eRapport

Diabetesrelated psychosocial health, developing and implementing an evidence-based intervention in adults with type 1 diabetes 18-55 yrs

Prosjekt
Prosjektnummer
911545
Ansvarlig person
Jannike Mohn
Institusjon
Helse Bergen HF
Prosjektkategori
Forskerutdanning - dr.grad
Helsekategori
Metabolic and Endocrine
Forskningsaktivitet
6. Treatment Evaluation, 7. Disease Management
Rapporter
2016
Effekt av veiledningsmetoden ‘Guided Egen-Beslutning’ (GEB) har blitt testet i en randomisert kontrollert studie blant voksne med dårlig regulert type 1 diabetes. Intervensjonen har gitt effekt på diabetesrelatert stress, selvbilde og autonomistyrt motivasjon. Den har ikke gitt overbevisende effekt på langtidsblodsukkeret (HbA1c).Mer enn 50 % av personer med diabetes lever med for høyt langtids-blodsukkernivå (HbA1c) som på sikt kan gi store helse- og kostnadsmessige konsekvenser. Innen behandling av diabetes har man de siste år etterlyst evidensbaserte praksisnære behandlingsmodeller som fremmer pasientautonomi. GEB er en veiledningsmetode som vektlegger økt innsikt i egen helse og sykdom og som gir den enkelte verktøy til å bedre egenbehandlingen. Formålet med prosjektet var å teste effekten av å bruke GEB-metoden i gruppebaserte sykepleiekonsultasjoner. I samarbeid med Steno Diabetessenter, København har fem sykepleiere fått systematisk opplæring i GEB–metoden. Gjennomføringen av en randomisert kontrollert intervensjonsstudie med totalt 178 personer i 12 intervensjonsgrupper ved Helse Bergen, Haukeland Universitetssykehus, Medisinsk poliklinikk er avsluttet. Kontrollgruppen fikk ‘care as usual’. Alle personer mellom 18-55 år som har hatt type 1 diabetes i ett år eller mer og har HbA1c på 8 % eller over var invitert til å delta i studien. Effekt av intervensjonen har blitt målt gjennom endring i den enkeltes HbA1c-verdier og i ulike spørreskjema knyttet til egen-rapportert psykososial helse etter 9 og 18 måneder. I løpet av oktober 2014 ble innsamling av 9 måneders data avsluttet. Innsamling av 18 måneders data ble avsluttet i oktober 2015. Tidsplanen er blitt forskjøvet på grunn av senere rekruttering av personer til prosjektet enn antatt, samt logistikkproblemer i poliklinikken. Vitenskapelig artikkel nr I er basert på baseline-data og er publisert (Diabetic Medicine, Mai 2015). Artikkel nr II omhandler effekt-data, har vært til review i tidsskriftet BMJ Open og ble re-submittet 23.01.17. Artikkel nr III er basert på baseline-data og omhandler forklart varians på selvbilde hos personer med for høyt langtidsblodsukker. Den ble sendt til tidsskriftet Journal of Psychosomatic Research i november 2016 og er til fagfellevurdering der.
2015
Effekt av veiledningsmetoden ‘Guided Egen-Beslutning’ (GEB) har blitt testet i en randomisert kontrollert studie blant voksne med dårlig regulert type 1 diabetes. Intervensjonen har gitt effekt på diabetesrelatert stress, selvbilde og autonomistyrt motivasjon. Den har ikke gitt overbevisende effekt på langtidsblodsukkeret (HbA1c).Mer enn 50 % av personer med diabetes lever med for høyt langtids-blodsukkernivå (HbA1c) som på sikt kan gi store helse- og kostnadsmessige konsekvenser. Innen behandling av diabetes har man de siste år etterlyst evidensbaserte praksisnære behandlingsmodeller som fremmer pasientautonomi. GEB er en veiledningsmetode som vektlegger økt innsikt i egen helse og sykdom og som gir den enkelte verktøy til å bedre egenbehandlingen. Formålet med prosjektet var å teste effekten av å bruke GEB-metoden i gruppebaserte sykepleiekonsultasjoner. I samarbeid med Steno Diabetessenter, København har fem sykepleiere fått systematisk opplæring i GEB–metoden. Gjennomføringen av en randomisert kontrollert intervensjonsstudie med totalt 178 personer i 12 intervensjonsgrupper ved Helse Bergen, Haukeland Universitetssykehus, Medisinsk poliklinikk er avsluttet. Kontrollgruppen fikk ‘care as usual’. Alle personer mellom 18-55 år som har hatt type 1 diabetes i ett år eller mer og har HbA1c på 8 % eller over var invitert til å delta i studien. Effekt av intervensjonen har blitt målt gjennom endring i den enkeltes HbA1c-verdier og i ulike spørreskjema knyttet til egen-rapportert psykososial helse etter 9 og 18 måneder. I løpet av oktober 2014 ble innsamling av 9 måneders data avsluttet. Innsamling av 18 måneders data ble avsluttet i oktober 2015. Tidsplanen er blitt forskjøvet på grunn av senere rekruttering av personer til prosjektet enn antatt, samt logistikkproblemer i poliklinikken. En vitenskapelig artikkel basert på baseline-data er publisert. Det vil submittes en vitenskapelig artikkel med fokus på effekt av intervensjonen om få dager.
2014
Effekt av veiledningsmetoden ‘Guided Egen-Beslutning’ (GEB) har blitt testet i en randomisert kontrollert studie blant voksne med dårlig regulert type 1 diabetes. Det er identifisert en sammenheng mellom mindre grad av egen-rapportert diabeteskompetanse, autonomi-fremmende støtte blant helsepersonell og økt opplevelse av diabetesrelatert stress.Mer enn 50 % av personer med diabetes lever med for høyt langtids-blodsukkernivå (HbA1c) som på sikt kan gi store helse- og kostnadsmessige konsekvenser. Innen behandling av diabetes har man de siste år etterlyst evidensbaserte praksisnære behandlingsmodeller som fremmer pasientautonomi. GEB er en veiledningsmetode som vektlegger økt innsikt i egen helse og sykdom og som gir den enkelte verktøy til å bedre egenbehandlingen. Formålet med prosjektet er å teste effekten av å bruke GEB-metoden i gruppebaserte sykepleiekonsultasjoner. I samarbeid med Steno Diabetessenter, København har fem sykepleiere fått systematisk opplæring i GEB–metoden. Det er samlet inn data i form av individuelle intervjuer for å få kunnskap om helsepersonells erfaringer med å innføre nye arbeidsmetoder i poliklinikken. Gjennomføringen av en randomisert kontrollert intervensjonsstudie med totalt 178 personer i 12 intervensjonsgrupper ved Helse Bergen, Haukeland Universitetssykehus, Medisinsk poliklinikk er avsluttet. Kontrollgruppen har fått ‘care as usual’. Alle personer mellom 18-55 år som har hatt type 1 diabetes i ett år eller mer og har HbA1c på 8 % eller mer var invitert til å delta i studien. Effekt av intervensjonen har blitt målt gjennom endring i den enkeltes HbA1c-verdier og i ulike spørreskjema knyttet til egen-rapportert psykososial helse etter 9 og 18 måneder. I løpet av oktober 2014 ble innsamling av 9 måneders data avsluttet. Innsamling av 18 måneders data pågår og avsluttes i mai 2015. Tidsplanen er blitt noe forskjøvet på grunn av senere rekruttering av personer til prosjektet enn antatt, samt logistikkproblemer i poliklinikken. Det er i 2014 submitted en vitenskapelig artikkel med fokus på sammenhenger mellom egen-rapportert diabeteskompetanse, autonomi-fremmende støtte blant helsepersonell og diabetesrelatert stress. 1 vitenskapelig artikkel er publisert i 2014 Kolltveit Hope BC, Graue M, Zoffmann V, Gjengedal E. (2014) Experiences of nurses as they introduce the Guided Self-Determination (GSD) counselling approach in outpatient nurse consultations among people with type 1 diabetes. Vård i Norden.34.(2):59-63. 1 forskningspublikasjon i 2014 Mohn J, Graue M, Zoffmann V, Rokne B (2014). The association between perceived competence and diabetes distress among adults with poorly regulated type 1 diabetes (HbA1c = 8%). Stipendiatkonferansen 4. -5.november Clarion Hotell Gardermoen.
2013
Innen behandling av diabetes har man de siste år etterlyst evidensbaserte praksisnære behandlingsmodeller som fremmer pasientautonomi. Den klassiske ‘lærer-elev’-tilnærmingen har begrensninger. Konstruktiv dialog mellom likeverdige parter er nødvendig om behandlingsmål skal nås. ‘Guided Egen-Beslutning’ (GEB) er en slik veiledningsmetodeEffektiv behandling av diabetes er omfattende for den enkelte med krav om stor grad av egeninnsats. Mestring av blodsukkerregulering er utfordrende i hverdagen. Mer enn 50% av personer med diabetes lever med for høyt langtids blodsukkernivå (HbA1c), noe som på sikt kan gi store konsekvenser, både helse- og kostnadsmessig. GEB er en veiledningsmetode som er utviklet for personer med ulike kroniske tilstander. Hensikten er å øke innsikt i egen tilstand. Metoden testes nå ut blant personer med type 1 diabetes i en større multisenterstudie i Danmark og Norge. Doktorgradsprosjektet er en randomisert kontrollert gruppebasert intervensjonsstudie ved Helse Bergen, Haukeland Universitetssykehus, Medisinsk poliklinikk. Formålet med prosjektet er å teste effekten av GEB-metoden på enkeltes HbA1c og psykososiale helse. Intervensjonen er fullført blant 178 personer mellom 18-55 år med dårlig regulert type 1 diabetes (HbA1c =8). Totalt 12 grupper har gjennomført 7 gruppesamtaler á 2 timer (juni 2011 - november 2013) med spesialkompetente sykepleiere som veiledere. Kontrollgruppen har fått ‘care as usual’. Av en populasjon på 599 var det 124 som ble ekskludert, 148 som takket nei til deltakelse og 149 som ikke svarte på henvendelsen. I samarbeid med Steno Diabetessenter, København har sykepleiere i prosjektet fått systematisk opplæring i GEB–metoden (work-shops, seminarer, veiledning på egen veiledning) i hele prosjektperioden. Datasamling (baseline) var avsluttet 31.mars 2013. Innsamling av data på effektmål etter 9 måneder pågår ennå og er planlagt avsluttet i august 2014. Tidsplanen er blitt noe forskjøvet på grunn av senere rekruttering av personer til prosjektet enn antatt, samt logistikkproblemer i poliklinikken.
2012
Innen behandling av diabetes har man de siste 15 år etterlyst evidensbaserte praksisnære behandlingsmodeller som fremmer pasientautonomi. Den klassiske ‘lærer-elev’-tilnærmingen har begrensninger. Konstruktiv dialog mellom likeverdige parter er nødvendig om behandlingsmål skal nås. ‘Guided Egen-Beslutning’ (GEB) er en slik veiledningsmetodeBeregninger viser at 380 millioner mennesker vil ha diagnosen diabetes i 2025. Den er en av vår tids store folkesykdommer. Effektiv behandling av sykdommen er omfattende for den enkelte med krav om stor grad av egeninnsats. Mestring av blodsukkerregulering er utfordrende for både hverdagslige hendelser og psykososiale forhold. Mer enn 50% av personer med diabetes lever med for høyt langtids-blodsukkernivå (HbA1c), noe som på sikt kan gi store konsekvenser, både helse- og kostnadsmessig. GEB er en veiledningsmetode som er utviklet for personer med ulike kroniske tilstander. Hensikten er å øke innsikt i egen tilstand. Metoden testes nå ut blant personer med type 1 diabetes i en større multisenterstudie i Danmark og Norge. Formålet med prosjektet er å undersøke om GEB-metoden kan bidra til å forbedre den enkeltes HbA1c og psykososiale helse. Spesielt autoriserte sykepleiere veileder personer mellom 18-55 år med type 1 diabetes. Kontrollgruppen får ‘care as usual’. Intervensjonen er gruppebasert og består av 7 samlinger á to timer med to uker mellom hver samling. I forkant av hver gruppesamling bruker deltakerne noe tid hjemme til egenrefleksjon basert på spesielt tilrettelagte refleksjonsark. Ved baseline og etter 9 og 18 måneder registreres data om opplevelsen av autonomi og selvbestemmelse, diabetesrelatert stress og selvbilde, samt opplevelse av samhandling med helsepersonell. I tillegg registreres egenmålinger (antall målinger av blodsukker) og HbA1c. Datasamling startet mars 2011 og avsluttes februar/mars 2013. Til nå har 8 grupper gjennomført, én gruppe pågår fortsatt, én gruppe starter medio januar og én i februar 2013. De siste gruppene i intervensjonen er planlagt med oppstart våren 2013. Knapt 600 pasienter ved Medisinsk poliklinikk, Haukeland Universitetssykehus har vært vurdert for deltakelse i studien. Rekrutteringen har tatt noe lengre tid enn planlagt ettersom 124 personer er ekskludert pga høy komorbiditet, kjent psykiatrisk diagnose eller annet som utelukker for gruppe-deltakelse, og 186 personer har takket nei til deltakelse. Totalt sett er det pr januar 2013 164 personer som er inkludert. Brev til ytterligere 107 som fyller kriteriene for deltakelse er sendt ut. Datasamling ved 9 måneder er gjennomført for 48 personer tilhørende kontrollgruppen og 20 tilhørende intervensjonsgruppen. Datasamling ved 18 måneder er gjennomført for 18 personer fra kontrollgruppen og foreløpig ingen fra intervensjonsgruppen. Veiledning for sykepleiere i prosjektet (1 time veiledning pr uke på egen GEB-veiledning) gjennomføres etter oppsett. Ytterligere økning av kompetansenivået hos involverte sykepleiere skjer gjennom work-shops og seminarer.
2011
'Guided egenbeslutning' (GEB) er en pedagogisk metode utviklet for å fremme en mer konstruktiv dialog mellom helsepersonell og personer med kroniske tilstander. Metoden har vist seg effektiv i en mindre studie blant voksne med diabetes i Danmark. Den testes nå ut i en større multisenter-studie med deltagere både i Danmark og Norge.Diabetes er en av vår tids store folkesykdommer. Beregninger viser at 380 millioner mennesker vil ha diagnosen i 2025. Effektiv behandling av sykdommen krever stor grad av egeninnsats for den enkelte. For å mestre de daglige utfordringene ved blodsukkerreguleringen påvirkes både dagliglivet og psykososiale forhold. Mer enn 50% av personer med diabetes lever med for høyt blodsukkernivå (HbA1c), noe som på sikt kan gi store konsekvenser, både helsemessig og kostnadsmessig. Det er derfor grunn til å tenke nytt om behandling og oppfølging i dagens helsevesen med bruk av behandlingsmodeller som i større grad fremmer pasientautonomi og innsikt i egen tilstand. Slik vil den enkelte bedre kunne være i stand til å hente ut egne ressurser. Det mangler imidlertid kunnskap om hvilke metoder som er mest effektive for ulike grupper pasienter. Formålet med prosjektet er å undersøke om GEB-metoden kan bidra til å forbedre den enkeltes blodsukkerverdier og psykososiale helse. Gjennom å gi personer med diabetes veiledning av spesielt autoriserte sykepleiere vil en åpne for en annen type selvinnsikt og motivasjon som kan bidra til å få blodsukkerverdiene ned på et mer tilfredsstillende nivå. I studien randomiseres personer med type 1 diabetes til en intervensjons- eller kontrollgruppe (alder 26-55 år, HbA1c >8%). Intervensjon består av 7 veiledede gruppesamlinger på Medisinsk poliklinikk, Haukeland Universitetssykehus. Før hver samling bruker deltakerne noe tid hjemme til egenrefleksjon basert på spesielt tilrettelagte refleksjonsark. Ved studiens start og etter 9 og 18 måneder samles det inn data om opplevelsen av autonomi og selvbestemmelse, velbefinnende, diabetesrelatert stress og selvbilde, samt opplevelse av samhandling med helsepersonell. I tillegg registreres egenkontroll (antall målinger av blodsukker) og HbA1c. Etter prosjektstart 1. mars 2010 har det vært innhentet formelle godkjenninger, planlagt intervensjon og oppstart av datainnsamling. Et systematisk kompetanseoppbyggingsprogram for de seks sykepleierne som veileder i GEB-metoden ble gjennomført høsten 2010. Inkludert i programmet var også studiebesøk til Steno Diabetessenter, København. Februar 2011 startet inklusjon av deltakere. Til nå er 95 pasienter inkludert og randomisert i forholdet 1:1. Første GEB gruppeintervensjon startet juni 2011. Til nå har tre grupper gjennomført gruppesamlingene, to holder på og f.o.m. febr.2012 startes ytterligere to grupper. Sykepleiere med veiledningsansvar er godt igang med den endring det er å arbeide på denne måten, og de får selv ukentlig veiledning av prosjektleder og psykiater tilknyttet prosjektet. En masterstudent med fordypning i diabetesfeltet vil forsøksvis bli tilknyttet prosjektet for å kartlegge sykepleiernes opplevelse av og erfaring med å bruke GEB-metoden. I datainnsamlingsfasen foreligger ingen foreløpige resultater, og det er ikke produsert vitenskapelige artikler.
2010
'Guided egenbeslutning' (GEB) er en pedagogisk metode utviklet for å fremme en mer konstruktiv dialog mellom helsepersonell og personer med diabetes. Metoden har vist seg effektiv i en mindre studie blant voksne i Danmark og skal nå testes ut i en større multisenter-studie med deltagere både i Danmark og Norge.Diabetes er en av vår tids store folkesykdommer. Beregninger viser at 380 millioner mennesker vil ha diagnosen i 2025. Effektiv behandling av sykdommen krever stor grad av egeninnsats for den enkelte. For å mestre de daglige utfordringene ved blodsukkerreguleringen påvirkes både dagliglivet og psykososiale forhold. Mer enn 50% av personer med diabetes lever med for høyt blodsukkernivå, noe som på sikt kan gi store konsekvenser, både helsemessig og kostnadsmessig. Det er derfor grunn til å tenke nytt om behandling og oppfølging i dagens helsevesen med bruk av behandlingsmodeller som i større grad fremmer pasientautonomi og innsikt i egen tilstand. Slik vil den enkelte bedre kunne være i stand til å hente ut egne ressurser. Det mangler imidlertid kunnskap om hvilke metoder som er mest effektive for ulike grupper pasienter. Formålet med prosjektet er å undersøke om GEB-metoden kan bidra til å forbedre den enkeltes blodsukkerverdier og psykososiale helse. Gjennom å gi personer med diabetes veiledning av spesielt autoriserte sykepleiere vil en åpne for en annen type selvinnsikt og motivasjon som kan bidra til å få blodsukkerverdiene ned på et mer tilfredsstillende nivå. I studien randomiseres personer med type 1 diabetes til en intervensjons- eller kontrollgruppe (alder 26-55 år, HbA1c >8%). Intervensjon består av 7 veiledede gruppesamlinger på Medisinsk poliklinikk, Haukeland universitetssykehus. Før hver samling bruker deltakerne noe tid hjemme til egenrefleksjon basert på spesielt tilrettelagte refleksjonsark. Ved studiens start og etter 9 og 18 måneder samles det inn data om opplevelsen av autonomi og selvbestemmelse, velbefinnende, diabetesrelatert stress og selvbilde, samt opplevelse av samhandling med helsepersonell. I tillegg registreres egenkontroll (antall målinger av blodsukker) og HbA1c. Etter prosjektstart 1. mars 2010 har fokus vært på innhenting av formelle godkjenninger, planlegging av intervensjon og oppstart av datainnsamling. Et systematisk kompetanseoppbyggingsprogram for sykepleiere som skal veilede i GEB-metoden har vært gjennomført. Andre samarbeidspartnere i prosjektet er førsteamanuensis Vibeke Zoffmann ved Steno diabetessenter, København og psykiater Jorunn Torgauten, Senter for psykosomatisk medisin, Haukeland Universitetssykehus.
Vitenskapelige artikler
Mohn J, Graue M, Assmus J, Zoffmann V, B Thordarson H, Peyrot M, Rokne B

Self-reported diabetes self-management competence and support from healthcare providers in achieving autonomy are negatively associated with diabetes distress in adults with Type 1 diabetes.

Diabet Med 2015 Nov;32(11):1513-9. Epub 2015 jul 4

PMID: 26032125 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Mohn, J., Graue, M., Assmus, J., Zoffmann, V., Thordarson, H.B., Peyrot, M., Rokne, B.

Self-reported diabetes self-management competence and support from healthcare providers in achieving autonomy are negatively..

Diabetic Medicine, May 2015

Kolltveit Hope B.C., Graue M., Zoffmann V., Gjengedal E.

Experiences of nurses as they introduce the Guided Self-Determination (GSD) counselling approach among people with diabetes

Vård i Norden.34.(2):59-63

Mohn J. Rokne B. Graue M. Zoffmann V.

Bedre håndtering av diabetes i hverdagen – effekten av Guided Egenbeslutning (GEB) i klinisk praksis

Poster, Sykepleiesymposiet Helse-Bergen 7. nov.2012

Mohn J. Rokne B. Graue M. Zoffmann V.

Bedre håndtering av diabetes i hverdagen – effekten av Guided Egenbeslutning (GEB) i klinisk praksis

Poster, Diabetesforskningskonferanse for diabetesforskere og helsepersonell, Oslo, 15.-16. november 2012

Mohn J.

Promoting patient competence and motivation to self-management for living with the disease

Nordic Diabetes Nursing Science PhD and Post doc conference. Bergen 16.-17. april 2012.

Mohn J. Rokne B. Graue M.

Using Guided Self-Determination (GSD) to promote self-management in adults with type 1 diabetes

Poster, European Academy of Nursing Science (EANS) Leuven, Belgia 09.-13.juli 2012

Mohn, J.

Using Guided self-determination (GSD) to promote improved self-management in adults with type 1 diabetes, an intervention study

European Academy of Nursing Science, Witten, Germany, July 2010

Mohn, J.

To promote improved self-management in adults with type 1 diabetes - an intervention study using Guided self-determination GSD

Nordic Diabetes Nursing Science PhD and Post doc conference, Bergen, May 2010

Mohn, J.

Diabetes-related psychosocial health, developing and implementing an evidence-based intervention in adults with type 1 diabetes

National conference for PhD students within diabetes research, Oslo, March 2010

Deltagere
  • Mark Peyrot Prosjektdeltaker
  • Jannicke Igland Prosjektdeltaker
  • Jörg Assmus Prosjektdeltaker
  • Hrafnkell B Thordarson Prosjektdeltaker
  • Vibeke Zoffmann Medveileder
  • Marit Graue Medveileder
  • Berit Rokne Hovedveileder
  • Jannike Mohn Ph.d.-kandidat
  • Jorunn O A Torgauten Prosjektdeltaker

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Faglig rapportering, Helse Vest

Personvern  -  Informasjonskapsler