eRapport

Enhancing dual diagnosis capability in addiciont treatment programs – effects on services and clients

Prosjekt
Prosjektnummer
46056403
Ansvarlig person
Tone Helene Bergly
Institusjon
St. Olavs Hospital
Prosjektkategori
phd-stipend 2010
Helsekategori
Mental Health
Forskningsaktivitet
4. Detection and Diagnosis, 8. Health Services
Rapporter
2015 - sluttrapport
Denne avhandlingen undersøker kliniske karakteristika og faktorer ved pasientene som var i døgnbehandling for rusmiddelavhengighet. Det empiriske materialet er basert på to bekvemmelighetsutvalg innsamlet på rusbehandlingsinstitusjoner i Midt-Norge. Materialet fra det første utvalget (N=95) er spørreskjemadata kombinert med deler av et strukturert intervju av pasienter på vei inn i behandling, og inkluderer oppfølging etter tre måneder. Det andre utvalget (N=85) er kryss-seksjonelt og data fra spørreskjema er besvart av pasienter i ferd med å avslutte sitt døgnopphold i rusbehandlingsinstitusjoner og av behandler fra institusjonen om pasienten. I denne studien fant vi ikke støtte for at instrumentet “University of Rhode Island Change Assessment (URICA)” er egnet til predikasjon av motivasjon til atferdsendring fra rusmiddelavhengighet i denne populasjonen, og konkluderer med at URICA derfor bør benyttes med varsomhet. Motsatt konkluderer vi at “Symptom Check List 90-Revised (SCL-90-R)” er egnet til å undersøke symptomtrykk på psykiske lidelser på pasienter i rusbehandling. Og videre at komposittskåren fra “Global Severity Index (GSI)” er en egnet global indeks. Pasienter i ferd med å avslutte sitt behandlingsopphold hadde høyere gjennomsnittlig GSI-skåre enn et utvalg fra normalpopulasjonen. Sammenligning av pasient og behandler rapportering om pasientens psykiske lidelser viste sammenfall i 72 prosent av tilfellene, til tross forskjeller i 24 av 85 av disse rapportene. Denne forskjellen var statistisk signifikant for affektive lidelser (p =.05) og personlighetsforstyrrelser (p =.02). Behandlerne vurderte alvorlighetsgraden av pasientenes mentale helse og rusmiddelbruk ved å anvende Kvadrantmodellen. De fleste pasientene (70%) ble vurdert til å ha høy alvorlighetsgrad i rusmiddelbruk og lav i psykiske problemer. En av fem pasienter ble imidlertid vurdert til å ha høy grad av alvorlighet i både rusmiddelbruk og psykiske problemer. Rusbehandlingsinstitusjoner tilbyr hjelp på mange av pasientenes problemområder. Det var noen ulikheter i hjelp med problemområder, opplevd utbytte av behandling og behandlingsintervensjoner mellom pasienter med og uten psykiske lidelser. Pasientene rapporterte at de var fornøyd med behandlingen de hadde mottatt. Denne avhandlingen støtter viktigheten av at behandling for pasienter med rusmiddelavhengighet er multimodal, og at det gjøres individuelle tilpasninger der det er nødvendig.
2014
Studien kartlegger pasienter i døgnbehandling ved rusinstitusjoner i Midt-Norge. Hovedfokuset vil være på pasieneter med samtidige rus og psykiske lidelser. Forskning viser at det er en stor andel personer som har samtidige rus og psykiske lidelser.Formålet med denne studien er å kartlegge pasienter i døgnbehandling ved rusinstitusjoner i Midt-Norge med fokus på psykisk helse og rusbruk, og behandlingen pasientene mottar. Hovedmålene med prosjektet er å få kunnskap om (1) pasientenes psykiske helse, opplevelse og vurderinger av den hjelpen de mottar, og (2) informasjon om type behandling pasientene har mottatt fra behandlerne. For å få svar på disse spørsmålene ble det gjennomført en undersøkelse på døgninstitusjoner i Midt-Norge innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Datamaterialet ble samlet inn ved døgnenheter tilknyttet Rusbehandling Midt-Norge som sa seg villige til å delta i studien. Datamaterialet ble samlet inn ved hjelp av elektroniskspørreskjema som ble fylt ut av pasienter og behandlere. Pasientene besvarte spørsmål om seg selv og det behandlingstilbudet som de opplevde å motta. Behandleren besvarte spørsmål relatert til opplysninger om pasienten og den behandlingen som ble gitt. Disse spørsmålene omhandler pasientens psykiske helse, ruslidelser, samarbeidspartnere, og behandlingsintervensjoner. Ved bruk av kodebøker med individuelle pasientkoder ble disse besvarelsene linket sammen. Innsamlingen av data ble gjennomført i tidsrommet mai 2011 til mai 2012. Prosjektet startet opp april 2010, og stipendiat har jobbet 100 % på prosjektet. Prosjektet har fått godkjenning av Regional etisk komité. Stipendiaten har gjennomført og bestått sin utdanningsdel på 30 stp ved NTNU. Doktorgradsavhandlingen "Patients in substance use disorder treatment: Motivation for behavioural change, co-occurring disorders and problem domains" vil bli levert medio 2015.
2013
Studien kartlegger pasienter i døgnbehandling ved rusinstitusjoner i Midt-Norge. Hovedfokuset vil være på pasieneter med samtidige rus og psykiske lidelser. Forskning viser at det er en stor andel personer som har samtidige rus og psykiske lidelser.Formålet med denne studien er å kartlegge pasienter i døgnbehandling ved rusinstitusjoner i Midt-Norge med fokus på psykisk helse og rusbruk, og hvilket behandlingstilbud pasientene mottar. Hovedmålene med prosjektet er å få kunnskap om (1) pasientenes psykiske helse, opplevelse og vurderinger av den hjelpen de mottar, og (2) behandlers vurdering av pasienten. For å få svar på disse spørsmålene ble det gjennomført en undersøkelse på døgninstitusjoner innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Datamaterialet ble samlet inn ved døgnenheter tilknyttet Rusbehandling Midt-Norge som sa seg villige til å delta. Datamaterialet ble samlet inn ved hjelp av elektroniskspørreskjema som fylles ut av pasienter og behandlere. Pasientene besvarte spørsmål om seg selv og det behandlingstilbudet som de opplevde å motta. Behandleren besvarte spørsmål om pasienten som samtykket i å delta. Disse spørsmålene omhandler pasientens psykisk helse, ruslidelser, samarbeidspartnere, og behandlingen som har blitt gitt. Ved bruk av individuelle pasientkoder kan disse besvarelsene linkes sammen. Innsamlingen av data ble gjennomført i tidsrommet mai 2011 til mai 2012. Prosjektet startet opp april 2010, og stipendiat jobber 100 % på prosjektet. Prosjektet har fått godkjenning av Regional etisk komité. Stipendiaten har gjennomført og bestått sin utdanningsdel på 30 stp ved NTNU. Publiserte artikler: Bergly, T. H, Stallvik, M, Nordahl, H.M., & Hagen, R. (2013) "The Predictive Validity of the URICA in a Sample of Patients in Substance Use Treatment." Addictive Disorders & Their Treatment. doi: 10.1097/ADT.0000000000000041 Bergly, T. H., Nordfjærn, T., & Hagen, R. "The dimensional structure of SCL-90-R in a sample of patients with substance use disorder". Journal of Substance Use. doi: 10.3109/14659891.2013.790494 Artikler inne til review: "Mental health and substance use problems among patients in substance use disorder treatment ac reported by patients versus treatment personnel". "Domains for help, benefit of treatment and differences in these between patients with and without co-occurring disorders".
2012
Studien kartlegger pasienter i døgnbehandling ved rusinstitusjoner i Midt-Norge. Hovedfokuset vil være på personer med samtidige rus og psykiske lidelser. Forskning viser at det er en stor andel personer som har samtidige rus og psykiske lidelser.Formålet med denne studien er å kartlegge pasienter i døgnbehandling ved rusinstitusjoner i Midt-Norge med fokus på psykisk helse og rusbruk, og hvilket behandlingstilbud pasientene mottar. Hovedmålene med prosjektet er å få kunnskap om (1) pasientenes psykiske helse, opplevelse og vurderinger av den hjelpen de mottar, og (2) behandlers vurdering av pasienten. For å få svar på disse spørsmålene ble det gjennomført en undersøkelse på døgninstitusjoner innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Datamaterialet ble samlet inn ved døgnenheter tilknyttet Rusbehandling Midt-Norge som sa seg villige til å delta. Datamaterialet ble samlet inn ved hjelp av elektroniskspørreskjema som fylles ut av pasienter og behandlere. Pasientene besvarte spørsmål om seg selv og det behandlingstilbudet som de opplevde å motta. Behandleren besvarte spørsmål om pasienten som samtykket i å delta. Disse spørsmålene omhandler pasientens psykisk helse, ruslidelser, samarbeidspartnere, og behandlingen som har blitt gitt. Ved bruk av individuelle pasientkoder kan disse besvarelsene linkes sammen. Innsamlingen av data ble gjennomført i tidsrommet mai 2011 til mai 2012. Prosjektet startet opp april 2010, og stipendiat jobber 100 % på prosjektet. Prosjektet har fått godkjenning av Regional etisk komité. Stipendiaten har gjennomført og bestått sin utdanningsdel på 30 stp ved NTNU. Det er ikke publisert noe fra prosjektet ennå. Men flere artikler er under bearbeidelse. Foreløpige titler: The dimensional structure of SCL-90-R in a sample of patients with substance use disorder Exploration of the prevalence of comorbid mental problems in a sample of patients in substance use treatment.
2011
Studien vil kartlegge behandlingstilbudet som blir gitt til pasienter i døgnbehandling ved rusinstitusjoner. Hovedfokuset vil være på det tilbudet som blir gitt til personer med samtidige rus og psykiske lidelser. Forskning viser at det er en stor andel personer som har samtidige rus og psykiske lidelser.Formålet med denne studien er å se hvilket behandlingstilbud pasienter i døgnbehandling i rusinstitusjoner tilknyttet Midt-Norge mottar. Det blir spesielt fokusert på behandling av rusavhengighet og psykiske helse. Hovedmålet med prosjektet er å oppnå mer kunnskap om (1) pasientenes opplevelse og vurderinger av den hjelpen de mottar for deres rusproblematikk og psykiske helse, og (2) behandlingstilbudenes faglige kvalitet og kompetanse i å identifisere og behandle denne pasientgruppen. For å oppnå denne kunnskapen gjennomføres studien i døgninstitusjoner innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Datamaterialet samles inn i døgnenheter, tilknyttet Rusbehandling Midt-Norge, ved hjelp av elektroniskspørreskjema som fylles ut av pasienter og behandlere. Pasientene svarer på spørsmål om seg selv og det behandlingstilbudet som oppleves mottatt. Behandleren svarer på spørsmål om hver pasient som samtykker til å delta. Disse spørsmålene omhandler pasientens psykiske helse, ruslidelser, samarbeidspartnere, og behandlingen som har blitt gitt. Innsamling av data vil foregå i perioden mai 2011 til medio april 2012. I løpet av denne perioden er det en målsetning om at 100 pasienter deltar i studien. Status: Prosjektet startet opp i april 2010, og stipendiaten jobber 100 %. Studien har fått godkjenning av Regional etisk komité. Halvveis inn i perioden for innsamling av data er antallet respondenter oppe i 2/3 av ønsket antall. Stipendiaten er opptatt på phd-programmet ved psykologisk institutt, NTNU. Høsten 2011 besto stipendiaten faget SFEL 8000 ved NTNU. Det er ennå ikke publisert noe fra prosjektet.
Vitenskapelige artikler
Bergly Tone H, Gråwe Rolf W, Hagen Roger

Domains and perceived benefits of treatment among patients with and without co-occurring disorders in inpatient substance use treatment.

J Dual Diagn 2014;10(2):91-7.

PMID: 25392251 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Bergly, T. H., Hagen, R., & Gråwe, R. W.

Mental health and substance use problems among patients in SUD treatment as reported by patients versus treatment personnel

2014 Journal of Substance Use. doi:10.3109/14659891.2014.911975

Bergly, T. H, Nordfjærn, T., & Hagen, R.

The dimensional structure of SCL-90-R in a sample of patients with substance use disorder.

2013 Journal of Substance Use, 19(3), 257-261. doi:10.3109/14659891.2013.790494

Bergly, T. H, Stallvik, M, Nordahl, H.M., & Hagen, R.

The predictive validity of the URICA in a sample of patients in substance use treatment.

2013 Addictive Disorders & their Treatment. doi:10.1097/ADT.0000000000000041

Bergly, T. H., Nordfjærn, T., & Hagen, R.

The dimensional structure of SCL-90-R in a sample of patients with substance use disorder

Journal of Substance Use, 2013, doi: 10.3109/14659891.2013.790494

Bergly, T. H., Stallvik, M., Nordahl, H. M., & Hagen, R.

The predictive validity of the URICA in a sample of patients in substance use treatment

Addictive Disorders & their Treatment, 2013, doi: 10.1097/ADT.0000000000000041

Doktorgrader
Tone Helene Bergly

Patients in substance use disorder treatment: Motivation for behavioural change, co-occurring disorders and problem domains

Disputert:
august 2015
Hovedveileder:
Roger Hagen
Deltagere
  • Rolf Gråwe Medveileder, biveileder
  • Roger Hagen Hovedveileder

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU

Personvern  -  Informasjonskapsler