eRapport

Kondisjon og lungefunksjon

Prosjekt
Prosjektnummer
90060700
Ansvarlig person
Øystein Rasch-Halvorsen
Institusjon
NTNU, ISB
Prosjektkategori
Toppfinansiering 2015
Helsekategori
Cardiovascular, Respiratory
Forskningsaktivitet
1. Underpinning, 7. Disease Management
Rapporter
2018 - sluttrapport
Doktorgradsprosjektet er per 31.12.18 ikke avsluttet. Første artikkel ble akseptert for publisering desember 2018, men publisert først primo januar 2019 (PMID: 30612551). Doktorgradsprosjektet fortsetter utover tildelingsperioden. Pågående doktorgradsprosjekt. Ikke avsluttet per 31.12.18.
2017
Kondisjon og lungefunksjon er et doktorgradsprosjekt som har til hensikt å evaluere assosiasjoner mellom lungefunksjon og kondisjon både hos friske og hos personer med hjerte- og/eller lungesykdom.Kondisjon er av stor betydning for viktige mål på helse både hos friske og hos pasienter ved hjerte og/eller lungesykdom. Kondisjon eller arbeidskapasitet reflekteres mest nøyaktig av oksygenopptak under maksimal anstrengelse som kan måles direkte med en kardiopulmonal belastningstest. En slik kondisjonstest utføres enten på tredemølle eller på ergometersykkel hvor belastningen typisk er gradvis økende til utmattelse eller symptombegrensning. Kardiopulmonal belastningstest innebærer samtidig testing av samarbeidende organer under fysisk aktivitet og denne kondisjonstesten gir således unik informasjon om både hjerte- og lungefunksjon som ikke kan oppnås ved separate tester på organfunksjoner utført i hvile. Bruksområdet for kardiopulmonal belastningstest er derfor stort og stadig økende, men til tross for bred anvendelighet er fortsatt bruken av kondisjonstest til en viss grad begrenset av tilgjenglighet samt krav til ressurser. Av denne grunn er det viktig å kartlegge sammhenger mellom kondisjon og organfunksjoner målt ved mer tilgjenglige tester. Prosjektet kondisjon og lungefunksjon har til hensikt å evaluere sammenhenger mellom lungefunksjon målt i hvile og kondisjon både hos friske og hos personer med hjerte- og/eller lungesykdom. Prosjektet søker å kartlegge assosiasjoner mellom normal lungefunksjon og kondisjon hos friske for således å kunne identifisere personer med spesielt behov for forebyggende og livsstilsmodifiserende tiltak. Kartlegging av assosiasjoner mellom lungefunksjon og kondisjon hos personer med hjerte- og/eller lungesykdom vil potensielt kunne ha betydning for blandt annet å avdekke behov for målrettet og individualisert rehabilitering innenfor store pasientgrupper. Prosjektet har i løpet av 2017 ikke oppnådd rapporterbare forskningsresultater.
2016
Kondisjon og lungefunksjon er et doktorgradsprosjekt som har til hensikt å evaluere betydningen av lungefunksjon for kondisjon både hos friske og hos personer med hjerte- og/eller lungesykdom.God kondisjon er av stor betydning for viktige mål på helse både hos friske og ved sykdom. Kondisjon eller arbeidskapasitet vurderes ved maksimalt oksygenopptak som kan måles direkte med en kardiopulmonal belastningstest. En slik kondisjonstest utføres enten på tredemølle eller på ergometersykkel hvor belastningen er gradvis økende til utmattelse eller symptombegrensning. Kardiopulmonal belastningstest innebærer samtidig testing av samarbeidende organer under fysisk aktivitet og denne kondisjonstesten gir således unik informasjon om hjerte- og lungefunksjon som ikke kan oppnås ved tester på organfunksjon utført i hvile. Bruksområdet for kardiopulmonal belastningstest er derfor stort og økende, men til tross for bred anvendelighet er stadig bruken av kondisjonstest til en viss grad begrenset av tilgjenglighet samt krav til ressurser. Av denne grunn er det derfor viktig å kartlegge sammhenger mellom kondisjon og organfunksjon målt ved mer tilgjenglige tester. Prosjektet kondisjon og lungefunksjon har til hensikt å evaluere betydningen av lungefunksjon målt i hvile for kondisjon både hos friske og hos personer med hjerte- og/eller lungesykdom. Prosjektet søker å kartlegge assosiasjoner mellom normal lungefunksjon og kondisjon hos friske for således å kunne identifisere personer med spesielt behov for forebyggende og livsstilsmodifiserende tiltak. Kartlegging av assosiasjoner mellom lungefunksjon og kondisjon hos personer med hjerte- og/eller lungesykdom vil potensielt kunne ha betydning for blandt annet å avdekke behov for målrettet og individualisert rehabilitering innenfor store pasientgrupper. Prosjektet har i løpet av 2016 ikke oppnådd rapporterbare forskningsresultater.
2015
Kondisjon og lungefunksjon er et doktorgradsprosjekt som har til hensikt å evaluere betydningen av lungefunksjon for kondisjon både hos friske og hos personer med hjerte- og/eller lungesykdom.God kondisjon er av stor betydning for viktige mål på helse både hos friske og ved sykdom. Kondisjon eller arbeidskapasitet vurderes ved maksimalt oksygenopptak som kan måles direkte med en kardiopulmonal belastningstest. En slik kondisjonstest utføres enten på tredemølle eller på ergometersykkel hvor belastningen er gradvis økende til utmattelse eller symptombegrensning. Belastningen innebærer samtidig testing av samarbeidende organer under fysisk arbeid og kondisjonstesten gir således unik informasjon om hjerte- og lungefunksjon som ikke kan oppnås ved tester på organfunksjon utført i hvile. Bruksområdet for kardiopulmonal belastningstest er derfor stort og økende, men til tross for bred anvendelighet er stadig bruken av kondisjonstest til en viss grad begrenset av tilgjenglighet samt krav til ressurser. Av denne grunn er det derfor viktig å kartlegge sammhenger mellom kondisjon og organfunksjon målt ved mer tilgjenglige tester. Prosjektet kondisjon og lungefunksjon har til hensikt å evaluere betydningen av lungefunksjon målt i hvile for kondisjon både hos friske og hos personer med hjerte- og/eller lungesykdom. Prosjektet søker å kartlegge assosiasjoner mellom normal lungefunksjon og kondisjon hos friske for således å kunne identifisere personer med spesielt behov for forebyggende og livsstilsmodifiserende tiltak. Kartlegging av assosiasjoner mellom lungefunksjon og kondisjon hos personer med hjerte- og/eller lungesykdom vil potensielt kunne ha betydning for blandt annet å avdekke behov for målrettet og individualisert rehabilitering innenfor store pasientgrupper. Prosjektet har i løpet av 2015 ikke oppnådd rapporterbare forskningsresultater.
Deltagere
  • Arnulf Langhammer Medveileder, biveileder
  • Sigurd Loe Steinshamn Hovedveileder
  • Øystein Rasch-Halvorsen Doktorgradsstipendiat

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU

Personvern  -  Informasjonskapsler