eRapport

Elucidating the missing heritability of Parkinson`s disease: identification of novel molecular pathways for development of specific biomarkers of disease

Prosjekt
Prosjektnummer
912133
Ansvarlig person
Johannes Jernqvist Gaare
Institusjon
Helse Bergen HF
Prosjektkategori
Doktorgradsstipend
Helsekategori
Neurological
Forskningsaktivitet
2. Aetiology
Rapporter
2020 - sluttrapport
Prosjektet hadde som hovedmål å bruke genetiske data (eksomsekvensering) fra pasienter med Parkinson sykdom til å identifisere biologiske prosesser med betydning for patogenesen. Det er gjort svært mye forskning på Parkinson sykdom, men selv om man har funnet flere ulike avvik på cellenivå mangler vi den grunnleggende forståelsen av de tilgrunnliggende sykdomsprosessene. I dette forskningsprosjektet så vi på effekten av sjeldne mutasjoner i både gener og grupper av gener med kjente biologiske funksjoner (for eksempel gener som koder for proteiner i sitronsyresyklusen). Vi påviste, i to uavhengige datasett, opphopning av sjeldne mutasjoner i gener som koder for proteiner som inngår i vedlikehold av mitokondrielt DNA. Tidligere forskning har påvist avvik i mitokondrielt DNA hos pasienter med Parkinson sykdom sammenlignet med kontrollpersoner, og vår forskning viser at noe av dette kan forklares av medfødte sårbarheter på DNA-nivå. På sikt håper vi at dette vil kunne bli del av persontilpasset medisin innenfor diagnostikk og behandling av Parkinson sykdom. Tidligere studier har implisert en rekke gener som mulige risikogener ved Parkinson sykdom gjennom analyse av vanlige genetiske polymorfismer. For å se om sjeldne varianter også kunne være sykdomsdrivende i disse genene gjorde vi en målrettet analyse som ikke avdekket signifikante forskjeller mellom pasienter og kontroller her. For persontilpasset medisin vil derfor de vanlige polymorfismene være viktigere i akkurat disse genene. Det siste målet med prosjektet var å identifisere genetiske markører med relevans for sykdomsprogresjon og bivirkninger av behandling. Selv om vi hadde flere spennende preliminære resultater lykkes vi ikke å generere signifikante funn i denne delen av prosjektet. Dette prosjektet hadde som mål å bruke genetiske data til å identifisere de underliggende sykdomsprosessene ved Parkinson sykdom. Våre resultater viser en sammenheng mellom genetiske mutasjoner og utvikling av sykdom, da særlig i gener som har betydning for mitokondrienes funksjon. Parkinson sykdom kjennetegnes av høy heterogenitet i både det kliniske bildet, respons på behandling og progresjon over tid. De motoriske symptomene vil i tidlig forløp typisk kunne behandles godt, mens vi har mindre å stille opp med for ikke-motoriske plager. Vi mener at persontilpasset medisin er fremtiden for behandlingen av Parkinson sykdom, der kliniske og biologiske data ved diagnosetidspunktet vil kunne benyttes for å subklassifisere pasienter til ulike behandlingsalgoritmer. Våre undersøkelser viser at genetiske data har et stort potensiale til å kunne benyttes i denne typen analyser. Subklassifisering vil også bidra til målrettede utprøvinger av forebyggende/sykdomsmodifiserende medikamenter i kliniske studier, der pasienter med påviste mutasjoner i gitte biologiske nettverk vil kunne være mer aktuelle for én type forebyggende behandling enn andre.
2019
Selv om Parkinson sykdom er en av de vanligste aldersrelaterte nevrologiske sykdommene vet vi lite om de underliggende biologiske sykdomsmekanismene. Ved hjelp av analyse av genetisk materiale fra pasienter ønsker vi å identifisere genetisk variasjon som bidrar til risiko for sykdom, og dermed belyse underliggende sykdomsprosesser.Parkinson sykdom er en av de vanligste nevrodegenerative sykdommene, med store konsekvenser for både pasienter og pårørende. Med en aldrende befolkning vil antallet pasienter med Parkinsons sykdom bare stige fremover. Dagens behandling retter seg mot lindring av særlig de motoriske aspektene av sykdommen, men gjør lite for å bremse de underliggende patologiske prosessene. En viktig grunn til at vi ikke har god sykdomsmodulerende behandling er at vi mangler nok kunnskap om de biologiske prosessene som fører til sykdom. Dette er viktig for å kunne utarbeide hypoteser om mulige angrepspunkt for å bremse utviklingen. Vi vet at Parkinson sykdom har en viss grad av arvelighet. Hos et fåtall skyldes sykdommen mutasjoner i enkeltgener, enten som recessive eller dominante varianter. Selv hos de som har det vi kaller idiopatisk Parkinson sykdom ser vi en opphopning i familier, og selv om studier de siste 20 årene har gitt oss nyttig informasjon om enkelte genetiske varianter (mutasjoner) som øker risiko for sykdom, mangler det mye i vår forståelse av det genetiske bidraget til tilstanden. For å undersøke dette nærmere har vi sekvensert det protein-kodende genomet til 200 norske pasienter med Parkinson sykdom, samt innhentet samme materiale fra 400 pasienter fra en amerikansk forskningsgruppe. Ved å analysere den synergistiske effekten av enkeltmutasjoner i nettverk av gener viser vi at variasjon i gener som er viktig for vedlikehold av mitokondrielt DNA synes å påvirke risikoen for Parkinson sykdom i begge disse materialene. Mitokondriell dysfunksjon er noe man har observert ved Parkinson sykdom tidligere, og våre resultater tyder på at det foreligger en underliggende genetisk risiko for dette aspektet av sykdomsprosessen. Ved å undersøke opphopning av sjeldne mutasjoner i gener i regioner som tidligere har vært assosiert med Parkinson sykdom gjennom såkalte GWA-studier har vi også identifisertkandidatgener for videre forskning.
2018
Selv om Parkinson sykdom er en av de vanligste aldersrelaterte nevrologiske sykdommene vet vi lite om de underliggende biologiske sykdomsmekanismene. Ved hjelp av analyse av genetisk materiale fra pasienter ønsker vi å identifisere genetisk variasjon som bidrar til risiko for sykdom, og dermed belyse underliggende sykdomsprosesser.Parkinson sykdom er en av de vanligste nevrodegenerative sykdommene, med store konsekvenser for både pasienter og pårørende. Med en aldrende befolkning vil antallet pasienter med Parkinsons sykdom bare stige fremover. Dagens behandling retter seg mot lindring av særlig de motoriske aspektene av sykdommen, men gjør lite for å bremse de underliggende patologiske prosessene. En viktig grunn til at vi ikke har god sykdomsmodulerende behandling er at vi mangler nok kunnskap om de biologiske prosessene som fører til sykdom. Dette er viktig for å kunne utarbeide hypoteser om mulige angrepspunkt for å bremse utviklingen. Vi vet at Parkinson sykdom har en viss grad av arvelighet. Hos et fåtall skyldes sykdommen mutasjoner i enkeltgener, enten som recessive eller dominante varianter. Selv hos de som har det vi kaller idiopatisk Parkinson sykdom ser vi en opphopning i familier, og selv om studier de siste 20 årene har gitt oss nyttig informasjon om enkelte genetiske varianter (mutasjoner) som øker risiko for sykdom, mangler det mye i vår forståelse av det genetiske bidraget til tilstanden. For å undersøke dette nærmere har vi sekvensert det protein-kodende genomet til 200 norske pasienter med Parkinson sykdom, samt innhentet samme materiale fra 400 pasienter fra en amerikansk forskningsgruppe. Ved å analysere den synergistiske effekten av enkeltmutasjoner i nettverk av gener viser vi at variasjon i gener som er viktig for vedlikehold av mitokondrielt DNA synes å påvirke risikoen for Parkinson sykdom i begge disse materialene. Mitokondriell dysfunksjon er noe man har observert ved Parkinson sykdom tidligere, og våre resultater tyder på at det foreligger en underliggende genetisk risiko for dette aspektet av sykdomsprosessen. Parkinson sykdom spenner over et bredt klinisk spekter, og det er store individuelle forskjeller. Hos noen dominerer skjelving, mens andre er mer plaget av stivhet. Noen utvikler demens tidlig, mens andre holder seg kognitivt intakte. Pasientene i våre genetiske studier er fulgt opp over mange år, der den kliniske utviklingen over tid er grundig dokumentert. Materialet er derfor velegnet til å undersøke om genetiske forandringer kan påvirke kliniske fenotype og progresjon ved Parkinson sykdom. Dette vil kunne gi oss grunnleggende kunnskap om underliggende sykdomsmekanismer, som kan bidra til utviklingen av klinisk nyttige biomarkører på sikt.
2017
Selv om Parkinson sykdom er en av de vanligste aldersrelaterte nevrologiske sykdommene vet vi lite om de underliggende biologiske sykdomsmekanismene. Ved hjelp av analyse av genetisk materiale fra pasienter ønsker vi å identifisere genetisk variasjon som bidrar til risiko for sykdom, og dermed belyse underliggende sykdomsprosesser.Parkinson sykdom er en av de vanligste nevrodegenerative sykdommene, med store konsekvenser for både pasienter og pårørende. Med en aldrende befolkning vil antallet pasienter med Parkinsons sykdom bare stige fremover. Dagens behandling retter seg mot lindring av særlig de motoriske aspektene av sykdommen, men gjør lite for å bremse de underliggende patologiske prosessene. En viktig grunn til at vi ikke har god sykdomsmodulerende behandling er at vi mangler nok kunnskap om de biologiske prosessene som fører til sykdom. Dette er viktig for å kunne utarbeide hypoteser om mulige angrepspunkt for å bremse utviklingen. Vi vet at Parkinson sykdom har en viss grad av arvelighet. Hos et fåtall skyldes sykdommen mutasjoner i enkeltgener, enten som recessive eller dominante varianter. Selv hos de som har det vi kaller idiopatisk Parkinson sykdom ser vi en opphopning i familier, og selv om studier de siste 20 årene har gitt oss nyttig informasjon om enkelte genetiske varianter (mutasjoner) som øker risiko for sykdom, mangler det mye i vår forståelse av det genetiske bidraget til tilstanden. For å undersøke dette nærmere har vi sekvensert det protein-kodende genomet til 200 norske pasienter med Parkinson sykdom, samt innhentet samme materiale fra 400 pasienter fra en amerikansk forskningsgruppe. Ved å analysere den synergistiske effekten av enkeltmutasjoner i nettverk av gener viser vi at variasjon i gener som er viktig for vedlikehold av mitokondrielt DNA synes å påvirke risikoen for Parkinson sykdom i begge disse materialene. Mitokondriell dysfunksjon er noe man har observert ved Parkinson sykdom tidligere, og våre resultater tyder på at det foreligger en underliggende genetisk risiko for dette aspektet av sykdomsprosessen. For å styrke resultatene har vi innhentet sekvenseringsdata fra ytterlige 600 pasienter fra en ekstern forskningsgruppe som vi planlegger å analysere fortløpende. Vi vil også gjøre analyser for å se om vi kan finne genetisk variasjon knyttet til spesifikke sykdomstrekk (tremor, rigiditet, demens ol). Dette arbeidet vil fullføres i løpet av 2018.

Hovedveileder for prosjektet, dr Tzoulis, har startet prosessen med etablering av et interaktivt panel bestående av nøkkelpersoner fra vår forskningsgruppe og representanter fra pasientforeningen (Norges Parkinsonforbund). Via årlige møter vil man gå gjennom 1) resultater fra pågående forskning, 2) plan for videre forskning, 3) innspill fra pasientforeningen om brukspotensiale for både pågående og planlagt forskning (for eksempel ideer om implementering av verktøy for screening, rekruttering til studier på biomarkører og/eller medikamenter), og 4) innspill fra pasienter om hvilke forskningsområder som de, med deres erfaringer, synes ekstra viktige.

Vitenskapelige artikler
Gaare JJ, Nido G, Dölle C, Sztromwasser P, Alves G, Tysnes OB, Haugarvoll K, Tzoulis C

Meta-analysis of whole-exome sequencing data from two independent cohorts finds no evidence for rare variant enrichment in Parkinson disease associated loci.

PLoS One 2020;15(10):e0239824. Epub 2020 okt 1

PMID: 33002040 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Gaare JJ, Nido GS, Sztromwasser P, Knappskog PM, Dahl O, Lund-Johansen M, Maple-Grødem J, Alves G, Tysnes OB, Johansson S, Haugarvoll K, Tzoulis C

Rare genetic variation in mitochondrial pathways influences the risk for Parkinson's disease.

Mov Disord 2018 Oct;33(10):1591-1600. Epub 2018 sep 5

PMID: 30256453 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Gaare JJ, Nido GS, Sztromwasser P, Knappskog PM, Dahl O, Lund-Johansen M, Alves G, Tysnes OB, Johansson S, Haugarvoll K, Tzoulis C

No evidence for rare TRAP1 mutations influencing the risk of idiopathic Parkinson's disease.

Brain 2018 Jan 24. Epub 2018 jan 24

PMID: 29373637 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Deltagere
  • Johannes Jernqvist Gaare Ph.d.-kandidat
  • Gonzalo Sanchez Nido Postdoktor
  • Ole-Bjørn Tysnes Medveileder
  • Kristoffer Haugarvoll Medveileder
  • Charalampos Tzoulis Hovedveileder

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Faglig rapportering, Helse Vest

Personvern  -  Informasjonskapsler