Molekylærbiologisk studie av FKRP-relatert Limb Girdle Muskeldystrofi (LGMD type 2I).
Prosjekt
- Prosjektnummer
- SFP 802-08
- Ansvarlig person
- Øivind Nilssen
- Institusjon
- Universitetssykehuset Nord-Norge HF
- Prosjektkategori
- Forskningsprosjekt
- Helsekategori
- Neurological
- Forskningsaktivitet
- 2. Aetiology
Rapporter
Limb-Girdle muskeldystrofi (LGMD) er en gruppe arvelige, progressive muskeldystrofier som primært rammer de store proksimale muskelgrupper – skuldre, overarmer, bekken og lår. LGMD type 2I skyldes mutasjoner i FKRP genet. Ved bruk av molekylærbiologiske metoder søker vi å identifisere og karakterisere FKRPs rolle i normal og affisert muskel.LGMD type 2I, som skyldes mutasjoner i FKRP genet (FuKutin Relatert Protein), utgjør den desidert største gruppen av LGMD pasienter i Norge (minimum prevalens >1/54000). Mutasjoner i FKRP genet kan også forårsake langt mer alvorlige nevrologiske sykdommer som WWS (Walker-Warburg syndrom) og MEB (Muscle Eye Brain disease). Inngående kunnskap om årsaksforhold på molekylært nivå er nødvendig for god diagnostikk og fremtidig behandling av LGMD2I. Det er tidligere vist at pasienter med LGMD2I har mangelfull glykosylering (påkobling av spesifikke sukkemolekyler) av membran/ECM-proteinet alfa-dystroglycan (DAG1). Utover dette finnes det ingen kunnskap om FKRPs cellulære funksjon og biologiske rolle. I dette prosjektet søker vi å identifisere FKRPs i) intracellulære lokalisasjon, ii) biokjemiske sammensetning og iii) biologiske aktivitet.
i) Intracellulær lokalisering: Ved bruk av elektronmikroskopi i kombinasjon med anti FKRP-antistoffer, og sekundære gullmerkede antistoffer, har vi lokalisert FKRP spesifikke signaler i ultratynne snitt fra muskel. FKRP er lokalisert til Golgiapparatet, mellom myofibrillene i muskelcellene.
ii): FKRP og biokjemisk sammensetning: Ved bruk av kjemiske kryssbinding, parvis gjær to-hybrid analyse og immunpresipitering, kombinert med Western blot analyse, har vi vist at FKRP danner homo-di-merer samt at FKRP sannsynligvis inngår i større komplekser med andre proteiner i muskelcellen. FKRP inneholder N-glycan (sukkermolekyler) og homo-di-meren er bundet sammen ved disulfid-bruer. Ved gjær-to-hybrid analyser (Y2H) har vi identifisert muskelproteiner som binder seg til FKRP og som muligens er nødvendige for FKRPs funksjon. Et av disse proteinene er involvert i en annen form for LGMD (LGMD/EB) og interaksjonen vil bli testet ved bruk av immunologiske metoder.
iii) FKRPs biologiske funksjon: I samarbeid med Universitetet i Lille, Frankrike, har vi testet metoder for å anrike og måle glykosylerings-produkter (typer av sukkermolekyler) i muskelvev. Metodene vil bli benyttet for å detektere forskjeller i komposisjon av sukkermolekyler, mellom muskelvev fra LGMD2I pasienter og normalt muskelvev. Disse studiene følges opp ved bruk av cellekultursystemer som uttrykker alfa-dystroglycan i fravær og i nærvær av FKRP der alfa-dystroglyn kan renses og analyseres ved massespektrometri (MS).
Limb-Girdle muskeldystrofi (LGMD) er en gruppe arvelige, progressive myopatier som primært rammer de store proksimale muskelgrupper – skuldre, overarmer, bekken og lår. LGMD type 2I, som skyldes mutasjoner i FKRP genet (FuKutin Relatert Protein), utgjør den største gruppen av LGMD pasienter i Norge (minimum prevalens >1/54000). I dette prosjektet søker vi å identifisere og karakterisere FKRPs rolle i muskelcellen, ved bruk av tradisjonelle og nye molekylærbiologiske metoder.Inngående kunnskap om årsaksforhold på molekylært nivå er nødvendig for diagnostikk og fremtidig behandling av LGMD2I. Det er tidligere vist at pasienter med LGMD2I har mangelfull glykosylering (påkobling av spesifikke sukkermolekyler) av membran/ECM-proteinet, alfa-dystroglycan (DAG1). Disse sukkermolekylene forankrer muskelcellene og gjør at de tåler mekanisk påvirkning/kontraksjon. Utover dette finnes det ingen kunnskap om FKRPs cellulære funksjon og biologiske rolle. Sentrale spørsmål er derfor: 1) Hvor i muskelcellen er FKRP lokalisert? 2) Hva er FKRPs funksjon? 3) ”Samarbeider” FKRP med andre komponenter i muskelcellen - i så fall hvilke?
Vi har etablert relevante teknikker og metoder samt utviklet anti FKRP-antistoffer og cellekultursystemer for studier av intracellulær lokalisering og biologisk aktivitet. Vi ønsker videre å isolere FKRP-assosierte proteinkomplekser fra muskel, identifisere ulike komponenter, studere støkiometri og interaksjonsspesifisitet samt gjøre komparative biokjemiske studier ved å benytte pasientmateriale og normalmateriale (muskelbiopsier).
Intracellulær lokalisering: Ved bruk av elektronmikroskopi i kombinasjon med anti FKRP-antistoffer og sekundære gullmerkede antistoffer har vi lokalisert FKRP spesifikke signaler i ultratynne snitt fra muskel. Foreløpige resultater tyder på at FKRP er lokalisert til Golgiapparatet, nær Z-linjene, mellom myofibrillene i muskelcellene.
FKRPs funksjon og rolle i biokjemiske ”pathways”: I samarbeid med Universitetet i Lille, Frankrike, har vi testet metoder for å anrike og måle glykosylerings-produkter (typer av store sukkermolekyler) i muskelvev. Metodene vil bli benyttet for å studere komposisjon av sukkermolekyler i muskel fra LGMD2I pasienter for sammenligning med normalt muskelvev. Disse studiene følges opp ved bruk av celler i kultur som uttrykker rekombinant alfa-dystroglycan i fravær og i nærvær av rekombinant FKRP, der glykosylerte varianter av alfa-dystroglycan kan renses og analyseres ved massespektrometri (MS).
FKRP og interagerende proteinpartnere: Vi har utført kjemiske kryssbinding av FKRP (in vivo og in vitro), kombinert med Western blot analyse. Resultatene indikerer at FKRP danner en homo-di-mer samt at den inngår i kompleks med andre proteiner i muskel-cellen. I samarbeid med Hybrigenics, Paris, Frankrike har vi utført såkalte Gjær-to-hybrid analyser (Y2H). Fire høysignifikante FKRP interaksjonsproteiner ble identifisert. Et av disse proteinene er involvert i en annen form for LGMD, MD/EB. FKRP-assosierte proteiner undersøkes nå videre ved bruk av biokjemiske metoder.
Spesielle mutasjoner i FKRP genet gir mer alvorlige sykdommer slik som Walker-Warburg Syndrom (WWS), Muscle-Eye-Brain disease (MEB) og Kongenital muskeldystrofi type 1C. Kunnskap om FKRPs struktur og funksjon vil derfor kunne gi oss muligheten til å forstå årsaken, ikke bare til LGMD2I, men også den store kliniske variasjonen blant pasienter med mutasjoner i FKRP genet.
Vitenskapelige artikler
Alhamidi M, Kjeldsen Buvang E, Fagerheim T, Brox V, van Ghelue M, Nilssen Ø
Molecular Characterization of FKRP related Limb-Girdle type 2I Muscular Dystrophy
Helse Nords forskningskonferanse, Tromsø, 2009
Molecular Characterization of FKRP related Limb-Girdle type 2I Muscular Dystrophy.
Nilssen Ø, Alhamidi M, Kjeldsen Buvang E, Fagerheim T, Brox V, van Ghelue M.
Fagkonferanse om nevromuskulære sykdommer, Tromsø, Juni, 2009.
eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT
Alle henvendelser rettes til eRapport, Helse Nord