eRapport

Cellular adhesion molecules and cognition in non-affective psychosis (CAMsCog)

Prosjekt
Prosjektnummer
912287
Ansvarlig person
Kristian Varden Gjerde
Institusjon
NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus
Prosjektkategori
Doktorgradsstipend
Helsekategori
Inflammatory and Immune System, Mental Health
Forskningsaktivitet
2. Aetiology
Rapporter
2024
CAMsCog-prosjektet undersøker cellulære adhesjonsmolekyler (CAMs) hos medikament-naive pasienter med ikke-affektiv psykose sammenlignet med friske kontroller, og undersøker hvordan tre ulike antipsykotiske medikamenter påvirker CAMs, samt undersøker hvordan CAMs korrelerer med kognitiv funksjon og negative symptomer ved schizofreni-spekter lidelse.Forskningsprosjektet er en del av Bergen psykoseprosjekt 2 (BP2), en industriuavhengig legemiddelstudie som sammenligner effekter og bivirkninger av tre farmakologisk ulike antipsykotika. Studien kobler genetikk og andre biomarkører samt hjernefunksjoner til observerte symptomer, effekter og bivirkninger for å utvide forståelsen av sykdomsmekanismer ved schizofreni-spekter lidelse. Formålet med studien er å undersøke og sammenligne hvordan antipsykotiske medikamenter forårsaker endringer av psykosesymptomer, hukommelse og oppmerksomhet, og eventuelle bivirkninger, og å undersøke hvordan slike effekter og bivirkninger kan knyttes til endringer i hjernens mikrostruktur, funksjon og nivå av signalstoffer, betennelsesmarkører, hormoner, og fettstoffer i blod, samt hvilke gener som aktiveres. CAMsCog-prosjektet har også fått tilgang til et normalmateriale innsamlet gjennom TOP-studien. Den første artikkelen i avhandlingen som omhandler cellulære adhesjonsmolekyler hos pasienter med ikke-affektiv psykose sammenlignet med friske kontroller ble i 2024 publisert i Schizophrenia Research som er et høyt rangert internasjonalt tidsskrift med fagfellevurdering. Den andre artikkelen som omhandler cellulære adhesjonsmolekyler og kognitiv funksjon hos pasienter med ikke-affektiv psykose skal innsendes til et internasjonalt tidsskrift med fagfellevurdering i løpet av kort tid. Det planlegges disputas innen 2026.
2023
CAMsCog-prosjektet undersøker cellulære adhesjonsmolekyler (CAMs) hos medikament-naive pasienter med ikke-affektiv psykose sammenlignet med friske kontroller, og undersøker hvordan tre ulike antipsykotiske medikamenter påvirker CAMs, samt undersøker hvordan CAMs korrelerer med kognitiv funksjon og negative symptomer ved schizofreni-spekter lidelse.Forskningsprosjektet er en del av Bergen psykoseprosjekt 2 (BP2), en industriuavhengig legemiddelstudie som sammenligner effekter og bivirkninger av tre farmakologisk ulike antipsykotika. Studien kobler genetikk og andre biomarkører samt hjernefunksjoner til observerte symptomer, effekter og bivirkninger for å utvide forståelsen av sykdomsmekanismer ved schizofreni-spekter lidelse. Formålet med studien er å undersøke og sammenligne hvordan antipsykotiske medikamenter forårsaker endringer av psykosesymptomer, hukommelse og oppmerksomhet, og eventuelle bivirkninger, og å undersøke hvordan slike effekter og bivirkninger kan knyttes til endringer i hjernens mikrostruktur, funksjon og nivå av signalstoffer, betennelsesmarkører, hormoner, og fettstoffer i blod, samt hvilke gener som aktiveres. CAMsCog-prosjektet har også fått tilgang til et normalmateriale innsamlet gjennom TOP-studien. Den første artikkelen i avhandlingen som omhandler cellulære adhesjonsmolekyler hos pasienter med ikke-affektiv psykose sammenlignet med friske kontroller er under revisjon og innsendes igjen til et internasjonalt tidsskrift med fagfellevurdering i løpet av de neste uker. Den andre artikkelen som omhandler cellulære adhesjonsmolekyler og kognitiv funksjon hos pasienter med ikke-affektiv psykose er planlagt ferdigstilt i løpet av 2024. Det planlegges disputas innen 2026.
2022
CAMsCog-prosjektet undersøker cellulære adhesjonsmolekyler (CAMs) hos medikament-naive pasienter med ikke-affektiv psykose sammenlignet med friske kontroller, og undersøker hvordan tre ulike antipsykotiske medikamenter påvirker CAMs, samt undersøker hvordan CAMs korrelerer med kognitiv funksjon og negative symptomer ved schizofreni-spekter lidelse.Forskningsprosjektet er en del av Bergen psykoseprosjekt 2 (BP2), en industriuavhengig legemiddelstudie som sammenligner effekter og bivirkninger av tre farmakologisk ulike antipsykotika. Studien kobler genetikk og andre biomarkører samt hjernefunksjoner til observerte symptomer, effekter og bivirkninger for å utvide forståelsen av sykdomsmekanismer ved schizofreni-spekter lidelse. Formålet med studien er å undersøke og sammenligne hvordan antipsykotiske medikamenter forårsaker endringer av psykosesymptomer, hukommelse og oppmerksomhet, og eventuelle bivirkninger, og å undersøke hvordan slike effekter og bivirkninger kan knyttes til endringer i hjernens mikrostruktur, funksjon og nivå av signalstoffer, betennelsesmarkører, hormoner, og fettstoffer i blod, samt hvilke gener som aktiveres. CAMsCog-prosjektet har også fått tilgang til et normalmateriale innsamlet gjennom TOP-studien. Den første artikkelen i avhandlingen som omhandler cellulære adhesjonsmolekyler hos pasienter med ikke-affektiv psykose sammenlignet med friske kontroller sendes inn til et internasjonalt tidsskrift med fagfellevurdering i løpet av de neste uker. Den andre artikkelen som omhandler cellulære adhesjonsmolekyler og kognitiv funksjon hos pasienter med ikke-affektiv psykose er påbegynt med planlagt ferdigstillelse i løpet av 2023. Det planlegges disputas innen 2026.
2021
CAMsCog-prosjektet undersøker cellulære adhesjonsmolekyler (CAMs) hos medikament-naive pasienter med ikke-affektiv psykose sammenlignet med friske kontroller, og undersøker hvordan tre ulike antipsykotiske medikamenter påvirker CAMs, samt undersøker hvordan CAMs korrelerer med kognitiv funksjon og negative symptomer ved schizofreni-spekter lidelse.Forskningsprosjektet er en del av Bergen psykoseprosjekt 2 (BP2), en industriuavhengig legemiddelstudie som sammenligner effekter og bivirkninger av tre farmakologisk ulike antipsykotika. Studien kobler genetikk og andre biomarkører samt hjernefunksjoner til observerte symptomer, effekter og bivirkninger for å utvide forståelsen av sykdomsmekanismer ved schizofreni-spekter lidelse. Formålet med studien er å undersøke og sammenligne hvordan antipsykotiske medikamenter forårsaker endringer av psykosesymptomer, hukommelse og oppmerksomhet, og eventuelle bivirkninger, og å undersøke hvordan slike effekter og bivirkninger kan knyttes til endringer i hjernens mikrostruktur, funksjon og nivå av signalstoffer, betennelsesmarkører, hormoner, og fettstoffer i blod, samt hvilke gener som aktiveres. CAMsCog-prosjektet har også fått tilgang til et normalmateriale innsamlet gjennom TOP-studien. Den første artikkelen i avhandlingen som omhandler cellulære adhesjonsmolekyler hos pasienter med ikke-affektiv psykose sammenlignet med friske kontroller er snart ferdigstilt. Det tas sikte på innsendelse av denne til et internasjonalt tidsskrift med fagfellevurdering i løpet av kort tid. Den andre artikkelen som omhandler cellulære adhesjonsmolekyler og kognitiv funksjon hos pasienter med ikke-affektiv psykose er påbegynt hvor litteratursøk og preliminære statistiske analyser er utført.
2020
CAMsCog-prosjektet undersøker cellulære adhesjonsmolekyler (CAMs) hos medikament-naive pasienter med ikke-affektiv psykose sammenlignet med friske kontroller, og undersøker hvordan tre ulike antipsykotiske medikamenter påvirker CAMs, samt undersøker hvordan CAMs korrelerer med kognitiv funksjon og negative symptomer ved schizofreni-spekter lidelse.Forskningsprosjektet er en del av Bergen psykoseprosjekt 2 (BP2), en industriuavhengig legemiddelstudie som sammenligner effekter og bivirkninger av tre farmakologisk ulike antipsykotika. Studien kobler genetikk og andre biomarkører samt hjernefunksjoner til observerte symptomer, effekter og bivirkninger for å utvide forståelsen av sykdomsmekanismer ved schizofreni-spekter lidelse. Formålet med studien er å undersøke og sammenligne hvordan antipsykotiske medikamenter forårsaker endringer av psykosesymptomer, hukommelse og oppmerksomhet, og eventuelle bivirkninger, og å undersøke hvordan slike effekter og bivirkninger kan knyttes til endringer i hjernens mikrostruktur, funksjon og nivå av signalstoffer, betennelsesmarkører, hormoner, og fettstoffer i blod, samt hvilke gener som aktiveres. CAMsCog-prosjektet har også fått tilgang til et normalmateriale innsamlet gjennom TOP-studien. Doktorgradsstipendiaten har i deler av 2020 arbeidet i redusert forskerstilling grunnet økt behov for helsepersonell i forbindelse med koronavirus-pandemien. Den første artikkelen i avhandlingen som omhandler cellulære adhesjonsmolekyler hos pasienter med ikke-affektiv psykose sammenlignet med friske kontroller er snart ferdigstilt. Det tas sikte på innsendelse av denne til et internasjonalt tidsskrift med fagfellevurdering i løpet av kort tid.
2019
CAMsCog-prosjektet undersøker cellulære adhesjonsmolekyler (CAMs) hos medikament-naive pasienter med ikke-affektiv psykose sammenlignet med friske kontroller, og undersøker hvordan tre ulike antipsykotiske medikamenter påvirker CAMs, samt undersøker hvordan CAMs korrelerer med kognitiv funksjon og negative symptomer ved schizofreni-spekter lidelse.Forskningsprosjektet er en del av Bergen psykoseprosjekt 2 (BP2), en industriuavhengig legemiddelstudie som sammenligner effekter og bivirkninger av tre farmakologisk ulike antipsykotika. Studien kobler genetikk og andre biomarkører samt hjernefunksjoner til observerte symptomer, effekter og bivirkninger for å utvide forståelsen av sykdomsmekanismer ved schizofreni-spekter lidelse. Formålet med studien er å undersøke og sammenligne hvordan antipsykotiske medikamenter forårsaker endringer av psykosesymptomer, hukommelse og oppmerksomhet, og eventuelle bivirkninger, og å undersøke hvordan slike effekter og bivirkninger kan knyttes til endringer i hjernens mikrostruktur, funksjon og nivå av signalstoffer, betennelsesmarkører, hormoner, og fettstoffer i blod, samt hvilke gener som aktiveres. Doktorgradsstipendiaten har i store deler av 2019 vært i permisjon, men det er gjennomført statistiske analyser og skrevet utkast til første artikkel i avhandlingen som omhandler cellulære adhesjonsmolekyler hos pasienter med ikke-affektiv psykose sammenlignet med friske kontroller. Det tas sikte på innsendelse av første artikkel i avhandlingen til et internasjonalt tidsskrift med fagfellevurdering i løpet av 2020.
Vitenskapelige artikler
Varden Gjerde K, Bartz-Johannessen C, Steen VM, Andreassen OA, Steen NE, Ueland T, Lekva T, Rettenbacher M, Joa I, Reitan SK, Johnsen E, Kroken RA

Cellular adhesion molecules in drug-naïve and previously medicated patients with schizophrenia-spectrum disorders.

Schizophr Res 2024 May;267():223. Epub 2024 apr 3

PMID: 38574562 - Inngår i doktorgradsavhandlingen

Deltagere
  • Rune Andreas Kroken Hovedveileder
  • Erik Johnsen Medveileder
  • Else-Marie Løberg Medveileder
  • Øystein Bruserud Medveileder
  • Ole Bernt Fasmer Medveileder
  • Christoffer Bartz-Johannessen Prosjektdeltaker
  • Ole Andreas Andreassen Prosjektdeltaker
  • Kristian Varden Gjerde Ph.d.-kandidat

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Faglig rapportering, Helse Vest

Personvern  -  Informasjonskapsler