eRapport

Biobank for Image Guided Genetic and Epigenetic Studies in Treatment of Gliomas

Prosjekt
Prosjektnummer
46055600-81
Ansvarlig person
Ole Solheim
Institusjon
St. Olavs Hospital HF
Prosjektkategori
Flerårig prosjekt
Helsekategori
Cancer, Neurological
Forskningsaktivitet
4. Detection and Diagnosis, 6. Treatment Evaluation
Rapporter
2019 - sluttrapport
Med støtte fra samarbeidsorganet opprettet vi i 2015 Midt-norsk hjernesvulstregister og biobank. Dette har vært et svært vellykket prosjekt. Alle voksne pasienter som opereres for intrakraniale svulster i Midt-Norge får tilbud om å være med i registeret og/eller biobanken, ca 200 pasienter per år. I registeret samler vi prospektivt en lang rekke variabler, inklusiv radiologiske og kliniske behandlingsresultater, livskvalitet, behandlingsbivirkninger og overlevelse. I tillegg samler vi inn vevsdata og blod. Med utgangspunkt i det voksende datamaterialet har vi gjort en rekke studier for å kartlegge både tumorbiologi, bedre forståelse av bildedata og klinisk effekt i forbindelse med hjernesvulstkirurgi. Om lag 30 studier er publisert siden prosjektstart t i 2015. Det ble i 2019 publisert 8 internasjonale studier med utgangspunkt i de innsamlede data, eksklusiv 3 aksepterte artikler. Det ble også avlagt 1 doktorgrad og 2 masterprosjekter ble fullført. I tillegg er 2 doktorgrader er innlevert med tanke på disputas i 2020. Det pågår nå totalt 5 doktorgrader som benytter forskningsdata fra Midt-Norsk hjernesvulstregister og biobank. Data benyttes ellers i flere, pågående nordiske samarbeidsprosjekter, blant annet en større skandinavisk studie på lavgradige gliomer (LGG STAR). Det ble i 2019 også startet et nasjonalt PET prosjekt der vi skal studere på den kliniske nytteverdien av PET MR hos pasienter med hjernesvulst. En skandinavisk intervensjonsstudie (BOLD GLIOMA) som er under planlegging vil også benytte registerets infrastruktur. Vi har et kontinuerlig og tett forskningssamarbeid med Göteborg. Vi har i 2019 også hatt et samarbeidsprosjekt med Boston der man med maskinlæring lyktes å predikere molekylære tumormarkører ut fra MR-bilder. Vi har ellers pågående forskningssamarbeid med Amsterdam der vi ønsker å slå sammen våre data med et større nederlandsk bildedatasett for studier med kunstig intelligens (segmentering og klassifikasjon). Etter som datamaterialet har vokst over tid er det blitt mer attraktivt å knytte seg opp mot store internasjonale aktører som også har biobankdata. Vi fikk dessverre ikke midler til videreføring av prosjektet fra Samarbeidsorganet i 2019, men fikk kun midler forskningssykepleier i 50% fra felles forskningsutvalg. Dersom den finansielle situasjonen ikke bedres vil man tross meget høyt aktivitetsnivå risikere å måtte avvikle dette viktige prosjektet En rekke vitenskapelige studier har hatt sin rot i prosjektet. Prosjektet er tverrfaglig og har bidratt til tett samarbeid mellom faggrupper og forskningsgrupper som har fokus på hjernesvulster. Studier utgående fra prosjektet har gitt mer kunnskap om betydningen av og konsekvensen av kirurgisk behandling ved ulike hjernesvulster, ikke minst når det gjelder pasientenes selvopplevde livskvalitet. Vi har også fått ny kunnskap om nytteverdien av og tolkingen av PET og intraoperativ ultralyd i pasientgruppen.

Studier utgående fra prosjektet har bidratt til åkt kunnskap om betydning av og konsekvensen av kirurgi ved ulike hjernesvulster og gir mulighet for å bedre pasientseleksjon/indikasjonsstilling i pasientgruppen. Prosjektet søker for kvalitetssikring av helsetjenesten regionalt og bedre oppfølging av pasientgruppen som er med i studien. Prosjektet har også bidratt med kunnskap om nytteverdi og fortolking av ulike bildemodaliteter som intraoperativ ultralyd og PET hos pasientgruppen. Prosjektet fungerer som infrastruktur for kliniske studier som er under planlegging. I tillegg er prosjektet infrastruktur for PET Kystsamarbeidet (bevilgning fra Trond Mohn) regionalt. Uten forskningsinfrastrukturen som registeret utgjør ville man neppe kunne vært med på disse kliniske studiene.

2018
Det er høy forskningsaktivitet knyttet til Midt-Norsk hjernesvulstregister og biobank og etter som det omfattende datamaterialet vokser over tid vil dette åpne for stadig større og bedre prosjekter.Med støtte fra samarbeidsorganet opprettet vi i 2015 Midt-norsk hjernesvulstregister og biobank. Alle voksne pasienter som opereres for intrakraniale svulster i Midt-Norge får tilbud om å være med i registeret og/eller biobanken, ca 200 pasienter per år. I registeret samler vi prospektivt en lang rekke variabler, inklusiv radiologiske og kliniske behandlingsresultater, livskvalitet, behandlingsbivirkninger og overlevelse. I tillegg samler vi inn vevsdata og blod. Med utgangspunkt i det voksende datamaterialet har vi gjort en rekke studier for å kartlegge både tumorbiologi, bedre forståelse av bildedata og klinisk effekt i forbindelse med hjernesvulstkirurgi. Det ble i 2018 publisert 11 internasjonale studier med utgangspunkt i de innsamlede data. Det ble også avlagt 2 doktorgrader og 1 forskerlinjeprosjekt ble fullført. I tillegg ble forskningsdata brukt i 4 masterprosjekt. Forskningsresultater er formidlet ved en rekke internasjonale kongresser og vi arrangerte møte for Scandinavian Society of Neuro-Oncology i Trondheim i 2018. Det pågår nå 5 doktorgrader som benytter forskningsdata fra Midt-Norsk hjernesvulstregister og biobank. Data benyttes i flere, pågående nordiske samarbeidsprosjekter, blant annet en skandinavisk studie på lavgradige gliomer. Vi har dessuten et samarbeidsprosjekt med Harvard, Boston der vi ser på molekylære tumormarkører opp mot MR karakteristika i svulstene. Flere nasjonale prosjekter er under planlegging, blant annet et nasjonalt PET prosjekt der vi skal studere på den kliniske nytteverdien av PET MR hos pasienter med hjernesvulst. Etter som datamaterialet vokser over tid vil det bli mer attraktivt å knytte seg opp mot store internasjonale aktører som også har biobankdata. Forholdene ligger dessuten stadig til bedre for prosjektet knyttet til kunstig intelligens og vi har allerede flere prosjektet der dette benyttes som forskningsmetode. Vi samarbeider tett med SINTEF i prosjekter der vi benytter kunstig intelligens. Vi har dessuten hatt samarbeid med Chalmers i Göteborg. Vi har også for andre år på rad fått innovasjonsmidler fra Helse-Midt for å utvikle et verktøy for klinisk beslutningsstøtte for nevrokirurger. Dette arbeidet er pågående. Målsetningen er ved hjelp av innsamlede forskningsdata å bedre kunne predikere risiko og prognose knyttet til behandling for fremtidige pasienter. Per i dag er det to forskningssykepleiere og en lege som mottar lønnsmidler fra prosjektet.

Det er flere publikasjoner det siste året som kan ha betydning for pasientene. I et prosjekt fant vi at intrakranialt volum er større hos pasienter med gliom enn friske kontroller. Dette støtter hypotesen om at tilfeldige mutasjoner bidrar mye til utvikling av gliom og gjør at miljøfaktorer vil måtte ha mindre betydning. I en annen studie så vi på vekstretning hos pasienter med gliom og fant at veksten i stor grad fulgte hvitsubstansreningen. Dette har betydning for hvor residiv kommer og hvilken den av svulsten det er viktigst å fjerne med såkalt supratotal reseksjon. Vi har også en studie på når komplikasjonene etter hjernesvulstkirurgi detekteres. Dette har betydning for postoperativ monitorering. Vi har dessuten studier som går på hodepine og livskvalitet hos pasienter som opereres for gliom og kunnskap om dette bidrar til bedre pasientseleksjon.

2017
Ved å systematisk samle inn kliniske opplysninger samt vev og blod fra pasienter som opereres for hjernesvulster vil vi kunne gjøre studier som gjør også i bedre stand til å velge riktig behandlingsstrategi hos den enkelte pasient.Ved Nevrokirurgisk avdeling, St. Olavs Hospital har man fra 2007 har man inkludert drøyt 1500 hjernesvulstpasienter i ulike kliniske, prospektive studier. Målsetningen ved studiene har dels være å utvikle kirurgisk teknikk (ultralydveiledet hjernesvulstkirurgi), å bedre pasientseleksjon (hvilke pasienter bør opereres og hvordan?) samt å predikere forløp ( for eksempel overlevelse, livskvalitet, komplikasjoner) og tumorbiologi (for eksempel gjennom å studere vekstdynamikk og vevsanalyser). Datainnsamlingen har resultert i lang rekke publikasjoner og flere doktorgrader. Det viktigste funnet vårt så langt er at tidlig kirurgi ved lavgradige gliomer gir klart bedre overlevelse sammenlignet med å vente-og-se til MR-messig vekst (såkalt watchful waiting). Studien (Jakola et al, JAMA 2012 og Jakola et al, Acta Oncol 2017) har høstet mye oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt og har hatt betydelig påvirkning på hvordan denne pasientgruppen nå behandles verden over. Vi fikk i 2015 konsesjon til å opprette et regionalt forskningsregister (Midt-Norsk hjernesvulstregister) for å systematisere innsamling av data for fremtidige studier. Man opprettet samtidig Biobank der vevsbiopsier fra hjernesvulstpasienter lagres sammen med blod fra pasientene. Vevsprøvene fra svulster tas med navigerte instrumenter (nevronavigasjon) der posisjonen til biopsien lagres i 3D ultralyd og MR bildedata. På denne måten ønsker vi å forsøke å forstå mer av biologien bak svulstsykdommene og det vi ser på bildene. Deltagelse i registeret og biobanken er basert på frivilling, informert samtykke. Vi har hittil inkludert 370 pasienter i registeret og 200 av disse samtykket i at vev og blod også ble lagret i biobanken. Med utgangspunkt i de prospektivt innsamlete data fra og med 2007 har vi publisert 8 originalartikler i internasjonale tidsskrift i 2017. Innovasjonsmidler fra Helse-Midt-Norge for å (i samarbeid med Sintef og NTNU) utvikle et verktøy for beslutningsstøtte for nevrokirurger som opererer hjernesvulster. Vi ønsker med utgangspunkt i våre registerdata og biobankdata å lage interaktive hjernekart for å kunne bedre predikere effekt og risiko ved behandling hos fremtidige pasienter.

Klinisk publikasjoner vil kunne ha betydning for pasientbehandling. En av publikasjonene fra siste år så for eksempel på¨hvordan størrelse av lavgradige gliomer er ulik på MR og ultralyd (Munkvold et al, Neurosurgery 2017). Kunnskap om hvordan tumorutbredelse fremstilles ved ulike avbildingsteknikker vil ha betydning for hvordan bilder tolkes i forbindelse med bildeveiledet kirurgi. En annen publikasjon så på betydningen av kirurgisk reseksjon av lavgradige gliomer i relasjon til molekylære markører i tumor (Jakola, et al, Acta Oncol 2017). Dette har betydning for pasientseleksjon til kirurgi.

2016
Midt-Norsk hjernesvulstregister og Biobank ble opprettet i desember 2015 og har inkludert henholdsvis 183 og 99 pasienter i 2016. Det er stor forskningsaktivitet i gruppen.Ved Nevrokirurgisk avdeling, St. Olavs Hospital har man fra 2007 har man inkludert drøyt 1300 hjernesvulstpasienter i ulike kliniske, prospektive studier. Målsetningen ved studiene har dels være å utvikle kirurgisk teknikk (ultralydveiledet hjernesvulstkirurgi), å bedre pasientseleksjon (hvilke pasienter bør opereres og hvordan?) og å belyse forløp ( for eksempel overlevelse, livskvalitet, komplikasjoner) og tumorbiologi (for eksempel gjennom å studere vekstdynamikk og vevsanalyser). Datainnsamlingen har resultert i lang rekke publikasjoner og flere doktorgrader. Det viktigste funnet vårt så langt er at tidlig kirurgi ved lavgradige gliomer gir klart bedre overlevelse sammenlignet med å vente-og-se til MR-messig vekst (såkalt watchful waiting). Studien (Jakola et al, JAMA 2012) har høstet mye oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt og har hatt betydelig påvirkning på hvordan denne pasientgruppen nå behandles verden over. Vi fikk i 2015 konsesjon til å opprette et regionalt forskningsregister (Midt-Norsk hjernesvulstregister) for å systematisere innsamling av data for fremtidige studier. Man opprettet samtidig Biobank der vevsbiopsier fra hjernesvulstpasienter lagres sammen med blod fra pasientene. Vevsprøvene fra svulster tas med navigerte instrumenter (nevronavigasjon) der posisjonen til biopsien lagres i 3D ultralyd og MR bildedata. På denne måten ønsker vi å forsøke å forstå mer av biologien bak svulstsykdommene og det vi ser på bildene. Deltagelse i registeret og biobanken er basert på frivilling, informert samtykke. I 2016 har vi inkludert 183 pasienter i registeret og 99 av disse samtykket i at vev og blod også ble lagret i biobanken. Med utgangspunkt i de prospektivt innsamlete data fra 2007 har vi publisert 8 originalartikler i internasjonale tidsskrift i 2016. Data fra biobank er foreløpig kun hentet ut i ett pågående prosjekt som foreløpig ikke er publisert (preoperativ MR PET hos pasienter med gliom). En patentert bipsitang for navigerte biopsier er også utviklet og ferdigstilt (MultiGuide) i 2016. Denne er nå klar for klinisk utprøving i eget prosjekt. i 2016 fikk vi også Innovasjonsmidler fra Helse-Midt-Norge for å (i samarbeid med Sintef og NTNU) utvikle et verktøy for beslutningsstøtte for nevrokirurger som opererer hjernesvulster. Vi ønsker med utgangspunkt i våre registerdata og biobankdata å lage interaktive hjernekart for å kunne bedre predikere effekt og risiko ved behandling hos fremtidige pasienter. Dette prosjektet er enda i oppstartfasen.
2015
Midt-Norsk Hjernesvulstregister og Midt-Norsk Forskningsbiobank for Hjernesvulster er opprettet i 2015 som et tverrfaglig initiativ for å muliggjøre bedre prospektive, kliniske, radiologiske, og molekylærbiologiske studier. Navigerte biopsier lagret i biobanken muliggjør kobling av bildedata til genetiske og epigenetiske uttrykk i svulstene.Det er økende forekomst av hjernesvulster i Norge og i den vestlige verden, trolig som følge av økende tilgjengelighet av MR-diagnostikk. Hjernesvulster klassifiseres i mer enn 50 ulike undergrupper, fra langsomtvoksende, velavgrensede, godartede svulster til diffuse, ondartede svulster med rask, vekst og meget kort forventet levetid. Det har dessverre vært få større fremskritt innen hjernesvulstbehandling de siste 30 år. For de mest vanlige hjernesvulsttypene er det ingen helbredende behandling og man må avveie potensiell behandlingsgevinst mot mulige bivirkninger. De fleste pasienter får kreftbehandling (ulike kombinasjoner av kirurgi, cellegift- og/eller strålebehandling) der målet er livsforlenging eller bedring av livskvalitet. For glioblastomer, den vanligste og mest aggressive hjernesvulsttypen hos voksne, er median overlevelse kun 10 måneder i populasjonsbaserte data. Svulstenes presentasjon, veksthastighet, respons på behandling og kliniske forløp er heterogent og dessverre vanskelig å forutse. Innenfor de fleste kreftområder er det nå et økende fokus på individualisert behandling. Det innebærer at man tilpasser behandlingen til hver enkelt kreftsvulsts unike biologi. For å koble kliniske og radiologiske data (dvs. MR-bilder) opp mot molekylærbiologiske og genetiske analyser av hjernesvulstvev og blod har vi etablert en forskningsbiobank med hjernesvulstvev og blod i samarbeid med Biobank1, «Midt-Norsk Forskningsbiobank for hjernesvulster». Det unike med denne biobanken er at posisjonen vevsprøvene tas fra kobles opp mot bildene som tas før og under operasjonen (MR og ultralyd) slik at man vet hvor i svulsten de er tatt fra. I relasjon til denne biobanken har vi også opprettet et regionalt forskningsregister for hjernesvulstpasienter, "Midt-Norsk Hjernesvulstregister", hvor pasientene følges opp i 2 år etter operasjon for hjernesvulst. Vi tror at et dette regionale forskningsregisteret med detaljerte kliniske data, livskvalitetsdata og radiologiske data knuttet til en biobank med biologiske data vil kunne åpne for en rekke betydningsfulle studier på hjernesvulstpasienter. Den tverrfaglige prosjektgruppen har deltakere fra St. Olavs Hospital (Avdeling for Nevrokirurgi, Onkologi, Patologi, Radiologi), NTNU (MR Cancer Group), SINTEF og Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Sverige. Det er ansatt en forskningssykepleier i 100% stilling og en radiolog i 20% stilling for drift av registeret/biobanken. I løpet av året har vi brukt mye tid og ressurser til detaljert planlegging/logistikk og for å finne gode dataløsninger for lagring av både biobankdata, kliniske data, radiologiske data og ultralydbilder fra operasjonen. I tillegg er det utviklet et nytt instrument (biopsitang) for å kunne ta standardiserte vevsprøver. Vi har etter hvert fått innvilget konsesjon fra Datatilsynet for opprettelse av forskningsregisteret samt REK-godkjenning for opprettelse av biobanken. Prosjektet er i full drift fra og med den 1. desember 2015 og pasienter som opereres for hjernesvulst blir inkludert fortløpende.
Vitenskapelige artikler
Haraldseide LM, Jakola AS, Solheim O, Sagberg LM

Does preoperative health-related quality of life predict survival in high-grade glioma patients? - a prospective study.

Br J Neurosurg 2020 Feb;34(1):28-34. Epub 2019 des 6

PMID: 31809598

Berntsen EM, Stensjøen AL, Langlo MS, Simonsen SQ, Christensen P, Moholdt VA, Solheim O

Volumetric segmentation of glioblastoma progression compared to bidimensional products and clinical radiological reports.

Acta Neurochir (Wien) 2020 02;162(2):379-387. Epub 2019 nov 23

PMID: 31760532

Sommerfelt H, Sagberg LM, Solheim O

Impact of transsphenoidal surgery for pituitary adenomas on overall health-related quality of life: a longitudinal cohort study.

Br J Neurosurg 2019 Dec;33(6):635-640. Epub 2019 sep 22

PMID: 31544528

Kvisten M, Mikkelsen VE, Stensjøen AL, Solheim O, Van Der Want J, Torp SH

Microglia and macrophages in human glioblastomas: A morphological and immunohistochemical study.

Mol Clin Oncol 2019 Jul;11(1):31-36. Epub 2019 mai 8

PMID: 31289674

Karlberg A, Berntsen EM, Johansen H, Skjulsvik AJ, Reinertsen I, Dai HY, Xiao Y, Rivaz H, Borghammer P, Solheim O, Eikenes L

18F-FACBC PET/MRI in Diagnostic Assessment and Neurosurgery of Gliomas.

Clin Nucl Med 2019 Jul;44(7):550-559.

PMID: 31107743

Bø HK, Solheim O, Kvistad KA, Berntsen EM, Torp SH, Skjulsvik AJ, Reinertsen I, Iversen DH, Unsgård G, Jakola AS

Intraoperative 3D ultrasound-guided resection of diffuse low-grade gliomas: radiological and clinical results.

J Neurosurg 2019 Feb 01. Epub 2019 feb 1

PMID: 30717057

Sagberg LM, Iversen DH, Fyllingen EH, Jakola AS, Reinertsen I, Solheim O

Brain atlas for assessing the impact of tumor location on perioperative quality of life in patients with high-grade glioma: A prospective population-based cohort study.

Neuroimage Clin 2019;21():101658. Epub 2019 jan 8

PMID: 30655192

Solheim O

Are other scientific genealogies reporting alternative facts?

Acta Neurochir (Wien) 2019 02;161(2):213-215. Epub 2019 jan 16

PMID: 30648213

Mikkelsen VE, Stensjøen AL, Granli US, Berntsen EM, Salvesen Ø, Solheim O, Torp SH

Angiogenesis and radiological tumor growth in patients with glioblastoma.

BMC Cancer 2018 Sep 03;18(1):862. Epub 2018 sep 3

PMID: 30176826

Drewes C, Sagberg LM, Jakola AS, Solheim O

Perioperative and Postoperative Quality of Life in Patients with Glioma-A Longitudinal Cohort Study.

World Neurosurg 2018 Sep;117():e465-e474. Epub 2018 jun 18

PMID: 29920391

Stensjøen AL, Berntsen EM, Jakola AS, Solheim O

When did the glioblastoma start growing, and how much time can be gained from surgical resection? A model based on the pattern of glioblastoma growth in vivo.

Clin Neurol Neurosurg 2018 Jul;170():38-42. Epub 2018 apr 24

PMID: 29727799

Ravn Munkvold BK, Sagberg LM, Jakola AS, Solheim O

Preoperative and Postoperative Headache in Patients with Intracranial Tumors.

World Neurosurg 2018 Jul;115():e322-e330. Epub 2018 apr 17

PMID: 29673824

Munkvold BKR, Jakola AS, Reinertsen I, Sagberg LM, Unsgård G, Solheim O

The Diagnostic Properties of Intraoperative Ultrasound in Glioma Surgery and Factors Associated with Gross Total Tumor Resection.

World Neurosurg 2018 Jul;115():e129-e136. Epub 2018 apr 6

PMID: 29631086

Fyllingen EH, Hansen TI, Jakola AS, Håberg AK, Salvesen Ø, Solheim O

Does risk of brain cancer increase with intracranial volume? A population-based case control study.

Neuro Oncol 2018 Aug 02;20(9):1225-1230.

PMID: 29554311

Viken HH, Iversen IA, Jakola A, Sagberg LM, Solheim O

When Are Complications After Brain Tumor Surgery Detected?

World Neurosurg 2018 Apr;112():e702-e710. Epub 2018 jan 31

PMID: 29408648

Esmaeili M, Stensjøen AL, Berntsen EM, Solheim O, Reinertsen I

The Direction of Tumour Growth in Glioblastoma Patients.

Sci Rep 2018 01 19;8(1):1199. Epub 2018 jan 19

PMID: 29352231

Jakola AS, Zhang YH, Skjulsvik AJ, Solheim O, Bø HK, Berntsen EM, Reinertsen I, Gulati S, Förander P, Brismar TB

Quantitative texture analysis in the prediction of IDH status in low-grade gliomas.

Clin Neurol Neurosurg 2018 01;164():114-120. Epub 2017 des 5

PMID: 29220731

Mikkelsen VE, Stensjøen AL, Berntsen EM, Nordrum IS, Salvesen Ø, Solheim O, Torp SH

Histopathologic Features in Relation to Pretreatment Tumor Growth in Patients with Glioblastoma.

World Neurosurg 2018 Jan;109():e50-e58. Epub 2017 sep 23

PMID: 28951271

Munkvold BKR, Bø HK, Jakola AS, Reinertsen I, Berntsen EM, Unsgård G, Torp SH, Solheim O

Tumor Volume Assessment in Low-Grade Gliomas: A Comparison of Preoperative Magnetic Resonance Imaging to Coregistered Intraoperative 3-Dimensional Ultrasound Recordings.

Neurosurgery 2018 Aug 01;83(2):288-296.

PMID: 28945871

Karlberg A, Berntsen EM, Johansen H, Myrthue M, Skjulsvik AJ, Reinertsen I, Esmaeili M, Dai HY, Xiao Y, Rivaz H, Borghammer P, Solheim O, Eikenes L

Multimodal 18F-Fluciclovine PET/MRI and Ultrasound-Guided Neurosurgery of an Anaplastic Oligodendroglioma.

World Neurosurg 2017 Dec;108():989.e1-989.e8. Epub 2017 aug 24

PMID: 28844925

Jakola AS, Skjulsvik AJ, Myrmel KS, Sjåvik K, Unsgård G, Torp SH, Aaberg K, Berg T, Dai HY, Johnsen K, Kloster R, Solheim O

Surgical resection versus watchful waiting in low-grade gliomas.

Ann Oncol 2017 Aug 01;28(8):1942-1948.

PMID: 28475680

Stensjøen AL, Berntsen EM, Mikkelsen VE, Torp SH, Jakola AS, Salvesen Ø, Solheim O

Does Pretreatment Tumor Growth Hold Prognostic Information for Patients with Glioblastoma?

World Neurosurg 2017 May;101():686-694.e4. Epub 2017 mar 11

PMID: 28300718

Jakola AS, Solheim O, Gulati S, Sagberg LM

Is there a response shift in generic health-related quality of life 6 months after glioma surgery?

Acta Neurochir (Wien) 2017 Feb;159(2):377-384. Epub 2016 des 7

PMID: 27928631

Bø HK, Solheim O, Jakola AS, Kvistad KA, Reinertsen I, Berntsen EM

Intra-rater variability in low-grade glioma segmentation.

J Neurooncol 2017 01;131(2):393-402. Epub 2016 nov 11

PMID: 27837437

Sagberg LM, Drewes C, Jakola AS, Solheim O

Accuracy of operating neurosurgeons' prediction of functional levels after intracranial tumor surgery.

J Neurosurg 2017 Apr;126(4):1173-1180. Epub 2016 jun 17

PMID: 27315026

Fyllingen EH, Stensjøen AL, Berntsen EM, Solheim O, Reinertsen I

Glioblastoma Segmentation: Comparison of Three Different Software Packages.

PLoS One 2016;11(10):e0164891. Epub 2016 okt 25

PMID: 27780224

Gravdahl GB, Tronvik EA, Fougner SL, Solheim O

Pituitary Adenoma and Non-acute Headache: Is There an Association, and Does Treatment Help?

World Neurosurg 2016 Aug;92():284-91. Epub 2016 apr 27

PMID: 27132176

Drewes C, Sagberg LM, Jakola AS, Solheim O

Quality of life in patients with intracranial tumors: does tumor laterality matter?

J Neurosurg 2016 Dec;125(6):1400-1407. Epub 2016 mar 25

PMID: 27015402

Sjåvik K, Bartek J, Solheim O, Ingebrigtsen T, Gulati S, Sagberg LM, Förander P, Jakola AS

Venous Thromboembolism Prophylaxis in Meningioma Surgery: A Population-Based Comparative Effectiveness Study of Routine Mechanical Prophylaxis with or without Preoperative Low-Molecular-Weight Heparin.

World Neurosurg 2016 Apr;88():320-6. Epub 2015 des 31

PMID: 26746334

Sagberg LM, Solheim O, Jakola AS

Quality of survival the 1st year with glioblastoma: a longitudinal study of patient-reported quality of life.

J Neurosurg 2016 Apr;124(4):989-97. Epub 2015 okt 2

PMID: 26430849

Doktorgrader
Hans Kristian Bø

Radiological considerations in 3D ultrasound guided diffuse low-grade glioma surgery

Disputert:
oktober 2019
Hovedveileder:
Erik Magnus Berntsen
Lisa Millgård Sagberg

Assessement of surgery related morbidity in patients with diffuse gliomas

Disputert:
november 2018
Hovedveileder:
Ole Skeidsvoll Solheim
Christina Drewes

Intracranial tumor surgery- The patients' perspectives

Disputert:
oktober 2018
Hovedveileder:
Ole Skeidsvoll Solheim
Anne Line Stensjøen

Pretreatment Growth Dynamics of Glioblastomas

Disputert:
februar 2017
Hovedveileder:
Erik Magnus Berntsen
Deltagere
  • Lisa Millgård Sagberg Hovedveileder
  • Sasha Gulati Medveileder, biveileder
  • Erik Magnus Berntsen Hovedveileder
  • Sverre Helge Torp Hovedveileder
  • Anne Jarstein Skjulsvik Postdoktorstipendiat
  • Even Hovig Fyllingen Doktorgradsstipendiat
  • Asgeir Store Jakola Prosjektdeltaker
  • Ingerid Reinertsen Prosjektdeltaker
  • Bodil Munkvold Doktorgradsstipendiat
  • Daniel Høyer Iversen Prosjektdeltaker
  • Christina Drewes Doktorgradsstipendiat
  • Bjørn Henning Grønberg Prosjektdeltaker
  • Tone Frost Bathen Prosjektdeltaker
  • Tora Skeidsvoll Solheim Prosjektdeltaker
  • Ole Skeidsvoll Solheim Prosjektleder
  • Asta Kristine Håberg Forsker
  • Daniel Fossum Bratbak Forsker
  • Kjell Arne Kvistad Prosjektdeltaker
  • Geirmund Unsgård Prosjektdeltaker
  • Tormod Selbekk Prosjektdeltaker
  • Camilla Brattbakk Seif Prosjektdeltaker

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU

Personvern  -  Informasjonskapsler