Robotic Process Automation ‐ Effektivisering og visualisering av pasientdata ved hjelp av digital medarbeider
Prosjekt
- Prosjektnummer
- HNI009-18
- Ansvarlig person
- Lars Eirik Hansen
- Institusjon
- Nordlandssykehuset
- Prosjektkategori
- Innovasjon
- Helsekategori
- Generic health relevance
- Forskningsaktivitet
- 8. Health Services
Rapporter
Konklusjon etter prosjektperioden er at dette er et system som er svært godt tilpasset de behov helsevesenet har. Vi gir noen eksempler nedenfor.
Innovasjonsprosjektet har vist at automasjonsteknologi forbedrer pasientsikkerheten bla gjennom at kvaliteten på data økes og uønskede variasjoner reduseres. Dette da klinikere jobber i svært mange systemer uten integrasjoner og hvor klinikere ofte må dobbel og trippel registrere de samme data.
Videre ser vi en reduksjon i kostnader når ulike automasjoner støtter klinikere og skrivetjenester med hele og delvis automasjon av oppgaver som inneholder mye manuell jobbing. En automasjon går gjennom gjør det rasker å få utlevert epikrise samt at den ser etter medisinske koder i epikrisene og registrer disse.
Vi har brukt automasjoner for å redusere ventetider for pasienter ved å sende ut brev og melding fra CheckWare for sjekke om de fortsatt trenger sin plass. Vi har også ryddet i ventelistene ved å prioritert pasienter spesielle diagnoser. Automasjonen sender da en gul-lapp til de som jobber med kodekontroll m.fl.
Dette initiale prosjektet har resultert i at arbeidet videreføres i RPA 2.0. NLSH besluttet derfor våren 2022 at RPA som løsning skulle implementeres som en permanent tjeneste, og styrkes. Det ble utlyst og tilsatt en ny utvikler i tillegg til den som har jobbet med applikasjon i prosjektperioden i august 2022.
Vi har hatt flere demo-/informasjonsmøte med de andre sykehusforetakene, HNIKT og Sykehusapoteket. Alle ser at dette er en løsning som vil kunne gi stor effektivisering innenfor deres tjenesteområde og alle har besluttet å adoptere prosjektet. Sammen med HN IKT ser vi på felles regional plattform.
Vi har også presentert prosjektet og gevinstene på nasjonale arenaer som DIPS Forum og EHIN.
Etter lang tid med lite eller ingen fremdrift i leveransen av infrastruktur fra HNIKT fikk vi en endelig en fungerende løsning i drift våren 2021. På grunn av ressursknapphet som følge av Covid kom vi likevel ikke i gang med utvikling av RPA-prosesser før høsten 2021.Fra starten av har prosjektet slitt med manglende og forsinkede leveranser fra HNIKT knyttet til infrastruktur for RPA prosjektet. Dette fikk sin løsning våren 2021 og vi fikk da endelig startet opp det faktiske arbeidet med å teste ut hvilken relevans RPA-roboter kan ha i et sykehus.
Høsten 2021 ble to RPA prosesser pilotert, utsending av Dose 3 brev og automatisering av enkelte av prosessene knyttet til pooling av Covid-prøver. Begge disse viste det betydelig potensialet som ligger i RPA-løsningen og vi besluttet derfor å gå videre med nye RPA-prosesser. Jobben med Dose 3 brev gikk ut på oppretting og utsending av i under kant av 3000 brev til de pasienter som hadde rett til Dose 3 på grunn av nedsatt immunforsvar. Dette vil tatt flere uke om en ansatt skulle gjort jobben, mens RPA-roboten utførte dette i løpet av en helg og hele jobben ble automatisert.
På grunn av forverring i Covid situasjon på slutten av året fikk vi ikke nødvendig moment i prosjektet, men 22 desember ble RPA-roboten på nytt benyttet til utsending av 3200 Dose 4 brev til samme pasientgruppe som for Dose 3 brev og pilotert til rydding i venteliste ved Ortopedisk avd. Sistnevnte gikk ut på at RPA-robot sendte ut 3500 skjema til alle pasienter på ventelista, hvor vi ba om tilbakemelding på om de fortsatt hadde behov for spesialisthelsetjeneste fra NLSH. Av denne jobben vi vi kuttet ventelista med 10%, og i tillegg kontroll på hvem som takket ja til å bli viderehenvist til annet sykehus/avtalespesialist.
Vi startet også planlegging av videre bruk av RPA-roboten i DIPS. Her kan det nevnes at bruken i 2022 har eksplodert, men dette kommer vi tilbake til i neste rapportering, som vil være sluttrapport.
Fra å bare fokuserte på autonome software-roboter som kjøre på servere (RPA) har vi inkludert personlige digitale assistenter (RDA) som lar enkelt brukere dele og kjøre automasjoner på sine arbeidsstasjoner. Vi har også inkludert programvare som forenkler kartleggingen av prosesser som er tenkt automatisert (Task Capture).
Gjennomførte aktiviteter
• Lisenser er anskaffet
• Programvare for utvikler og de som skal kartlegge er godkjent og installert av HN IKT
• Kartlegging av prosess i DIPS er gjennomført ved hjelp av TaskCapture: Endring av status på pasientkontakter ifb Covid-19
• Nevnte prosess er utviklet og testet i liten skala
• Opprettet kontakt med Helse Vest IKT som benytter samme automasjons løsning (i ettertid har Sykehuspartner og Hemit valgt samme løsning)
• Deltatt på nasjonalt RPA seminar i regi av Helse Vest IKT
• Fremskaffet flere kandidater for automasjon i 3 ulike klinikker
På tross av at dette har tatt lang tid er vi svært optimistiske og vi ser en stor oppside ved å kunne ta i bruk de ulike typene automasjoner. Vi ønsker derfor at prosjektperioden forlenges ut 2021.
Automasjon kan potensielt øke kvaliteten på data ved at en unngår feilkilder ved at menneskelige ressurser klipper og limer data mellom kliniske ikt systemer.
Frigjør ressurser ved av manuelle og tidkrevende jobber automatiseres
Øker tilfredsheten hos ansatte ved at manuelle og gjentagende oppgaver utføres helt eller delvis av automasjoner
Deltagere
- Trond Kristiansen Prosjektleder
eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT
Alle henvendelser rettes til Helse Nord RHF - innovasjonsmidler