eRapport

Bergen Endocrine Tumor Study Group

Prosjekt
Prosjektnummer
911801
Ansvarlig person
Thomas Arnesen
Institusjon
Helse Bergen HF
Prosjektkategori
Forskningsprosjekt
Helsekategori
Cancer, Metabolic and Endocrine
Forskningsaktivitet
4. Detection and Diagnosis, 6. Treatment Evaluation
Rapporter
2016 - sluttrapport
Bergen Endocrine Tumor Study Group (BETSG) BETSG inkluderer biobanker for ulike endokrine tumorer og har hatt flere prosjekter basert på disse. Hovedprosjektet har vært molekylærbiologiske og genetiske analyser i tumorvev fra Conn pasienter. Dette er binyretumorer med forhøyet aldosteronproduksjon som medfører hypertensjon. Årsaken til aldosteron produserende binyretumorer (Conns syndrom) som ofte medfører alvorlige blodtrykksproblemer er stort sett ukjent. Prosjektet undersøker både vev fra binyreknutene, non-tumor binyrevev og blod for å oppdage genetiske forandringer som fører til denne sykdommen. Vev og blod tas fra en REK godkjent biobank som nå omfatter mer enn 50 Conn pasienter. Disse prøvene blir analysert med hensyn til alle kjente genmutasjoner som tidligere er funnet å være kausale (mutasjoner i KCNJ5, ATP1A1, ATP2B3, CACNA1D etc). I den første HUS-studien på disse tumorene knyttet vi mutasjonsstatus i KCNJ5 til betydningen for kirurgisk behandling (Arnesen T et al., Langenbecks Arch Surg, 2013). Mutasjonsfunnene er også brukt i en retrospektiv studie som gjøres av PhD-stipendiat/lege Marianne Grytaas (veiledet av Løvås/Husebye). Denne studien omfatter over 100 personer med primær hyperaldosteronisme som ble diagnostisert mellom 1998 og 2012, og mutasjonsfunn er korrelert med ulike kliniske parametre (Grytaas et al., submitted). Dette prosjektet gjøres også samarbeid med Universitetet i Linkøping (Prof. Oliver Gimm) i forhold til analyser av ulike endokrine tumorer. Blant annet ble det funnet mutasjoner i KCNJ5, ATP1A1 og ATP2B3 ved Conns syndrom (Dutta RK et al., Endocr Relat Cancer, 2014). Hos circa 40% av pasientene er det ikke funn av kjent kausal mutasjon i tumor. For noen av disse tumorene er det blitt gjort exom-sekvensering for å identifisere nye kausale mutasjoner, men foreløpig uten treff. Vi takker for støtten fra Helse Vest til disse aktivitetene. Innsamling av vev til biobankene opprettholdes av kirurgene Katrin Brauckhoff og Anette Heie. Systematisk oppbygging og drift av biobanker er en svært viktig investering for fremtidige undersøkelser som kan ha en stor betydning for pasientbehandling i et lengre perspektiv. Mye aktivitet er rettet mot pasientprøver (endokrine tumorer) for å gi genetisk informasjon (mutasjonsstatus) som kan korreleres med kliniske data. Dette har ofte relevans for behandling siden man stadig oftere ser subtyper av diagnoser som er karakterisert av distinkte kausale mutasjoner, som igjen gir preferanser for behandlingsvalg. De konkrete funnene er hittil premature i forhold til å kunne definere spesifikk behandling av subgrupper av pasienter, men det er indikasjoner på at mutasjonsstatus i aldosteron produserende binyretumorer kan få en slik rolle i fremtiden, f. eks i forhold til total versus subtotal adrenalektomi.
2015
BETSG inkluderer biobanker for ulike endokrine tumorer og har flere prosjekter basert på disse. Hovedprosjektet omfatter for tiden molekylærbiologiske og genetiske analyser i tumorvev fra Conn pasienter. Dette er binyretumorer med forhøyet aldosteronproduksjon som medfører hypertensjon.Årsaken til aldosteron produserende binyretumorer (Conns syndrom) som ofte medfører alvorlige blodtrykksproblemer er stort sett ukjent. Prosjektet undersøker både vev fra binyreknutene, non-tumor binyrevev og blod for å oppdage genetiske forandringer som fører til denne sykdommen. Vev og blod tas fra en REK godkjent biobank som nå omfatter mer enn 50 Conn pasienter. Disse prøvene blir analysert med hensyn til alle kjente genmutasjoner som tidligere er funnet å være kausale (mutasjoner i KCNJ5, ATP1A1, ATP2B3, CACNA1D etc). I den første HUS-studien på disse tumorene knyttet vi mutasjonsstatus i KCNJ5 til betydningen for kirurgisk behandling (Arnesen T et al., Langenbecks Arch Surg, 2013). Mutasjonsfunnene vil bli brukt i en retrospektiv studie som gjøres av PhD-stipendiat/lege Marianne Grytaas (Løvås/Husebye). Denne studien omfatter over 100 personer med primær hyperaldosteronisme som ble diagnostisert mellom 1998 og 2012, og mutasjonsfunn vil bli korrelert med ulike kliniske parametre. Dette prosjektet gjøres også samarbeid med Universitetet i Linkøping (Prof. Oliver Gimm) i forhold til analyser av ulike endokrine tumorer. Blant annet ble det funnet mutasjoner i KCNJ5, ATP1A1 og ATP2B3 ved Conns syndrom (Dutta RK et al., Endocr Relat Cancer, 2014). Hos circa 40% av pasientene er det ikke funn av kjent kausal mutasjon i tumor. For noen av disse tumorene er det blitt gjort exom-sekvensering for å identifisere nye kausale mutasjoner, men foreløpig uten treff. Disse studiene vil om mulig bli videreført med flere pasienter.
2013
BETSG har flere prosjekter. Det aktuelle hovedprosjekt omfatter molekylærbiologiske analyser i tumorvevet av Conn pasienter (tumor med forhøyet aldosteronproduksjon som medfører forhøyet blodtrykk og lav kalium i blodet). 40 pasienter er inkludert i biobank og det foreligger nå omfattende karaktersering av tumorvevet.Alle 40 Conn pasienter er analysert med hensyn til alle kjente mutasjoner i ulike gen som er kjent for å være årsak til sykdommen. Vi har publisert en artikkel om situasjonen i Vest-Norge og beytdningen for kirurgisk behandling. To andre prosjekter er ferdig. Publikasjonene skrives for tiden. I det ene prosjektet har vi etablert mutasjonsanalyse i cytologiske materialet fra tumorvev som ble tatt ved hjelp av veldig tynne biopsinåler (25 G). I det andre ble 37 pasienter undersøkt for å analysere en mulig korrelasjon mellom KCNJ5 mutasjonsstatus og lateraliseringsgradient ved binyrekateterundersøkelse. Det ble i 2013 publisert 2 studier med motstridende resultater. Våre resultater viser at mutasjonen er assosiert med en høyere gradient enn ved wild-type tumores. Det er basert på disse resultatene nå planlagt en studie i samarbeid med Klinisk Institutt K1 (Gastroenterologi) der vi vil forsøke å bestemme mutasjonsstatus før kirurgi. Dessuten vil vi vev fra pasienter uten påvist mutasjon omfattende undersøke for å muligens detekere hittil ukjente gen. Et annet prosjekt foregå i samarbeid med Universitetet i Linkøping, Sverige og fokuserer på molekylærbiologiske undersøkelser ved feokromocytom. Det er 2 fellespublikasjoner ferdigstilt - en i 2012 og en kommer nå ut i 2014. Dette prosjektet fortsettes. Tredje prosjekt er fokussert på medullær skjoldbruskkjertelkreft. Vev fra Universitetet i Halle, Tyskland, (ca. 80 pasienter) og Bergen (ca. 20 pasienter) er analysert med hensyn til en spesiell somatisk tumormutasjon (M918T RET). Vi holder på med klinisk korrelasjon. Neste steg vil være å anaylsere de M918T RET mutasjons negative vev med fult-eksom analyse. Biobanken er ellers i 2013 omfattende reorgansert og ny katalogisert. Vi forventer snart vev fra pasienter med binyresykdommer fra Universitetet i Nancy, Frankrike, som skal være basis for en større molekylærbiologiske studie på binyrebarktumores.
Vitenskapelige artikler
Brauckhoff K, Vik R, Sandvik L, Heimdal JH, Aas T, Biermann M, Brauckhoff M

Impact of EMG Changes in Continuous Vagal Nerve Monitoring in High-Risk Endocrine Neck Surgery.

World J Surg 2015 Dec 17. Epub 2015 des 17

PMID: 26678490

Biermann M, Kråkenes J, Brauckhoff K, Haugland HK, Heinecke A, Akslen LA, Varhaug JE, Brauckhoff M

Post-PET ultrasound improves specificity of 18F-FDG-PET for recurrent differentiated thyroid cancer while maintaining sensitivity.

Acta Radiol 2015 Nov;56(11):1350-60. Epub 2015 mar 13

PMID: 25770086

von Dobschuetz E, Leijon H, Schalin-Jäntti C, Schiavi F, Brauckhoff M, Peczkowska M, Spiazzi G, Demattè S, Cecchini ME, Sartorato P, Krajewska J, Hasse-Lazar K, Roszkowska-Purska K, Taschin E, Malinoc A, Akslen LA, Arola J, Lange D, Fassina A, Pennelli G, Barbareschi M, Luettges J, Prejbisz A, Januszewicz A, Strate T, Bausch B, Castinetti F, Jarzab B, Opocher G, Eng C, Neumann HP

A registry-based study of thyroid paraganglioma: histological and genetic characteristics.

Endocr Relat Cancer 2015 Apr;22(2):191-204. Epub 2015 jan 16

PMID: 25595276

Arnesen Thomas, Glomnes Nina, Strømsøy Siri, Knappskog Stian, Heie Anette, Akslen Lars A, Grytaas Marianne, Varhaug Jan Erik, Gimm Oliver, Brauckhoff Michael

Outcome after surgery for primary hyperaldosteronism may depend on KCNJ5 tumor mutation status: a population-based study from Western Norway.

Langenbecks Arch Surg 2013 Aug;398(6):869-74. Epub 2013 jun 19

PMID: 23778974

Deltagere
  • Michael Brauckhoff Prosjektleder
  • Marianne Aardal Grytaas Prosjektdeltaker
  • Kristian Løvås Prosjektdeltaker
  • Eystein Sverre Husebye Prosjektdeltaker
  • Nina Glomnes Prosjektdeltaker
  • Siri S. Strømsøy Ph.d.-kandidat
  • Anette Heie Prosjektdeltaker
  • Katrin Brauckhoff Prosjektdeltaker
  • Thomas Arnesen Prosjektleder
  • Jan Erik Varhaug Prosjektdeltaker
  • Martin Biermann Prosjektdeltaker
  • Halfdan Sørbye Prosjektdeltaker

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Faglig rapportering, Helse Vest

Personvern  -  Informasjonskapsler