eRapport

Kontrast-ultralyd for ikke-invasiv diagnostikk av biskjoldbruskkjertel-adenomer

Prosjekt
Prosjektnummer
911663
Ansvarlig person
Martin Biermann
Institusjon
Helse Bergen HF
Prosjektkategori
Korttidsprosjekt
Helsekategori
Metabolic and Endocrine
Forskningsaktivitet
4. Detection and Diagnosis
Rapporter
2012
Hyperparathyreoidisme (HPT) er en lidelse der én eller flere av normalt fire bikjertlene produserer for mye hormon (parathormon, PTH). Dette fører til forhøyet kalsium med tretthet som hyppig symptom og osteoporose og nyrestein som mulige komplikasjoner. Ultralyd med kontrastmiddel skal bidra til å finne den eller de forstørrede bikjertelen slik at den kan fjernes ved en operasjon.Den anatomiske lokalisasjonen av bikjertlene i halsregionen er svært variabel. I enkelte tilfelle kan den overaktive kjertelen – såkalt adenom, en godartet svulst – ligge utenfor halsen bak brystbeinet. Presis preoperativ lokalisering av kjertelen er vesentlig for å oppnå et optimalt resultat ved kirurgi. Alle pasienter på HUS får preoperativ scintigrafi med sporstoffet Tc-99m-MIBI inkl. dynamisk opptak direkte etter injeksjon, 3-dimensjonal bildetaking inkludert snittrøntgen (SPECT-CT), et statisk senbilde og ultralyd (UL). Adenomet påvises scintigrafisk og i ultralyd hos ca. 60 % av pasientene. Hos 20 % av pasientene fins en sannsynlig lesjon i ultralyd, men uten scintigrafisk opptak. Utfordringen er i så fall å skille mellom overaktive bikjertler og lymfeknuter i halsen. Ultralyd med kontrastmiddel kan sannsynligvis skille mellom overaktive bikjertler og lymfeknuter i halsen. Bikjerteladenomer har økt gjennomblødning. Dette utnyttes bl.a. ved computertomografi med jodholdig kontrastmiddel. I motsetning til kontrastmiddel-CT involverer KM-UL ingen stråling og påvirker ikke nyrefunksjon. Det planlegges en prospektiv studie av kontrastmiddel-ultralyd hos 20 pasienter med ultralydmessig suspekte, men scintigrafisk negative lesjoner i halsen. Alle pasienter med sannsynlige bikjertler blir operert på Seksjon for endokrin kirurgi ved Haukeland Universitetssjukehus, og de postoperative resultater sammenlignet med den preoperative diagnosen med og uten kontrastmiddelultralyd. Det foreligger nå godkjenning fra Regional etisk komite, og prosjektstart er vår 2013.
2011
Hyperparathyreoidisme (HPT) er en lidelse der én eller flere av normalt fire bikjertlene produserer for mye hormon (parathormon, PTH). Dette fører til forhøyet kalsium med tretthet som hyppig symptom og osteoporose og nyrestein som mulige komplikasjoner.Behandlingen av HPT er primært kirurgisk. Den overaktive bikjertelen – som representerer oftest en godartet svulst, et såkalt parathyreoideaadenom – blir fjernet. Presis preoperativ lokalisering av kjertelen er viktig for å oppnå et optimalt resultat. Alle pasienter på HUS får preoperativ scintigrafi med sporstoffet Tc-99m-MIBI inkl. dynamisk opptak direkte etter injeksjon, 3-dimensjonal bildetaking (SPECT-CT på nye Symbia T6), et statisk senbilde og ultralyd (UL). Adenomet påvises scintigrafisk og i ultralyd hos ca. 60 % av pasientene. Hos 20 % av pasientene fins en sannsynlig lesjon i ultralyd, men uten scintigrafisk opptak. Utfordringen er da å skille mellom overaktive bikjertler og lymfeknuter i halsen. Ultralyd med kontrastmiddel kan sannsynligvis skille mellom overaktive bikjertler og lymfeknuter i halsen. Bikjerteladenomer har økt gjennomblødning. Dette utnyttes bl.a. ved computertomografi med jodholdig kontrastmiddel. I motsetning til kontrastmiddel-CT involverer KM-UL ingen stråling og påvirker ikke nyrefunksjon. Det planlegges en prospektiv studie av kontrastmiddel-ultralyd hos 20 pasienter med ultralydmessig suspekte, men scintigrafisk negative lesjoner i halsen. Alle pasienter med sannsynlige bikjertler blir operert på Seksjon for endokrin kirurgi ved Haukeland Universitetssjukehus, og de postoperative resultater sammenlignet med den preoperative diagnosen med og uten kontrastmiddelultralyd. Det er nå søkt om godkjenning av studien ved Regionalt etisk komite. Forventet prosjektstart er april 2012 etter at godkjenningen foreligger.

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Faglig rapportering, Helse Vest

Personvern  -  Informasjonskapsler