eRapport

Prospektiv langtidsoppfølging av pasienter med vestibularisschwannom

Prosjekt
Prosjektnummer
911487
Ansvarlig person
Morten Lund-Johansen
Institusjon
Helse Bergen HF
Prosjektkategori
Forskningsprosjekt
Helsekategori
Neurological
Forskningsaktivitet
7. Disease Management
Rapporter
2012
Nasjonal Behandlingstjeneste for Vestibulariscchwannom gjør molekylære og kliniske studier av pasienter med vestibularisschwannom.Denne svulsten er godartet, men medfører svært plagsomme symptomer; ensidig hørselshemning, øresus, svimmelhet og ustøhet. Våre og andres studier viser at symptomene består selv om svulsten behandles. behandlingen er operasjon eller strålekniv. Det er også mulig å la være å behandøe små svulster, mange vokser ikke i mange år etter at diagnosen stilles. Vi har nylig vist at ca 50% av pasientene som ikke mottar behandling i første omgang ender opp med å bli behandlet i løpet av en femårsperiode fordi tumor vokser.I tilleg har vi tidligere vist a t det er svimmelhet som er det kardinalsymptomet som medfører den største reduksjonen av livskvalitet, ca 40% av pasienten er plaget av vertigo. Nylig har vi også dokumentert at vertigo som debutsymptom øker risikoen for senere uføretrygd betydelig. Studiene av VS ved HUS har gitt grunnlag for tre doktorgrader og fjerde kandidat leverer våren 2013. Pågående prosjekter innbefatter en planlagt High Throughput DNA analyse av svulstvev fra nærmere 50 pasienter, noe som ikke har vært gjort før. Hensikten er å lete etter mutasjoner i ikke-NF-2 relaterte gener som kan tenkes å ha betydning for utvikling av sykdommen. I tillegg følger vi opp vårt funn av Cav-1 som er nedregulert i samtilge VS med transfeksjonsstudier i cellelinjer. Klinisk samarbeider vi med Mayo Clinic, Rochester Minnesota i et omfattende kartleggingsprosjekt av plager hos pasienter som sammenligner strålekniv kirurgi og observasjon i et materiale på over 500 pasienter med VS. Dette er et kontroversielt tema, og det er antatt at denne studien vil kunne gi nye data som kan brukes når man skal ta beslutning for den enkelte pasient i valg av behandling. Denne studien forventes ferdig i løpet av 1014. I alt 10 ulike generelle livskvalitetsskjema eller symptomsspesifikke spørreskjema relatert til tinnitus, hørselshemining, svimmelhet og hodepine er sendt til pasientene. Vi har oppnådd en svarprosent på godt over 70. Vi planlegger oppstart av en prospektiv randomisert studie for å kunne gi klasse 1 evidens for valg av behandlingsalternativ, enten observasjon eller strålekniv for pasienter med små svulster og god hørsel. En leg i D-stilling og en forskerlinjestudent deltar i studiene. ytterligere en forskerlinjestudent planlegges rekruttert tidlig 2013.
2011
Fem års oppfølging av 435 pasienter med Vestibularisschwannom. Pasientene har nedsatt livskvalitet pga svimmelhet. 40% av Konservativt behandlede pasienter trenger behandling ila 5 år. HUS ble fra 2012 tildelt nasjonalt behandlingsansvar for pasienter med denne svulsten.. Flere studier pågående.Bakgrunn: Fra 2001 til 2009 ble 435 konsekutive pasienter med VS inkludert i en prospektiv database der pasientene gjennomgår en omfattende standardisert utredning ved hvert kontrolltidspunkt. Pasientene allokeres til strålekniv, kirurgi eller konservativ oppfølging avhengig av tumorstørrelse. Målepunkter er livskvalitet, symptomutvikling, behandlingseffekt, behandlingsbehov og tumorvekst. Prosjektet involverer ØHN og nevrokir avdeling, Strålekniven og Nasjonalt kompetansesenter for vestibulære sykdommer. Pasientene følges opp i prospektive langtidsstudier, som er etterspurt i litteraturen. Den første doktorgraden fra prosjektet ble publisert i 2007. Fokus for siste år har spesielt vært oppfølging av ca 190 pasienter med konservativt regime. En studie viser at Ca 40% av disse trenger behandling i løpet av 5 år grunnet tumorvekst. Livskvalitet ser ikke ut til å endre seg signifikant under oppfølgingsperioden. En annen studie viser volumdoblingstiden for pasientene. Det var ikke mulig å definere kliniske prediktorer for vekst. Resultatene blir publisert i to aksepterte artikler i de to nevrokirurgiske toppjournalene (Neursurgery, Journal of Neurosurgery). En UIB stipendiat, Jobin Varughese, leverte sin avhandling om tumorvekst og effekt sv strålekniv rett over nyttår, en ass. lege i D-stilling fullfører sin avhandling i år. Fremtidig forskning vil innebære videre oppfølgingsstudier av databsekohorten. Vi har merket at mange av pasientene blir uføretrygdet i løpet av 4-5 år. I en ny studie undersøker vi kliniske prediktorer for uførhet. Foreløpige resultater viser at svimmelhet og ustøhet tidlig i forløpet i sterk grad predikerer senere uførhet. Dette er nye resultater og vil kunne være med på å påvirke vår behandlingsstrategi for disse pasientene. HUS har fra 2012 fått tildelt landsfunksjon for pasienter med VS.
2010
Nye data om naturlig forløp og genetisk ekspresjon i vestibularisschwannomer. Vekst hos ca 30% av svulstene i.l.a 3-5 år.Acusticusgruppen ved Nevrokirurgisk og Øre-Nese-Hals avdelingene og Institutt for Kirurgiske fag samarbeider med Avdeling for medisinsk genetikk om studier av pasienter med Vestibularisschwannom/Acusticusnevrinom. Prosjektet har pågått siden 2001 og miljøet er i 2010 blitt innstilt til å få landsfunksjon for disse pasientene, der ca 100 personer årlig får diagnosen. Behandlingsalgoritmen ved VS er avhengig av tumorstørrelsen. Små svulster blir observert, mellomstore svulster blir vanligvis tilbudt strålekniv og store svulster blir operert. Vår prospektive database I 2010 publiserte vi en studie av målemetodene basert på MR, fordi stadig fler pasienter går med svulsten i mange år uten behandling. Studien viser at man bør måle svulstens volum og ikke bare dens diameter for å beskrive størrelsen. Pågående studier av en kohort på tilsammen 186 pasienter som innledningsvis ikke mottok behandling viser at behandlingsbehovet øker med årene etter diagnosen, fordi ca 30% av svulstene viser vekst ila 3-5 år. For symptomutvikling og livskvalitet ser det ikke ut til at behandling hjelper, idet behandlede pasienter har omtrent samme symptomprofil som ubehandlede. Unntaket er operativ behandling, som vanligvis medfører hørsestap på aktuelle side. Hørselen blir svakere hos svært mange med årene, og noe færre pasienter angir svimmelhet etter hvert. Vekst ser ikke ut til å påvirke symptomutviklingen vesentlig. Vi har videre funnet et nytt gen, CAV-1 som var nedregulert i samtlige undersøkte svulster. Genet regnes som er et tumor-suppressorgen, og kan være involvert i dannelsen av disse svulstene.
2009
Behandlingsresultater livskvalitet og symptomvariabler hos pasienter med vestibularisschwannom. Sammenligning av strålekniv, kirurgi og observasjon.Studien har pågått siden 2001, og målet er å skaffe gode data om behandlingsresultater, symptomutvikling og livskvalitet hos pasienter med denne sjeldne svulsten. HUS mottar de aller fleste pasienter med denne diagnosen til vurdering og behandling, og vi har en standardisert behandlingsalgoritme betinget i tumors størrelse. Små svulster observeres videre med MR, melomstore svulster har fått velge mellom strålekniv og kirurgi, og store svulster opereres. I den første doktorgraden fra prosjektet viser vi i en retrospektiv og en prospektiv studie at ansiktnervelammelse, livskvalitet og komplikasjonsrate er mer gunstig ved bruk av strålekniv enn ved kirurgi. Den siste studien er den andre av to i verden som dokumenterer dette. I en studie av baselinedata fra 200 pasienter viser vi at livskvalitet er spesielt nedsatt hos svimle pasienter,og at tinnitus og ensidig hørselstap spiller mindre rolle. I en siste artikkel presenterer vi behandlingsopplegget vårt og viser at rebehandlingsrater for stråling og kirurgi er like store. Som en følge av resultatene har vi lagt om våre terapianbefalinger, og anbefaler strålekniv som førstevalg til nye pasienter som trenger behandling for små og mellomstore svulster. Den prospektive kohorten inneholder 430 pasienter, som ved første gangs konsultasjon mottok besked om konservativ behandling i rundt 200 tilfeller, og resten fordelt på kirurgi og stråling.Den videre fase av prosjektet er å kontinuere datainnsamlingen og få 5- og 10-års oppfølging av pasientene. I tillegg er vi i planleggingsfasen av en ny studie på nyediagnostiserte pasienter, som skal randomiseres til strålekniv eller konservativ behandling av små svulster.
Vitenskapelige artikler
Varughese Jobin Kotakkathu, Wentzel-Larsen Tore, Pedersen Paal-Henning, Mahesparan Ruby, Lund-Johansen Morten

Gamma knife treatment of growing vestibular schwannoma in Norway: a prospective study.

Int J Radiat Oncol Biol Phys 2012 Oct;84(2):e161-6. Epub 2012 jun 8

PMID: 22682805

Varughese Jobin Kotakkathu, Breivik Cathrine Nansdal, Wentzel-Larsen Tore, Lund-Johansen Morten

Growth of untreated vestibular schwannoma: a prospective study.

J Neurosurg 2012 Apr;116(4):706-12. Epub 2012 jan 20

PMID: 22264178

Breivik Cathrine Nansdal, Varughese Jobin K, Wentzel-Larsen Tore, Vassbotn Flemming, Lund-Johansen Morten

Conservative management of vestibular schwannoma--a prospective cohort study: treatment, symptoms, and quality of life.

Neurosurgery 2012 May;70(5):1072-80; discussion 1080.

PMID: 22067416

Varughese J K, Wentzel-Larsen T, Vassbotn F, Moen G, Lund-Johansen M

Analysis of vestibular schwannoma size in multiple dimensions: a comparative cohort study of different measurement techniques.

Clin Otolaryngol 2010 Apr;35(2):97-103.

PMID: 20500578

Aarhus Mads, Bruland Ove, Sætran Hege Aase, Mork Sverre J, Lund-Johansen Morten, Knappskog Per M

Global gene expression profiling and tissue microarray reveal novel candidate genes and down-regulation of the tumor suppressor gene CAV1 in sporadic vestibular schwannomas.

Neurosurgery 2010 Oct;67(4):998-1019; discussion 1019.

PMID: 20881564

Myrseth Erling, Møller Per, Pedersen Paal-Henning, Lund-Johansen Morten

Vestibular schwannoma: surgery or gamma knife radiosurgery? A prospective, nonrandomized study.

Neurosurgery 2009 Apr;64(4):654-61; discussion 661-3.

PMID: 19197222

Nansdal C

Quality of life in Vestibular Schwannoma

World conference of Vestibular Schwannoma, Los Angeles, Juni 2011

Varughese J

Conservavtive management of vestibular schwannoma, growth rates and models

World conference of Vestibular Schwannoma, Los Angeles, 2011

Lund-Johansen M

Treatment algorithm for Vestibular Schwannoma, results from a prospective database

World conference of Vestibular Schwannoma, Los Angeles, Juni 2011

Aarhus M et al

Down Regulation of CAV-1 in Sporadic Vestibular Schwannoma

Conference of Neurological Surgeons, San Fransisco 2010

Lund-Johansen M et al

Vestibular Schwannoma - Wait And Scan, Surgery Or Radiosurgery - A Prospective Cohort Of 355 Patients.

Cnoference of Neurological Surgeons, San Fransisco 2010

Lund-Johansen M

Tumor formation, treatment modalities and Quality of life In Vestibular Schwannoma Patients

Proceedings of the German Skull Base Society, Efurt, October 2010

Nansdal C et al

Untreated vestibular schwannoma.

Scandinavian Neurosurgical Society, Tromsø, juni 2009

Doktorgrader
Jobin Varughese

growth dynamics of the Vestibular Schwannoma

Disputert:
april 2012
Hovedveileder:
Morten Lund-Johansen
Mads Aarhus

Transcriptome analysis of meningiomas, vestibular schwannomas, and arachnoid cysts

Disputert:
november 2010
Hovedveileder:
Per Knappskog og Morten Lund-Johansen
Erling Myrseth

Clinical studies of vestibular Schwannoma

Disputert:
februar 2009
Hovedveileder:
Morten Lund-Johansen

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Faglig rapportering, Helse Vest

Personvern  -  Informasjonskapsler