Ultrasound-enhanced delivery of chemotherapeutic drugs to cancer patients
- Prosjektnummer
- 90197400
- Ansvarlig person
- Ruth Catharina de Lange Davies
- Institusjon
- NTNU, NV-fakultetet, Institutt for fysikk
- Prosjektkategori
- Flerårig prosjekt
- Helsekategori
- Cancer
- Forskningsaktivitet
- 5. Treatment Developement
Målet med vårt prosjekt ved St. Olavs hospital er å forbedre kreftbehandling basert på kjemoterapi ved å øke opptaket og bedre distribusjonen av cellegift i svulster. En hovedutfordring ved bruk av kjemoterapi i kreftbehandling er at mindre enn 1 % av injisert cellegift akkumuleres i svulsten. Det er derfor er stort behov for å utvikle metoder for mer effektiv levering av cellegift. En vellykket kreftbehandling forutsetter at cellegiften tas opp i alle cellene i svulsten. Dersom vi kan vise at bruk av ultralyd rette mot svulster i kombinasjon med mikrobobler kan øke opptaket av cellegift i svulster og gi en bedre distribusjon i svulsten, vil dette være av stor klinisk betydning. Det vil bidra til en bedre terapeutisk respons og dosen med cellegift kan muligens reduseres slik at bivirkninger reduseres. Ved bedret lokal effekt vil man potensielt kunne kurere flere pasienter ved at svulsten blir resektabel etter slik behandling. Dette vil være av stor betydning for den enkelte pasient, for helsetjenesten og samfunnet. I studien har vi inkludert 20 pasienter med inoperabel pankreaskreft, randomisert 50/50 til eksperimentell behandling med ultralyd eller kontrollarm. Studien vil utgjøre et betydelig bidrag til dette forskningsfeltet. På grunn av erfaringer vi har opparbeidet på dette feltet planlegges det nå at St.Olavs hospital skal delta i en multisenterstudie (ACTIVATE) der spesialutviklede bobler utviklet for å økte opptak av cellegift skal utprøves på kreftpasienter.
Målet med vårt prosjekt ved St. Olavs hospital er å forbedre kreftbehandling basert på kjemoterapi ved å øke opptaket og bedre distribusjonen av cellegift i svulster. En hovedutfordring ved bruk av kjemoterapi i kreftbehandling er at mindre enn 1 % av injisert cellegift akkumuleres i svulsten. Det er derfor er stort behov for å utvikle metoder for mer effektiv avlevering av cellegift. En vellykket kreftbehandling forutsetter at cellegiften tas opp i alle cellene i svulsten. Dersom vi kan vise at bruk av fokusert ultralyd i kombinasjon med mikrobobler kan øke opptaket av cellegift i svulster og gi en bedre distribusjon i svulsten, vil dette være av stor klinisk betydning. Det vil bidra til en bedre terapeutisk respons og dosen med cellegift kan muligens reduseres slik at bivirkninger reduseres. Ved bedret lokal effekt vil man potensielt kunne kurere flere pasienter ved at svulsten blir resektabel etter slik behandling. Dette vil være av stor betydning for den enkelte pasient, for helsetjenesten og samfunnet. I studien har vi så langt har inkludert 18 pasienter med inoperabel pankreaskreft, randomisert 50/50 til eksperimentell behandling med ultralyd eller kontrollarm. Studien vil utgjøre et betydelig bidrag til dette forskningsfeltet.
Bakgrunnen for prosjektet er de lovende prekliniske resultatene vi har oppnådd når mus med svulster gis cellegift i fri form eller innkapslet i nanopartikler, og dette kombineres med mikrobobler og fokusert ultralyd. Videre er det ved Haukeland sykehus blitt utført en liknende studie på pasienter med lokal, ikke-operable pankreaskreft. Pasientene fikk standard cellegift og i tillegg mikrobobler, og svulstene ble eksponert for ultralyd. Svulsten ble redusert betydelig i 3 av pasientene. Målet med vårt prosjekt ved St. Olavs hospital er å forbedre kreftbehandling basert på kjemoterapi ved å øke opptaket og bedre distribusjonen av cellegift i svulster ved bruk av ultralyd og mikrobobler. Vi har utviklet en unik to-frekvent ultralyd transduser til formålet slik at vi håper vi kan oppnå ennå bedre resultater enn ved Haukeland. En hovedutfordring ved bruk av kjemoterapi i kreftbehandling er at mindre enn 1 % av injisert cellegift akkumuleres i svulsten. Det er derfor er stort behov for å utvikle metoder for mer effektiv avlevering av cellegift. Dersom vi kan vise at bruk av fokusert ultralyd i kombinasjon med mikrobobler kan redusere tumor vekst vil dette være av stor klinisk betydning og dosen med cellegift kan muligens reduseres slik at bivirkninger reduseres. Ved bedret lokal effekt vil man potensielt kunne kurere flere pasienter ved at svulsten blir resektabel etter slik behandling. Dette vil være av stor betydning for den enkelte pasient, for helsetjenesten og samfunnet.
Bakgrunnen for prosjektet er de lovende prekliniske resultatene vi har oppnådd når mus med svulster gis cellegift i fri form eller innkapslet i nanopartikler, og dette kombineres med mikrobobler og fokusert ultralyd. Videre er det ved Haukeland sykehus blitt utført en liknende studie som vi ønsker å utføre på pasienter med lokal, ikke-operable pankreas kreft. Pasientene fikk standard cellegift og i tillegg mikrobobler, og svulstene ble eksponert for ultralyd. Svulsten ble redusert betydelig i 3 av pasientene. Målet med vårt prosjekt ved St.Olavs hospital er å forbedre kreftbehandling basert på kjemoterapi ved å øke opptaket og bedre distribusjon av cellegift i svulster. En hovedutfordring ved bruk av kjemoterapi i kreftbehandling, er at mindre enn 1 % av injisert cellegift akkumuleres i svulsten. Det er derfor er stort behov for å utvikle metoder for mer effektiv avlevering av cellegift. En vellykket kreftbehandling forutsetter at cellegiften tas opp i alle cellene i svulsten. Dersom vi kan vise at bruk av fokusert ultralyd i kombinasjon med mikrobobler kan øke opptaket av cellegift i svulster og gi en bedre distribusjon i svulsten vil det være av stor klinisk betydning. Det vil bidra til en bedre terapeutisk respons og dosen med cellegift kan muligens reduseres slik at bivirkninger reduseres. Ved bedret lokal effekt vil man potensielt kunne kurere flere pasienter. Dette vil være av stor betydning for den enkelte pasient, for helsetjenesten og samfunnet.
Bakgrunnen for prosjektet er de lovende prekliniske resultatene vi har oppnådd når mus med svulster gis cellegift i fri form eller innkapslet i nanopartikler, og dette kombineres med mikrobobler og fokusert ultralyd. Videre er det ved Haukeland sykehus blitt utført en liknende studie som vi ønsker å utføre på pasienter med lokal, ikke-operable pankreas kreft. Pasientene fikk standard cellegift og i tillegg mikrobobler og svulstene ble eksponert for ultralyd. I studien ved Haukeland ble svulsten redusert betydelig i 3 av pasientene. Målet med vårt prosjekt ved St.Olavs hospital er å forbedre kreftbehandling basert på kjemoterapi ved å øke opptaket og bedre distribusjon av cellegift i svulster. En hovedutfordring ved bruk av kjemoterapi i kreftbehandling, er at mindre enn 1 % av injisert cellegift akkumuleres i svulsten, og skadene på normalt vev begrenser dosene som kan gis. Det er derfor er stort behov for å utvikle metoder for mer effektiv avlevering av cellegift. En vellykket kreftbehandling forutsetter at cellegiften tas opp i alle cellene i svulsten. Dersom vi kan vise at bruk av fokusert ultralyd i kombinasjon med mikrobobler kan øke opptaket av cellegift i svulster og gi en bedre distribusjon i svulsten vil det være av stor klinisk betydning. Det vil bidra til en bedre terapeutisk respons og dosen med cellegift kan muligens reduseres slik at bivirkninger reduseres. Dette vil være av stor betydning for den enkelte pasient, for helsetjenesten og samfunnet.
Ultrasound and Microbubbles Increase the Uptake of Platinum in Murine Orthotopic Pancreatic Tumors.
Ultrasound Med Biol 2023 May;49(5):1275. Epub 2023 feb 25
PMID: 36842903
Treatment of Liver Metastases With Focused Ultrasound and Microbubbles in Patients With Colorectal Cancer Receiving Chemotherapy.
Ultrasound Med Biol 2023 Sep;49(9):2081. Epub 2023 jun 17
PMID: 37336691
A Comparative Analysis of Orthotopic and Subcutaneous Pancreatic Tumour Models: Tumour Microenvironment and Drug Delivery.
Cancers (Basel) 2023 Nov 14;15(22). Epub 2023 nov 14
PMID: 38001675
- Bjørn Atle Johan Angelsen Prosjektdeltaker
- Margrete Haram Doktorgradsstipendiat
- Eva Hofsli Hovedveileder
- Steinar Lundgren Prosjektdeltaker
- Rune Hansen Prosjektdeltaker
- Åsmund Flobak Prosjektdeltaker
- Ola Finneng Myhre Postdoktorstipendiat
- Ruth Catharina de Lange Davies Prosjektleder
eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT
Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU