eRapport

Biomarkers in preclinical Parkinson's Disease

Prosjekt
Prosjektnummer
46060906
Ansvarlig person
Jan Aasly
Institusjon
NTNU, INM
Prosjektkategori
Flerårig prosjekt 2011-SO
Helsekategori
Neurological
Forskningsaktivitet
2. Aetiology, 4. Detection and Diagnosis
Rapporter
2016 - sluttrapport
Dette er del av en longitudinell studie der man gjennom 20 år har studert årsaker til Parkinsons sykdom, spesielt med hensyn til genetiske årsaker. Pasientene har vært fulgt med årlige undersøkelser og man har kunnet knytte biokjemiske markører opp mot sykdom og overlevelse. Det siste året har stipendiaten tilbrakt ved en kjent institusjon/universitet i Vancouver, Canada, University of British Columbia. Dette har tilført miljøet i Trondheim viktig kunnskap og nye kontakter for videre forskning. Det finnes i dag ingen kur for Parkinsons sykdom. For å kunne finne nye måter for å utvikle ny behandling må man kjenne de biokjemiske forhold som fører til celledød i hjernen. Resultater fra denne studien har bidratt til dette og har blitt publisert i high impact journals.
2015
Det finnes ingen klinisk eller biokjemisk test som kan benyttes for med sikkerhet kunne diagnostisere eller følge utviklingen ved Parkinsons sykdom. I dette prosjektet har vi søkt etter forandringer i blod som kan benyttes til dette formål. Trønderske pasienter med Parkinsons sykdom er studert.Vi har i 2015 fortsatt vårt arbeid for å finne årsaker Parkinsons sykdom. Dette har vært ledet av stipendiat Emil Gustavssson. Vi har publisert 4 arbeider i internasjonale tidsskrift. 1) Novel LRRK2 mutations in Parkinsonism, publisert i Parkinsonism and Related Disorders 21 (2015). Vi kunne vise til en rekke nye varianter innen LRRK2-genet og at disse koder for ulike parkinsonvarianter. Disse mutasjonene var koplet til etnisk gruppe og dette må beaktes når slike studier gjøres. 2) Genetic Variability of the Retromer Cargo Recognition Complex in Parkinsonism, publisert Movement Disorders, 2015, 30, 4, 580-2. V screenet for mutation i den kodende delen av the retromer cargo recognition complex genes, (VPS26A/B, VPS29, and VPS35 og kunne vise at i en del av pasientene var dette medvirkende til utvikling av sykdom. Slike resultater kan være viktig kunnskap for videre utvikling av nevroprotektive medisiner. 3) Parkinson's disease, genetic variability and the Faroe Islands, publisert i Parkinsonism Related Disorders, 2015, 21, 75-78. Vi har et nært samarbeid med Færøyene. Befolkningen er utgått fra norske vikinger og vi har sett på likheter i årsaksforhold til Parkinsons sykdom på Færøyene og i Norge. Så langt har resultatene vist at det kan være nokså ulike mekanismer som ligger bak, ikke minst forskjell i miljømessige årsaker. 4) DNAJC13Genetic Variants in Parkinsonism, publisert Movement Disorders, 2015, 30, 2, 272-8. Her kunne vi vise at forandringer i DNAJC13 i sjeldne tilfeller kan gi familiær Parkinsons sykdom. Dette ble funnet i en isolert folkegruppe som utvandret fra Europa til Nord-Amerika. Stpendiat Gustavsson var førsteforfatter på 2 av de 4 arbeidene og han har vist meget god progresjon gjennom året. Vi har flere arbeider til vurdering og vi regner med at Emil Gustavsson vil kunne bruke disse i sin phd-grad. Det er rimelig å anta at han blir ferdig i løpet av 2016. Emil Gustavsson har deltatt på flere store internasjonale kongresser innen neuroscience i 2015 der han har holdt foredrag og deltatt med egne posters. Der har han gjort rede for sin forskning som det vises til i pkt. 1-4.
2014
Parkinsons sykdom er den nest mest vanlige nevrodegenerativ sykdom og rammer cirka 8000 personer i Norge til en hver tid. Den gjennomsnittlige debutalder er 60 år. Halvparten av disse pasientene er avhengig av hjelp fra det offentlige. Man har ingen behandling som bremser eller reduserer sykdomshastigheten til denne kronsik progressive sykdom.Man kjenner ikke årsaken til Parkinsons sykdom, PD, men vi vet at noen få genetiske årsaker kan gi sykdom og så langt vet vi at det ligger kjente arvelige mekanismer bak ca 5 % av tilfellene. Det er også mulig at miljøfaktorer kan spille en rolle, men per i dag er det få om ingen slike kjente gifter i naturen som med sikkerhet utløser sykdommen. Kanskje kan det være en samvirkning mellom arv og miljø. Gjennom de siste 15 år har vi i Trondheim samlet biologisk materiale og klinisk informasjon fra mer enn 1000 pasienter med PP. Cirka 5 % og disse har genetisk betinget PD. Det finnes dominante og recessive former. Den vanligste autosomalt dominaante formen skyldes mutasjoner i genet for LRRK2 på kromosom 12. Vi kjenner ca 20 familier i Midt-Norge som bærer på denne variant av Parkinsons sykdom. Mutasjoner i genet for glukocerebrosidase gir Morbus Gaucher hos de som er homozygote bærere. Dette er en ekstremt sjelden sykdom, vi kjenner ca 15 pasienter med Morbus Gaucher i Norge. Det er en lysosomal sykdom. Heterozygote bærere utgjør en langt større gruppe og disse bærere har en sterkt øket risiko for å utvikle Parkinsons sykdom, PS. Dette genet er sannsynligvis blant de sterkeste risikofaktorer for PS som vi kjenner i dag. Vi har undersøkt dette hos vår egen populasjon og det er publisert, bl. a. i en stor artikkel i New Engl J Medicine i 2009. Formålet ved denne studie er å finne asymptomatiske, pre-kliniske personer som er i ferd med å utvikle sykdom. Hos disse vil vi studere prosesser i blod, spinalvæske og hjerne før sykdommen bryter ut. Vi har i flere år kjørt et tilsvarende prosjekt på pre-kliniske LRRK2-bærere. Materiale: Ca 1000 pasienter med Parkinsons sykdom, 117 av disse har fått sykdommen før 45 års alder. Metode: Den aller mest moderne metode for studier av arveanleggene. Den kliniske studien vil ta ca 5 år. De aktuelle studier har som mål å studere de genetiske faktorer som bidrar til at pasienten utvikler Parkinsons sykdom og så vil vi relatere utviklingen av sykdommen til morfologiske forandringer i hjernen målt med billeddiagnostiske metoder, hovedsakelig MR-teknikk. De genetiske og MR-messige funn vil så bli relatert til kliniske manifestasjoner. Resultater så langt i 2014. Vi har påvist nye årsaker til 15% av våre pasienter, særlig i familier med mange tilfeller med sykdom og blant pasienter med tidlig start av sykdom. Vi har også funnet marører både i spinalvæske og i cellelinjer. Dessuten har cellestudier fra våre pasienter vært brukt i uttesting av nye medikamenter (se referanselisten).
2013
Parkinsons sykdom er en kronisk nevrodegenerativ lidelse. Det finnes gode markører som kan brukes til å følge sykdomsprogresjon. I Biomarkers in preclinical Parkinson's Disease har vi brukt biokjemiske og biologiske prøver fra personer som ennå ikke har utviklet sykdom til å studere prosesser som måtte skje i kroppen før sykdommen bryter ut.Dette året har vi fortsatt våre studier på faktorer som kan påvirke utviklingen av Parkinsons sykdom, PS. Vi har hatt prosjekter gående som vært rettet både mot kliniske manifestasjoner og vi har gjort eksperimentelle studier. Den kliniske virksomheten har vært koordinert av dr. med. Krisztina Johansen, assistentlege og forsker ved nevrologisk avd. Vi har undersøkt nærmere 350 pasienter med PS og kunnet vise at luktesansen er en god markør på sykdom. Vi kunne vise at luktesansen begynner å svikte lenge før pasientene får sin diagnose og at den deretter ikke endres mer enn hos befolkningen for øvrig(1). Alle får litt sviktende luktesans etter 70-årsalderen. Sagt på en annen måte, en person med intakt luktesans har neppe Parkinsons sykdom. I en annen studie har vi isolert RNA fra flere hundre Parkinson-pasienter og sett på genekspresjonen i blod. Ved å benytte en spesiell metode kunne vi se at rundt 90 % av pasientene oppviste et mønster som på en signifikant måte skilte disse fra kontrollpasienter (2). Et Oslo-basert norsk firma tar sikte på å utvikle dette til en kommersiell test. I en annen eksperimentell studie har vi dyrket celler fra pasienter med genetisk betinget PS, med mutasjoner i LRRK2 G2019S. Celle-linjer fra disse ble brukt til å teste en rekke stoffer for å se om disse kunne ha terapeutisk effekt ved PS. Vi har tidligere vist at mitochondriene endres ved PS. Dette benyttet vi i årets eksperiment. Vi kunne vise at ursolic acid og 3 andre syrer, nærtkjemisk beslektet med ursolic acid, alle kunne brukes til å reparere skader i mitochondriene utløst av 60 ulike toksiner(3). Vi foreslår derfor å benytte studier på mitochondriefunksjonen til å screene en rekke substanser som skulle kunne ha gunstig effekt ved PS. Det ville kunne spare oss for en rekke studier i dyremodeller, således er den både human og kostnadseffektiv. Vi har vært involvert i flere lignende eksperimentelle studier som har undersøkt genetiske markører for sykdom, særlig i grupper med arvelig PS(4-7). Samarbeidet med fremragende universitet i Europa og ellers i verden førte til at vi ble invitert til å søke EU-midler, noe som også lyktes. EU-prosjektet som passer oss veldig bra, starter våren 2014.
2012
A robust marker for PD is urgently needed to develop effective neuroprotective drug to be used in the premotor phase thus the disease progression could have been retarded.Parkinson’s disease (PD) is the second most common neurodegenerative disorder that affects 1-2% of the population aged over 65 years and is mainly characterized by tremor, bradykinesia and rigidity. The diagnosis of PD is still based on clinical evaluation since no reliable neurochemical or imaging markers exists. It is still unknown when and where the disease starts, however, the disease process has been most probably ongoing for many years when the first sign appears which makes early diagnosis challenging. The etiology of PD is unclear, but both environmental and genetic factors are assumed to play a role since about 10-15% of patients report a family history of parkinsonism. Numerous genetic factors have been described during the last 10-15 years, where the LRRK2 gene, especially the p.G2019S mutation, has the highest clinical relevance. This mutation is the most common cause of genetically determined PD and both the clinical and pathological findings overlap with sporadic PD. By coincidence Central Norway seems to have a relatively high incidence of LRRK2 positive population probably due to a common ancestor traced back to around 1580. The Trondheim group was among the first to describe the G2019S LRRK2 mutation. The mean age of onset in LRRK2 PD is around 60 years. It has been postulated that the premotor phase, the time from first sign of disease to clinical manifest disease, is short, not more than one or two years. By studying healthy LRRK2 mutation carriers this premotor phase seems to be much longer than previously though, it is possible to see the first sign of disease probably 10 or more years before any clinical manifestations appear. During the first year of this project 100 patients have been screen and examined. Nearly 60 patients have had a lumbar puncture and the cerebrospinal fluid has been tested for new markers. This has been presented in a paper published in Neurology 2012. Similar studies have been done in saliva. All laboratory tests finished. The results are not as robust as those found in the cerebrospinal fluid. This work is planned to be submitted for publication during first part of 2013. The next biomarker to be tested is olfaction. So far we have the results 0f 200 PD patients. We plan to test onther 200 before publishing the results in last part of 2013.
Vitenskapelige artikler
Gustavsson EK, Trinh J, Guella I, Szu-Tu C, Khinda J, Lin CH, Wu RM, Stoessl J, Appel-Cresswell S, McKeown M, Rajput A, Rajput AH, Petersen MS, Jeon BS, Aasly JO, Farrer MJ

DCTN1 p.K56R in progressive supranuclear palsy.

Parkinsonism Relat Disord 2016 Jul;28():56-61. Epub 2016 apr 23

PMID: 27132499

Trinh J, Gustavsson EK, Vilariño-Güell C, Bortnick S, Latourelle J, McKenzie MB, Tu CS, Nosova E, Khinda J, Milnerwood A, Lesage S, Brice A, Tazir M, Aasly JO, Parkkinen L, Haytural H, Foroud T, Myers RH, Sassi SB, Hentati E, Nabli F, Farhat E, Amouri R, Hentati F, Farrer MJ

DNM3 and genetic modifiers of age of onset in LRRK2 Gly2019Ser parkinsonism: a genome-wide linkage and association study.

Lancet Neurol 2016 Nov;15(12):1248-1256. Epub 2016 sep 28

PMID: 27692902

Mirelman A, Bernad-Elazari H, Thaler A, Giladi-Yacobi E, Gurevich T, Gana-Weisz M, Saunders-Pullman R, Raymond D, Doan N, Bressman SB, Marder KS, Alcalay RN, Rao AK, Berg D, Brockmann K, Aasly J, Waro BJ, Tolosa E, Vilas D, Pont-Sunyer C, Orr-Urtreger A, Hausdorff JM, Giladi N

Arm swing as a potential new prodromal marker of Parkinson's disease.

Mov Disord 2016 Oct;31(10):1527-1534.

PMID: 27430880

Loeffler DA, Smith LM, Coffey MP, Aasly JO, LeWitt PA

CSF Nrf2 and HSPA8 in Parkinson's disease patients with and without LRRK2 gene mutations.

J Neural Transm (Vienna) 2016 Mar;123(3):179-87. Epub 2015 nov 3

PMID: 26526034

Petersen MS, Guella I, Bech S, Gustavsson E, Farrer MJ

Parkinson's disease, genetic variability and the Faroe Islands.

Parkinsonism Relat Disord 2015 Jan;21(1):75-8. Epub 2014 nov 4

PMID: 25466404

Trinh J, Guella I, McKenzie M, Gustavsson EK, Szu-Tu C, Petersen MS, Rajput A, Rajput AH, McKeown M, Jeon BS, Aasly JO, Bardien S, Farrer MJ

Novel LRRK2 mutations in Parkinsonism.

Parkinsonism Relat Disord 2015 Sep;21(9):1119-21. Epub 2015 jul 18

PMID: 26213354

Gustavsson EK, Guella I, Trinh J, Szu-Tu C, Rajput A, Rajput AH, Steele JC, McKeown M, Jeon BS, Aasly JO, Farrer MJ

Genetic variability of the retromer cargo recognition complex in parkinsonism.

Mov Disord 2015 Apr;30(4):580-4. Epub 2014 des 5

PMID: 25475142

Gustavsson EK, Trinh J, Guella I, Vilariño-Güell C, Appel-Cresswell S, Stoessl AJ, Tsui JK, McKeown M, Rajput A, Rajput AH, Aasly JO, Farrer MJ

DNAJC13 genetic variants in parkinsonism.

Mov Disord 2015 Feb;30(2):273-8. Epub 2014 nov 12

PMID: 25393719

Theuns Jessie, Verstraeten Aline, Sleegers Kristel, Wauters Eline, Gijselinck Ilse, Smolders Stefanie, Crosiers David, Corsmit Ellen, Elinck Ellen, Sharma Manu, Krüger Rejko, Lesage Suzanne, Brice Alexis, Chung Sun Ju, Kim Mi-Jung, Kim Young Jin, Ross Owen A, Wszolek Zbigniew K, Rogaeva Ekaterina, Xi Zhengrui, Lang Anthony E, Klein Christine, Weissbach Anne, Mellick George D, Silburn Peter A, Hadjigeorgiou Georgios M, Dardiotis Efthimios, Hattori Nobutaka, Ogaki Kotaro, Tan Eng-King, Zhao Yi, Aasly Jan, Valente Enza Maria, Petrucci Simona, Annesi Grazia, Quattrone Aldo, Ferrarese Carlo, Brighina Laura, Deutschländer Angela, Puschmann Andreas, Nilsson Christer, Garraux Gaëtan, LeDoux Mark S, Pfeiffer Ronald F, Boczarska-Jedynak Magdalena, Opala Grzegorz, Maraganore Demetrius M, Engelborghs Sebastiaan, De Deyn Peter Paul, Cras Patrick, Cruts Marc, Van Broeckhoven Christine, GEO-PD Consortium

Global investigation and meta-analysis of the C9orf72 (G4C2)n repeat in Parkinson disease.

Neurology 2014 Nov 18;83(21):1906-13. Epub 2014 okt 17

PMID: 25326098

Aasly Jan O, Johansen Krisztina K, Brønstad Gunnar, Warø Bjørg J, Majbour Nour K, Varghese Shiji, Alzahmi Fatimah, Paleologou Katerina E, Amer Dena A M, Al-Hayani Abdulmonem, El-Agnaf Omar M A

Elevated levels of cerebrospinal fluid a-synuclein oligomers in healthy asymptomatic LRRK2 mutation carriers.

Front Aging Neurosci 2014;6():248. Epub 2014 sep 25

PMID: 25309429

Alcalay Roy N, Aasly Jan, Berg Daniela, Bressman Susan, Brice Alexis, Brockmann Kathrin, Chan Piu, Clark Lorraine, Cormier Florence, Corvol Jean-Christophe, Durr Alexandra, Facheris Maurizio, Farrer Matthew, Foroud Tatiana M, Gasser Thomas, Giladi Nir, Halter Cheryl, Lang Anthony, Langston J William, Marras Connie, Marti-Masso Jose-Felix, Ruiz Martinez Javier, Mejia-Santana Helen, Mirelman Anat, Pont-Sunyer Claustre, Orr-Urtreger Avi, Raymond Deborah, Saunders-Pullman Rachel, Schüle Birgitt, Tanner Caroline, Tolosa Eduardo, Urkowitz Alison, Vilas Dolores, Wise Adina, Marder Karen

Michael J. Fox Foundation LRRK2 Consortium: geographical differences in returning genetic research data to study participants.

Genet Med 2014 Aug;16(8):644-5.

PMID: 25093570

Hentati Faycel, Trinh Joanne, Thompson Christina, Nosova Ekaterina, Farrer Matthew J, Aasly Jan O

LRRK2 parkinsonism in Tunisia and Norway: a comparative analysis of disease penetrance.

Neurology 2014 Aug 5;83(6):568-9. Epub 2014 jul 9

PMID: 25008396

Caesar Mareike, Felk Sandra, Zach Susanne, Brønstad Gunnar, Aasly Jan O, Gasser Thomas, Gillardon Frank

Changes in matrix metalloprotease activity and progranulin levels may contribute to the pathophysiological function of mutant leucine-rich repeat kinase 2.

Glia 2014 Jul;62(7):1075-92. Epub 2014 mar 20

PMID: 24652679

Chung Sun Ju, Biernacka Joanna M, Armasu Sebastian M, Anderson Kari, Frigerio Roberta, Aasly Jan O, Annesi Grazia, Bentivoglio Anna Rita, Brighina Laura, Chartier-Harlin Marie-Christine, Goldwurm Stefano, Hadjigeorgiou Georgios, Jasinska-Myga Barbara, Jeon Beom Seok, Kim Yun Joong, Krüger Rejko, Lesage Suzanne, Markopoulou Katerina, Mellick George, Morrison Karen E, Puschmann Andreas, Tan Eng-King, Crosiers David, Theuns Jessie, Van Broeckhoven Christine, Wirdefeldt Karin, Wszolek Zbigniew K, Elbaz Alexis, Maraganore Demetrius M, Genetic Epidemiology of Parkinson's Disease Consortium

Alpha-synuclein repeat variants and survival in Parkinson's disease.

Mov Disord 2014 Jul;29(8):1053-7. Epub 2014 feb 27

PMID: 24578302

Vilariño-Güell Carles, Rajput Alex, Milnerwood Austen J, Shah Brinda, Szu-Tu Chelsea, Trinh Joanne, Yu Irene, Encarnacion Mary, Munsie Lise N, Tapia Lucia, Gustavsson Emil K, Chou Patrick, Tatarnikov Igor, Evans Daniel M, Pishotta Frederick T, Volta Mattia, Beccano-Kelly Dayne, Thompson Christina, Lin Michelle K, Sherman Holly E, Han Heather J, Guenther Bruce L, Wasserman Wyeth W, Bernard Virginie, Ross Colin J, Appel-Cresswell Silke, Stoessl A Jon, Robinson Christopher A, Dickson Dennis W, Ross Owen A, Wszolek Zbigniew K, Aasly Jan O, Wu Ruey-Meei, Hentati Faycal, Gibson Rachel A, McPherson Peter S, Girard Martine, Rajput Michele, Rajput Ali H, Farrer Matthew J

DNAJC13 mutations in Parkinson disease.

Hum Mol Genet 2014 Apr 1;23(7):1794-801. Epub 2013 nov 11

PMID: 24218364

Stewart Tessandra, Sui Yu-Ting, Gonzalez-Cuyar Luis F, Wong David T W, Akin David M, Tumas Vitor, Aasly Jan, Ashmore Emily, Aro Patrick, Ginghina Carmen, Korff Ane, Zabetian Cyrus P, Leverenz James B, Shi Min, Zhang Jing

Cheek cell-derived a-synuclein and DJ-1 do not differentiate Parkinson's disease from control.

Neurobiol Aging 2014 Feb;35(2):418-20. Epub 2013 sep 13

PMID: 24041968

Heckman Michael G, Elbaz Alexis, Soto-Ortolaza Alexandra I, Serie Daniel J, Aasly Jan O, Annesi Grazia, Auburger Georg, Bacon Justin A, Boczarska-Jedynak Magdalena, Bozi Maria, Brighina Laura, Chartier-Harlin Marie-Christine, Dardiotis Efthimios, Destée Alain, Ferrarese Carlo, Ferraris Alessandro, Fiske Brian, Gispert Suzana, Hadjigeorgiou Georgios M, Hattori Nobutaka, Ioannidis John P A, Jasinska-Myga Barbara, Jeon Beom S, Kim Yun Joong, Klein Christine, Kruger Rejko, Kyratzi Elli, Lin Chin-Hsien, Lohmann Katja, Loriot Marie-Anne, Lynch Timothy, Mellick George D, Mutez Eugénie, Opala Grzegorz, Park Sung Sup, Petrucci Simona, Quattrone Aldo, Sharma Manu, Silburn Peter A, Sohn Young Ho, Stefanis Leonidas, Tadic Vera, Tomiyama Hiroyuki, Uitti Ryan J, Valente Enza Maria, Vassilatis Demetrios K, Vilariño-Güell Carles, White Linda R, Wirdefeldt Karin, Wszolek Zbigniew K, Wu Ruey-Meei, Xiromerisiou Georgia, Maraganore Demetrius M, Farrer Matthew J, Ross Owen A, Genetic Epidemiology of Parkinson's Disease (GEO-PD) Consortium

Protective effect of LRRK2 p.R1398H on risk of Parkinson's disease is independent of MAPT and SNCA variants.

Neurobiol Aging 2014 Jan;35(1):266.e5-14. Epub 2013 aug 17

PMID: 23962496

Johansen K K, Warø B J, Aasly J O

Olfactory dysfunction in sporadic Parkinson's Disease and LRRK2 carriers.

Acta Neurol Scand 2014 May;129(5):300-6. Epub 2013 aug 13

PMID: 23937295

Mortiboys Heather, Aasly Jan, Bandmann Oliver

Ursocholanic acid rescues mitochondrial function in common forms of familial Parkinson's disease.

Brain 2013 Oct;136(Pt 10):3038-50. Epub 2013 sep 2

PMID: 24000005

Karlsson Magdalena Kauczynska, Sharma Praveen, Aasly Jan, Toft Mathias, Skogar Orjan, Sæbø Solve, Lönneborg Anders

Found in transcription: accurate Parkinson's disease classification in peripheral blood.

J Parkinsons Dis 2013;3(1):19-29.

PMID: 23938308

Heckman Michael G, Soto-Ortolaza Alexandra I, Aasly Jan O, Abahuni Nadine, Annesi Grazia, Bacon Justin A, Bardien Soraya, Bozi Maria, Brice Alexis, Brighina Laura, Carr Jonathan, Chartier-Harlin Marie-Christine, Dardiotis Efthimios, Dickson Dennis W, Diehl Nancy N, Elbaz Alexis, Ferrarese Carlo, Fiske Brian, Gibson J Mark, Gibson Rachel, Hadjigeorgiou Georgios M, Hattori Nobutaka, Ioannidis John P A, Boczarska-Jedynak Magdalena, Jasinska-Myga Barbara, Jeon Beom S, Kim Yun Joong, Klein Christine, Kruger Rejko, Kyratzi Elli, Lesage Suzanne, Lin Chin-Hsien, Lynch Timothy, Maraganore Demetrius M, Mellick George D, Mutez Eugénie, Nilsson Christer, Opala Grzegorz, Park Sung Sup, Petrucci Simona, Puschmann Andreas, Quattrone Aldo, Sharma Manu, Silburn Peter A, Sohn Young Ho, Stefanis Leonidas, Tadic Vera, Theuns Jessie, Tomiyama Hiroyuki, Uitti Ryan J, Valente Enza Maria, Van Broeckhoven Christine, van de Loo Simone, Vassilatis Demetrios K, Vilariño-Güell Carles, White Linda R, Wirdefeldt Karin, Wszolek Zbigniew K, Wu Ruey-Meei, Hentati Faycal, Farrer Matthew J, Ross Owen A, Genetic Epidemiology of Parkinson's Disease (GEO-PD) Consortium

Population-specific frequencies for LRRK2 susceptibility variants in the Genetic Epidemiology of Parkinson's Disease (GEO-PD) Consortium.

Mov Disord 2013 Oct;28(12):1740-4. Epub 2013 aug 2

PMID: 23913756

Sundal Christina, Fujioka Shinsuke, Van Gerpen Jay A, Wider Christian, Nicholson Alexandra M, Baker Matt, Shuster Elizabeth A, Aasly Jan, Spina Salvatore, Ghetti Bernardino, Roeber Sigrun, Garbern James, Tselis Alex, Swerdlow Russell H, Miller Bradley B, Borjesson-Hanson Anne, Uitti Ryan J, Ross Owen A, Stoessl A Jon, Rademakers Rosa, Josephs Keith A, Dickson Dennis W, Broderick Daniel, Wszolek Zbigniew K

Parkinsonian features in hereditary diffuse leukoencephalopathy with spheroids (HDLS) and CSF1R mutations.

Parkinsonism Relat Disord 2013 Oct;19(10):869-77. Epub 2013 jun 17

PMID: 23787135

Appel-Cresswell Silke, Vilarino-Guell Carles, Encarnacion Mary, Sherman Holly, Yu Irene, Shah Brinda, Weir David, Thompson Christina, Szu-Tu Chelsea, Trinh Joanne, Aasly Jan O, Rajput Alex, Rajput Ali H, Jon Stoessl A, Farrer Matthew J

Alpha-synuclein p.H50Q, a novel pathogenic mutation for Parkinson's disease.

Mov Disord 2013 Jun;28(6):811-3. Epub 2013 mar 1

PMID: 23457019

Trinh Joanne, Vilariño-Güell Carles, Donald Alan, Shah Brinda, Yu Irene, Szu-Tu Chelsea, Aasly Jan O, Wu Ruey-Meei, Hentati Faycal, Rajput Ali H, Rajput Alex, Farrer Matthew J

STX6 rs1411478 is not associated with increased risk of Parkinson's disease.

Parkinsonism Relat Disord 2013 May;19(5):563-5. Epub 2013 feb 14

PMID: 23415606

Aasly J O, Shi M, Sossi V, Stewart T, Johansen K K, Wszolek Z K, Uitti R J, Hasegawa K, Yokoyama T, Zabetian C P, Kim H M, Leverenz J B, Ginghina C, Armaly J, Edwards K L, Snapinn K W, Stoessl A J, Zhang J

Cerebrospinal fluid amyloid ß and tau in LRRK2 mutation carriers.

Neurology 2012 Jan;78(1):55-61. Epub 2011 des 14

PMID: 22170881

Deltagere
  • Karl Emil Gustavsson Doktorgradsstipendiat
  • Jan Aasly Prosjektleder
  • Emil Gustavsson Doktorgradsstipendiat
  • Krisztina Johansen Postdoktorstipendiat

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU

Personvern  -  Informasjonskapsler