eRapport

Urininkontinens under svangerskap og etter fødsel

Prosjekt
Prosjektnummer
911316
Ansvarlig person
Stian Langeland Wesnes
Institusjon
Universitetet i Bergen
Prosjektkategori
Forskerutdanning - dr.grad
Helsekategori
Renal and Urogenital
Forskningsaktivitet
2. Aetiology
Rapporter
2011 - sluttrapport
Urininkontinens er vanlig i svangerskap og etter fødsel. Over 43 000 gravide kvinner fra Den norske mor og barn-undersøkelsen inngikk i studien, og 46 % av disse ble inkontinent for første gang i løpet av svangerskapet. Økende alder, økende BMI og økende antall fødsler var risikofaktorer for urininkontinens både før- og under svangerskapet. I en delstudie av 12 000 førstegangsfødende kvinner som var kontinente før svangerskapet, hadde kvinner som var inkontinent og kontinent under svangerskapet lik risiko for inkontinens etter keisersnitt sammenlignet med vanlig vaginal fødsel. Det er derfor ikke grunnlag for å anbefale keisersnitt til kvinner med inkontinens under svangerskapet for å unngå senere urininkontinens. Vektøkning under svangerskapet påvirket i liten grad risikoen for urininkontinens under svangerskapet og etter fødsel. Å gå ned i vekt etter fødselen ser imidlertid ut til å være viktig både for å unngå inkontinens og for å gjenvinne kontinens seks måneder etter fødselen. I dag er bekkenbunnstrening kvinners eneste behandling mot inkontinens i denne situasjonen. Klarer kvinnene i tillegg å gjenvinne vekten fra før graviditeten i løpet av de første seks måneder etter fødselen, kan dette trolig ha stor betydning. Det er derfor ikke grunnlag for å anbefale keisersnitt til kvinner med inkontinens under svangerskapet for å unngå senere urininkontinens. I dag er bekkenbunnstrening kvinners eneste behandling mot inkontinens postpartum. Klarer kvinnene i tillegg å gjenvinne vekten fra før graviditeten i løpet av de første seks måneder etter fødselen, kan dette trolig ha både forebyggende effekt og bedre kvinnens urininkontinens.
2010
Normal vektoppgang under svangerskapet påvirker ikke risiko for urinlekkasje, viser studien basert på den norske Mor og Barn undersøkelsen. Det er derimot viktig å gjenvinne før-gravid vekt.Tidligere har helsepersonell tatt for gitt at inkontinens under svangerskap skyldes at kvinner legger på seg. Ny forskning fra Universitetet i Bergen avkrefter denne myten. – Normal vektoppgang under graviditet har ingenting å si for risiko for urinlekkasje, sier stipendiat Stian Wesnes, fra Institutt for samfunnsmedisinske fag, UiB. Wesnes analyserte 12.679 førstegangsfødende fra Den norske mor og barn-undersøkelsen. Kvinnene hadde ikke hatt inkontinens før svangerskapet. Ørliten risiko Studien viste at det var kun vektøkning over 3 kg i løpet av de første femten ukene som utgjorde en risikofaktor for urinlekkasje under svangerskapet. - Dette er trolig av liten praktisk betydning, da denne vektøkningen ikke påvirker risikoen for urinlekkasje etter fødsel, sier Wesnes –Undersøkelsen viste nemlig at vektøkning, tidlig eller sent i svangerskapet, ikke hadde noen som helst betydning for urinlekkasje seks måneder etter fødselen, forteller Wesnes. Vektreduksjon forebygger Wesnes’ forskning er den første noensinne som har dokumentert hvordan vekttap etter fødsel reduserer faren for urinlekkasje. – Vektoppgang er normalt og ufarlig mtp urinlekkasje i svangerskapet, så lenge kvinnen går ned til førsvangerskapsvekt etter fødselen, sier Wesnes. Viss kvinnen 6 måneder etter fødsel ikke har gjenvunnet vekten hun hadde da hun ble gravid, er dette en viktig risikofaktor for urininkontinens etter fødsel. Vektdifferansen fra før svangerskapet til 6 måneder etter fødsel ga en risikoøkning på 2,3 % pr kg. Samtidig viser studien at blant kvinnene i undersøkelsen som fikk urininkontinens under svangerskapet, sank risikoen for vedvarende urininkontinens etter fødsel med 2,1 % for hvert kg de gikk ned i vekt etter fødsel. Her er det en del risikoreduksjon å hente. På slutten av et svangerskap er den gjennomsnittlige vektøkning rundt seksten kilo. Problematiserer ”vekt” Studien kan ikke forklare hvorfor en liten vektøkning etter svangerskapet gir urininkontinens, mens en stor vektøkning under svangerskap i liten grad gjør det. Ingen studier har tidligere problematisert dette, da man generelt har fokusert på ”vekt”. Studien stiller spørsmål ved om lokalisering av vekt, varigheten av vekten og om det er fettvev framfor livmor, morkake, bryster og foster som er årsak til urininkontinens. Ikke bare bekkenbunnstrening Vektreduksjon etter fødsel beskyttet mot urininkontinens hos de som ikke hadde slike plager under svangerskapet, og syntes å gi tilfriskning hos de som hadde vært inkontinente. Det har vært mye fokus på bekkenbunnstrening etter fødsel for å hindre inkontinens. Denne studien viser at vektreduksjon etter fødsel også bør nevnes når det blir gitt råd om urininkontinens i denne sammenhengen
2009
Vektøkning under svangerskapet påvirker urininkontinens i svangerskapet lite. Vektreduksjon etter fødsel er imidlertid viktig for både å unngå og behande urininkontinens 6 måneder etter fødsel.Der er antatt at vektøkning under svangerskapet er en viktig årsak til at ca 50 % av alle gravide har urininkontinens. Ingen studier har imidlertid undersøkt dette på en adekvat måte. Vi har benyttet data fra Mor og Barn undersøkelsen: en spørreundersøkelse som sender ut spørreskjema til gravide kvinner i Norge. De som velger å bli med i studien får tilsendt totalt 6 spørreskjema fra begynnelsen av svangerskapet til barnet er 3 år. I denne studien har vi benyttet spørreskjema besvart i uke 15 og 30 i svangerskapet og 6 måneder etter fødsel. For å få et best mulig innblikk i hvordan svangerskapet påvirker urininkontinens, har vi valgt å kun se på førstegangsfødende kvinner som var kontinent før svangerskapet. Vi finner at vektøkning i første del av svangerskapet påvirker risikoen for urininkontinens i svangerskapet noe. Vektøkning i begynnelsen av svangerskapet påvirker imidlertid ikke risikoen for urinlekkasje etter fødsel. Risikoen for urininkontinens 6 måneder etter fødsel blir ikke påvirket av hvor mye kvinnen går opp i vekt under svangerskapet. Imidlertid er det en tydelig sammenheng mellom vektoppgang fra før svangerskap til 6 måneder etter fødsel og risikoen for urininkontinens 6 måneder etter fødsel. Viss kvinnen mao veier mer 6 måneder etter fødsel enn da hun ble gravid, har hun økt risiko for å bli inkontinent 6 måneder etter fødsel. Vi finner også at sjansen for å bli kontinent etter fødsel øker jo mer kvinnen går ned i vekt etter fødsel. Tidligere har man stort sett fokusert på bekkenbunnstrening og knipeøvelser for å hjelpe kvinner som er inkontinent etter svangerskapet. Nå ser det ut til at vekttap også kan hjelpe denne gruppen kvinner.
2008
Om man har fått nyoppstått urininkontinens under svangerskapet vil ikke prognosen for urininkontens etter svangerskapet bedres om man får utført keisersnitt.Vi har sett på data fra Mor og Barn undersøkelsen: en spørreundersøkelse som sender ut spørreskjema til gravide kvinner i Norge. De som velger å bli med i studien får tilsendt totalt 6 spørreskjema fra begynnelsen av svangerskapet til barnet er 6 år. I denne studien har vi benyttet spørreskjema besvart i uke 15 og 30 i svangerskapet og 6 måneder etter fødsel. For å få et best mulig innblikk i hvordan svangerskapet påvirker urininkontinens, har vi valgt å kun se på førstegangsfødende kvinner som var kontinent før svangerskapet. I vår nylig innsendte artikkel har vi sett på hvilken effekt urininkontinens under svangerskapet og forløsningsmetode spiller på hyppighet av urininkontinens 6 måneder etter svangerskapet. 31 % av førstegangsfødende kvinner som var kontinent før svangerskapet, var inkontinent 6 måneder etter fødsel. Det var en relativ risiko på 2.2 for urininkontinens 6 måneder etter fødsel om man var inkontinent under svangerskapet. Relativ risiko for urininkontinens etter vaginal forløsning sammenlignet med keisersnitt var 3.2. Relativ risiko etter fødsel ved hjelp av vakuum eller tang var henholdsvis 3.3 og 3.5. Relativ risiko for urininkontinens etter vaginal forløsning sammenlignet med keisersnitt var 3.2 om kvinnen var kontinent under svangerskapet, og 2.9 om hun var inkontinent. På bakgrunn av dette konkluderer vi med at sammenhengen mellom forløsningsmetode og urininkontinens ikke blir betydelig påvirket av om kvinnen har urininkontinens under svangerskapet. Urininkontinens under svangerskapet er dermed ikke noe argument for keisersnitt. I vår neste delstudie vil vi undersøke hvilken effekt vektoppgang fra uke 0 – 15 av svangerskap, uke 15 – 30, uke 30 – fødsel, uke 0 i svangerskap til 6 måneder etter svangerskapet har på urininkontinens både under svangerskapet og 6 måneder etter svangerskapet.
2007
Over halvparten av gravide kvinner opplever urinlekkasje. Risikoen er større for kvinner som har født barn tidligere, er overvektige eller blir gravide i høy alder.Vi har sett på data fra Mor og Barn undersøkelsen: en spørreundersøkelse som sender ut spørreskjema til alle gravide i Norge. De som velger å bli med i studien får tilsendt totalt 6 spørreskjema fra begynnelsen av svangerskapet til barnet er 6 år. Så langt i prosjektet har vi vist at forekomsten av inkontinens økte fra 26% før svangerskapet til 58% i uke 30 av svangerskapet. For kvinner som ikke hadde født tidligere, var de tilsvarende tallene 15% og 48%, mens kvinner som hadde født tidligere hadde en forekomst av urinlekkasje før svangerskapet på 35% og dette økte til 67% mens de var gravide. Stress urinlekkasje (lekkasje som oppstår når man for eksempel hopper, hoster eller løper) var som ventet den type lekkasje som var hyppigst forekommende i svangerskapet. 31% av kvinnene som ikke hadde født tidligere hadde denne formen for urinlekkasje, mens 42% av de som hadde født tidligere hadde stress inkontinens. De fleste gravide hadde kun lettere grad av lekkasje, dvs at de lekket urin sjeldnere enn ukentlig og at selve lekkasjen bare besto av noen dråper hver gang. Å ha født barn tidligere var en sterk risikofaktor for urinlekkasje både før og under svangerskapet. Økende alder og kroppsmasseindex er kjente risikofaktorer for urinlekkasje, men begge disse var svakere risikofaktorer for lekkasje enn tidligere fødsler blant denne gruppen gravide kvinner. I en annen delstudie av dette prosjektet undersøker vi kvinner som har født for første gang og ser nærmere på deres risiko for urinlekkasje 6 måneder etter fødselen. Vi sammenlikner kvinner som fikk urinlekkasje under svangerskapet med dem som ikke fikk det, og vi ser også nærmere på hvordan forløsningsmetode spiller inn i forhold til dette.
Vitenskapelige artikler
Wesnes Stian Langeland, Hunskaar Steinar, Bo Kari, Rortveit Guri

Urinary incontinence and weight change during pregnancy and postpartum: a cohort study.

Am J Epidemiol 2010 Nov;172(9):1034-44. Epub 2010 aug 20

PMID: 20729349 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Wesnes S L, Hunskaar S, Bo K, Rortveit G

The effect of urinary incontinence status during pregnancy and delivery mode on incontinence postpartum. A cohort study.

BJOG 2009 Apr;116(5):700-7. Epub 2009 feb 10

PMID: 19220234

Wesnes SL, Rortveit G, Bø K, Hunskaar S

Urinary incontinence during pregnancy.

Obstet Gynecol 2007 Apr;109(4):922-8.

PMID: 17400855

Wesnes, SL, Hunskaar S, Bo K, Rortveit G

How does weight gain during pregnancy affect risk of urinary incontinence?

International Continence Society Meeting, October 2. 2009

Wesnes SL, Rortveit G, Hunskaar S, Bo K.

How do incontinence status during pregnancy and delivery mode affect urinary incontinence 6 months post partum?

International Continence Society. Poster presentation, 20. - 24.08.07

Wesnes SL, Rortveit G, Hunskaar S, Bo K.

Urininkontines 6 måneder etter svangerskapet.

Institutt for samf.med. Instituttets dag. Abstract presentsjon. 02.05.2007

Wesnes SL, Rortveit G, Hunskaar S, Bo K.

Urinlekkasje vanlig i svangerskapet

Den norske Mor & barn undersøkelsen; Nyhetsbrev 2007

Wesnes SL.

Urinlekkasje vanlig for gravide.

www.forskning.no

Wesnes SL.

Urinlekkasje vanlig i svangerskapet

www.fhi.no

Doktorgrader
Stian Langeland Wesnes

MD Phd

Disputert:
oktober 2011
Hovedveileder:
Steinar Hunskår

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Faglig rapportering, Helse Vest

Personvern  -  Informasjonskapsler