eRapport

Anafylaktiske reaksjoner under anestesi

Prosjekt
Prosjektnummer
911263
Ansvarlig person
Torkel Harboe
Institusjon
Helse Bergen HF
Prosjektkategori
Forskerutdanning - dr.grad
Helsekategori
Anesthesia & Intensive Care
Forskningsaktivitet
Klinisk forskning
Rapporter
2007
Prosjektet omhandler alvorlige allergiske reaksjoner under anestesi og studerer dette fenomenet i kliniske studier over populasjoner av pasienter som har gjennomgått slike reaksjoner.Moderne anestesi gjennomføres vanligvis ved samtidig bruk av flere medikamenter og andre kjemiske forbindelser. Mange av disse kan potensielt forårsake alvorlige allergiske reaksjoner. Etter en slik reaksjon er det viktig for pasientens sikkerhet at episoden utredes slik at eventuell allergi kan kartlegges og pasienten kan forberedes for eventuell ny anestesi i fremtiden. Dagens diagnostiske verktøy har noen klare begrensninger, og etiologien og de patogenetiske mekanismene for alvorlige allergiske reaksjoner overfor anestesimidler er bare delvis forstått. Forskning er derfor viktig for å fremskaffe ny viten og bedre sikkerheten ved anestesi. I dette prosjektet ved Seksjon for klinisk spesialallergologi, Yrkesmedisinsk avdeling, Haukeland Universitetssjukehus, utforskes fenomenet alvorlig allergiske reaksjoner under anestesi i kliniske studier med ulike innfallsvinkler. Studien som ble publisert i Allergy, desember 2007, omhandler effekten av eksponering for folkodin i hostesaft hos pasienter med tidligere allergisk sjokk overfor perifertvirkende muskelrelakserende midler. Hos slike pasienter har folkodin en betydelig stimulerende effekt på IgE-antistoff-produksjonen. Sytten pasienter ble randomisert til en ukes inntak av små doser hostesaft som inneholdt folkodin eller guaifenesin. De primære variablene IgE-antistoff overfor folkodin, morfin og suksametonium og total-IgE ble målt i serum før og fire og åtte uker etter eksponering. Pasienten som var eksponert overfor folkodin fikk en stor økning i nivåene av antistoff overfor folkodin, morfin og suksametonium der den mediane proporsjonale økningen relativt til utgangsnivået var henholdsvis 39,0, 38,6 og 93,0. Median proporsjonal økning i total-IgE var 19,0. Ingen endringer ble observert i gruppen som var eksponert overfor guaifenesin. Serumnivåer av IgE-antistoff assosiert med allergi overfor perifertvirkende muskelrelakserende midler øker signifikant hos sensibiliserte pasienter etter eksponering for folkodin i hostesaft. Disse funnen støtter hypotesen at folkodin-inntak kan være en faktor i utvikling eller økning av IgE-sensibilisering overfor muskelrelakserende anestesimidler i den norske befolkningen. Siden mars 2007 er folkodin trukket fra det norske markedet. Denne studien inngår i en avhandling som skal forsvares ved disputas våren 2008.
2006
Anafylaktisk sjokk er en sjelden men fryktet komplikasjon til narkose. Det oppstår 70-80 slike reaksjoner under narkose i Norge hvert år, og mortaliteten er i litteraturen anslått til 3-6 %. Prosjektet ”Anafylaktiske reaksjoner under anestesi” omhandler etiologi, epidemiologi og diagnostiske metoder innenfor dette feltet.Anafylaksi under generell anestesi forårsakes i mange land hyppigst av perifert virkende muskelrelakserende midler (NMBA). Reaksjonene oppstår gjerne hos pasienter som ikke tidligere har vært eksponert for NMBA. Hos disse pasientene finnes IgE som binder NMBA via epitoper som består av substituerte ammoniumioner, og dette er kjemiske strukturene som forekommer i en rekke vanlige medikamenter og kjemikalier. Det har derfor vært antatt at den primære sensibiliseringen i mange tilfeller kan ha oppstått i kontakt med andre substanser enn NMBA, men med kjemisk strukturell likhet som forårsaker kryss-sensitivitet. Tilfeller av NMBA-allergi har vært rapportert med svært ulik frekvens fra land til land. I Norge hvor anafylaksi under generell anestesi rapporteres med relativt høy frekvens (~ 1:5000), har NMBA blitt påvist som utløsende substans i 93 % av tilfellene hvor relevant allergi var detekterbar. I Sverige er anafylaksi under generell anestesi langt sjeldnere(som eksempel var det registrert tre anafylaktiske reaksjoner overfor rokuroniumbromid etter ~250 000 eksponeringer med medikamentet). Mellom Norge og Sverige har det også blitt funnet signifikant forskjell i prevalensen av IgE mot suksametonium og mot morfin og folkodin (substanser som også bærer substituerte ammoniumion-epitoper). Spesifikke IgE som binder disse medikamentene forekommer hos 0,4 – 6 % i den norske populasjoner men er fraværende i den svenske. Folkodin har vært omsatt reseptfritt i Norge siden 1966 mens det ikke har vært tilgjengelig i Sverige. Prosjektet ”Anafylaktiske reaksjoner under anestesi” har i 2006 gjennomført en randomisert klinisk studie over folkodins innvirkning på IgE produksjonen hos pasienter med allergi overfor perifert virkende muskelrelakserende midler. Denne studien følger opp vår tidligere publiserte pilotstudie, Florvaag E et al. Allergy 2006;61:49-55. Forskningsresultatene fra studien er meddelt Statens legemiddelverk og vil bli publisert i 2007.
Vitenskapelige artikler
Harboe T, Johansson SG, Florvaag E, Oman H

Pholcodine exposure raises serum IgE in patients with previous anaphylaxis to neuromuscular blocking agents.

Allergy 2007 Dec;62(12):1445-50.

PMID: 17983379

Florvaag E, Johansson SG, Oman H, Harboe T, Nopp A

Pholcodine stimulates a dramatic increase of IgE in IgE-sensitized individuals. A pilot study.

Allergy 2006 Jan;61(1):49-55.

PMID: 16364156

Harboe T, Benson MD, Oi H, Softeland E, Bjorge L, Guttormsen AB

Cardiopulmonary distress during obstetrical anaesthesia: attempts to diagnose amniotic fluid embolism in a case series of suspected allergic anaphylaxis.

Acta Anaesthesiol Scand 2006 Mar;50(3):324-30.

PMID: 16480466

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Faglig rapportering, Helse Vest

Personvern  -  Informasjonskapsler