HUNT4 MRI study
- Prosjektnummer
- 50056500
- Ansvarlig person
- Asta Kristine Håberg
- Institusjon
- NTNU, MH-fakultetet, Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap
- Prosjektkategori
- Forskningsinfrastruktur
- Helsekategori
- Injuries and Accidents, Mental Health, Neurological, Stroke
- Forskningsaktivitet
- 1. Underpinning, 4. Detection and Diagnosis
HUNT MR studien har betydning for kunnskap om normal anatomi (referansemål) og funn (inkludert deres lokalisasjon og utbredelsen) i hjernen i en generell norsk populasjon. Sammen med data fra HUNT3 MR, vil prosjektet gi ny kunnskap om endring over tid i samme deltakere. Det er unikt i Norge. Ved å kombinere de longitudinelle helse- og spørreskjema variablene fra HUNT1-4, vil vi i et longitudinelt design kunne undersøke hvilke helse- og sosiodemografiske faktorer som påvirker ceerbrovaskulær hjernehelse og mønster og grad hjerneatrofi i grå og hvit substans. På kort sikt øker vi den radiologiske kompetansen og gir nye verktøy (se publikasjoner) og på lang sikt kan iy informasjon om faktorer som har negative betydning for norsk hjernehelse implementeres i retningslinjer for forebygging og i klinisk praksis.
Bruk av MR scanneren på Levanger sykehus har etablert en state of the art hjerne-scanprotokoll som kan benyttes i pasienter. Resultater fra MR3 HUNT har gitt ny informasjon om flere forhold av betydning for pasienter, som at vanlig hodespine ikke bare migrene, er forbundet med flere typer funn i hjernen, har vært grunnlag for normal materiale som kan benyttes i andre studier for å skille mellom sykt og friskt, og vist hvordan endring ett sted i hjernen påvirker hjernevev langt unna. Når vi får de longitudinale målene fra HUNT3-HUNT4 vil vi kunne svare på mange spørmål mht endring over tid, hva som kan forårsake slik endring, hva som er tidlige tegn på risiko for større hjerneendringr osv.
Prosjektet er det først i sitt slag i en generell populasjon med prospektive helsedata fra flere register (HUNT, NPR, etc) og måledata fra HUNT kan kobles mot en omfattende MR undersøkelse av hjernen. Studien vil ha stor betydning da den kartlegger risiko for ulik intrakraniell patologi over tid, kan undersøke med prospektive data årsakssammenhenger mellom patologi, inkludert hjernatrofi og andre endringer i hjernestruktur forbundet med dårlig utkomme. Dataene gir også et representative innsyn i hjernehelsen i Trøndelag.
Denne prospektlive studien vil gi informasjon om hvilke faktorer som leder til sykdom i hjernen og akselerert hjernealdring. Studien kan avdekke frekvens av tilfeldige funn og hvordan dette endre seg over tid i samme person og er ulikt i ulike alders kohorter. Denne informasjonen er viktig for radiologisk tolkning av funn. Studien vil gi ny kunnskap om hvordan endringer overtid opptrer ulike i forskjellige individer, og mønster av vevstap som peker mot mer uheldig aldring. MR bildene vil også kobles opp mot de kognitive oppgavene som utføres i HUNT4 Hjernetrim for å undersøke struktur-funksjons sammenhenger, og genetikk. For hjerneavbildning og genetikk trenges større materialer og vi vil derfor samarbeide med Enigma (University of South Califonia), MultiModal imaging Lab (UCSD) og Norweigian Neuroimaging Inatiative (UiO, UOS, NTNU, UiB) i disse studiene. Tilgiste oppstart med dette arbeidet vil være høsten 2019.
Dette prosjektet har gjort at Levanger sykehus får tatt MR-bilder av hjernen i sine pasienter på en helt annen måte enn uten prosjektet pga hodespolen, tilgang på ulike nye scan typer og at radiografene får erfaring ut nye metoder. Levanger sykehus har en usedvanlig flott scanner som fortjener å bli brukt til sitt fulle potensiale. På lang sikt vil studien gi ny informasjon om avvikende hjerneendringer over tid og årsakssammenheng mellom slike og ulike helsedata fra HUNT. Vi vil scanne tidligere HUNT3 MR deltakere først og det vil gi oss mulighet til å se på endringer over tid i tid i hjerne og holde det opp mot endinger i fysisk helse og følge opp funn fra HUNT3 MR studien. Derenst vil vi scanne nyeog yngre HUNT deltakere. Dette gir oss mulighet til å se på kohorte effekter og hvor tidlig negative endringer setter inn.
Both brain size and biological sex contribute to variation in white matter microstructure in middle-aged healthy adults.
Hum Brain Mapp 2023 Feb 01;44(2):691. Epub 2022 okt 3
PMID: 36189786
Normative Data for Brainstem Structures, the Midbrain-to-Pons Ratio, and the Magnetic Resonance Parkinsonism Index.
AJNR Am J Neuroradiol 2022 May;43(5):707. Epub 2022 apr 7
PMID: 35393362
Poor Response Inhibition and Symptoms of Inattentiveness Are Core Characteristics of Lifetime Illicit Substance Use among Young Adults in the General Norwegian Population: The HUNT Study.
Subst Use Misuse 2022;57(9):1462. Epub 2022 jun 28
PMID: 35762149
- Jonas Østerhaug Andersen Prosjektdeltaker
- Tina Mirzaamin Prosjektdeltaker
- Thalia Mendonça Vaz Moço Forsker
- Marius Flasnes Forsker
- Øystein Olsen Forsker
- Rune Wagnild Forsker
- Ingeborg Elise Nakken Forsker
- Asta Kristine Håberg Prosjektleder
eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT
Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU