeid før og etter undervisningsintervensjonene. Hovedfunnene er som følger: - vi observerte ganske hyppige pauser i ventilasjoner under nyfødtresusciteringen. Dette reduserer kvaliteten av resusciteringen og kan få dramatiske konsekvenser for barnet. Spesielt barn som plutselig og uventet rengte ventilasjonsstløtte led under dette. Dette viser hvor viktig gjentatt trening med fokus på kontinuerlig ventilasjonsstøtte uten unødvendige pauser er. - et målrettet utdanningsprogram bestående av "high-frequency/short-duration" overtrykksventileringstrening, fokus på kvalitet og video-basert debriefing økte kvaliteten av nyfødt-resuscitering med spesielt forbedring i teamwork, initiale forberedelser og selve ventilasjons-utførelsen. Doktorarbeidet består av fire delarbeider som alle er publisert i internasjonale peer-reviewede tidsskrifter, og avhandlingen med tittel: "Quality improvement in neonatal resuscitation - an educational approach" ble levert inn før jul i 2018, og er godkjent til forsvar av graden PhD. Dette vil foregå 11. mars 2019.
2017
Mål for Inspire-D - kartlegge kvaliteten på nyfødtresusciteringer og identifisere læringsbehov - målrettet undervisning med “lyntrening” og debriefing basert på kartleggingsundersøkelsen - vurdere effekten av intervensjonenForskningsplanen følges og kandidaten er i rute for innleverng av sin PhD i løpet av vinteren/våren 2018. Hun er en dyktig og godt arbeidende forsker, og er også involvert i flere andre prosjekter innad i forskningsgruppen (samt i et internasjonalt samarbeid) - se under. I tillegg jobber hun klinisk 50% på avdelingen som overlege i anestesi. Milepæler i 2017: - Tredje artikkel som skal inngå i PhD-graden ble akseptert sent på høsten 2017: “Implementation and effectiveness of a video-based debriefing programme for neonatal resuscitation". Artikkelen ble først publisert i januar 2018 så den inngår ikke i Forskningsproduksjon for 2018. Studien går ut på bearbeiding og analysering av data fra kvalitetsstudien vi gjennomførte i 2014/15. Målet var å kartlegge forekomsten og kvaliteten på nyfødtresusciteringen for å kunne gjennomføre en undervisningsintervensjon bestående av debriefinger og ferdighetstrening på dukke. Studien ble gjennomført fra 15.01.14 til 15.01.15 på Oslo Universitetssykehus, Ullevål, og det ble inkludert 435 barn som har fått ventilasjonsstøtte i form av overtrykksventilering eller CPAP. Videoene er transkribert og vi har sett på hvordan de ansatte følger guidelines og teamarbeid før og etter undervisningsintervensjonene. - Draftet 4. artikkel som skal inngå i PhD-graden. Den er planlagt submittert primo 2018. - Gjennomført en studie på cerebral perfusjon med MAP 90 vs. 60 mmHg etter hjertestans i en dyremodell (svin) ved normotermin- et samarbeid innad i forskningsgruppen. Startet opp en ny studie på cerebral perfusjon med MAP 90 vs. 60 mmHg i kombinasjon med hypotermi etter hjertestans i samme dyremodell (svin). Prelimenære resultater av MAP 90 vs. 60-studien ble representert som poster på Resuscitation Science Symposium, Anaheim, USA, november 2017 (Skaare C, Strand-Amundsen RJ, Eriksen M, et al. Abstract 20017: Cerebral Perfusion With Mean Arterial Pressure 90 vs. 60 mmHg in a Normothermic Porcine Post Cardiac Arrest Model. Circulation 2017;136:A20017-A). - Medarbeider og medforfatter på to andre artikler om tema hjertestans innad i forskningsgruppen og gjennom et internasjonalt samarbeid (se under Publications). Disse arbeidene inngår ikke i egen PhD. - Jobbet med sammenskrivning av PhD som er planlagt levert i løpet av 2018.
2016
Mål for Inspire-D - kartlegge kvaliteten på nyfødtresusciteringer og identifisere læringsbehov - målrettet undervisning med “lyntrening” og debriefing basert på kartleggingsundersøkelsen - vurdere effekten av intervensjonenDet dreier seg om en 100% stipendiatstilling som i 2015 ble gjort om til 50% stipendiatstilling delt 50% med klinisk stilling etter avtale/godkjenning av HSØ. Milepæler i 2016: -Publisert andre artikkel som skal inngå i PhD-graden: "Ventilation fraction during the first 30 s of neonatal resuscitation” i Resuscitation ". Skaare er igjen førsteforfatter. -Bearbeiding og analysering av data fra kvalitetsstudien vi gjennomførte i 2014/15. Målet var å kartlegge forekomsten og kvaliteten på nyfødtresusciteringen for å kunne gjennomføre en undervisningsintervensjon bestående av debriefinger og ferdighetstrening på dukke. Studien ble gjennomført fra 15.01.14 til 15.01.15 på Oslo Universitetssykehus, Ullevål, og de ble inkludert 435 barn som har fått ventilasjonsstøtte i form av overtrykksventilering eller CPAP. Videoene er transkribert og vi har sett på hvordan de ansatte følger guidelines og teamarbeid før og etter undervisningsintervensjonene. -Arbeidet med 3. artikkel til PhD-graden som er planlagt submittert primo 2017: Video-Based Debriefing after Neonatal Resuscitation Improves Adherence to Guidelines -Planlagt og gjennomført simuleringsstudie der vi har sett på ventilasjonskvaliteten under AHLR og etter gjenopprettet spontansirkulasjon med og uten ventilasjonfeedback under scenarioet. Resultatet ble presentert som poster under Resuscitation Science Symposium, AHA, New Orleans, november 2016. - Har også deltatt på flere forskningsprosjekter relatert til resuscitering/nyfødt-resuscitering; ett internasjonalt, klinisk samarbeidprosjekt med University of Philadelphia om overtrykks-ventilasjon av nyfødte (artikkel submitted med Dana Niles, Philadelphia, som førstforfatter, Skaare medforfatter), ett om Oslo AMK´s håndtering av hjertestanstelefoner og hvordan dette kan bedres (artikkel submitted med Camilla Hardeland som førsteforfatter, Skaare medforfatter), samt en dyre-eksperimentell studie på en grisemodell om forskjellige ventilasjonsmåter under resuscitering, gjennomført ved Institutt for Eksperimentell Medisinsk Forskning (artikkel under bearbeiding, Skaare medforfatter) -Godkjent opplæringsdelen i PhD-programmet
2015
Mål for Inspire D: - kartlegge kvaliteten på nyfødtresusciteringer og identifisere læringsbehov - målrettet undervisning med “lyntrening” og debriefing basert på kartleggingsundersøkelsen - vurdere effekten av intervensjonenDet dreier seg om en 100% stipendiatstilling gjort om til 50% stipendiatstilling delt 50% med klinisk stilling etter avtale/godkjenning av HSØ. Milepæler i 2015: - publisering av første artikkel: "Incidence of Newborn Stabilization and Resuscitation Measures and Guideline Compliance during the First Minutes of Life in Norway." (se under) - Database i Filemaker for systematisering og kvalitetssikring av data fra inkluderte nyfødtresusciteringer er opprettet. I løpet av 2014/15 er det gjort videoopptak av alle nyfødtresusciteringer på OUS, Ullevål for å kartlegge forekomsten og kvaliteten på nyfødtresusciteringer. Fra 15.01.14 til 15.01.15 er det inkludert 435 barn som har fått ventilasjonsstøtte i form av overtrykksventilering eller CPAP. Videoene er transkribert og det er brukt to ulike skåringsverktøy for å se på hvordan de ansatte følger guidelines og teamarbeid. Etter tre måneders baseline, startet intervensjonen med undervisningdebriefinger der det ble brukt videoopptak av hendelser til å gå gjennom episoden sammen de ansatte som deltok på resusciteringen. Etter ytterligere tre måneder med debriefing som eneste intervensjon startet «Rolling Refresher» trening. Dette er kortvarig og fokusert trening som gjøres i avdelingen når man har tid innimellom klinisk arbeid. Bearbeiding og analyse av baselinedataene er igang. - Gjennomført simuleringsstudie med «Newborn lung simulator» både før og etter undervisningsintervensjonene. - Gjennomført en dyre-eksperimentell studie der vi sammenligner to ulike ventilasjonsstrategier ved hjertestans hos voksne. Bearbeidelse/analyse av resultatene er gjennomført, og dette er publisert som er posterpresentasjon på kongress (se under). Artikkelskriving pågår. -Planlagt og gjennomført pilot av simuleringsstudie der ventilasjonskvaliteten under AHLR og etter gjenopprettet spontansirkulasjon evalueres.Publikasjoner/presentasjoner: Artikler: 1. Christiane Skåre, Jo Kramer-Johansen, Thorbjørn Steen, Silje Ødegaard, Dana E. Niles, Britt Nakstad, Anne L. Solevåg, Vinay M. Nadkarni, Theresa M. Olasveengen . Incidence of Newborn Stabilization and Resuscitation Measures and Guideline Compliance during the First Critical Minutes of Life”, Neonatology 2015; Volume 108 (2): 100-107. PMID 26089106 2. Christiane Skåre, Anne M Boldingh, Britt Nakstad, Tor E. Calisch, Dana E Niles, Vinay M Nadkarni, Jo Kramer-Johansen, Theresa M Olasveengen. ”No-blow time” during the first minute of neonatal resuscitation. Submitted. Resuscitation, under review. Abstract og foredrag: 1. European Resuscitation Councils møte i Praha: Christiane Skåre; Jo Kramer-Johansen, Dana E Niles, Vinay M Nadkarni, Theresa M Olasveengen, Video based debriefing improves neonatal resuscitation. Resuscitation 2015; Volume 96: 35-36. 2. Ress, AHA, Orlando, USA: Christiane Skåre, Jo Kramer-Johansen, Fredrik Nordum, Morten Eriksen, Per Andreas Norseng, Per Hoff-Olsen, Marianne Skjerven-Martinsen, Lars Wik. Hemodynamic effects of guideline-compliant asynchronous ventilations vs. synchronous ventilation during cardiopulmonary resuscitation in a porcine model." Circulation 2015; Volume 132. Suppl. A19325.
2014
Inspire D er en studie (med internasjonalt samarbeid) som skal kartlegge kvaliteten på nyfødtresusciteringer og identifisere læringsbehov. Først ved å registrere med videoovervåkning hva som foregår idag (kartlegging), deretter evaluere effekte av målrettet undervisning med “lyntrening” og debriefing basert på funn fra kartleggingsundersøkelsen.Som leder av en forskningsgruppe som har som målsetning å bedre overlevelsen etter hjertestans, har vi prosjekter som omfatter en rekke forskjellige aspekter innen hjertestans og gjenoppliving, både for voksne og for barn. Dette ble også beskrevet i min HSØ søknad for 2014. Hvilke studier som gjennomføres, er avhengig av den totale økonomiske tilstand og hvilke stipendiater som er tilgjengelige. Siden vi dessverre ikke fikk Åpen Prosjektsstøtte for 2014 (og heller ikke for 2015), er jeg nødt til å omdisponere midler, og doktorgradsstipendiat-midlene fra 2014 blir brukt på PhD-stipendiat Christiane Skåre og hennes "Infant Special Program for In Hospital Resuscitation in the Delivery Room (Inspire-D)", med Theresa Olasveengen og Jo Kramer Johansen fra min gruppe som veiledere. Dette er et internasjonal samarbeidssprosjekt med universsitetssykehuset i Philadelphia. Målsetning for Inspire D er: - å kartlegge kvaliteten på nyfødtresusciteringer og identifisere læringsbehov - gi målrettet undervisning med "lyntrening" og debriefing basert på kartleggingsundersøkelsen - vurdere effekten av denne intervensjonen I løpet av 2014 har stipendiaten gjennomført og bearbeidet resultatene fra en pilotstudie der vi har sett på forekomsten av resusciterings- og stabiliseringstiltak av nyfødte på Ullevål, AHUS (Nakstad) og Fredrikstad (Ødegaard, tidl Fredrikstad, nå OUS). Deretter har hun ved hjelp av videopptak av alle nyfødtresusciteringer på OUS Ullevål, dokumentert forekomsten og kvaliteten på disse nyfødtresusciteringene. Fra 15.01.14 til 31.12.14 har vi inkludert 420 barn som har fått ventilasjonsstøtte i form av overtrykksventilering eller CPAP. Videoene er transkribert og vi har brukt to ulike skåringsverktøy for å se på hvordan de ansatte følger retningslinjene, samt hvordan teamarbeidet fungerer. Etter 3 måneders baseline, startet intervensjonen med undervisningsdebriefinger der vi brukte videopptak av hendelser til å gå gjennom episoden sammen med de ansatte som deltok på resusciteringen. Etter 3 måneder med debriefing som eneste intervensjon startet "Rolling Refresher"-trening. Dette er kortvarig og fokusert trening som gjøres i avdelingen med ansatte som er involvert i nyfødtresusciteringer; hos jordmødre og barneleger primært. Resultatene av disse forskjellige fasene skal videre evalueres og analyseres. Stipendiaten er også igang med baseline av simulseringsstudie med "Newborn lung simulator" som skal gjennomføres før og etter undervisningssintervensjonene. Dette kommer til å pågå fortløpende. Med godkjennelse av REK fortsetter nå stipendiaten i en 50% forskningsstilling (med 50% klinikk) på prosjektet i de neste årene. Hun viser god progresjon og forskningsforståelse og all gjennomføring foregår etter plan. En artikkel er innsendt: - Neonatology (under review) : Incidence of Newborn Stabilization and Resuscitation Measures and Guideline Compliance during the First Critical Minutes of Life Abstracts: - AHA RESS 2014: “No-Blow Time” During the First Minute of Neonatal Resuscitation Circulation Supplements November 14, 2014, Volume 130, Issue 22, Supplement 2; November 25, 2014 -Pediaterdagene 2014, Rikshospitalet: Nyfødtresuscitering gjøres hyppig også på fødeavdelinger i Norge – en prospektiv observasjonsstudie fra tre fødeavdelinger på Østlandet.
Vitenskapelige artikler
Skåre C, Boldingh AM, Kramer-Johansen J, Calisch TE, Nakstad B, Nadkarni V, Olasveengen TM, Niles DE

Video performance-debriefings and ventilation-refreshers improve quality of neonatal resuscitation.

Resuscitation 2018 Nov;132():140-146. Epub 2018 jul 18

PMID: 30009926 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Skåre C, Calisch TE, Saeter E, Rajka T, Boldingh AM, Nakstad B, Niles DE, Kramer-Johansen J, Olasveengen TM

Implementation and effectiveness of a video-based debriefing programme for neonatal resuscitation.

Acta Anaesthesiol Scand 2018 Mar;62(3):394-403. Epub 2018 jan 7

PMID: 29315458 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Niles DE, Cines C, Insley E, Foglia EE, Elci OU, Skåre C, Olasveengen T, Ades A, Posencheg M, Nadkarni VM, Kramer-Johansen J

Incidence and characteristics of positive pressure ventilation delivered to newborns in a US tertiary academic hospital.

Resuscitation 2017 Jun;115():102-109. Epub 2017 apr 12

PMID: 28411062

Hardeland C, Skåre C, Kramer-Johansen J, Birkenes TS, Myklebust H, Hansen AE, Sunde K, Olasveengen TM

Targeted simulation and education to improve cardiac arrest recognition and telephone assisted CPR in an emergency medical communication centre.

Resuscitation 2017 May;114():21-26. Epub 2017 feb 21

PMID: 28236428

Skåre C, Boldingh AM, Nakstad B, Calisch TE, Niles DE, Nadkarni VM, Kramer-Johansen J, Olasveengen TM

Ventilation fraction during the first 30s of neonatal resuscitation.

Resuscitation 2016 Oct;107():25-30. Epub 2016 aug 2

PMID: 27496260 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Skåre C, Kramer-Johansen J, Steen T, Ødegaard S, Niles DE, Nakstad B, Solevåg AL, Nadkarni VM, Olasveengen TM

Incidence of Newborn Stabilization and Resuscitation Measures and Guideline Compliance during the First Minutes of Life in Norway.

Neonatology 2015;108(2):100-7. Epub 2015 jun 13

PMID: 26089106 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Deltagere
  • Christiane Skåre Doktorgradsstipendiat (finansiert av denne bevilgning)
  • Anne Lee Solevåg Prosjektdeltaker
  • Dana Niles Prosjektdeltaker
  • Torbjørn Steen Prosjektdeltaker
  • Silje Ødegaard Prosjektdeltaker
  • Theresa Mariero Olasveengen Hovedveileder
  • Jo Kramer-Johansen Medveileder
  • Britt Nakstad Prosjektdeltaker
  • Einar CalischTor Prosjektdeltaker
  • Anne Marthe Boldingh Prosjektdeltaker
  • Thomas Rajka Prosjektdeltaker
  • Erik Sæter Prosjektdeltaker
  • Vinay Nadkarni Prosjektdeltaker
  • Tor Einar Calish Prosjektdeltaker
  • Anne M Boldingh Prosjektdeltaker
  • Christiane Skaare Doktorgradsstipendiat (finansiert av denne bevilgning)
  • Lars Wik Prosjektdeltaker

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler