eRapport

artikkelpenger Sykehusapotekene 2009-2010

Prosjekt
Prosjektnummer
46011600-2
Ansvarlig person
Anne Lise Sagen Major
Institusjon
Sykehusapotekene i Midt-Norge
Prosjektkategori
Strukturelt tiltak
Helsekategori
Generic Health Relevance
Forskningsaktivitet
8. Health Services
Rapporter
2010
Gjennom prosjektet ”Utvikling av IMM i Midt-Norge” vil Sykehusapotekene i Midt-Norge oppnå riktigere legemiddelbruk i helseforetakene gjennom systematisk bruk av farmasøyter i klinikken. Klinisk farmasi etter IMM modellen er under implementering i alle helseforetakene i Midt-Norge.Artikkelpengene for 2009-2010 har blitt brukt til utviklingen av en IMM modell i Midt-Norge. Arbeidet startet i 2010 gjennom et samarbeid mellom Sykehusapotekene i Midt-Norge og universitetssykehuset i Lund/Apoteket Farmaci. IMM begrepet kommer opprinnelig fra Nord-Irland og beskriver en sømløs prosess for å oppnå maksimal helseeffekt gjennom alle aspekter av legemiddelbruken. Dette innebærer også å bruke farmasøyter på en ny måte i klinikken. I Sverige har man utviklet sin egen IMM modell (LIMM) som gjennom 10 års forskning har vist positiv effekt på medisineringsfeil og re-innleggelser. Gjennom prosjektet ”Utvikling av IMM i Midt-Norge” vil Sykehusapotekene i Midt-Norge oppnå riktigere legemiddelbruk i helseforetakene gjennom systematisk bruk av farmasøyter i klinikken. Prosjektet går ut på å bygge opp kompetanse innen klinisk farmasi, oppbygging av et system med standardiserte verktøy/hjelpemidler og prosedyrer, opplæring og implementering av disse. Modellen innebærer legemiddelavstemning ved innleggelse og utskrivning, strukturert legemiddelgjennomgang og pasientopplæring. 1 2010 har det blitt bruk mest midler til kompetansehevende tiltak som hospiteringer, workshop og studier i klinisk farmasi. I tillegg har det vært brukt en del personalressurser til utarbeidelser av prosedyrer. I 2011 vil fokus være rettet mer mot opplæring, implementering og planlegging av evaluering av modellen. Det er flere mastergradsprosjekter og for øyeblikket 1 PhD prosjekt knyttet opp til denne modellen.
2009
Blant tiltakene er sluttføring og publisering av allerede igangsatte FoU-prosjekter gjennomført i regi av Sykehusapotekene i Midt-Norge eller hvor Sykehusapotekene har vært samarbeidspartner. Det er også brukt midler til utarbeidelse og produksjon av postere samt kongressavgift/reiseutgifter i forbindelse med presentasjonen av disse.Midlene som ble utbetalt ultimo 2008 har blitt brukt til følgende i 2009: Sykehusapotekene i Midt-Norges bidrag inn i prosjektet ”Riktig og sikker legemiddelbruk i Helse-Sunnmøre” som er et samarbeidsprosjekt med Helse Sunnmøre og Ålesund kommune. Veiledning av masterstudent Annette Moen, Universitetet i Bergen og prosjektet ”Sammenligning av legemiddelbruk hos sykelig overvektige etter kirurgisk behandling (gastric bypass) eller konservativ behandling (livsstilsendring)” i samarbeid med Regionalt senter for sykelig overvekt ved St. Olavs hospital. Deltakelse i resultatbearbeidelse og artikkelskriving i Liv Johanne Wekres PhD-arbeid ”Innføring av multidose i Trondheim kommune”. Første artikkel akseptert februar 2010. Øvrige tiltak for sluttføring og publisering av allerede igangsatte FoU-prosjekter gjennomført i regi av Sykehusapotekene i Midt-Norge. Prosjektene har blant annet vært gjennomført i samarbeid med ressurspersoner fra NTNU, Helse Sunnmøre, St. Olavs hospital og Trondheim kommune. Det er brukt midler til utarbeidelse og produksjon av følgende postere samt kongressavgift/reiseutgifter i forbindelse med presentasjonen av disse: Wekre LJ, Kutschera Sund J Samsvar mellom medisinlister hos fastlegene og i hjemmetjenesten før og etter innføring av multidose i Trondheim Helse Midt-Norges FoU-konferansen, Stjørdal 3.-4. juni 2009/Farmasidagene, Oslo 5.-7. november 2009 Bergene EH Light protection of infusions in the Neonatal Intensive Care Unit – the Martha Stewart way ACCP/ESCP International Congress on Clinical Pharmacy, Orlando, Florida, USA 24.-28. april 2009/ Helse Midt-Norges FoU-konferansen, Stjørdal 3.-4. juni 2009/Farmasidagene, Oslo 5.-7. november 2009 Ovesen H, Hageler AG, Strømmen J, Bakken B ALF - Automatisk legemiddelforsyning Helse Midt-Norges FoU-konferansen, Stjørdal 3.-4. juni 2009/Farmasidagene, Oslo 5.-7. november 2009 Major A-LS, Lim S, Kretschmer J, Solevåg YK, Barstad M Legemiddelgjennomganger på medisinsk avdeling ved Ålesund Sjukehus Farmasidagene, Oslo 5.-7. november 2009 Midlene utdelt i 2009 er ennå ikke tatt i bruk, men planlegges benyttet til lignende tiltak som midlene for 2008.
2008
Midlene som ble utdelt i 2007 har gått med til sluttføring og publisering av allerede igangsatte FoU-prosjekter.Midlene som ble utdelt i 2007 har blitt brukt til tiltak for sluttføring og publisering av allerede igangsatte FoU-prosjekter gjennomført i regi av Sykehusapotekene i Midt-Norge. Prosjektene har blant annet vært gjennomført i samarbeid med ressurspersoner fra NTNU, St. Olavs hospital og Trondheim kommune. I prosjektet "Legemiddelinformasjon til revmatologiske pasienter" er kr. 40.500,- benyttet til ekstern konsulenthjelp i forbindelse med evaluering av prosjektet og utarbeidelse av prosjektrapport. De øvrige midlene er brukt til utarbeidelse og produksjon av følgende postere samt kongressavgift/reiseutgifter i forbindelse med presentasjonen av dem: "Mikrobiell kartlegging av medisinrom ved St.Olavs hospital, Trondheim" presentert som poster på Regional forskningskonferanse for Helse Midt-Norge i Ålesund 15. og 16. september 2008 og som muntlig innlegg på Farmasidagene i Oslo 30.oktober-1.november 2008. Forfattere: Elin Høien Bergene, Sykehusapoteket i Trondheim, Torhild Kraft, Bioingeniørutdanningen, Høgskolen i Sør-Trøndelag og Marthe Lind Kroknes, Bioingeniørutdanningen, Høgskolen i Sør-Trøndelag "Individual Drug Information for Elderly Patients" presentert på the ESCP (European Society of Clinical Pharmacy)Conference i Dubrovnik 22.-24. oktober 2008 og på Farmasidagene i Oslo 30.oktober-1.november 2008. Forfattere: Anne Marie Gjerde og Janne Kutschera Sund, Sykehusapotekene i Midt-Norge HF Midlene utdelt i 2008 er ennå ikke tatt i bruk, men planlegges benyttet til lignende tiltak som midlene for 2007. Detaljert regnskap kan ettersendes om ønskelig.
Vitenskapelige artikler
Lim, S., Solevåg, Y.K., Kretschmer, J., Sagen Major, A.L.

Medication reviews on a medical ward at the hospital in Ålesund

2010

Lundereng, K.

Prosess for klinisk farmasi

2010

Sagen Major, A.L.

Riktig og sikker legemiddelbruk i HSM

2010

Sagen Major, A.L.

The safe, effective and rational use of medicines at Sunnmøre Hospital Trust

2010

Grundvåg, M., Kos, M., Skjørholm, A.E., Midtbust, A., Steinshamn, E.B., Lundereng, K., Matberg, H.

Legemiddelgjennomganger som del av faramøytisk tilsyn i sykehjem

2010

Wekre LJ, Kutschera Sund J

Samsvar mellom medisinlister hos fastlegene og i hjemmetjenesten før og etter innføring av multidose i Trondheim

Helse Midt-Norges FoU-konferansen, Stjørdal 3.-4. juni 2009/Farmasidagene, Oslo 5.-7. november 2009

Bergene EH

Light protection of infusions in the Neonatal Intensive Care Unit – the Martha Stewart way

ACCP/ESCP International Congress on Clinical Pharmacy, Orlando, Florida, USA 24.-28. april 2009/ Helse Midt-Norges FoU-konferansen, Stjørdal 3.-4. juni 2009/Farmasidagene, Oslo 5.-7. november 2009

Ovesen H, Hageler AG, Strømmen J, Bakken B

ALF - Automatisk legemiddelforsyning

Helse Midt-Norges FoU-konferansen, Stjørdal 3.-4. juni 2009/Farmasidagene, Oslo 5.-7. november 2009

Major A-LS, Lim S, Kretschmer J, Solevåg YK, Barstad M

Legemiddelgjennomganger på medisinsk avdeling ved Ålesund Sjukehus

Farmasidagene, Oslo 5.-7. november 2009

Bergene EH, Kraft T, Kroknes ML

Mikrobiell kartlegging av medisinrom ved St. Olavs hospital, Trondheim

Helse Midt-Norges forskningskonferanse, Ålesund 15.-16. sept 2008/Farmasidagene, Oslo 30. oktober-1. november 2008

Gjerde AM, Kutschera Sund J

Individual Drug Information for Elderly Patients

ESCP Conference Dubrovnik, 22.-24. oktober 2008/Farmasidagene, Oslo 30.oktober - 1.november 2008

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU

Personvern  -  Informasjonskapsler