eRapport

The IMPROVE study

Prosjekt
Prosjektnummer
2014109
Ansvarlig person
Thor Edvardsen
Institusjon
Sørlandet sykehus HF
Prosjektkategori
Åpen prosjektstøtte
Helsekategori
Cardiovascular
Forskningsaktivitet
4. Detection and Diagnosis
Rapporter
2024
Studien undersøker om nye ultralydmetoder som måler hjertets deformasjon kan øke prognostisk verdi hos pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og hjertesvikt. Alle pasienter blir undersøkt med ultralyd av hjertet. Siden studiestart 2014 har vi inkludert totalt over 2600 pasienter.Prosjektet er en stor prospektiv multisenterstudie som startet opp i april 2014. Pasienter som blir innlagt med hjerteinfarkt og nyoppstått hjertesvikt samt pasienter planlagt for primærprofylaktisk hjertestarter inkluderes. Ultralyd av hjertet gjøres standardisert og først når pasienten er stabilisert og ferdig behandlet for sin akutte hendelse. Pasienter som skal ha hjertestarter, blir undersøkt med ultralyd før hjertestarter implanteres. Opptakene sendes til Sørlandet sykehus Arendal og Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet for analyse. Død og alvorlig hjerterytmeforstyrrelse registreres som kliniske endepunkter i alle deler av studien etter 30 dager, 6 måneder, 12 måneder og deretter årlig i totalt 5 år. Hensikten med Improve studien er å studere om nye ultralydmetoder er bedre til å vurdere venstre ventrikkel funksjon som prognostisk parameter hos et stort antall pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og med hjertesvikt. Vårt mål er å vise om nye ultralydmetoder kan implementeres i daglig klinisk praksis i stedet for nåværende målemetode av venstre ventrikkel funksjon med tanke på mer optimal seleksjon av riktig behandling til riktig pasient. Videre vil vi undersøke om disse nye ultralydmetodene gir en bedre vurdering av hvem som er utsatt for arytmihendelser og derved bedre grunnlaget for valg av hjertestarter. Forskningssykepleiere og stipendiater følger opp pasientene per telefon. Inklusjon av pasientene er avsluttet. Totalt har vi inkludert over 2600 pasienter. Det er flere norske sykehus med i studien: Sørlandet sykehus Kristiansand og Arendal, Oslo Universitetssykehus, Vestre Viken (Drammen), Universitetssykehuset i Nord-Norge, Stavanger Universitetssykehus og St Olavs hospital. Studien har også blitt støttet av Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten. https://kliniskforskning.rhf-forsk.org/ Noen vitenskapelige artikler fra studien ble publisert i 2024 og det ble avlagt en doktorgrad i IMPROVE-studien finansiert av Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten. Det ble innsendt ytterligere en doktorgrad i 2024 for vurdering ved UiO.

Nei

2023
Studien ønsker å undersøke om nye ultralydmetoder som måler hjertets deformasjon kan øke prognostisk verdi hos pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og hjertesvikt. Alle pasienter blir undersøkt med ultralyd av hjertet. Siden studiestart 2014 har vi inkludert totalt over 2600 pasienter.Prosjektet er en stor prospektiv multisenterstudie som startet opp i april 2014. Pasienter som blir innlagt med hjerteinfarkt og nyoppstått hjertesvikt samt pasienter planlagt for primærprofylaktisk hjertestarter inkluderes. Ultralyd av hjertet gjøres standardisert og først når pasienten er stabilisert og ferdig behandlet for sin akutte hendelse. Pasienter som skal ha hjertestarter, blir undersøkt med ultralyd før hjertestarter implanteres. Opptakene sendes til Sørlandet sykehus Arendal og Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet for analyse. Død og alvorlig hjerterytmeforstyrrelse registreres som kliniske endepunkter i alle deler av studien etter 30 dager, 6 måneder, 12 måneder og deretter årlig i totalt 5 år. Hensikten med Improve studien er å studere om nye ultralydmetoder er bedre til å vurdere venstre ventrikkel funksjon som prognostisk parameter hos et stort antall pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og med hjertesvikt. Vårt mål er å vise om nye ultralydmetoder kan implementeres i daglig klinisk praksis i stedet for nåværende målemetode av venstre ventrikkel funksjon med tanke på mer optimal seleksjon av riktig behandling til riktig pasient. Videre vil vi undersøke om disse nye ultralydmetodene gir en bedre vurdering av hvem som er utsatt for arytmihendelser og derved bedre grunnlaget for valg av hjertestarter. Forskningssykepleiere og stipendiater følger opp pasientene per telefon. Inklusjon av pasienter pågår, men er nå på det nærmeste over. Totalt har vi inkludert over 2600 pasienter. Det er flere norske sykehus med i studien: Sørlandet sykehus Kristiansand og Arendal, Oslo Universitetssykehus, Vestre Viken (Drammen), Universitetssykehuset i Nord-Norge, Stavanger Universitetssykehus og St Olavs hospital. Studien har også blitt støttet av Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten. https://kliniskforskning.rhf-forsk.org/ Flere vitenskapelige artikler fra studien ble publisert i 2023 og en doktorgrad ble innsendt.

NEI

2022
Studien ønsker å undersøke om nye ultralydmetoder som måler hjertets deformasjon kan øke prognostisk verdi hos pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og hjertesvikt. Alle pasienter blir undersøkt med ultralyd av hjertet. Totalt 3100 pasienter er planlagt inkludert. Siden studiestart 2014 har vi inkludert totalt over 2600 pasienter.Prosjektet er en stor prospektiv multisenterstudie som startet opp i april 2014. Pasienter som blir innlagt med hjerteinfarkt og nyoppstått hjertesvikt samt pasienter planlagt for primærprofylaktisk hjertestarter inkluderes. Ultralyd av hjertet gjøres standardisert og først når pasienten er stabilisert og ferdig behandlet for sin akutte hendelse. Pasienter som skal ha hjertestarter, blir undersøkt med ultralyd før hjertestarter implanteres. Opptakene sendes til Sørlandet sykehus Arendal og Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet for analyse. Død og alvorlig hjerterytmeforstyrrelse registreres som kliniske endepunkter i alle deler av studien etter 30 dager, 6 måneder, 12 måneder og deretter årlig i totalt 5 år. Hensikten med Improve studien er å studere om nye ultralydmetoder er bedre til å vurdere venstre ventrikkel funksjon som prognostisk parameter hos et stort antall pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og med hjertesvikt. Vårt mål er å vise om nye ultralydmetoder kan implementeres i daglig klinisk praksis i stedet for nåværende målemetode av venstre ventrikkel funksjon med tanke på mer optimal seleksjon av riktig behandling til riktig pasient. Videre vil vi undersøke om disse nye ultralydmetodene gir en bedre vurdering av hvem som er utsatt for arytmihendelser og derved bedre grunnlaget for valg av hjertestarter. Forskningssykepleiere og stipendiater følger opp pasientene per telefon. Inklusjon av pasienter pågår, men er nå på det nærmeste over. Totalt har vi inkludert over 2600 pasienter. Det er flere norske sykehus med i studien: Sørlandet sykehus Kristiansand og Arendal, Oslo Universitetssykehus, Vestre Viken (Drammen), Universitetssykehuset i Nord-Norge, Stavanger Universitetssykehus og St Olavs hospital. Studien har også blitt støttet av Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten. https://kliniskforskning.rhf-forsk.org/ Flere vitenskapelige artikler fra studien og en doktorgrad vil bli publisert ila 2023.

NEI

2021
Studien ønsker å undersøke om nye ultralydmetoder som måler hjertets deformasjon kan øke prognostisk verdi hos pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og hjertesvikt. Alle pasienter blir undersøkt med ultralyd av hjertet. Totalt 3100 pasienter er planlagt inkludert. Siden studiestart 2014 har vi inkludert totalt over 2200 pasienter.Prosjektet er en stor prospektiv multisenterstudie som startet opp i april 2014. Pasienter som blir innlagt med hjerteinfarkt og nyoppstått hjertesvikt samt pasienter planlagt for primærprofylaktisk hjertestarter inkluderes. Ultralyd av hjertet gjøres standardisert og først når pasienten er stabilisert og ferdig behandlet for sin akutte hendelse. Pasienter som skal ha hjertestarter, blir undersøkt med ultralyd før hjertestarter implanteres. Opptakene sendes til Sørlandet sykehus Arendal for analyse. Død og alvorlig hjerterytmeforstyrrelse registreres som kliniske endepunkter i alle studier etter 30 dager, 6 måneder, 12 måneder og deretter årlig i totalt 3 år. Hensikten med Improve studien er å studere om nye ultralydmetoder er bedre til å vurdere venstre ventrikkel funksjon som prognostisk parameter hos et stort antall pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og med hjertesvikt. Vårt mål er å vise om nye ultralydmetoder kan implementeres i daglig klinisk praksis i stedet for nåværende målemetode av venstre ventrikkel funksjon med tanke på mer optimal seleksjon av riktig behandling til riktig pasient. Videre vil vi undersøke om disse nye ultralydmetodene gir en bedre vurdering av hvem som er utsatt for arytmihendelser og derved bedre grunnlaget for valg av hjertestarter. Forskningssykepleier og stipendiater følger opp pasientene per telefon. Inklusjon av pasienter pågår. To utenlandske sentra har sagt seg villig til å bidra med å samle pasienter som er planlagt for hjertestarter. Totalt har vi inkludert over 2300 pasienter. Så langt har vi satset på å inkludere pasienter. Det er flere norske sykehus med i studien: Sørlandet sykehus Kristiansand og Arendal, Oslo Universitetssykehus, Vestre Viken (Drammen), Universitetssykehuset i Nord-Norge, Stavanger Universitetssykehus og St Olavs hospital. Studien har også blitt støttet av Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten. https://kliniskforskning.rhf-forsk.org/ Flere vitenskapelige artikler fra studien vil bli publisert ila 2022.

NEI

2020
Studien ønsker å undersøke om nye ultralydmetoder som måler hjertets deformasjon kan øke prognostisk verdi hos pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og hjertesvikt. Alle pasienter blir undersøkt med ultralyd av hjertet. Totalt 3100 pasienter er planlagt inkludert. Siden studiestart 2014 har vi inkludert totalt over 2200 pasienter.Prosjektet er en stor prospektiv multisenterstudie som startet opp i april 2014. Pasienter som blir innlagt med hjerteinfarkt og nyoppstått hjertesvikt samt pasienter planlagt for primærprofylaktisk hjertestarter inkluderes. Ultralyd av hjertet gjøres standardisert og først når pasienten er stabilisert og ferdig behandlet for sin akutte hendelse. Pasienter som skal ha hjertestarter, blir undersøkt med ultralyd før hjertestarter implanteres. Opptakene sendes til Sørlandet sykehus Arendal for analyse. Død og alvorlig hjerterytmeforstyrrelse registreres som kliniske endepunkter i alle studier etter 30 dager, 6 måneder, 12 måneder og deretter årlig i totalt 3 år. Hensikten med Improve studien er å studere om nye ultralydmetoder er bedre til å vurdere venstre ventrikkel funksjon som prognostisk parameter hos et stort antall pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og med hjertesvikt. Vårt mål er å vise om nye ultralydmetoder kan implementeres i daglig klinisk praksis i stedet for nåværende målemetode av venstre ventrikkel funksjon med tanke på mer optimal seleksjon av riktig behandling til riktig pasient. Videre vil vi undersøke om disse nye ultralydmetodene gir en bedre vurdering av hvem som er utsatt for arytmihendelser og derved bedre grunnlaget for valg av hjertestarter. Forskningssykepleier og stipendiater følger opp pasientene per telefon. Inklusjon av pasienter pågår. To utenlandske sentra har sagt seg villig til å bidra med å samle pasienter som er planlagt for hjertestarter. Totalt har vi inkludert over 2300 pasienter. Så langt har vi satset på å inkludere pasienter. Det er flere norske sykehus med i studien: Sørlandet sykehus Kristiansand og Arendal, Oslo Universitetssykehus, Vestre Viken (Drammen), Universitetssykehuset i Nord-Norge, Stavanger Universitetssykehus og St Olavs hospital. Studien har også blitt støttet av Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten. https://kliniskforskning.rhf-forsk.org/ Flere vitenskapelige artikler fra studien vil bli publisert ila 2021 og 2022.

NEI

2019
Studien ønsker å undersøke om nye ultralydmetoder som måler hjertets deformasjon kan øke prognostisk verdi hos pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og hjertesvikt. Alle pasienter blir undersøkt med ultralyd av hjertet. Totalt 3100 pasienter er planlagt inkludert. Siden studiestart 2014 har vi inkludert totalt over 2200 pasienter.Prosjektet er en stor prospektiv multisenterstudie som startet opp i april 2014. Pasienter som blir innlagt med hjerteinfarkt og nyoppstått hjertesvikt samt pasienter planlagt for primærprofylaktisk hjertestarter inkluderes. Ultralyd av hjertet gjøres standardisert og først når pasienten er stabilisert og ferdig behandlet for sin akutte hendelse. Pasienter som skal ha hjertestarter, blir undersøkt med ultralyd før hjertestarter implanteres. Opptakene sendes til Sørlandet sykehus Arendal for analyse. Død og alvorlig hjerterytmeforstyrrelse registreres som kliniske endepunkter i alle studier etter 30 dager, 6 måneder, 12 måneder og deretter årlig i totalt 3 år. Hensikten med Improve studien er å studere om nye ultralydmetoder er bedre til å vurdere venstre ventrikkel funksjon som prognostisk parameter hos et stort antall pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og med hjertesvikt. Vårt mål er å vise om nye ultralydmetoder kan implementeres i daglig klinisk praksis i stedet for nåværende målemetode av venstre ventrikkel funksjon med tanke på mer optimal seleksjon av riktig behandling til riktig pasient. Videre vil vi undersøke om disse nye ultralydmetodene gir en bedre vurdering av hvem som er utsatt for arytmihendelser og derved bedre grunnlaget for valg av hjertestarter. Forskningssykepleier og stipendiater følger opp pasientene per telefon. Inklusjon av pasienter pågår. To utenlandske sentra har sagt seg villig til å bidra med å samle pasienter som er planlagt for hjertestarter. Totalt har vi inkludert over 2200 pasienter. Så langt har vi satset på å inkludere pasienter. Det er flere norske sykehus med i studien: Sørlandet sykehus Kristiansand og Arendal, Oslo Universitetssykehus, Vestre Viken (Drammen), Universitetssykehuset i Nord-Norge, Stavanger Universitetssykehus og St Olavs hospital.

NEI

2018
Studien ønsker å undersøke om nye ultralydmetoder som måler hjertets deformasjon kan øke prognostisk verdi hos pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og hjertesvikt. Alle pasienter blir undersøkt med ultralyd av hjertet. Totalt 3100 pasienter er planlagt inkludert. Siden studiestart 2014 har vi inkludert totalt over 1900 pasienter.Prosjektet er en stor prospektiv multisenterstudie som startet opp i april 2014. Alle pasienter innlagt med hjerteinfarkt og nyoppstått hjertesvikt samt pasienter planlagt for primærprofylaktisk hjertestarter inkluderes. Ultralyd av hjertet gjøres standardisert og først når pasienten er stabilisert og ferdig behandlet for sin akutte hendelse. Pasienter som skal ha hjertestarter, blir undersøkt med ultralyd før hjertestarter implanteres. Opptakene sendes til Sørlandet sykehus Arendal for analyse. Død og alvorlig hjerterytmeforstyrrelse registreres som kliniske endepunkter i alle studier etter 30 dager, 6 måneder, 12 måneder og deretter årlig i totalt 3 år. Hensikten med The Improve Study er å studere om nye ultralydmetoder er bedre til å vurdere venstre ventrikkel funksjon som prognostisk parameter hos et stort antall pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og med hjertesvikt. Vårt mål er å vise om nye ultralydmetoder kan implementeres i daglig klinisk praksis i stedet for nåværende målemetode av venstre ventrikkel funksjon med tanke på mer optimal seleksjon av riktig behandling til riktig pasient. Videre vil vi undersøke om disse nye ultralydmetodene gir en bedre vurdering av hvem som er utsatt for arytmihendelser og derved bedre grunnlaget for valg av hjertestarter. Forskningssykepleier og stipendiater følger opp pasientene per telefon. Inklusjon av pasienter pågår. To utenlandske sentra har sagt seg villig til å bidra med å samle pasienter som er planlagt for hjertestarter. Totalt har vi inkludert over 1900 pasienter. Så langt har vi satset på å inkludere pasienter. Det er flere norske sykehus med i studien: Sørlandet sykehus Kristiansand og Arendal, Oslo Universitetssykehus, Vestre Viken (Drammen), Universitetssykehuset i Nord-Norge, Stavanger Universitetssykehus og St Olavs hospital.
2017
Studien ønsker å undersøke om nye ultralydmetoder som måler hjertets deformasjon kan øke prognostisk verdi hos pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og hjertesvikt. Alle pasienter blir undersøkt med ultralyd av hjertet. Totalt 3100 pasienter er planlagt inkludert. Siden studiestart 2014 har vi inkludert totalt over 1400 pasienter.Prosjektet er en prospektiv multisenterstudie som startet opp i april 2014. Alle pasienter innlagt med hjerteinfarkt og nyoppstått hjertesvikt samt pasienter planlagt for primærprofylaktisk hjertestarter inkluderes. Ultralyd av hjertet gjøres standardisert og først når pasienten er stabilisert og ferdig behandlet for sin akutte hendelse. Pasienter som skal ha hjertestarter, blir undersøkt med ultralyd før hjertestarter implanteres. Opptakene sendes til Sørlandet sykehus Arendal for analyse. Død og alvorlig hjerterytmeforstyrrelse registreres som kliniske endepunkter i alle studier etter 30 dager, 6 måneder, 12 måneder og deretter årlig i totalt 3 år. Hensikten med The Improve Study er å studere om nye ultralydmetoder er bedre til å vurdere venstre ventrikkel funksjon som prognostisk parameter hos et stort antall pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og med hjertesvikt. Vårt mål er å vise om nye ultralydmetoder kan implementeres i daglig klinisk praksis i stedet for nåværende målemetode av venstre ventrikkel funksjon med tanke på mer optimal seleksjon av riktig behandling til riktig pasient. Videre vil vi undersøke om disse nye ultralydmetodene gir en bedre vurdering av hvem som er utsatt for arytmihendelser og derved bedre grunnlaget for valg av hjertestarter. Forskningssykepleier og stipendiater følger opp pasientene per telefon. Inklusjon av pasienter pågår. To utenlandske sentra har sagt seg villig til å bidra med å samle pasienter som er planlagt for hjertestarter. Totalt har vi inkludert 1417 pasienter. Totalt 937 hjerteinfarkt, 307 hjertesvikt og 173 som har fått hjertestarter . Vi har presentert to abstract en på EuroEcho 2016 i Leipzig og ESC kongress 2017 I Barcelona.
2016
Studien ønsker å undersøke om nye ultralydmetoder som måler hjertets deformasjon kan øke prognostisk verdi hos pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og hjertesvikt. Alle pasienter blir undersøkt med ultralyd av hjertet. Totalt 3100 pasienter er planlagt inkludert. Siden studiestart 2014 har vi inkludert totalt over 1000 pasienter.Prosjektet er en prospektiv multisenterstudie som startet opp i april 2014. Alle pasienter innlagt med hjerteinfarkt og nyoppstått hjertesvikt samt pasienter planlagt for primærprofylaktisk hjertestarter inkluderes. Ekkokardiografisk undersøkelse gjøres standardisert og først når pasienten er stabilisert og ferdig behandlet for sin akutte hendelse. Pasienter som skal ha hjertestarter, blir undersøkt med ekkokardiografi før implantasjon. Opptakene sendes til Sørlandet sykehus Arendal for analyse. Død og ventrikulær arytmi registreres som kliniske endepunkter i alle studier etter 30 dager, 6 måneder, 12 måneder og deretter årlig i totalt 3 år. Hensikten med The Improve Study er å studere om global strain er bedre enn venstre ventrikkel funksjon som prognostisk parameter hos et stort antall pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og med hjertesvikt. Vårt mål er å vise om metoden kan implementeres i daglig klinisk praksis i stedet for dagens bruk av venstre ventrikkel funksjon med tanke på mer optimal seleksjon av riktig behandling til riktig pasient. Videre vil vi undersøke om måling av mekanisk dispersjon gir bedre vurdering av hvem som er utsatt for arytmihendelser og derved bedre grunnlaget for valg av hjertestarter. Inklusjon av pasienter pågår fortsatt og det arbeides med kontakter fra utenlandske sentra for raskere inklusjon. Dette gjelder særlig hjertestarter studien. Vi har inkludert 680 av 1800 hjerteinfarktpasienter, 310 av 700 pasienter med hjertesvikt og 114 av 600 planlagt for implantasjon av hjertestarter. Vi har i år ansatt en forskningssykepleier i prosjektet i 20% stilling som følger opp pasientene. Foreløpig har vi presentert et abstract hvor vi har analysert over 500 pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt. Dette ble presentert på kongressen EuroEcho 2016 i Leipzig. Videre plan nå er kontinuerlig analyse av data og publisering av artikler i tillegg til fortløpende inklusjon. I løpet av våren 2017 ønsker stipendiatene å submittere to artikler.
2015
Studien ønsker å undersøke om ultralydmetoder som måler hjertets deformasjon kan øke prognostisk presisjon hos pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og hjertesvikt. Allle pasienter blir undersøkt med transtorakal ekkokardiografi. Totalt 3100 pasienter inkluderes. Studien er registrert i clinicaltrails.gov med ID nr: NCT 02286902Hjerte- og karsykdommer er globalt en av de dominerende årsaker til sykelighet og for tidlig død. Sentralt i valg av behandling er god diagnostikk med vurdering av prognose. Vurdering av venstre ventrikkels funksjon gjøres ved å måle venstre ventrikkels ejeksjonsfraksjon (VVEF). Måling av VVEF styrer ofte valg av behandling og gir viktig prognostisk informasjon. De siste 15 år har et nytt ultralydparameter, strain, vist å kunne beskrive venstre ventrikkel funksjon bedre enn VVEF. Strain er et mål for deformasjon av hjertemuskelen gjennom hjertesyklus. Myokardial strain er godt egnet til å undersøke redusert hjertemuskelfunksjon som følge av hjerteinfarkt og hjertesvikt. Ved myokardial strain kan både regional og global hjertemuskelfunksjon undersøkes. Global strain har også vist å forutsi ventrikulære arytmier og plutselig død bedre enn venstre ventrikkels ejeksjonsfraksjon. Mekanisk dispersjon, basert på variasjon i maksimal negativ strain, ser ut til å predikere arytmi uavhengig av venstre ventrikkels ejeksjonsfraksjon. Enkelte studier indikerer at metoden kan brukes til bedre å identifisere pasienter med behov for ICD/hjertestarter. Tidligere studier har vært små slik at resultatene først og fremst har vært hypoteseskapende. Resultatene fra tidligere studier samlet sett taler sterkt for at global strain er en bedre parameter for venstre ventrikkelfunksjon enn venstre ventrikkelens ejeksjonsfraksjon. Ettersom VVEF måler volumendringer i venstre ventrikkel er den et indirekte mål for hjertemuskelfunksjon, og målingen er subjektiv med tydelig variabilitet. Global strain derimot er et direkte mål av hjertemuskelfunksjonen i hele venstre ventrikkel og fremstår mindre avhengig av subjektive mål. Metoden har langt mindre variabilitet i målinger mellom ulike operatører. Hensikten med The improve study er å studere om global strain er bedre enn ejeksjonsfraksjon som prognostisk parameter hos et stort antall pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og påvist hjertesvikt. Vårt mål er å vise om metoden kan implementeres i daglig klinisk praksis i stedet for dagens bruk av ejeksjonsfraksjon med tanke på mer optimal seleksjon av riktig behandling til riktig pasient. Videre vil vi undersøke om måling av dispersjon gir bedre vurdering av hvem som er utsatt for arytmi hendelser og derved bedre grunnlag for valg av ICD til riktig pasient. Alle pasienter med akutt hjerteinfarkt og nyoppdaget hjertesvikt samt pasienter planlagt for primærprofylaktisk ICD får tilbud om å delta i studien. Totalt antall pasienter som inkluderes er 3100. Pasientene behandles etter gjeldende retningslinjer og studien påvirker ikke valg av behandling. Det gjøres ekkokardiografisk undersøkelse av venstre ventrikkel før utskrivelse. Demografiske data, kardiovaskulær sykehistorie, risikofaktorer, EKG, hemodynamiske data registreres. Pasienter som skal ha hjertestarter blir undersøkt med ekkokardiografi før implantasjon. Opptakene sendes til Sørlandet sykehus for analyse. Død og ventrikulær arytmi registreres om klinisk endepunkter i alle studier etter 30dager, 6måneder, 12 måneder og deretter årlig i totalt 3 år. Studien er en prospektiv multisenterstudie som ble startet april 2014. Det er totalt 13 samarbeidende sentra. Prosjektet er REK godkjent fra mars 2013. Inklusjon startet fra juni 2014. Inklusjon og oppfølging pågår. Materialer samles og bearbeides med plan om artikkelskriving.
2014
Studien ønsker å undersøke om en ultralydmetode som måler hjertets deformasjon kan øke prognostisk presisjon hos pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og hjertesvikt. Alle pasienter blir undersøkt med transtorakal ekkokardiografi. Totalt vil 3100 pasienter inkluderes. Studien er registrert i clinicaltrials.gov med ID nr: NCT 02286902Hjerte og kar sykdommer er globalt en av de dominerende årsaker til sykelighet og for tidlig død. Sentralt i valg av behandling er god diagnostikk med vurdering av prognose. Vurdering av venstre ventrikkels funksjon gjøres ved å måle venstre ventrikkels ejeksjonsfraksjon (VVEF). Måling av VVEF styrer ofte valg av behandling og gir viktig prognostisk informasjon. De siste 15 år har en ny ultralyd parameter (strain) vist å kunne beskrive venstre ventrikkel funksjon bedre enn VVEF. Strain er et mål for deformasjon av hjertemuskelen gjennom hjertesyklus. Myokardiell strain er godt egnet til å undersøke redusert hjertemuskelfunksjon som følge av hjerteinfarkt og hjertesvikt. Ved myokardiell strain kan både regional og global hjertemuskelfunksjon undersøkes. Global strain har også vist å forutsi ventrikulære arytmier og plutselig død bedre enn venstre ventrikkels ejeksjonfraksjon. Mekanisk dispersjon, basert på variasjon i maksimal negativ strain, ser ut til å predikere arytmi uavhengig av venstre ventrikkels ejeksjonfraksjon. Enkelte studier indikerer at metoden kan brukes til bedre å identifisere pasienter med behov for hjertestarter (ICD). Tidligere studier har vært små slik at resultatene først og fremst har vært hypoteseskapende. Resultatene fra tidligere studier samlet sett taler sterkt for at global strain er en bedre parameter for venstre ventrikkelfunksjon enn venstre ventrikkels ejeksjonfraksjon. Ettersom venstre ventrikkels ejeksjonfraksjon måler volumendringer i venstre ventrikkel er den et indirekte mål for hjertemuskelfunksjon og målingen er subjektiv med tydelig variabilitet. Global strain derimot er et direkte mål av hjertemuskelfunksjonen i hele venstre ventrikkel og fremstår mindre avhengig av subjektive mål. Metoden har langt mindre variabilitet i målinger mellom ulike operatører. Hensikten med The Improve Study er å studere om global strain er bedre enn ejeksjonsfraksjon som prognostisk parameter hos et stort antall pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt og hjertesvikt. Vårt mål er å vise om metoden kan implementeres i daglig klinisk praksis i stedet for dagens bruk av ejeksjonsfraksjon med tanke på mer optimal seleksjon av riktig behandling til riktig pasient. Videre vil vi undersøke om måling av mekanisk dispersjon gir bedre vurdering av hvem som er utsatt for arytmi hendelser og derved bedre grunnlaget for valg av hjertestarter (ICD). Alle pasienter innlagt med hjerteinfarkt og nyoppstått hjertesvikt samt pasienter planlagt for primærprofylaktisk ICD inkluderes. Totalt antall pasienter som inkluderes er 3100. Demografiske data, kardiovaskulær sykehistorie og risikofaktorer registreres. Ekkokardiografisk undersøkelse gjøres standardisert og først når pasienten er stabilisert og ferdig behandlet for sin akutte hendelse. Pasienter som skal ha hjertestarter (ICD) blir undersøkt med ekkokardiografi før implantasjon. Opptakene sendes til Sørlandet sykehus Arendal for analyse. Død og ventrikulær arytmi registreres som kliniske endepunkter i alle studier etter 30 dager, 6 måneder, 12 måneder og deretter årlig i totalt 3 år. Studien er en prospektiv multisenterstudie som startet i april 2014. Totalt er det 13 samarbeidende sentra. REK godkjent fra mars 2013. Pasient inklusjonen startet juni 2014. Første året er dedikert til inklusjon av pasienter med oppfølging samt oppstart av samarbeidende sentra.
Vitenskapelige artikler
Tangen J, Nguyen TM, Melichova D, Klaeboe LG, Forsa M, Andresen K, Wazzan AA, Lie O, Haugaa K, Skulstad H, Brunvand H, Edvardsen T

The Prognostic Value of Left Atrial Function in Patients with Acute Myocardial Infarction.

Diagnostics (Basel) 2024 Sep 13;14(18). Epub 2024 sep 13

PMID: 39335706

Tangen J, Nguyen TM, Melichova D, Klaeboe LG, Forsa M, Andresen K, Wazzan AA, Lie O, Kizilaslan F, Haugaa K, Skulstad H, Brunvand H, Edvardsen T

Left atrial volume assessed by echocardiography identifies patients with high risk of adverse outcome after acute myocardial infarction.

Echo Res Pract 2024 Oct 21;11(1):24. Epub 2024 okt 21

PMID: 39428485

Salte IM, Østvik A, Olaisen SH, Karlsen S, Dahlslett T, Smistad E, Eriksen-Volnes TK, Brunvand H, Haugaa KH, Edvardsen T, Dalen H, Lovstakken L, Grenne B

Deep Learning for Improved Precision and Reproducibility of Left Ventricular Strain in Echocardiography: A Test-Retest Study.

J Am Soc Echocardiogr 2023 Jul;36(7):788. Epub 2023 mar 16

PMID: 36933849 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Salte IM, Østvik A, Olaisen SH, Karlsen S, Dahlslett T, Smistad E, Eriksen-Volnes TK, Brunvand H, Haugaa KH, Edvardsen T, Dalen H, Lovstakken L, Grenne B

Response to "Minimal Detectable Change and Reproducibility of Echocardiographic Strain: Implications for Clinical Practice".

J Am Soc Echocardiogr 2023 Nov;36(11):1223. Epub 2023 aug 26

PMID: 37640086 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Nguyen TM, Melichova D, Aabel EW, Lie ØH, Klæboe LG, Grenne B, Sjøli B, Brunvand H, Haugaa K, Edvardsen T

Mortality in Patients with Acute Coronary Syndrome-A Prospective 5-Year Follow-Up Study.

J Clin Med 2023 Oct 18;12(20). Epub 2023 okt 18

PMID: 37892735 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Karlsen S, Melichova D, Dahlslett T, Grenne B, Sjøli B, Smiseth O, Edvardsen T, Brunvand H

Increased deformation of the left ventricle during exercise test measured by global longitudinal strain can rule out significant coronary artery disease in patients with suspected unstable angina pectoris.

Echocardiography 2022 Feb;39(2):233. Epub 2022 jan 18

PMID: 35043455

Edvardsen T, Asch FM, Davidson B, Delgado V, DeMaria A, Dilsizian V, Gaemperli O, Garcia MJ, Kamp O, Lee DC, Neglia D, Neskovic AN, Pellikka PA, Plein S, Sechtem U, Shea E, Sicari R, Villines TC, Lindner JR, Popescu Ba

Non-Invasive Imaging in Coronary Syndromes: Recommendations of The European Association of Cardiovascular Imaging and the American Society of Echocardiography, in Collaboration with The American Society of Nuclear Cardiology, Society of Cardiovascular Computed Tomography, and Society for Cardiovascular Magnetic Resonance.

J Am Soc Echocardiogr 2022 Apr;35(4):329.

PMID: 35379446

Melichova D, Nguyen TM, Salte IM, Klaeboe LG, Sjøli B, Karlsen S, Dahlslett T, Leren Is, Edvardsen T, Brunvand H, Haugaa KH

Strain echocardiography improves prediction of arrhythmic events in ischemic and non-ischemic dilated cardiomyopathy.

Int J Cardiol 2021 Nov 01;342():56-62. Epub 2021 jul 26

PMID: 34324947

Salte IM, Østvik A, Smistad E, Melichova D, Nguyen TM, Karlsen S, Brunvand H, Haugaa KH, Edvardsen T, Lovstakken L, Grenne B

Artificial Intelligence for Automatic Measurement of Left Ventricular Strain in Echocardiography.

JACC Cardiovasc Imaging 2021 Oct;14(10):1918. Epub 2021 jun 16

PMID: 34147442

Ostvik A, Salte IM, Smistad E, Nguyen TM, Melichova D, Brunvand H, Haugaa K, Edvardsen T, Grenne B, Lovstakken L

Myocardial Function Imaging in Echocardiography Using Deep Learning.

IEEE Trans Med Imaging 2021 05;40(5):1340-1351. Epub 2021 apr 30

PMID: 33493114

Smistad E, Ostvik A, Salte IM, Melichova D, Nguyen TM, Haugaa K, Brunvand H, Edvardsen T, Leclerc S, Bernard O, Grenne B, Lovstakken L

Real-Time Automatic Ejection Fraction and Foreshortening Detection Using Deep Learning.

IEEE Trans Ultrason Ferroelectr Freq Control 2020 12;67(12):2595-2604. Epub 2020 nov 24

PMID: 32175861

Karlsen S, Dahlslett T, Grenne B, Sjøli B, Smiseth O, Edvardsen T, Brunvand H

Global longitudinal strain is a more reproducible measure of left ventricular function than ejection fraction regardless of echocardiographic training.

Cardiovasc Ultrasound 2019 Sep 02;17(1):18. Epub 2019 sep 2

PMID: 31477137

Norum IB, Ruddox V, Edvardsen T, Otterstad JE

Diagnostic accuracy of left ventricular longitudinal function by speckle tracking echocardiography to predict significant coronary artery stenosis. A systematic review.

BMC Med Imaging 2015;15():25. Epub 2015 jul 25

PMID: 26204938

Hasselberg Ne, Haugaa KH, Bernard A, Ribe MP, Kongsgaard E, Donal E, Edvardsen T

Left ventricular markers of mortality and ventricular arrhythmias in heart failure patients with cardiac resynchronization therapy.

Eur Heart J Cardiovasc Imaging 2016 Mar;17(3):343-50. Epub 2015 jul 11

PMID: 26164406

Smedsrud MK, Gravning J, Omland T, Eek C, Mørkrid L, Skulstad H, Aaberge L, Bendz B, Kjekshus J, Edvardsen T

Sensitive cardiac troponins and N-terminal pro-B-type natriuretic peptide in stable coronary artery disease: correlation with left ventricular function as assessed by myocardial strain.

Int J Cardiovasc Imaging 2015 Jun;31(5):967-73. Epub 2015 mar 19

PMID: 25788439

Lancellotti P, Price S, Edvardsen T, Cosyns B, Neskovic AN, Dulgheru R, Flachskampf FA, Hassager C, Pasquet A, Gargani L, Galderisi M, Cardim N, Haugaa KH, Ancion A, Zamorano JL, Donal E, Bueno H, Habib G

The use of echocardiography in acute cardiovascular care: recommendations of the European Association of Cardiovascular Imaging and the Acute Cardiovascular Care Association.

Eur Heart J Acute Cardiovasc Care 2015 Feb;4(1):3-5. Epub 2015 jan 29

PMID: 25635106

ter Bekke RM, Haugaa KH, van den Wijngaard A, Bos JM, Ackerman MJ, Edvardsen T, Volders PG

Electromechanical window negativity in genotyped long-QT syndrome patients: relation to arrhythmia risk.

Eur Heart J 2015 Jan 14;36(3):179-86. Epub 2014 sep 8

PMID: 25205533

Deltagere
  • Jorun Tangen Doktorgradsstipendiat (annen finansiering)
  • Ivar Mjåland Salte Doktorgradsstipendiat (annen finansiering)
  • Bjørnar Leangen Grenne Prosjektdeltaker
  • Ole Christian Mjølstad Prosjektdeltaker
  • Geir Heggelund Prosjektdeltaker
  • Dennis W.T. Nilsen Prosjektdeltaker
  • Marianne Inngjerdingen Forså Doktorgradsstipendiat (annen finansiering)
  • Erik Gjertsen Prosjektdeltaker
  • Daniela Melichova Doktorgradsstipendiat (finansiert av denne bevilgning)
  • Thuy Mi Pran Nguyen Doktorgradsstipendiat (finansiert av denne bevilgning)
  • Harald Brunvand Medveileder
  • Otto A. Smiseth Medveileder
  • Kristina Haugaa Hovedveileder
  • Thor Edvardsen Prosjektleder
  • Lars Gunnar Klæboe Doktorgradsstipendiat
  • Lars Gunnar Klæbo Doktorgradsstipendiat
  • Thuy Mi Nguyen Doktorgradsstipendiat

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler