eRapport

Dobbel kompetanse prosjekt

Prosjekt
Prosjektnummer
46011600-82
Ansvarlig person
Per Ivar Finseth
Institusjon
St. Olavs Hospital
Prosjektkategori
phd-stipend 2010
Helsekategori
Mental Health
Forskningsaktivitet
2. Aetiology
Rapporter
2010
Bipolar lidelse er en potensielt dødelig sykdom med høy risiko for selvmord. Hensikten med denne studien var å identifisere risikofaktorer for selvmordsforsøk ved bipolar lidelse.Ved bipolar lidelse foreligger det både depressive og hypomane/maniske episoder i sykehistorien. Bipolar lidelse kjennetegnes ved betydelige stemningsforandringer, aktivitets- og tankeforandringer som går ut over det som kan karakteriseres som vanlige humørsvingninger eller sorg. Livstidsprevalens varierer avhengig av definisjon, men anslås å være mellom 0,6-1,2 for bipolar type 1. Bipolar lidelse forårsaker en betydelig andel av akuttinnleggelser i psykiatrisk sykehus. Pasienter med bipolar lidelse har redusert levealder sammenlignet med gjennomsnittsbefolkningen. Pasienter med bipolar lidelse har en betydelig økt forekomst av suicidforsøk (livstidsrate 20-56%) og suicid (livstidsrate 10-15%). Det er som regel ikke mulig å forutse det enkelte selvmordstilfellet. Vår studie er en del av Bipolar Research and Innovation Network – Norway (BRAIN), et samarbeid mellom UiO og NTNU og en rekke norske psykiatriske sykehus. Det innsamlede materialet av pasienter med bipolar lidelse inneholder brede sosiodemografiske data, i tillegg til en grundig psykiatrisk og somatisk sykehistorie og grundig psykiatrisk og somatisk undersøkelse ved inklusjonstidspunktet. BRAIN-studien gjør det mulig å kartlegge faktorer rundt suicidalatferden til studiepopulasjonen. I vår studie har vi inkludert alle akuttinnlagte pasienter med bipolar lidelse innlagt ved akuttavdelingen ved Østmarka og sammenlignet de pasientene som har gjort minst ett alvorlig selvmordsforsøk med de som ikke har gjort det. Av 206 inkluderte pasienter har 46 % gjort minst ett alvorlig selvmordsforsøk i løpet av livet. Disse pasientene var karakterisert ved å ha hatt flere innleggelser for depresjon, mer alkohol- og rusmiddelmisbruk, hyppigere affektiv lidelse og alkoholmisbruk i familien og flere hadde opplevd å få hypomane eller maniske episoder utløst av antidepressive medikamenter. De som ikke hadde gjort selvmordsforsøk hadde flere innleggelser for mani og var hyppigere innlagt for psykoser. Disse faktorene kan være nyttige ved risikovurdering av selvmordsfare for akuttinnlagte pasienter med bipolar lidelse.
2009
Målet er å undersøke forekomsten av å høre stemmer i den generelle norske befolkning. Et randomisert utvalg på 8000 kvinner og menn i alderen 18-90 år rekrutteres. Studien er i en aktiv datainnsamlingsperiode. Pr. i dag er det kommet inn 2 500 svar. I uke 2 d.å. sendes skjemaet til alle 8000 en gang til med en ny forespørsel om å delta til de som ikke har svart ved første henvendelse.Tradisjonelt er det å høre stemmer forbundet med mental lidelse og avvikende atferd. Imidlertid viser flere studier de siste 20-30 årene at mange mennesker som ikke kan diagnostiseres som psykisk syke, og som aldri har mottatt psykiatrisk behandling også kan høre stemmer. Tidligere prevalensstudier som har sett på forekomsten av å høre stemmer i den generelle befolkning varierer med hensyn til hvor hyppig disse opplevelsene er. Målet med studien er å undersøke forekomsten av å høre stemmer i den generelle norske befolkning. Det er av interesse å undersøke om personer som hører stemmer i den generelle befolkning deler de samme kognitive, atferdsmessige, og/eller nevrokognitive karakteristikker med pasienter som erfarer hørselshallusinasjoner. Å redusere fordommer og tabuer knyttet til det å høre stemmer synes å være viktig både for de som er i behov for psykisk helsevern, og de som greier seg uten. Metode: Et randomisert utvalg på totalt 8000 kvinner og menn i alderen 18-90 år som er født, oppvokst, bosatt i Norge og hører stemmer som ingen andre hører eller har uttrykt, rekrutteres i et to-trinnsdesign med spørreskjema og påfølgende intervjuer. Resultat: Studien er fortsatt under arbeid, og er nå i en aktiv datainnsamlingsperiode. Pr. i dag er det kommet inn i alt 2 500 svar. I uke 2 d.å. sendes skjemaet til alle 8000 en gang til med en ny forespørsel om å delta til de som ikke har svart. Økonomi: Midlene som er tildelt benyttes til porto og uttrekk av respondenter i befolkningen. Prosjektet er presentert ved: • The first world hearing voices congress: “Prevalence of hearing voices in the normal population” – v/prosjektmedarbeider Anne Martha Kalhovde – 18.09.09. • Kveldsåpent (NRK – P1) – v/projektleder Bodil Kråkvik – 18.01.10. • Verdt å vite (NRK – P2) – v/prosjektleder Bodil Kråkvik og prosjektmedarbeider Anne Martha Kalhovde – 25.01.10. • Universitetet i Bergen, avdeling for biologi og medisinsk psykologi - v/vitenskapelig ansvarlig Einar Vedul-Kjelsås og prosjektleder Bodil Kråkvik - 20.01.10. Bidrag til videre forskning: Resultatene vil gi en mulighet for å sammenligne denne studien med tidligere internasjonale studier, og danne grunnlaget for videre studier. Studien kan bidra til økt forskningsfokus på det å høre stemmer, både hos pasienter, og i den generelle befolkning.
Vitenskapelige artikler
Finseth PI, Morken G, Andreassen OA, Malt UF, Vaaler AE

Life-time suicide attempts in acutely admitted inpatients with bipolar disorder

Poster ved ECNP 2010. Abstract publisert i The Journal of the European College of Neuropsychopharmacology

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU

Personvern  -  Informasjonskapsler