eRapport

Førstegangsfødende og inkontinens

Prosjekt
Prosjektnummer
46055600-11
Ansvarlig person
Siv Mørkved
Institusjon
NTNU, ISM
Prosjektkategori
korttidsprosjekt 2013
Helsekategori
Reproductive Health and Childbirth
Forskningsaktivitet
2. Aetiology, 6. Treatment Evaluation
Rapporter
2015
Førstegangsfødende som før fødsel opplever ufrivillig lekkasje av avføring, luft eller ekstrem hastefølelse ved trang til avføring har økt risiko for å oppleve disse plagene også etter fødsel. Funnene fra denne studien kan tyde på at bl.a hormonelle og mekaniske endringer i svangerskapet påvirker utvikling av lekkasjeplager mer enn selve fødselen.Ingress Førstegangsfødende som opplever ufrivillig lekkasje av avføring, luft eller ekstrem hastefølelse ved trang til avføring før fødsel har en økt risiko for å oppleve disse plagene også etter fødsel. Disse funnene kan tyde på at blant annet hormonelle og mekaniske endringer i svangerskapet påvirker utvikling av lekkasjeplager mer enn selve fødselen. Innlegg Anal inkontinens omfatter ufrivillig lekkasje av avføring, luft eller ekstrem hastefølelse ved trang til avføring. Slike lekkasjeplager kan ofte oppstå i forbindelse med graviditet og fødsel, og tidligere studier har vist at en av tre førstegangsfødende kvinner kan oppleve anal inkontinens i sen graviditet, og en av fire kan oppleve dette et år etter første fødsel. Selv om lekkasjeplagene er relativt vanlig, er det kun et fåtall som rapporterer at lekkasjeplager forringer livskvaliteten i den siste tiden før fødsel. Funn fra andre studier har vist at risikoen for anal inkontinens etter fødsel øker ved kompliserte fødselsforløp med store rifter, langvarig utdrivningsfase, forløsning med tang eller vakum eller å føde en såkalt «stjernekikker» (barnets nese er under fødselen vendt mot mors mage i stedet for mot mors rygg, noe som kan gjøre fødselen og selve forløsningen mer tidkrevende og komplisert). I denne studien svarte 862 førstegangsfødende kvinner i alderen 18 til 42 år på spørsmål om de hadde opplevd symptomer på anal inkontinens i de siste fire ukene før fødsel, og i tillegg seks måneder og et år etter fødsel. Totalt svarte 189 kvinner (22%) at de hadde hatt lekkasjeplager i de siste fire ukene av svangerskapet. En av fem kvinner som opplevde lekkasjeplager i før fødsel rapporterte også disse plagene i det første året etter fødsel. Til sammenligning opplevde kun en av ti kvinner uten lekkasjeplager i graviditeten, ny-oppståtte lekkasjeplager etter fødsel. Kvinner i alderen 18 til 23 år hadde mellom to og seks ganger større risiko for å oppleve anal inkontinens både før og etter fødsel sammenlignet med kvinner eldre enn 24 år. Av de mange risikofaktorene knyttet til fødsel, var det kun det å føde en såkalt «stjernekikker», som økte risikoen for anal inkontinens etter fødsel. Funnene i denne studien kan tyde på at det er faktorer knyttet til kroppens endringer under graviditeten som øker risikoen for anal inkontinens mer enn selve fødselen.
Vitenskapelige artikler
Johannessen HH, Wibe A, Stordahl A, Sandvik L, Mørkved S

Anal incontinence among first time mothers - what happens in pregnancy and the first year after delivery?

Acta Obstet Gynecol Scand 2015 Sep;94(9):1005-13. Epub 2015 jun 23

PMID: 26052628

Johannessen HH

Does incontinence precede pregnancy and delivery, or do pregnancy and delivery result in incontinence symptoms-and does it matter?

BJOG 2015 Jul 22. Epub 2015 jul 22

PMID: 26213373

Deltagere
  • Hege Hølmo Johannessen Postdoktorstipendiat
  • Arvid Stordahl Medveileder, biveileder
  • Arne Wibe Medveileder, biveileder
  • Siv Mørkved Hovedveileder

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU

Personvern  -  Informasjonskapsler