Enhancing the Evidence Ecosystem - through digital, trustworthy and personalized decision support at the point of patient care
Prosjekt
- Prosjektnummer
- 2021060
- Ansvarlig person
- Per Olav Vandvik
- Institusjon
- Lovisenberg Diakonale Sykehus
- Prosjektkategori
- Åpen prosjektstøtte
- Helsekategori
- Inflammatory and Immune System
- Forskningsaktivitet
- 7. Disease Management
Rapporter
Enhancing the Evidence Ecosystem(E3) prosjektet har som overordnet mål å forbedre implementeringen av retningslinjer i norsk spesialisthelsetjeneste. Hvordan best lykkes med dette utforskes gjennom tre arbeidspakker, hvor utvikling av nye digitale verktøy, og forbedrede retningslinjeprosesser sees i sammenheng med ulike implementeringsutfordringer.Vi rapporterer her status per arbeidspakke for 2023:
WP1: Fokus for denne arbeidspakken er å brukerteste og utvikle MATCH-IT, digitalt verktøy for samvalg i kliniske situasjoner med multiple behandlingsmuligheter. E-3 prosjektet deler denne arbeidspakken med et annet PhD prosjekt som er finansiert av Helse Sør-Øst. ( prosjektnr. 2017015) I E-3 prosjektet er målet å se verktøyet i sammenheng med ulike implementeringsstrategier, f eks i kombinasjon med elektronisk beslutningsstøtte, som utvikles i WP2. Alle 4 artikler tilknyttet prosjektet er blitt publisert i løpet av 2024. Doktorgradsavhandlingen til Per Olav Løvsletten ble sendt inn til vurdering i september 2024 og venter per 31.12.24 på innstilling fra bedømmelseskomiteen, denne er forventet å komme januar 2025.
WP2: I denne arbeidspakken tester vi implementeringen av anbefalinger gjennom elektronisk beslutningsstøtte, som integrerer retningslinjer og anbefalinger med pasientdata i den elektroniske pasientjournalen. Vi har etablert et samarbeid med Scandinavian Society for Anesthesiology and Intensive Care (SSAI) og det finske Duodecim, som eier et system for elektronisk beslutningsstøtte. Som grunnlag for kvalitativ brukertesting med leger tilknyttet SSAI i fem land har vi valgt ut anbefalinger fra tre ulike retningslinjer. Det vil bli sendt søknad til personvernombudet og forskningen er planlagt utført i løp av 2025.
WP3: Denne arbeidspakken består av to planlagte studier: E-3 AID og E-3 IMPACT.
E-3 AID undersøker hvordan implementerbarheten av retningslinjer kan forbedres allerede i utviklingsfasen. I 2024 fullførte vi analysen av 11 kvalitative, semi-strukturerte intervjuer med personer med relevant erfaring i å tilpasse og/eller implementere internasjonale retningslinjer (BMJ RapidRecs). I løpet av 2025 sender vi inn den første artikkelen om E-3 AID for publisering og fortsetter videre forskning på en forbedret retningslinjeprosess. Som en del av dette arbeidet planlegger vi en internasjonal Delphi-prosess, der eksperter vil vurdere mulige tiltak identifisert gjennom en litteraturgjennomgang og intervjuene.
E-3 IMPACT følger en ny internasjonal retningslinje innen revmatologi gjennom en adaptasjonsprosess, der den tilpasses norske forhold og implementeres i praksis. Doktorgradsstudenten deltok i utviklingen av den internasjonale retningslinjen, som ble utarbeidet med en prosess med økt fokus på implementerbarhet. Både den internasjonale og den norske tilpassede versjonen av retningslinjen ble publisert i 2024. Studien vil, ved hjelp av mixed methods, kartlegge etterlevelsen av retningslinjen og utforske implementeringsbarrierene i en norsk kontekst. Studieprotokollen er ferdigstilt. REK har gjennomført en forhåndsvurdering og konkludert med at REK-søknad ikke er nødvendig. I løpet av 2025 vil det bli sendt søknader til personvernombudet og Helsedata for tilgang til registerdata.
NEI
Enhancing the Evidence Ecosystem(E-3) prosjektet har som overordnet mål å forbedre implementeringen av retningslinjer i norsk spesialisthelsetjeneste. Hvordan best lykkes med dette utforskes gjennom tre arbeidspakker, hvor utvikling av nye digitale verktøy, og forbedrede retningslinjeprosesser sees i sammenheng med ulike implementeringsutfordringerVi rapporterer her status per arbeidspakke for 2023:
WP1: Fokus for denne arbeidspakken er å brukerteste og utvikle MATCH-IT, digitalt verktøy for samvalg i kliniske situasjoner med multiple behandlingsmuligheter. E-3 prosjektet deler denne arbeidspakken med et annet PhD prosjekt som er finansiert av Helse Sør-Øst ( prosjektnr. 2017015).
I E-3 prosjektet er målet å se verktøyet i sammenheng med ulike implementeringsstrategier, f eks i kombinasjon med elektronisk beslutningsstøtte, som utvikles i WP2. WP1 har sendt inn artikler for 3 av 4 til publisering ila 2023. En artikkel er foreløpig akseptert for publisering, to avventer fortsatt peer review. Manuskriptet til den fjerde artikkelen er nær ferdigstilt og vil bli sendt inn for publisering i begynnelsen av 2024.
WP2. Utvikling av en prototype for elektronisk beslutningsstøtte som integrerer retningslinjer og anbefalinger med pasientdata i den elektroniske pasientjournalen. Denne arbeidspakken har stått på vent i 2023, i påvente av ferdigstillelsen av en ny internasjonal retningslinje om diabetesbehandling, som forventes publisert våren 2024. De ulike anbefalingene i denne retningslinjen vurderes som egnet til bruk i arbeidet med å utvikle og teste prototypen, i samarbeid med journalleverandøren DIPS.
WP3: Arbeidspakken består av to planlagte studier. E-3 AID og E-3 IMPACT. E-3 AID ser på hvordan retningslinjers implementerbarhet kan forbedres, allerede mens de utvikles. I 2023 er det gjennomført en internasjonal spørreundersøkelse om erfaringer knyttet til adaptering og implementering av globale retningslinjer ( BMJ RapidRecs) av panelmedlemmer fra 13 ulike retningslinjepanel. Det er gjennomført 8 kvalitative semi-strukturerte intervjuer med personer med relevant erfaring i å adaptere og/eller implementere de samme globale retningslinjene. E-3 AID er presentert muntlig på EIE-2023, den europeiske implementeringskonferansen. En forbedret retningslinjeprosess, med økt fokus på implementeringsutfordringer er pilotert i to retningslinjepaneler i løp av 2023. Erfaringene herifra vil bli brukt til å justere og etablere en ny prosess for retningslinjeutvikling, som vil bli testet ut i ett tredje panel.
E-3 IMPACT vil følge en ny internasjonal retningslinje innenfor revmatologi gjennom en adaptasjonsprosess, hvor den tilpasses norske forhold, og ut i praksis. Den internasjonale retningslinjen er utviklet med den forbedrede retningslinjeprosessen, med økt fokus på implementerbarhet. Den norske versjonen av retningslinjen er planlagt publisert i løp av feb.2024. Adaptasjonsprosessen er startet opp i samarbeid med Norsk Revmatologisk forening i 2023. Studien vil gjennom mixed methods kartlegge etterlevelse av retningslinjen, og utforske implementeringsbarrierene den møter i den norske konteksten. Protokoll er ferdigstillt. REK har gjort en forhåndsvurdering av prosjektet og konkludert med at REK søknad ikke er nødvendig. Det vil bli sendt søknad til personvernombudet og Helsedata for tilgang på registerdata i løp av 2024.
NEI
Enhancing the Evidence Ecosystem (E-3) prosjektet har som overordnet mål å forbedre implementeringen av retningslinjer i norsk spesialisthelsetjeneste. Hvordan best lykkes med dette utforskes gjennom tre arbeidspakker, hvor utvikling av nye digitale verktøy, og forbedrede retningslinjeprosesser ses i sammenheng med ulike implementeringsstrategier.Vi rapporterer her status per arbeidspakke.
WP1: Fokus for denne arbeidspakken er å brukerteste og utvikle MATCH-IT,digitalt verktøy for samvalg i kliniske situasjoner med multiple behandlingsmuligheter. E-3 prosjektet deler denne arbeidspakken med et annet PhD prosjekt som er finansiert fra Helse Sør-øst, ( The MATCH-IT prosjekt: nummer; 2017015) , i E-3 prosjektet er målet å se verktøyet i sammenheng med ulike implementeringsstrategier, f eks i kombinasjon med elektronisk beslutningsstøtte, som utvikles i arbeidspakke 2. Data innsamlingen for tre av fire studier i denne arbeidspakken er fullført, siste studien fullfører sin datainnsamling i januar 2023. Resultatene fra alle fire studiene planlegges publisert i løp av 2023. Foreløpige resultater fra MATCH-IT for clincians ble presentert på GIN-konferansen i Toronto.
WP2: Utvikling av en prototype for elektronisk beslutningsstøtte som integrerer retningslinjer og anbefalinger med pasientdata i den elektroniske pasientjournalen. Del-protokoll er utarbeidet, og alle nødvendige godkjennelser innhentet fra personvernombudet. Innsiktsfasen er gjennomført, og prosjektet er muntlig presentert på den internasjonale GIN-konferansen. Både referansegruppe og kjernegruppe er etablert, i samarbeid med journal-leverandøren DIPS.
WP3: Arbeidspakken består av to planlagte studier. Den første ser på hvordan forbedre retningslinjers implementerbarhet, mens de utvikles. Delprotokoll er ferdig, og alle nødvendige tilatelser innhentet fra personvernombudet. Første fase av studien, en gjennomgang av 5 retningslinjer med tre ulike verktøy er gjennomført, og oppsummert. Det er avholdt to "Workshops" med internasjonale experter innenfor retningslinjeutvikling og implementeringsforskning, hvor prioritering av ulike forbedringsmuligheter ble diskutert og stemt over. Prioriteringsdiskusjon og avstemning ble gjentatt på et kurs for lokale implementerere i Helse sør-øst, for å sikre at ekspertenes prioritering hadde gyldighet også i en norsk kontekst. Studien og foreløpige resultater er presentert på GIN konferansen.
Det er laget en internasjonal spørreundersøkelse om erfaringer knyttet til adaptering og implementering av globale retningslinjer ( BMJ RapidRecs) ned på lokalt nivå, som er sendt ut til panelmedlemmer fra 14 ulike retningslinjepaneler. Vi vil gå videre med semi-strukturerte intervjuer av en håndfull deltagere.
En forbedret retninglinjeprosess, som i større grad tar innover seg implementeringsutfordringer piloteres nå i to pågående retningslinjepaneler, erfaringene fra disse prosessene, samt funnene fra spørreundersøkelsen, vil bli brukt til å justere og etablere en ny modell for retningslinjeutvikling som vil bli testet ut i et tredje retningslinjepanel.
Den andre studien planlagt ser på hvor stor påvirkning en globalt tilpasset og implementert retningslinje vil kunne ha i norsk spesialisthelsetjeneste. Det har bydd på større utfordringer enn ventet å finne et egnet case hvor både den globale retningslinjen er aktuell for norske forhold, det er mulig å etablere et effektivt samarbeid med norske fageksperter, og der nasjonale registre allerede registrerer aktuelle variabler. Vi tror nå vi har en relevant og aktuell case innenfor revmatologi. Protokoll er under utarbeidelse, det er etablert et samarbeid med Norsk Revmatologisk forening, og det vil bli sendt inn søknad til REK i løp av våren 2023. Gitt godkjennelse vil studien bli gjennomført med et "interupted time-series" design.
NEI
This project will produce health services research on personalized decision support, implementation of guidelines and evaluation of impact on patient care. Based on user needs, the team will co-create and evaluate computerised decision support (CDS) tools, based on BMJ Rapid Recommendations. Various strategies to evaluate impact will be explored.The E3 project started formally in June 2021 upon which we organized a kick-off meeting with the project partners and follow-up meetings with specific partners. We hired two senior researchers, a research coordinator and announced a PhD vacancy for this project, organized interviews and selected the PhD candidate who started on the project in October 2021. To provide the necessary methodological input for the project, E3 is installing a project reference group with domain-specific experts and a representation from a user or patient council. Experts within the reference group will contribute with specific knowledge on guideline adaptation and implementation, design research and use of data registries.
The E3 project is organized within three work packages (WP). Below we report the status per WP.
WP1
The focus of this WP is on user testing the MATCH-IT prototypes for decision making in situations where research methods, i.e. network meta-analysis, allow comparisons between multiple treatment options. The E3 project shares this work package with another PhD project that is funded by HSØ, i.e. the MATCH-IT project (number: 2017015). The focus within E3 is to test MATCH-IT within a variety of implementation strategies, such as CDS in the electronic health record (EHR). In dialogue with the BMJ Rapid Recs team and with the Cochrane Collaboration, we are planning new studies.
WP2
This WP aims to develop and user-test a novel approach for computerized decision support, with digitally structured guideline recommendations from MAGICapp linked to patient-specific data within the electronic health record. In dialogue with eHealth partner DIPS, we are finalizing the research protocol for submission to the data protection officer at Lovisenberg Diaconal Hospital. This research will involve a co-create intervention development process involving structured interviews, observations and user-testing. We selected the BMJ Rapid Recommendation on SGLT-2 inhibitors or GLP-1 receptor agonists for adults with type 2 diabetes as the content to work with for this prototype.
WP3
Here we aim to evaluate the impact of practice-changing evidence on delivered patient care through CDS in the EHR, national registries and local quality improvement projects. Within this WP, we had dialogues with a range of partners to identify which existing or upcoming BMJ Rapid Recommendations could fulfill clinical needs and could provide an opportunity for the evaluation of impact. The topic shoulder arthroscopy, proposed within the project plan, is no longer considered to be relevant because of a significantly reduced number of procedures in Norway. Currently, we are exploring alternative opportunities related to the surgical treatment of low back pain and drug treatments for COVID-19. A research protocol will be submitted to REK when a topic has ben identified.
OUTPUTS
In November, the research group organized an international summit with focus on the evidence ecosystem and state-of-the-art knowledge about new standards, methods and tools for evidence-based health care, shared decision-making and implementation science, such as CDS in the EHR. The summit targeted decision- and policy-makers in Norway, patients/consumer-advocates, clinicians, researchers, educators and innovators. During the summit, we presented the E3 project within a plenary presentation.
We also presented the E3 project with a poster and a presentation in a parallel session at the Health and quality register conference organised by SKDE in Oslo.
No.
Deltagere
- Vasti Banks Prosjektkoordinator
- Per Olav Løvsletten Doktorgradsstipendiat (annen finansiering)
- Stijn Van De Velde Hovedveileder
- Siri Schøyen Seterelv Doktorgradsstipendiat (finansiert av denne bevilgning)
- Per Olav Vandvik Prosjektleder
eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT
Alle henvendelser rettes til eRapport