eRapport

BIObip: Variability in motor activity as a potential biomarker for bipolar disorder

Prosjekt
Prosjektnummer
90077000-1
Ansvarlig person
Karoline Krane-Gartiser
Institusjon
NTNU, IPH
Prosjektkategori
Utenlandsstipend 2017
Helsekategori
Mental Health
Forskningsaktivitet
4. Detection and Diagnosis
Rapporter
2018 - sluttrapport
Formålet med dette prosjektet var å undersøke om variasjon i aktivitetsmønstre kan være en markør for stemningslidelser og om aktivitetsmåling kombinert med matematisk mønsteranalyse kan utvikles til et verktøy som forutser når pasientene holder på å utvikle depresjoner eller manier. Overordnet skulle aktivitetsanalyse prøves ut som en mulig metode for å finne objektive sykdomsmarkører ved hyppig forekommende psykiske lidelser. Som en forløper til prosjektet hadde jeg i doktorgradsarbeidet mitt skilt mani fra bipolar depresjon og ulike presentasjoner av unipolar depresjon fra hverandre ved hjelp av detaljforskjeller i aktivitetsmønstre hos akuttinnlagte pasienter. I BIObip-prosjektet har vi sammenlignet motorisk aktivitet hos pasienter med stemningslidelser og andre psykiatriske diagnosegrupper og fenotypisk forskjellige tilstander. I to mindre studier har vi også forsøkt å vise hvilket potensial aktivitetsanalyse har som diagnostisk og prognostisk markør ved bipolar lidelse. I en større artikkel som nylig er publisert med de franske samarbeidspartnerne gjennom utenlandsoppholdet ved Universitetet i Paris, har vi vist hvilke variabler som best karakteriserer søvnmønstre og døgnrytmer ved bipolar lidelse og bør benyttes i fremtidige studier. Tilsammen 6 vitenskapelige artikler er publisert i prosjektperioden, ytterligere to er snart innsendingsklare. Prosjektet har vært presentert på flere nasjonale og internasjonale konferanser og to ganger i det faglige tidsskriftet BestPractice. Til tross for begrensninger knyttet til materialet og den eksplorerende tilnærmingen, peker funnene på at matematisk analyse av aktivitet i fremtiden kan utnyttes klinisk ved episodiske sykdommer i psykiatrifeltet. Per i dag er verken teknologien eller analysemetodikken tilpasset klinikken, men det kan bli et tillegg til observasjon og symptommål ved vanskelig diagnostikk der kliniske symptomer overlapper og ved monitorering av sykdomsforløp. Hvis det kan omsettes til biologiske variabler, kan fremtidas psykiatriske praksis bli mer persontilpasset. Objektiv aktivitetsanalyse kombinert med detaljert matematisk analyse er ennå på et tidlig forskningsstadium, men ser ut til å ha klinisk potensial. I så fall er det snakk om digital måleteknologi til diagnostikk og oppfølging av alvorlige og hyppig forekommende psykiske lidelser, som kan føre til mer kostnadseffektive tjenester. Det krever først tverrfaglige samarbeid med forskningsgrupper innen psykiatri, IT, design og analyse, samt brukere og helsearbeidere fra første- og andrelinjetjenesten.
2017
Utenlandsoppholdet er en del av prosjektet med samme navn, se: https://forskningsprosjekter.ihelse.net/home/prosjekt/90077000 for fyldigere beskrivelse av oppnådde forskningsresultater i 2017.Utenlandsoppholdet ved det franske instituttet for helse og medisinsk forskning (INSERM) i Paris, ble påbegynt 1. august 2017 og varer til prosjektperiodens avslutning 1. august 2018. Oppholdet er organisert under Université Paris Diderot - Université Paris Descartes. Arbeidssted er sykehuset Fernand Widal i 10. arrondissement i Paris, avdeling for psykiatri, som ledes av Prof. Bellivier. Forskningsmaterialet er knyttet til Ekspertsenteret for bipolar lidelse ved samme enhet, nærmeste overordnet er Dr. Bruno Etain. Enheten UMR-S1144 (www.umrs1144.com) kalles Variability of the response to psychotropic drugs – Biomarkers of relapse and therapeutic response in addiction and mood disorders. De har en av de største aktigrafidatabasene ved eutym (stabil) fase av bipolar lidelse: tre-ukers registreringer fra nesten 150 pasienter og 80 friske sammenligningspersoner. Enhetens forventede publiseringsrate for postdoktorstipendiater er fire artikler per år. En artikkel er klar til innsending (case-control studie med klassifiseringsanalyser av aktigrafimålt søvn, døgnrytme og variasjon i søvnmønstre), og ytterligere artikler om analysemetoder, stemningsvariasjon og medikamenter er under arbeid det neste halvåret. Enheten koordinerer et prosjekt som nylig ble tildelt en stor EU-bevilgning på 7,7 millioner euro (Horisont2020), der aktigrafi inngår med flere og mer langsiktige muligheter for spennende studier. Prosjektet skal presenteres på symposier i mars: European Psychiatric Associations konferanse (EPA 2018) og på Psykiatriveka i Bergen, samt på interne faglige møter.
Vitenskapelige artikler
Krane-Gartiser K, Asheim A, Fasmer OB, Morken G, Vaaler AE, Scott J

Actigraphy as an objective intra-individual marker of activity patterns in acute-phase bipolar disorder: a case series.

Int J Bipolar Disord 2018 Mar 07;6(1):8. Epub 2018 mar 7

PMID: 29511876

Krane-Gartiser K, Henriksen TEG, Morken G, Vaaler AE, Fasmer OB

Motor activity patterns in acute schizophrenia and other psychotic disorders can be differentiated from bipolar mania and unipolar depression.

Psychiatry Res 2018 12;270():418-425. Epub 2018 okt 2

PMID: 30312969

Deltagere
  • Karoline Krane-Gartiser Postdoktorstipendiat

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU

Personvern  -  Informasjonskapsler