eRapport

Metagenomisk karakterisering av bakterier og sopp i galleprøver fra pasienter med cholangitt og cholecystitt

Prosjekt
Prosjektnummer
912183
Ansvarlig person
Øyvind Kommedal
Institusjon
Helse Bergen HF
Prosjektkategori
Korttidsprosjekt
Helsekategori
Infection
Forskningsaktivitet
2. Aetiology, 4. Detection and Diagnosis
Rapporter
2018
Innsamlet materiale ferdig sekvensert og analysert. Basert på disse dataene ble det konkludert med at prosjektet var for omfattende til å sammenfattes i en enkelt publikasjon, og at materialet skal splittes på to artikler som omhandler henholdsvis cholangitt og cholecystitt. Cholecystitt-manuskriptet er snart ferdig og forventes innsendt i februar.I prosjektet skulle vi etablere nye metoder for metagenomisk karakterisering av polymikrobielle infeksjoner basert på tre ulike gener: 16S rRNA, rpoB og ITS2. 16S rRNA og rpoB benyttes for å karakterisere bakterier, mens ITS2 er for sopp. Alle metodene er nå veletablert og bidrar til vesentlig bedre kvalitet på sekvenseringsdataene i forhold til tradisjonell 16S metagenomikk som anvender 16S rRNA alene. Våre langsiktige mål knyttet til denne søknaden var at prosjektet skulle inngå i en doktorgrad for Ruben Dyrhovden og at vi skulle anvende den nyetablerte metodologien også på andre polymikrobielle infeksjoner. Dyrhovden er nå fulltids PhD-student med stipend fra Helse-Vest. Av strategiske årsaker valgte vi å først publisere en studie på pleura-empyem (polymikrobiell infeksjon i lungehulen) der beskrivelse av de nyetablerte metodene inngikk (Dyrhovden et al.; The bacterial etiology of pleural empyema. A descriptive and comparative metagenomic study; Clin Microbiol infect, Dec 2018). Alle prøver fra pasienter med cholecystitt og cholangitt ble ferdig sekvensert og analysert i løpet av 2018. Relevante pasientdata er også gjennomgått. Basert på dette ble det besluttet å splitte materialet på to ulike publikasjoner, da det ville blitt for omfattende å beskrive begge infeksjonstypene sammen. Manuskriptet basert på metagenomisk karakterisering av pasienter med cholecystitt er under ferdigstillelse og forventes innsendt i løpet av februar 2019 (Bacteria and fungi in acute cholecystitis. A prospective metagenomic study). Hovedfunnene er at tradisjonell dyrkningsbasert diagnostikk påviste i underkant av 40 % av de tilstedeværende mikrobene, og hadde spesielt lav sensitivitet for anaerobe bakterier, streptokokker og enterokokker. Videre fant vi at enterokokker var assosiert med signifikant lenger liggetid (over 1 uke lenger enn gjennomsnittet) og at dette kan skyldes at anbefalte empiriske antibiotikaregimer ikke er optimale i forhold til enterokokker. Sammenskriving av materialet fra pasienter med cholangitt vil påbegynnes så snart cholecystitt-manuskriptet er innsendt. Også cholangittmaterialet forventes publisert i løpet av 2019.
2017
Vi har etablert en metagenomisk metode for karakterisering av mikrobiell flora med tilstrekkelig kvalitet til å anvendes i medisinsk forskning og diagnostikk. Dette oppnåes ved kombinert massiv sekvensering av tre gener: 16S rRNA, RpoB og ITS2. Metoden har så blitt anvendt på 100 prøver fra pasienter med cholecystitt og cholangitt.Pasienter med cholangitter og cholecystitter utgjør en stor gruppe pasienter ved gastrokirurgiske avdelinger, og de med cholangitt har også en høy dødelighet. En komplett karakterisering av bakteriefloraen kombinert med et godt klinisk og diagnostisk beskrevet materiale kan definere eventuelle mikrober eller kombinasjoner av mikrober som er assosiert med et mer alvorlig forløp. Vi tror at det i utgangspunktet er et lite antall mikrober som er i stand til å etablere en infeksjoner i galleveiene (primære galleveis patogener), mens andre mikrober kommer til senere når infeksjonen er etablert og miljøet endret (sekundære patogener). Et større materiale som dette vil kunne understøtte denne hypotesen dersom noen mikrober alltid er tilstede mens andre bare finnes mer sporadisk. Vi har i løpet av prosjektåret etablert en metagenomisk metode for karakterisering av mikrobiell flora med tilstrekkelig kvalitet til å anvendes i medisinsk forskning og diagnostikk. Dette oppnåes ved kombinert massiv sekvensering av tre gener: 16S rRNA, RpoB og ITS2. Metoden har så blitt anvendt på 100 prøver fra pasienter med cholecystitt og cholangitt. Sekvensdataene er også ferdig analysert og gjør at vi er sikker på at vi har et spennende materiale som kan publiseres i et godt tidsskrift. Selve sammenskrivingen er noe forsinket. Vi har imidlertid nå også fått doktorgradsmidler knyttet til dette prosjektet slik at Ruben Dyrhovden kan jobbe med dette på fulltid fra januar 2017. Vi forventer publisering i løpet av 2018.

Dette er pasienter med akutte infeksjoner. De har ingen relevant organisasjon vi kan forholde oss til. Studien har ingen konsekvens for den enkelte deltagende pasient.

Vitenskapelige artikler
Dyrhovden R, Nygaard RM, Patel R, Ulvestad E, Kommedal Ø

The bacterial aetiology of pleural empyema. A descriptive and comparative metagenomic study.

Clin Microbiol Infect 2019 Aug;25(8):981-986. Epub 2018 des 21

PMID: 30580031

Deltagere
  • Ruben Dyrhovden Ph.d.-kandidat
  • Øyvind Kommedal Prosjektleder

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Faglig rapportering, Helse Vest

Personvern  -  Informasjonskapsler