eRapport

Colorectal cancer in Central-Norway; Identification of blood and tissue-based biomarkers for early detection, prognostication and prediction of treatment response

Prosjekt
Prosjektnummer
46055600-66
Ansvarlig person
Eva Hofsli
Institusjon
St. Olavs Hospital HF
Prosjektkategori
Korttidsprosjekt 2014
Helsekategori
Blood, Cancer, Oral and Gastrointestinal
Forskningsaktivitet
4. Detection and Diagnosis
Rapporter
2017 - sluttrapport
- Ny kunnskap om uttrykk av småRNA i tykktarmskreft - Identifisering av nye småRNA i tykktarmskreft - Nye potensielle markører som separarer subgrupper av tykktarmskreft - Nye potensielle biomarkører i serum som predikerer tidlig-diagnostikk av tykktarmskreft Bimarkørene som ble identifisert i studien "Identification of metastasis-associated microRNAs in serum from rectal cancer patients" kan translateres til klinikken og brukes som markører for å identifisere metastase hos pasienter med rektal-kreft. Vi har ikke startet arbeidet med translasjon på dette tidspunktet.
2016
Vi viser at små sirkulerende RNA (miRNA) i serum fra rektumcancer-pasienter kan skille pasienter med fjernmetastaser fra pasienter uten fjernmetastaser.Hovedfunnet i studien er at miRNA-profilen i serum for rektumpasienter med fjernmetastase er forskjellig fra rektumpasienter uten fjernmetastaser. Vi identifiserte flere miRNA, miRNA varianter (isomiR) og andre små RNA (snoRNA, tRNA, scRNA, rRNA) som skiller disse gruppene. For å identifisere markørene ble det brukt høykapasitetsgenomikk ved kjernefasiliteten for genomikk ved NTNU. Totalt ble over 100 millioner RNA sekvenser i blod analysert og sammenliknet mellom pasienter med ulike kliniske parametre. I tillegg til forskjeller mellom metastasegruppene ble det funnet at pasienter som hadde gjennomgått strålebehandling før serum ble innhentet hadde en annen miRNA-profil enn pasienter som ikke hadde gjennomgått strålebehandling. Det ble også funnet at den generelle variasjonen i miRNA-uttrykk var redusert etter strålebehandling målt over alle uttrykte miRNA. Disse funnene indikerer at behandling påvirker serum-miRNA uttrykk. Disse resultatene kan brukes til å følge respons på behandling og tilrettelegge for best mulig behandling og minimere unødvendig behandling. De miRNAene som ble identifisert vil kunne utnyttes som markører for å identifisere metastase i rektumpasienter og potensiellt bestemme behandling. For at dette skal skje må studien valideres i et større prøvemateriell samt en uavhengig biobank. Biomarkørene vil på sikt kunne ertstatte eller komplementere dagens tester for rektumcancer, f.eks CEA-markøren. Resultatene fra analysene er sendt til publisering i Oncotarget i Januar 2017.
2015
Tykk- og endetarmskreft er den nest hyppigste kreftformen i Norge med over 4000 nye tilfeller i 2014, og blant kreftsykdommer er det bare lungekreft som tar flere liv. Tidlig diagnose bedrer overlevelsen betydelig, og det er derfor et stort behov for nye ikke-invasive metoder for påvisning av tykk- og endetarmskreft i tidlig stadium.Tykk- og endetarmskreft (kolorektal kreft; CRC) er den nest hyppigste kreftformen i Norge med over 4000 nye tilfeller i 2014, og en av de kreftformene som tar flest liv på verdensbasis. I 2014 døde 1546 personer av CRC i Norge. Tidlig diagnose bedrer overlevelsen betraktelig. 5-års relativ overlevelse er nærmere 90 % hvis CRC oppdages på et tidlig stadium, mens den bare er litt over 10 % hvis kreften har spredt seg til f.eks. lever og lunge. Blod i avføringen kan være et tegn på denne sykdommen, og tester for påvisning av okkult blod i avføringen brukes idag, men har begrenset verdi som screeningmetode alene. Gullstandarden for screening er koloskopi, men denne undersøkelsen er ressurskrevende og kan være belastende for de som undersøkes. Det er derfor utvilsomt et stort behov for nye ikke-invasive metoder for påvisning av CRC i tidlig stadium. MicroRNA er små, ikke-kodende RNA som deltar i genreguleringen, og som finnes i en relativt stabil form i ulike kroppsvæsker som f. eks. blod. Vi har tidligere undersøkt blod fra 70 pasienter med nydiagnostisert tykktarmskreft og identifisert en microRNA profil som skiller seg fra den vi finner hos friske kontrollpersoner (Hofsli et al, Br J Cancer 2013). Profilen var nokså lik hos pasienter med tidlig kreft vs. kreft med spredning. Vi har videre undersøkt hvorvidt denne profilen gjenspeiler profilen i tumorvev hos de samme pasientene og identifisert et utvalg microRNA som vi antar er spesielt viktige i CRC sammenheng. Vi er nå i gang med å teste ut funksjonen til et utvalg av disse i cellelinjestudier, og målet er å få økt kunnskap om molekylære mekanismer som regulerer uttrykk av microRNA i CRC og som dermed kan få betydning for diagnostisering, prognostisering og behandlingseffekt. For å få understøttet hypotesen om at microRNA profil i blod kan være et nyttig verktøy i tidlig-diagnostisering av CRC, har vi gått videre og analysert microRNA profil i blod fra ca. 100 pasienter med endetarmskreft i ulike stadier. Alle microRNA data blir nå sammenholdt med parametre som overlevelse, ulike tumorkarakteristika og pasientkarakteristika (2 publikasjoner under bearbeiding).
2014
Tykk- og endetarmskreft er den nest hyppigste kreftformen i Norge med over 4000 nye tilfeller i 2012. Samme år døde over 1600 pasienter i Norge av denne sykdommen, og blant kreftsykdommer er det bare lungekreft som tar flere liv. Tidlig diagnose bedrer overlevelsen betydelig, og det er derfor et stort behov for nye ikke-invasive metoder for påvisning av tykk- og endetarmskreft i tidlig stadium.Tykk- og endetarmskreft (kolorektal kreft; CRC) er den nest hyppigste kreftformen i Norge med over 4000 nye tilfeller i 2012, og en av de kreftformene som tar flest liv på verdensbasis. I 2012 døde over 1600 pasienter av CRC i Norge. Tidlig diagnose bedrer overlevelsen betraktelig. 5-års relativ overlevelse er nærmere 90 % hvis CRC oppdages på et tidlig stadium, mens den bare er litt over 10 % hvis kreften har spredt seg til f.eks. lever og lunge. Blod i avføringen kan være et tegn på denne sykdommen, og tester for påvisning av okkult blod i avføringen brukes idag, men har begrenset verdi som screeningmetode alene. Gullstandarden for screening er koloskopi, men denne undersøkelsen er ressurskrevende og kan være belastende for de som undersøkes. Det er derfor utvilsomt et stort behov for nye ikke-invasive metoder for påvisning av CRC i tidlig stadium. MicroRNA er små, ikke-kodende RNA som deltar i genreguleringen, og som finnes i en relativt stabil form i ulike kroppsvæsker som f. eks. blod. Vi har undersøkt blod til 70 pasienter med nydiagnostisert tykktarmskreft og identifisert en microRNA profil som skiller seg fra den vi finner hos friske kontrollpersoner (Hofsli et al, Br J Cancer 2013). Profilen var nokså lik hos pasienter med tidlig kreft vs. kreft med spredning. Vår hypotese er derfor at denne profilen kan være et nyttig verktøy i tidlig-diagnostisering av CRC, og vi ønsker å teste denne hypotesen ved å undersøke flere pasienter med CRC. Samtidig ønsker vi å undersøke hvorvidt denne profilen gjenspeiler profilen i tumorvev hos de samme pasientene, for på den måte å identifisere microRNA som kan være spesielt viktig i CRC sammenheng. Vi har derfor ved bruk av gensekvensiering undersøkt microRNA profilen i tumorvev hos de samme pasientene som ble undersøkt for microRNA profil i blod for å kunne sammenligne profil i blod vs. tumorvev (manuskript under bearbeiding). Vi har på bakgrunn av dette identifisert et utvalg microRNA som vi antar er spesielt viktige i CRC sammenheng. Ved hjelp av ulike basale laboratorie studier skal vi nå studere funksjonen til noen av disse. Målet er å få økt kunnskap om molekylære mekanismer som regulerer uttrykk av microRNA i CRC og som dermed kan få betydning for diagnostisering, prognostisering og behandlingseffekt.
Vitenskapelige artikler
Mjelle R, Sellæg K, Sætrom P, Thommesen L, Sjursen W, Hofsli E

Identification of metastasis-associated microRNAs in serum from rectal cancer patients.

Oncotarget 2017 Oct 27;8(52):90077-90089. Epub 2017 sep 30

PMID: 29163812

Hofsli E, Sjursen W, Prestvik WS, Johansen J, Rye M, Tranø G, Wasmuth HH, Hatlevoll I, Thommesen L

Identification of serum microRNA profiles in colon cancer

Br J Cancer, 2013 Apr 30;108(8):1712-9. doi: 10.1038/bjc.2013.121. Epub 2013 Apr 4.

Deltagere
  • Wenche Sjursen Prosjektdeltaker
  • Liv Thommesen Prosjektdeltaker
  • Eivind Ness-Jensen Prosjektdeltaker
  • Eva Hofsli Prosjektleder
  • Pål Sætrom Prosjektdeltaker
  • Robin Mjelle Prosjektleder
  • Kjersti Sellæg Prosjektdeltaker
  • Ingunn Hatlevoll Prosjektdeltaker
  • Arnar Flatberg Prosjektdeltaker

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU

Personvern  -  Informasjonskapsler