Ålesund Laboratory for Biomechanics
- Prosjektnummer
- 26139
- Ansvarlig person
- Torstein Laurits Hole
- Institusjon
- Helse Møre og Romsdal HF
- Prosjektkategori
- Prosjektmidler
- Helsekategori
- Musculoskeletal
- Forskningsaktivitet
- 5. Treatment Developement, 6. Treatment Evaluation
Forskning på biomekaniske egenskaper i muskel-/skjelettsystemet gir økt kunnskap og forståelse for hvordan kroppen fungerer i sin naturlige tilstand, hvordan forskjellige skader forandrer funksjonen og hvordan kirurgiske og ikke-invasive behandlingsmetoder påvirker dette, både positivt og/eller negativt. Forskningen på ankelbrudd har gitt oss ny kunnskap om egenskapene til en brukket ankel og hvilke anatomiske strukturer som er viktigst med tanke på valg av behandling. Forskningen kan bidra til å redusere antall operasjoner (med opp til 90% på visse typer brudd) og forbedre kirurgisk metode på de ankelfrakturene som trenger operasjon. Dette kan få store positive konsekvenser for pasientene med et raskere og bedre behandlingsforløp med mindre fare for komplikasjoner, og helsevesenet som vil spare store ressurser ved å redusere antall operasjoner. Vi har også planlagt nye forskningsprosjekt på ankelbrudd for å øke kunnskapen om flere typer av disse frakturene og forbedre behandlingen til en større gruppe pasienter. I skulderpsojektet har vi vært med på å utvikle en ny behandlingsmetode for pasienter med skuldre som går ut av ledd. Metoden har vist lovende resultater på biomekaniske studier og er nå i klinisk utprøving hvor flere pasienter har blitt operert med den nye metoden. På sikt håper vi å etablere metoden som en del av det generelle behandlingstilbudet til disse pasientene.
Prosjektet gir økt kunnskap om biomekaniske egenskaper på muskel/skjelett/ledd og gir mulighet for å teste konsekvensen av forskjellige skader og behandlinger/operasjoner. På kort sikt får vi økt kunnskap, på lang sikt vil det påvirke hvordan vi forstår og behandler forskjellige skader/lidelser i muskel/skjelett. Vi både tester etablerte behandlingsmetoder og utvikler nye, dette med formål om å optimalisere behandlingstilbudet til pasientene. Vi har vært med på etablering av en ny operasjonsmetode for skuldre som er ustabile. For den aktuelle pasientgruppen finnes det per nå ingen gode etablerte metoder og en bedre operasjonsmetode vil kunne gi store positive konsekvenser for pasientene. Forskningen på ankelbrudd kan bidra til å redusere antall operasjoner (med opp til 90% på visse typer brudd) og forbedre kirurgisk metode på de ankelfrakturene som trenger kirurgi. Dette vil få store positive konsekvenser både for pasientene og drift av helsevesenet da ankelbrudd er en ressurskrevende skade, det er høyt volum av pasienter med ankelbrudd og det opereres ofte som øyeblikkelig hjelp. Det er også en del komplikasjoner forbundet med kirurgien. Mange pasienter vil kunne unngå en unødvendig operasjon og få et mye raskere og bedre behandlingsforløp med mindre fare for komplikasjoner. Helsevesenet vil spare store ressurser ved å unngå kirurgi på mange av de vanligste ankelbruddene.
Effects of Progressive Deltoid Ligament Sectioning on Weber B Ankle Fracture Stability.
Foot Ankle Int 2023 Sep;44(9):895. Epub 2023 jul 21
PMID: 37480255
The Anatomy and Function of the Individual Bands of the Deltoid Ligament-and Implications for Stability Assessment of SER Ankle Fractures.
Foot Ankle Orthop 2022 Apr;7(2):24730114221104078. Epub 2022 jun 14
PMID: 35722175
- Robin Trulssen Bye Prosjektdeltaker
- Andreas F. Dalen Prosjektdeltaker
- Aleksander Larsen Skrede Doktorgradsstipendiat
- Terje Vagstad Doktorgradsstipendiat
- Øystein Bjelland Doktorgradsstipendiat
- Alf Inge Hellevik Prosjektleder
eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT
Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU