eRapport

Vitamin K- betydning for utvikling av osteoporose og forekomst av brudd

Prosjekt
Prosjektnummer
911476
Ansvarlig person
Clara Gram Gjesdal
Institusjon
Helse Bergen HF
Prosjektkategori
Korttidsprosjekt
Helsekategori
Other
Forskningsaktivitet
2. Aetiology
Rapporter
2012
Studien undersøker betydning av vitamin K-inntak for beinskjørhet og hoftebrudd. I tillegg studeres betydningen av vitamin B status og relaterte betennelsesmarkører for osteoporose og brudd.Vitamin K inngår i en prosess for å aktivere osteokalsin, det nest vanligste proteinet i bein, slik at dette kan binde til seg kalsium. I denne studien undersøkes betydningen av de to hovedtypene av vitamin K, K1 og K2, for utvikling av beinskjørhet. Deltakerne i studien er 5400 kvinner og menn i alderen 51-52 år og 70-72 år som deltok i Helseundersøkelsen i Hordaland (HUSK)1997-99. De besvarte spørreskjema om helse, kosthold og livsstil. Det ble også tatt blodprøver og målt beintetthet. I første artikkel som er publisert ble sammenhengen mellom inntak av vitamin K1 og K2 i kosten og beinskjørhet undersøkt. Det var litt økt forekomst av lav beintetthet blant kvinner med svært lavt inntak av vitamin K1. Det ble ikke funnet noen slik sammenheng hos menn. Vitamin K2-inntak hadde ingen sammenheng med beintetthet, verken hos kvinner eller menn. I andre artikkel som er publisert ser vi en sammenheng mellom vitamin K1 inntak og 10-års risiko for hoftebrudd blant 2800 eldre (70-72 år). Vi finner ingen sammenheng mellom vitamin K2 og hoftebrudd. Kroniske betennelsessykdommer er en risikofaktor for beinskjørhet og brudd. I siste del av studien ser vi på sammenhengen mellom ulike betennelsesmarkører målt i blodprøver hos deltakerne og utvikling av beinskjørhet og risiko for seinere hoftebrudd. I tredje artikkel som er under review ser vi på betydningen av nye markører for betennelse relatert til vitamin B2 og B6, som neopterin og tryptofan-kynurenin ratio. Jo høyere verdier for disse markørene jo høyere risiko for beinskjørhet. Fjerde artikkel er under avsluttende skriving. Vi vil her se på de samme markørene, samt den etablerte betennelsesmarkøren CRP (C-reactive protein) og 10 års risiko for hoftebrudd.
2011
Studien undersøker betydning av vitamin K-inntak for beinskjørhet og hoftebrudd. I tillegg studeres betydningen av relaterte betennelsesmarkører for osteoporose og brudd.Vitamin K inngår i en prosess for å aktivere osteokalsin, det nest vanligste proteinet i bein, slik at dette kan binde til seg kalsium. I studiens første del undersøkes betydningen av de to hovedtypene av vitamin K, K1 og K2, for utvikling av beinskjørhet. 5400 kvinner og menn i alderen 51-52 år og 70-72 år deltok i Helseundersøkelsen i Hordaland (HUSK)1997-99. De besvarte spørreskjema om helse, kosthold og livsstil. Det ble også tatt blodprøver og målt beintetthet. I første artikkel som er publisert ble sammenhengen mellom inntak av vitamin K1 og K2 i kosten og beinskjørhet undersøkt. Det var litt økt forekomst av lav beintetthet blant kvinner med svært lavt inntak av vitamin K1. Det ble ikke funnet noen slik sammenheng hos menn. Vitamin K2-inntak hadde ingen sammenheng med beintetthet, verken hos kvinner eller menn. I andre artikkel som er publisert i 2011 ser vi en sammenheng mellom vitamin K1 inntak og 10-års risiko for hoftebrudd blant 2800 eldre (70-72 år). Vi finner ingen sammenheng mellom vitamin K2 og hoftebrudd. Kroniske betennelsessykdommer er en risikofaktor for beinskjørhet og brudd. I siste del av studien ser vi på sammenhengen mellom ulike betennelsesmarkører målt i blodprøver hos deltakerne og utvikling av beinskjørhet og risiko for seinere hoftebrudd. Vi undersøker nyere markører relatert til vitamin B2 og B6, som neopterin og kynurenin/ tryptophan ratio, i tillegg til den etablerte betennelsesmarkøren CRP (C-reactive protein). Denne studien kan gi økt forståelse av subklinisk inflammasjon sin betydning for utvikling av beinskjørhet og risiko for brudd. Det er under utarbeidelse 2 artikler om dette emnet.
2010
Studien undersøker betydning av vitamin K-inntak for beinskjørhet og hoftebrudd. I tillegg studeres betydningen av vitamin B status og relaterte betennelsesmarkører for osteoporose.Vitamin K inngår i en prosess for å aktivere osteokalsin, det nest vanligste proteinet i bein, slik at dette kan binde til seg kalsium. I denne studien undersøkes betydningen av de to hovedtypene av vitamin K, K1 og K2, for utvikling av beinskjørhet. Deltakerne bestod av kvinner og menn i alderen 51-52 år og 70-72 år. Forsøksgruppen deltok i Helseundersøkelsen i Hordaland (HUSK)1997-99. De besvarte spørreskjema om helse, kosthold og livsstil. Det ble også tatt blodprøver og målt beintetthet. I første artikkel som er publisert ble sammenhengen mellom inntak av vitamin K1 og K2 i kosten og beinskjørhet undersøkt. Det var litt økt forekomst av lav beintetthet blant kvinner med svært lavt inntak av vitamin K1. Det ble ikke funnet noen slik sammenheng hos menn. Vitamin K2-inntak hadde ingen sammenheng med beintetthet, verken hos kvinner eller menn. I andre artikkel (under publisering) ser man på sammenhengen mellom vitamin K1 og K2 inntak og 10-års risiko for hoftebrudd blant 2800 eldre (70-72 år). Hoftebruddsdata for deltakerne er samlet inn fra alle sykehus i Hordaland. Kroniske betennelsessykdommer er en risikofaktor for beinskjørhet og brudd. I siste del av studien vil vi se på sammenhengen mellom inflammasjon (betennelse) i kroppen og risiko for beinskjørhet og hoftebrudd i samme, norske populasjon. Inflammasjon vil bli målt med ulike markører i blodprøver fra studiedeltakerne. Vi vil både bruke den tradisjonelle betennelses-markøren CRP (C-reactive protein) og andre nyere og lovende markører. Neopterin, kynurenine/tryptofan ratio og vitamin B6 er i 2010 målt i lagrete prøver på alle delakerne og assosiasjonen til beintetthet og seinere brudd vil bli studert i 2011.
2009
Osteoporose er et stort helseproblem i den vestlige verden, og hoftebrudd er assosiert med høy sykelighet og dødelighet. Norge har en av verdens høyeste forekomster av osteoporotiske brudd. Med utgangspunkt i data fra Helseundersøkelsen i Hordaland (HUSK) 1997-99 skal sammenhengen mellom vitamin K-status i blodprøver og hoftebrudd undersøkes.VITAMIN K Vitamin K medvirker til aktivering av proteiner ved å henge på sukkerkjeder (karboksylering). Osteokalsin er et vanlig protein i beinvev. Høyt nivå av inaktivt (underkarboksylert) osteokalsin i blodet er en sensitiv markør for lavt nivå av vitamin K, noe som igjen er assosiert med lav beintetthet og økt risiko for hoftebrudd. HELSEUNDERSØKELSEN I HORDALAND (HUSK) 7 700 personer deltok HUSK. De svarte på spørsmål angående egen helse, sosiale faktorer og livsstil. Et eget kostholdsskjema ble fylt ut og analysert for inntak av ulike næringsstoff, bla. vitamin K1 og K2. I tillegg ble høyde og vekt registrert. Ca. 5400 personer deltok med måling av beinmineraltetthet og svarte på et spørreskjema vedrørende beinskjørhet. Det er lagret blodprøver fra alle 7700 deltakerne. HUSK-materialet har 10 års oppfølgingstid og er meget godt egnet til å besvare spørsmål om betydningen av vitamin K i kosten og vitamin K-status i blodprøver, beintetthet og brudd i en stor, norsk populasjon. Det er tidligere hentet inn 5-års data vedrørende hoftebrudd for alle personer som deltok i HUSK (1997-99). Ny innhenting av bruddata er startet høsten 2009 og forventes avsluttet januar 2010. STUDIENS FORMÅL: Undersøke om høyt nivå av inaktivt (underkarboksylert) osteokalsin disponerer for hoftefrakturer. Det forventes å være ca 250 brudd i denne gruppen som består av 7700 kvinner og menn. Blodprøver fra deltakere i HUSK som har gjennomgått hoftefrakturer skal analyseres ila våren 2010 og sammenlignes med blodprøver fra kontroller uten brudd. Forskergruppen vil også se på forskjeller mellom kvinner og menn, og om man finner et optimalt nivå av underkarboksylert osteokalsin for forebygging av hoftebrudd. Det finnes gode kostholdsdata for de fleste deltakerne i studien, og man vil se på hvordan mengden av vitamin K i kosten henger sammen med med nivåer av underkarboksylert osteokalsin. På den måten kan man si noe om hva som er optimalt inntak av vitamin K for å forebygge hoftebrudd.
Vitenskapelige artikler
Apalset Ellen M, Gjesdal Clara G, Eide Geir E, Tell Grethe S

Intake of vitamin K1 and K2 and risk of hip fractures: The Hordaland Health Study.

Bone 2011 Nov;49(5):990-5. Epub 2011 aug 2

PMID: 21839190

Apalset EM, Gjesdal CG, Eide GE, Johansen, A-M W, Drevon,CA, Tell GS

Dietary vitamins K1, K2 and bone mineral density: the Hordaland Health Study

Archives of Osteoporosis, DOI 10.1007/s11657-010-0036-6

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Faglig rapportering, Helse Vest

Personvern  -  Informasjonskapsler