eRapport

Behandling med vit D til personer med forstyrrelse i kalkstoffskiftet og til personer med overvekt

Prosjekt
Prosjektnummer
SFP 77-04
Ansvarlig person
Rolf Jorde
Institusjon
UNN HF / UIT
Prosjektkategori
Forskerutdanning - dr.grad
Helsekategori
Endocrinology & Metabolism
Forskningsaktivitet
Klinisk forskning
Rapporter
2008
Personer med overvekt har en rekke hormonelle forstyrrelser, blant annet lave nivå av vitamin D. Det er mange hodepunkter for at lave nivå av vitamin D kan gi økt lagring av fett, og derfor være medvirkende til utvikling av overvekt.I studien ”Behandling med vitamin D til personer med overvekt” ønsket vi å teste hypotesen om at tilskudd med vitamin D ville redusere i vektreduksjon hos personer med overvekt. Totalt ble 445 personer inkludert og disse ble delt i tre grupper: en gruppe fikk tilskudd av vitamin D 40.000 IU per uke, en gruppe fikk tilskudd av vitamin D 20.000 IU per uke og en gruppe fikk placebo. Alle fikk tilskudd av kalk 500 mg per dag. Studien gikk over ett år og totalt var det 334 personer som fullførte. Det var ved slutten av studien ingen forskjell i vekt mellom gruppene, og tilskudd av vitamin D i store doser til overvektige som ellers er friske og ikke i en alvorlig vitamin D mangel, gir ikke vektnedgang. I tillegg til vekt ble det også registrert en rekke andre parametere. Det ble blant annet gjort depresjonsskåring før og etter studieslutt. Det viste seg da at de som i utgangspunkt hadde lave nivå av vitamin D skåret mer depressivt enn de med normale nivå av vitamin D. Ved slutten av studien viste det seg at de som hadde fått vitamin D som gruppe hadde en bedring i depresjonsskår sammenlignet med de som fikk narremedisin. Forskjellen var liten, men statistisk signifikant. Dette kan kanskje være av betydning med tanke på ”vinterdepresjoner” da en om vinteren har lavere nivå av vitamin D enn om sommeren. Men før en kan gå mut med anbefalinger om tilskudd av vitamin D for å forebygge eller behandle depresjoner må funnet bekreftes, og det helst av andre forskningsgrupper. I studien ga vi bevisst relativt store doser med vitamin D. dette ga ingen alvorlige bivirkninger, men en kan ikke på grunnlag av en studie som kun inkluderer 445 personer uttale seg risiko generelt. Det er derfor viktig å presisere at en inntil langt større og mer langvarige studier er gjennomført må holde seg til de retningslinjer for vitamin D tilskudd som til enhver tid anbefales av helsemyndighetene.
2007
Overvektige har som gruppe lavt inntak og nivå av vitamin D. Det er teoretiske holdepunkter for at vitamin D er av betydning for vektbalansen, og at tilskudd kan redusere overvektKalsium (kalk) har betydning for et utall av kroppens funksjoner, og det er derfor nødvendig med reguleringssystemer som holder kalsiumnivået i blodet mest mulig konstant. Kalsiumnivået i blodet er avhengig av hvor mye kalk en spiser, at kalken blir sugd effektivt opp fra tarmen, og at det ikke skilles ut for mye kalk i urinen. Absorpsjonen av kalk fra tarmen er avhengig av D-vitaminnivået i blodet, som igjen er avhengig av inntak av D-vitamin og soleksponering. Vi har videre funnet at det er en klar sammenheng mellom lavt inntak av vitamin D og overvekt. Det er fra tidligere vel kjent at overvektige har et lavt innhold av vitamin D i blodet. Dette skyldes trolig at overvektige utsetter seg for mindre soleksponering enn andre, og at de har et større distribusjonsvolum for D-vitamin enn slanke. Men det er gode holdepunkter for at det lave nivå av vitamin D hos overvektige kan være av betydning for fedmeutvikling. Hvis overstående er riktig vil en forvente vektreduksjon hvis nivået av PTH ble redusert. Dette kan gjøres ved å øke kalkinntaket og/eller øke inntak av vitamin D. I det siste er det kommet flere publikasjoner der en retrospektivt har sett på vektendring hos personer som har vært med i studier der en har forsøkt kalktilskudd som behandling enten av blodtrykk eller benskjørhet. Generelt ser det ut til at kalktilskudd gir en lett vektreduksjon, men det er til nå ingen studier der vektreduksjon har vært det primære endepunkt etter kalktilskudd. Det har heller ikke vært gjort noen intervensjonsstudier på overvekt der en har benyttet den mest effektive måte å normalisere kalkstoffskiftet på, nemlig ved D-vitamin tilskudd kombinert med kalk, hvilket vi har gjort i vår studie. Prosjektet "Behandling med vitamin D til personer med forstyrrelse i kalkstoffskiftet og til personer med overvekt" er nå ferdig hva angår den praktiske gjennomføring. Vi har inkludert totalt 449 personer med overvekt og randomisert til høydose vitamin D versus placebo. Siste person vil kom til avsluttende besøk i studien november 2007. Dette vil bli den til nå suverent største intervensjonsstudie med høy dose vitamin D som er gjennomført. Det primære endepunkt er vektendring, men det er også gjort en rekke andre registrering så som blodtrykk, muskelfunksjon, glukosebelastning, lipider, psykologiske tester osv. Det er samlet en mengde data som vil bli analysert i 2008. Vi forventer at resultatene kan publiseres i topp internasjonale tidsskrift.
Vitenskapelige artikler
Sneve M, Figenschau Y, Jorde R

Supplementation with cholecalciferol does not result in weight reduction in overweight and obese subjects.

Eur J Endocrinol 2008 Dec;159(6):675-84.

PMID: 19056900

Jorde R, Sneve M, Figenschau Y, Svartberg J, Waterloo K

Effects of vitamin D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: randomized double blind trial.

J Intern Med 2008 Dec;264(6):599-609. Epub 2008 sep 10

PMID: 18793245

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport, Helse Nord

Personvern  -  Informasjonskapsler