HjemmeTrim2 - Hjemmebasert trening for pasienter med hjertesvikt (IT IS HOPE 4 HF)
Prosjekt
- Prosjektnummer
- 46055600-99
- Ansvarlig person
- Håvard Dalen
- Institusjon
- NTNU, ISB
- Prosjektkategori
- Korttidsprosjekt
- Helsekategori
- Cardiovascular
- Forskningsaktivitet
- 7. Disease Management, 8. Health Services
Rapporter
Pasienter i forskningsprosjektet "Hjemmetrening ved hjertesvikt" får trene hjemme, med instruksjon og oppfølging fra sykehus via videokonferanse i sanntid som deltakerne følger via nettbrett eller TV. Vi evaluerer bruk av instruksjon og rådgiving via nettbrett for trening av pasienter med hjertesvikt i egen bolig. Dette evalueres i en klinisk randomisert studie, der halvparten av deltakerne får den beskrevne intervensjonen, mens halvparten utgjør kontrollgruppe og mottar ikke treningsintervensjonen. Siste pasient ble inkludert i april 2019. Prosjektet har fått finansiering for to PhD. Prosjektet ledes av Håvard Dalen St. Olavs hospital/NTNU/Sykehuset Levanger og co-PI Inger Lise Aamot, St. Olav/NTNU.
Analysearbeidet pågår nå parallelt med datainnsamlingen. Ettårsdata vil være klare i vinter. Disse resultatene vil bli presentert gjennom vitenskapelige arbeider av PhD-kandidat Rise Langlo. Han vil spesielt studere om hvordan sameksisterende nyresykdom påvirker utvikling av hjertesvikt og trenbarheten ved hjertesvikt. To manus relatert til hans PhD vil bli utarbeidet i 2020. Den andre PhD-kandidaten, Kari M Lundgren, vil evaluere den nettbaserte plattformen for treningsinstruksjon (per telemedisin), samt effektene dette har på deltakernes fysiske aktivitet, kondisjon, hjertefunksjon og livskvalitet. I prosjektet følges deltakerne i 2 år, og de siste dataene vil derfor bli innsamlet våren 2021.
Prosjektet har presentert preliminære resultater fra studien ved faglige kongresser i løpet av 2019, men de mange av resultatene vil først være tilgjengelige i kommende år. Presentasjoner i populærvitenskapelig form, sosiale kanaler og regionale og nasjonale media vil følge de tilgjengelige vitenskapelige presentasjonene.
Det forventes at første PhD leveres inn i 2021 (kandidaten har jobbet deltid som lege i hele perioden).
PhD 2 forventes innlevert i 2022-23.
Publikasjoner forventes fom 2020.
Resultatene fra studien vil vise hvordan trening og rehabilitering av pasienten i hjemmet kan påvirke pasientens livskvalitet, aktivitetsnivå, samt påvirke kondisjon og hjertefunksjonsmarkører.
Deler av prinsippene fra prosjektet er under implementering ved Fysikalsk avdelingen ved St Olavs hospital (ledet av Lise Støylen).
Utnyttelse av ny teknologi kan medføre at pasienten kan slippe reiser til sykehus for rehabilitering. Dette kan gi ringvirkninger både for pasientens velbefinnende, helseøkonomi (med mindre utgifter til transport) og således gi positive ringvirkninger på miljø.
Innovasjonen i dette ligger på helsetjenesten og er ikke meldt som DOFI men vil gjøres tilgjengelig for alle interessenter. Selv om vi initialt måtte utvikle et eget utviklet program for å ivareta personvern, finnes det nå kommersielle løsninger som kan benyttes av alle interesserte.
Den praktiske gjennomføringen som ble utarbeidet i forbindelse med prosjektet med trening av pasienter på deres eget bosted med sanntids rådgiving og oppfølging av fysioterapeut pr videokonferanse er nå planlagt innført ved St. Olavs hospital (Fysikalsk avdeling). Dette vil kunne tilby bedre rehabilitering til pasienter hvor avstand inn til sykehus er en begrensende faktor for best mulig oppfølging.
Pasienter i forskningsprosjektet "Hjemmetrening ved hjertesvikt" får trene hjemme, med instruksjon og oppfølging fra sykehus via nettbrettetI dette prosjektet evalueres bruk av instruksjon og rådgiving via nettbrett for trening av pasienter med hjertesvikt i egen bolig. Dette evalueres i en klinisk randomisert studie, der halvparten av deltakerne får den beskrevne intervensjonen, mens halvparten utgjør kontrollgruppe og mottar ikke treningsintervensjonen.
Så langt har 60 av planlagte 70 pasienter blitt inkludert i studien. Siste pasient forventes å bli inkludert i februar 2019. Prosjektet har fått finansiering for to PhD. Prosjektet ledes av Håvard Dalen St. Olavs hospital/NTNU/Sykehuset Levanger og co-PI Inger Lise Aamot, St. Olav/NTNU.
Analysearbeidet pågår nå parallelt med datainnsamlingen. Første resultater av treningsintervensjonen vil være klar mot slutten av 2019. Disse resultatene vil bli presentert gjennom vitenskapelige arbeider av PhD-kandidat Rise Langlo. Han vil spesielt studere om hvordan sameksisterende nyresykdom påvirker utvikling av hjertesvikt og trenbarheten ved hjertesvikt. PhD-kandidat Lundgren vil evaluere den nettbaserte plattformen for treningsinstruksjon (per telemedisin), samt effektene dette har på deltakernes fysiske aktivitet, kondisjon, hjertefunksjon og livskvalitet.
I prosjektet følges deltakerne i 2 år, og de siste dataene vil derfor bli innsamlet våren 2021.
Prosjektet vil presentere resultater fra studien ved faglige kongresser og i medisinske tidsskrifter i løpet av inneværende år 2019, men de mange av resultatene vil først være tilgjengelige i kommende år. Presentasjoner i populærvitenskapelig form, sosiale kanaler og regionale og nasjonale media vil følge de tilgjengelige vitenskapelige presentasjonene.
Pasienter med stabil hjertesvikt trener hjemme med instruksjon av spesialfysioterapeut via app på nettbrett.I et samarbeidsprosjekt mellom NTNU, St. Olav's hospital og Sykehuset Levanger trenes pasienter med hjertesvikt, som ikke ønsker eller ikke kan delta i sykehusbasert rehabilitering, i eget bosted. Pasientene får instruksjon av fysioterapeut i grupper på opp til 5 deltakere via en spesiell app som er utviklet i samarbeid med Nasjonalt senter for telemedisin i Tromsø.
Vi vil evaluere om trening med telemedisinsk instruksjon og støtte via internett kan vi betydelige endringer i fysisk aktivitet, kondisjon og hjertefunksjon. I tillegg vil vi belyse hvordan samspillet mellom hjerte- og nyrefunksjon påvirker utvikling av redusert hjertefunksjon og effekten av trening.
Ved årsskifte 2017-18 er 35 av 70 deltakere inkludert og vi forventer å bli ferdig med inklusjonen av deltakere i løpet av første halvår. De første resultatene kan forventes å være ferdig senhøsten 2018, mens hovedresultatene først vil være ferdige i 2019-20.
Prosjektorganisasjon:
Prosjektleder Håvard Dalen, Førsteamanuensis, NTNU og Overlege, St. Olav's hospital og Sykehuset Levanger
Co-prosjektleder Inger Lise Aamot. Forsker, NTNU og spesialfysioterapeut, St. Olav's hospital
Prosjektdeltaker Øyvind Ellingsen. Professor, NTNU og overlege , St. Olav's hospital
Doktorgradskandidat Knut Asbjørn Rise Langlo, NTNU og lege i spesialisering, St. Olav's hospital
Prosjektdeltaker Kari Margrete Lundgren, NTNU og fysioterapeut, Stjørdal kommune
Fysioterapeut Vibeke Løckra, St. Olav's hospital
Prosjektdeltaker Rune Mo, NTNU og overlege, St. Olav's hospital
Brukerrepresentanter Lars Woldmo og Svein Holmen, LHL
Deltagere
- Kari Margrethe Lundgren Prosjektdeltaker
- Rune Mo Prosjektdeltaker
- Knut Asbjørn Rise Langlo Doktorgradsstipendiat
- Øyvind Ellingsen Prosjektdeltaker
- Inger-Lise Aamot Prosjektleder
- Håvard Dalen Prosjektleder
eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT
Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU