Malignant mesothelioma treated with immune checkpoint inhibitors with or without cancer vaccine (the NIPU-study)
Prosjekt
- Prosjektnummer
- 2021083
- Ansvarlig person
- Vilde Drageset Haakensen
- Institusjon
- Oslo universitetssykehus HF
- Prosjektkategori
- Åpen prosjektstøtte
- Helsekategori
- Cancer
- Forskningsaktivitet
- 6. Treatment Evaluation
Rapporter
I NIPU-studien ble pasienter med mesoteliom behandlet med immunterapi (sjekkpunkthemmere) med eller uten kreftvaksinen UV1. Vi har funnet at PET-målinger har sammenheng med respons på behandling på en annen måte enn man har sett tidligere med cellegift. Vi utforsker nå immunresponsen for å kunne forutse behandlingseffekt og måle effekt/resistens tidligMesoteliom er en aggressiv sykdom med få tilgjengelige behandlingsmuligheter og behovet for ny, effektiv behandling er stort. I NIPU-studien får pasientene behandling med immunterapi (nivolumab og ipilimumab) og vi tester ut om kreftvaksinen UV1 gir økt effekt av behandlingen. Vi samler inn tofase PET-bilder, vevsprøver, blodprøver, avføringsprøver og opplysninger om bivirkninger og sykdomsutvikling fra pasientene som deltar i studien. For å finne mekanismene for behandlingseffekt og manglende effekt (resistens) vil vi karakterisere immunresponsen ved å analysere cytokiner og immunceller i blod, immunceller i svulstvev, PET-bilder og sammensetningen av bakterier i tarmen.
I 2023 ble de første overlevelsesanalysene fra studien presentert på ESMO. De viste ikke signifikant forskjell i ekstern vurdering av progresjonsfri overlevelse, men signifikant forskjell i respons på behandlingen og en tendens ulik overlevelse, begge til fordel for de som fikk vaksine. Lenger oppfølgingstid er nødvendig for å konkludere endelig om effekten. Manus er sendt inn for publikasjon.
PET-baserte volum-målinger (MTV og TLG) har sammenheng med respons på immunterapi, mens høyt signalopptak (SUV peak) har mindre sammenheng i disse pasientene enn i tidligere studier der pasientene har fått kjemoterapi. Manus er sendt inn for publikasjon. Analyser av tofase PET er pågående der forskjellen i FDG-opptak i spesifikke områder på 60- og 120-minutters scan skal sammenholdes med cellesammensetning i biopsier fra de samme områdene. Videre skal vi se hvordan cellesammensetningen og opptaksdynamikken endrer seg over de første 4-6 uker av behandlingen.
Mekanismene for immunrespons holder vi nå på å utforske gjennom analyser av sekvensering av mRNA i biopsier fra mesoteliom, karakterisering av sirkulerende imumunceller og cytokiner samt profilering av tarm-mikrobene. Det pågår også analyser av immuncellenfiltrasjon i tumor tatt på diagnosetidspunktet hjelp av multiplex immunhistokjemi og maskinlæringsalgoritmer som leser HE-snitt. Disse data skal brukes til å predikere respons på immunterapi og oppdage evt resistensmekanismer.
Ved integrasjon av data fra ulike nivåer som gjenspeiler deler av immunresponsen vil vi identifisere biomarkører for behandlingsrespons og mekanismer for resistensutvikling.
Nei
NIPU-studien tester en kombinasjon med dobbel immunterapi og telomerase vaksinen UV1 for å se om det bedrer effekten av immunterapi for pasienter med mesoteliom. Analyser av PET-bilder, blod og avføring brukes for å finne prediktive markører og forstå mekanismer for terapirespons og -resistens.Pasienter med malignt pleuralt mesoteliom (MPM) har få behandlingsmuligheter etter første linjes kjemoterapi.. Dobbel immunterapi (ipilimumab og nivolumab) har de siste årene vist lovende resultater, men de fleste pasientene responderer ikke eller kun kortvarig på behandlingen. NIPU-studien randomiserer pasienter med MPM som har progrediert etter første linjes kjemoterapi til behandling med immunterapi (ipi+nivo) alene eller i kombinasjon med kreftvaksinen UV1.
Mot slutten av 2022 nærmer studien seg fullinkludert. Stipendiat Solfrid Thunold, som er finansiert av denne tildelningen, har etablert en sikker struktur for innsamling og analyse av PET-data, samlet inn tofase PET-scans fra deltagende land. Analyser av utforskningsdatasett har etablert en metode med prognostisk sammenheng som skal valideres i 2023. Midlertidige resultater ble presentert for Kreftforeningens nasjonale ekspertgruppe for lungekreftforskning i oktober 2022. Målet er å se PET kan gi bedre prognostisk og prediktiv informasjon enn vi har i dag og å se om vi kan bruke tofase PET til å karakterisere tumor mikromiljø og infiltrasjon av immunceller.
Parallelt med dette er serum og avføring samlet inn og lab-analyser for cytokiner og tarmmikrober er gjennomført. Disse data skal analyseres videre i 2023.
Nei.
I NIPU-studien blir pasienter behandlet med mesotheliom immunterapi (sjekkpunkthemmere) med eller uten kreftvaksinen UV1. Vi undersøker hvorfor enkelte pasienter får effekt av behandlingen og andre ikke og oppdage mekanismer involvert i behandlingsresistens. Til dette bruker vi billedanalyser og biologiske analyserMesotheliom er en aggressiv sykdom med få tilgjengelige behandlingsmuligheter og behovet for ny, effektiv behandling er stort. Nye data har vist at immunterapi (sjekkpunkthemmere) har effekt ved denne sykdommen. I NIPU-studien får pasientene behandling med slike sjekkpunkthemmere (nivolumab og ipilimumab) og vi tester ut om kreftvaksinen UV1 gir økt effekt av behandlingen.
Vi samler inn tofase PET-bilder, vevsprøver, blodprøver, avføringsprøver og opplysninger om bivirkninger og sykdomsutvikling fra pasientene som deltar i studien. For å finne mekanismene for behandlingseffekt og manglende effekt (resistens) vil vi karakterisere immunresponsen ved å analysere cytokiner og immunceller i blod, immunceller i svulstvev, samt sammensetningen av bakterier i tarmen. I tillegg vil vi bruke tofase PET-bilder for å se om disse kan differensiere mellom kreftceller og immunceller på bakgrunn av ulik metabolsk aktivitet og om slike bilder kan brukes til å karakterisere immunrespons. Vi vil også analysere forskjeller mellom pasienter som får UV1-vaksine og de som ikke får det.
Immunrespons bidrar til effekt av immunterapi, men kan også gi bivirkninger. Detaljerte analyser om immunrespons vil sammenholdes med både behandlingseffekt og bivirkninger/livskvalitet til pasientene som deltar i studien.
Pasientinklusjonen er godt i gang med nær halvparten av planlagt inklusjon på til sammen 118 pasienter fullført. En PhD stipendiat startet arbeidet i 2021 (Saima Farooqi) og en startet i 2022 (Solfrid Thunold). Serum er analysert for cytokiner i blod, DNA er ekstrahert fra avføringsprøver og gjøres klart for sekvensering og PET-bilder er innhentet for analyser.
Data vil publiseres fortløpende.
Nei
Deltagere
- Solfrid Thunold Doktorgradsstipendiat (finansiert av denne bevilgning)
- Eirik Malinen Medveileder
- Eivor Eugenie Hoddevik Hernes Medveileder
- Saima J Farooqi Doktorgradsstipendiat (annen finansiering)
- Vilde Drageset Haakensen Prosjektleder
- Åslaug Helland Forsker (annen finansiering)
eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT
Alle henvendelser rettes til eRapport