NorPED – Sykdomsforløpet hos pasietner med pigmentepitelavsløsning i Helse Midt-Norge og Helse Vest; en observasjonsstudie
Prosjekt
- Prosjektnummer
- 90129000
- Ansvarlig person
- Arnt-Ole Tvenning
- Institusjon
- NTNU, INB
- Prosjektkategori
- Toppfinansiering
- Helsekategori
- Eye
- Forskningsaktivitet
- 2. Aetiology, 7. Disease Management
Rapporter
Vi startet i 2014 en intervensjonsstudie der pasienter med aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD) med store avleiringer av fettstoffer under pigmentepitelet (drusePED) enten fikk behandling eller ble fulgt med hyppige kontroller. Resultatene etter ett års oppfølging viste at de fleste av pasientene i studien var i en fase av sykdommen som vi ikke kunne bremse med tilgjengelig behandling. Vi valgte derfor å stanse studien tidligere enn planlagt. Studien genererte flere hypoteser som vi har arbeidet videre med og førte til et forskningssamarbeid mellom øyeavdelingene i Bergen, Stavanger og Trondheim.
Den samme type pasienter er nå inkludert i observasjonsstudien, og i denne studien følger vi utviklingen av sykdommen ved hjelp av høyoppløselige netthinnebilder. 1-års resultatene fra denne observasjonsstudien viser at pasientene tar skade av sykdomsprosessen på et tidligere stadium enn hva tidligere forskning har vist. Resultatene tyder på at vi må intervenere på et tidligere tidspunkt i sykdomsforløpet, om vi skal klare å stanse skadene av sykdommen. Foreløpig har vi ikke sikker behandling av denne pasientgruppen, men studien er en brikke i AMD-puslespillet som legges.
Vi innledet i 2018 et samarbeid med Institutt for Datateknologi og Informatikk ved NTNU for å utvikle en kunstig intelligens til å se på høyoppløselige netthinnebilder. Resultatene fra dette samarbeidet har vist at den kunstige intelligensen kan trenes til å differensiere pasienter med AMD fra friske personer. Det vi også har vist ved hjelp av visualisering, er hva den kunstige intelligensen har definert som sykdom i bildene av netthinnen. Den kunstige intelligensen la vekt på kjente tegn ved AMD, men også nye mulige kjennetegn ved sykdommen ble identifisert. Dette er tegn som det ikke er blitt lagt vekt på tidligere og som kan gi oss nye innfallsvinkler for å forstå sykdommen.
Pasientene og helsetjenesten vil ha nytte av denne tildelingen gjennom økt kunnskap om hvordan vi best kan ta vare på pasienter med AMD og drusePED. Studien har gitt oss en økt forståelse av sykdomsforløpet hos pasientgruppen.
Resultatene viser at skaden på skarpsynet skjer tidlig, og at vi må forsøke bremse sykdommen på et tidligere stadium enn det vi så langt har antatt.
Tildelingen har også hatt betydning for etablering av et tverrfaglig samarbeid og utvikling av kunstig intelligens i øyefaget. Forskning som utnytter denne teknologien vil nok være nyttige fremover for å kunne finne nye sammenhenger i den økende mengde av bilder som vi har tilgjengelig.
Den først behandlingsstudien viser at pasienter med AMD og drusePED som ikke viser tegn til nydannelse av blodårer, ikke har behov for behandling med injeksjon av medikamenter i øyet eller kald laserbehandling. Pasientgruppen har imidlertid relativ høy risiko for å utvikle nydannede blodårer og da vil behandling være indisert. Hvor høy denne risikoen er i vår populasjon, vil vi få svaret på i løpet av året. Vi vil da også kunne si noe om hvordan oppfølgingen av pasientgruppen bør være for å oppdage og behandle sykdommen. Resultatene fra den andre studien viser at sykdomsprosessen skader synsfunksjonen på et tidligere tidspunkt, og utprøving av ny behandling burde ta hensyn til dette. Vi har planlagt et videre samarbeid med Institutt for Datateknologi og Informatikk ved NTNU, med tanke på utvikling av kunstig intelligens i øyefaget. Resultatene fra den første samarbeidsstudien viste at det den kunstige intelligensen kunne skille pasienter med AMD fra friske kontroller med høy presisjon. Vi tenker at kunstig intelligens i fremtiden vil gi oss økt kunnskap om sykdommen, og bli et viktig supplement både ved diagnostikk og oppfølging av pasienter med AMD.
Aldersrelatert makuladegenerasjon er vanligste årsak til blindhet i den vestlige del av verden. Ved hjelp av avansert bildeteknologi ønsker vi å oppdage tidlige tegn til sykdomsutvikling hos pasienter med store hevelser under den gule flekken. Dette vil bidra til tidligere behandling og utviklingen av ny medisin som kan bremse sykdomsprosessen.Det er mange tiår siden det har blitt utført en studie av sykdomsforløpet hos pasienter med aldersrelatert makuladegenerasjon som har store ansamlinger av fettstoffer og vann under den gule flekken. Disse pasientene har et mer alvorlig sykdomsforløp enn pasienter med mer typisk aldersrelatert makuladegenerasjon, der ca 40% utvikler endestadium av sykdommen med tap av synsfunksjon i løpet av 5 år. Med bedre bildeteknologi kan vi nå finne tidligere tegn til behandlingskrevende sykdom.
Etter innføringen av Avastin i 2006 som er en medisin som stopper lekkasje og blødning fra nydannede blodårer har prognosen for pasienter med aldersrelatert makuladegenerasjon bedret seg betraktelig. Utfordringen fremover er å ikke bare behandle komplikasjonene til sykdommen, men bremse og helst stoppe det naturlige sykdomsforløpet. Ny medisin er under kontinuerlig utprøving, og gode observasjonsstudier er nødvendig for å kunne vurdere om ny medisin er effektiv behandling. Hvis vi kan finne ut hvordan sykdommen utvikler seg over tid beskrevet med høyteknologiske tverrsnittsbilder av netthinnen vil ny behandling som utsetter neste steg i sykdomsutviklingen være til hjelp for pasienter.
Årene 2017-2018 har blitt brukt til inkludering og oppfølging av studiedeltakere, og det er nå inkludert 61 studiedeltakere i NORPED-studien. 1-års data foreligger hos 58 studiedeltakere og noen av resultatene fra bildeundersøkelsene skal presenteres på ARVO i Vancouver april/mai-19. Studien er også del av en lengre studie hvor pasientene vil følges årlig i 5 år.
Aldersrelatert makuladegenerasjon er vanligste årsak til blindhet i den vestlige del av verden. Ved hjelp av avansert bildeteknologi ønsker vi å oppdage tidlige tegn til sykdomsutvikling hos de med store hevelser under den gule flekken. Dette vil bidra til tidligere behandling og utviklingen av ny medisin som kan bremse sykdomsprosessen.Det er mange tiår siden det har blitt utført en studie av sykdomsforløpet hos pasienter med aldersrelatert makuladegenerasjon som har store ansamlinger av fettstoffer og vann under den gule flekken. Disse pasientene har et mer alvorlig sykdomsforløp enn pasienter med mer typisk aldersrelatert makuladegenerasjon, med 5 års forekomst av enten tap av deler av skarpsynet (19%) eller nydannelse av blodårer med lekkasje (23%). Med bedre bildeteknologi kan vi nå finne tidligere tegn til behandlingskrevende sykdom.
Etter innføringen av Avastin i 2006 som er en medisin som stopper lekkasje og blødning fra nydannede blodårer har prognosen for pasienter med aldersrelatert makuladegenerasjon bedret seg betraktelig. Utfordringen fremover er å ikke bare behandle komplikasjonene til sykdommen, men bremse og helst stoppe det naturlige sykdomsforløpet. Ny medisin er under kontinuerlig utprøving, og disse studiene trenger gode observasjonsstudier for å kunne vurdere om ny medisin er effektiv behandling. Hvis vi kan finne ut hvordan sykdommen utvikler seg over tid beskrevet med høyteknologiske tverrsnittsbilder av netthinnen vil ny behandling som utsetter neste steg i sykdomsutviklingen være til hjelp for pasienter.
Året 2017 har blitt brukt til inkludering og oppfølging av studiedeltakere, og det er nå inkludert 61 av 60 planlagte studiedeltakere i NORPED-studien, og inklusjonsperioden er over. 1-års data vil foreligge desember 2018 og resultatene vil tidligst publiseres våren 2019. Studien er også del av en lengre oppfølgingsstudie hvor pasientene vil følges i inntil 5 år.
Vitenskapelige artikler
Tvenning AO, Hedels C, Krohn J, Austeng D
Treatment of large avascular retinal pigment epithelium detachments in age-related macular degeneration with aflibercept, photodynamic therapy, and triamcinolone acetonide.
Clin Ophthalmol 2019;13():233-241. Epub 2019 feb 1
PMID: 30774304 - Inngår i doktorgradsavhandlingen
Deltagere
- Liliane Merete Skeiseid Prosjektdeltaker
- Stian Rikstad Hanssen Prosjektdeltaker
- Tora Sund Morken Prosjektdeltaker
- Agni Malmin Prosjektdeltaker
- Vegard Asgeir Forsaa Prosjektdeltaker
- Arnt-Ole Tvenning Doktorgradsstipendiat
- Jørgen Krohn Medveileder, biveileder
- Christian Hedels Prosjektdeltaker
- Dordi Austeng Hovedveileder
eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT
Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU