eRapport

God vs dårlig prognose ved bipolar lidelse - dobbelkompetanse

Prosjekt
Prosjektnummer
46056405
Ansvarlig person
Per Ivar Finseth
Institusjon
St. Olavs Hospital
Prosjektkategori
phd-stipend 2010
Helsekategori
Mental Health
Forskningsaktivitet
3. Prevention
Rapporter
2015 - sluttrapport
Resultater fra prosjektet er tidligere registrert. Jeg disputerte den 18 september 2016 på grunnlag av disse resultatene. Studiene i denne avhandlingen bidrar til økende kunnskap om både biologiske og psykososiale risikofaktorer for selvmordsforsøk og syklusakselerasjon hos mennesker med bipolar lidelse.
2014 - sluttrapport
Målet med avhandlingen var å bidra til økt kunnskap om risikofaktorer for suicidal atferd og syklus akselerasjon hos akuttinnlagte pasienter med bipolar lidelse, samt å finne kandidatgener for suicidal atferd hos flere alvorlige psykiatriske lidelser. Syklus akselerasjon og suicidal atferd er begge viktige tema i alle nivåer av behandling for bipolar lidelse, men har vært lite studert hos populasjonen av akuttinnlagte pasienter. De risikofaktorer vi fant som er assosiert med syklus akselerasjon kan være til nytte i å identifisere pasienter med bipolar lidelse hvor sykdommen forverres med tiden. Risikofaktorer forbundet med selvmordsforsøk hos denne populasjonen kan antyde at de representerer en subgruppe med forhøyet risiko for suicidal afterd. Vi fant også en ny assosiasjon mellom selvmordsforsøk og en genvariant lokalisert i den kodende delen for ITIH3/4-regionen i en kombinert pasientgruppe med bipolar lidelse, schizofreni og beslektede psykose spektrumlidelser. Kliniske risikofaktorer for selvmordsforsøk og syklusakselerasjon kan vise seg å være nyttige i risikovurderinger for henholdsvis risiko for suicid og risiko for sykdomsforverring. Assosiasjonen mellom selvmordsforsøk og genvarianten ITIH3/4 kan være forårsaket av en inflammasjonsprosess. Hvis dette funnet replikeres i senere studier kan det bidra til økt kunnskap om molekylære mekanismer for suicidal atferd hos mennesker med alvorlige psykiske lidelser.
2013
Denne studien har hatt som mål å undersøke risikofaktorer for noen av de mest alvorlige utfallsmålene ved bipolar lidelse, nemlig selvmordsforsøk og syklusakselerasjon. Selvmordsforsøk er forekommer hyppig, og er nært beslektet med gjennomført selvmord. Syklusakselerasjon er et mål på hvor hyppig nye episoder med depresjon og mani oppstår.Ved bipolar lidelse foreligger det både depressive og hypomane/maniske episoder i sykehistorien. Bipolar lidelse kjennetegnes ved betydelige stemningsforandringer, aktivitets- og tankeforandringer som går ut over det som kan karakteriseres som vanlige humørsvingninger eller sorg. Livstidsprevalens varierer avhengig av definisjon, men anslås å være mellom 0,6-1,2 for bipolar type 1. Bipolar lidelse forårsaker en betydelig andel av akuttinnleggelser i psykiatrisk sykehus. Vår studie er en del av Bipolar Research and Inovation Network – Norway (BRAIN), et samarbeid mellom UiO og NTNU og en rekke norske psykiatriske sykehus. Det innsamlede materialet av pasienter med bipolar lidelse inneholder brede sosiodemografiske data, i tillegg til en grundig psykiatrisk og somatisk sykehistorie og grundig psykiatrisk og somatisk undersøkelse ved inklusjonstidspunktet. Av 206 inkluderte pasienter, har 46 % gjort minst ett alvorlig selvmordsforsøk i løpet av livet. Disse pasientene var karakterisert ved å ha hatt flere innleggelser for depresjon, mer alkohol- og rusmiddelmisbruk, hyppigere affektiv lidelse og alkoholmisbruk i familien og flere hadde opplevd å få hypomane eller maniske episoder utløst av antidepressive medikamenter. De som ikke hadde gjort selvmordsforsøk hadde flere innleggelser for mani og var hyppigere innlagt for psykoser. For den samme pasientgruppen ble det laget en klinisk modell for å kunne identifisere pasienter som har et akselererende sykdomsforløp, også kalt syklus akselerasjon. Risikofaktorer i denne modellen var økende alvorlighet av nye affektive episoder, kvinne, hypomani/mani utløst av antidepressiva/alkohol og bipolar lidelse type 2. Denne modellen kan være nyttig for å identifisere pasienter med en alvorlig progressiv form av lidelsen. Alle faktorene er isolert sett assosiert med økt tilbakefall av nye episoder. Våre data kan tyde på at syklus akselerasjon kan ses på som en form for neuroprogressiv sykdom. Videre har vi undersøkt om selvmordsforsøk hos pasienter med bipolar lidelse og scizofreni kan utgjøre en genetisk phenotype. Dette gjorde vi ved å undersøke om tre kjente varianter av felles sårbarhetsgener for begge lidelsene var hyppigere forekommende hos pasienter med selvmordsforsøk. Vi fant at den ene av de tre felles genetiske risikovariantene for både bipolar lidelse og schizofreni var assosiert med selvmordsforsøk (rs2239547 (ITIH3/4-regionen)). En funnksjonell årsak som kan forklare sammenhengen er ikke kjent, men funnet er spesielt interessant sett i lys av ITIH3/4-regionens involvering i inflammasjonsprosesser.
2012
Bipolar lidelse er en potensielt dødelig sykdom med høy risiko for selvmord. Hensikten med disse studiene var å identifisere risikofaktorer for selvmordsforsøk samt akselererende sykdomsforløp.Ved bipolar lidelse foreligger det både depressive og hypomane/maniske episoder i sykehistorien. Bipolar lidelse kjennetegnes ved betydelige stemningsforandringer, aktivitets- og tankeforandringer som går ut over det som kan karakteriseres som vanlige humørsvingninger eller sorg. Livstidsprevalens varierer avhengig av definisjon, men anslås å være mellom 0,6-1,2 for bipolar type 1. Bipolar lidelse forårsaker en betydelig andel av akuttinnleggelser i psykiatrisk sykehus. Vår studie er en del av Bipolar Research and Inovation Network – Norway (BRAIN), et samarbeid mellom UiO og NTNU og en rekke norske psykiatriske sykehus. Det innsamlede materialet av pasienter med bipolar lidelse inneholder brede sosiodemografiske data, i tillegg til en grundig psykiatrisk og somatisk sykehistorie og grundig psykiatrisk og somatisk undersøkelse ved inklusjonstidspunktet. Av 206 inkluderte pasienter, har 46 % gjort minst ett alvorlig selvmordsforsøk i løpet av livet. Disse pasientene var karakterisert ved å ha hatt flere innleggelser for depresjon, mer alkohol- og rusmiddelmisbruk, hyppigere affektiv lidelse og alkoholmisbruk i familien og flere hadde opplevd å få hypomane eller maniske episoder utløst av antidepressive medikamenter. De som ikke hadde gjort selvmordsforsøk hadde flere innleggelser for mani og var hyppigere innlagt for psykoser. For den samme pasientgruppen ble det laget en klinisk modell for å kunne identifisere pasienter som har et akselererende sykdomsforløp, også kalt syklus akselerasjon. Risikofaktorer i denne modellen var økende alvorlighet av nye affektive episoder, kvinne, hypomani/mani utløst av antidepressiva/alkohol og bipolar lidelse type 2. Denne modellen kan være nyttig for å identifisere pasienter med en alvorlig progressiv form av lidelsen. Alle faktorene er isolert sett assosiert med økt tilbakefall av nye episoder. Våre data kan tyde på at syklus akselerasjon kan ses på som en form for neuroprogressiv sykdom.
2011
Pasienter med bipolar lidelse har en høy risiko for å begå selvmord. Hensikten med denne studien er å identifisere riskofaktorer for selvmordsforsøk.Bipolar lidelse kjennetegnes av både depressive og hypomane/maniske episoder. Livstidsprevalens av bipolar lidelse varierer fra 0,6 til 4 %, avhengig definisjonen. Bipolar lidelse er en av de psykiatriske lidelsene med høyest forekomst av selvmord og selvmordsforsøk. Denne studien er en del av Bipolar Research and Innovation Network - Norway (BRAIN), et samarbeid mellom NTNU og Universitetet i Oslo (UiO) og en rekke norske psykiatriske sykehus. Det innsamlede materialet fra pasienter med bipolar lidelse inneholder brede sosiodemografiske data, i tillegg til en grundig psykiatrisk og somatisk sykehistorie samt grundig psykiatrisk og somatisk undersøkelse ved inklusjonstidspunktet. Vi har identifisert en rekke risikofaktorer knyttet til selvmordsforsøk hos alle pasienter med bipolar lidelse som har vært innlagt ved akuttpsykiatrisk avdeling ved Østmarka. Disse risikofaktorene er hyppigere innleggelser for depresjon, mer alkohol- og rusmiddelmisbruk, hyppigere affektiv lidelse og alkoholmisbruk i familien, samt det å ha opplevd å få affektive episoder utløst av antidepressiva og/eller alkohol. Det er fra tidligere begrenset kunnskap internasjonalt om slik risiko hos akuttpopulasjonen med bipolar lidelse. Videre har vi startet undersøkelser av assosierte risikofaktorer for de av de akuttinnlagte pasientene med bipolar lidelse som opplever mindre og mindre tid som friske i løpet av sin sykehistorie. Dette kan lede til nyttig kunnskap for fremtidig behandlingsforskning ved bipolar lidelse.
Vitenskapelige artikler
Finseth Per Ivar, Sønderby Ida Elken, Djurovic Srdjan, Agartz Ingrid, Malt Ulrik Fredrik, Melle Ingrid, Morken Gunnar, Andreassen Ole Andreas, Vaaler Arne Einar, Tesli Martin

Association analysis between suicidal behaviour and candidate genes of bipolar disorder and schizophrenia.

J Affect Disord 2014 Jul;163():110-4. Epub 2013 des 27

PMID: 24461634 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Finseth P I, Morken G, Malt U F, Andreassen O A, Vaaler A E

Risk factors of cycle acceleration in acutely admitted patients with bipolar disorder.

Acta Psychiatr Scand 2014 Nov;130(5):388-96. Epub 2014 jun 24

PMID: 24962060 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Finseth Per I, Morken Gunnar, Andreassen Ole A, Malt Ulrik F, Vaaler Arne E

Risk factors related to lifetime suicide attempts in acutely admitted bipolar disorder inpatients.

Bipolar Disord 2012 Nov;14(7):727-34. Epub 2012 sep 21

PMID: 22998124 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Finseth PI, Morken G, Andreassen OA, Malt UF, Vaaler AE

Risk factors of suicidal behaviour in acutely admitted bipolar disorder patients

Abstract til konferanse. Publisert i Bipolar Disorders, 13 (Suppl. 1) 27-107

Doktorgrader
Per Ivar Finseth

Cycle acceleration and suicide attempt in patients with bipolar disorder

Disputert:
september 2015
Hovedveileder:
Arne Vaaler
Deltagere
  • Arne Vaaler Hovedveileder
  • Gunnar Morken Medveileder, biveileder
  • Per Ivar Finseth Doktorgradsstipendiat

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU

Personvern  -  Informasjonskapsler