eRapport

Kontroll og behandling av aortadisseksjoner

Prosjekt
Prosjektnummer
SFP928-10
Ansvarlig person
Truls Myrmel
Institusjon
Universitetssykehuset Nord-Norge
Prosjektkategori
Flerårig forskningsprosjekt
Helsekategori
Cardiovascular
Forskningsaktivitet
4. Detection and Diagnosis
Rapporter
2024 - sluttrapport
Kontroll og behandling av aortadisseksjoner I 2024 var vi del av 4 klinisk-epidemiologiske publikasjoner innen rammen av prosjektet. Disse studiene støtter det overordnete bilde av hvordan kontroll, behandling og prognose ved aortadisseksjoner har vært i de 15 årene dette HN prosjektet (SFP928-10) har vært aktivt. Sykehusmortalitet ved akutt type A disseksjon er blitt redusert fra ca 25% til rundt 15% og bruken har stentgraft ved type B disseksjoner øker jevnt. Utover dette er det ikke tilkommet store endringer i kontroll, behandling eller prognose for pasienter med aortadisseksjon. Spesielt er å merke at forventet 3 års overlevelse ikke har økt for verken type A eller type B disseksjoner. Hovedmålet for dette prosjektet var å etablere prognose-algoritmer for pasienter i den kroniske fasen av aortadisseksjon basert på detaljerte MR-målinger av blodstrøm og hemodynamikk samt prediksjon av karveggbelastning med analyser basert på væskedynamiske og væske/struktur interaksjoner fra fysikken. Som det fremgår av tidligere årsrapporter, har dette vært vanskelig å gjennomføre grunnet mangel på kapasitet for MR-målinger til denne type forskning. Den lenge ventede forsknings-MR (UiT/UNN fellesprosjekt) er nå stipulert operativ siste halvdel av 2025. De små endringene i prognose for disse pasientene (se over) indikerer at denne type diagnostikk og prognostikk fremdeles er aktuell i rammen av individtilpasset diagnostikk, prognostikk og behandling. I 2024 var vi vertskap for kongressen "Tromsø Aorta 2024". Denne kongressen samlet aorta-ekspertise fra hele verden og må kunne betegnes som en suksess. Prosjektet har ved avslutning gitt 34 internasjonale publikasjoner og 1 doktorgrad fra vår avdeling (Marius Larsen-PhD). SFP928-10 avsluttes Den klinisk-epidemiologiske delen av prosjektet har gitt en presis status for behandlingsresultater og prognose for pasienter med aortadisseksjon. Disse observasjonene peker på et klart behov for en bedre analyse av risikofaktorer for komplikasjoner og mortalitet i oppfølgingsfasen etter en aortadisseksjon. Den patofysiologiske MR-baserte modellutviklingen har ikke vært mulig å sluttføre. Vi har dog etablert teknologien med 4D blodstrøm MR-målinger og bruk av analyseverktøyet "Circle, Cardiovascular Imaging". Forhåpentlig kan dette danne grunnlag for en mer presis diagnostikk og oppfølging av disse pasientene i årene som kommer.

Dette prosjektet ble etablert før deltakelse for brukerrepresentanter var innført. Derfor er det ikke slik deltakelse i prosjektet

2023
Vedtak om forlenget studieperiode til ut 2024 i henhold til vedtak fra forskningsstøtte HN. Viser til vedlagt kopiVedtak: NOTAT Plan for ferdigstillelse av forskningsprosjekt - SFP928-10 Vi viser til e-post 2. juni 2023 og utdypende informasjon 24. og 25. september 2023 om oppfølging av årsrapport av det flerårige forskningsprosjektet Kontroll og behandling av aortadisseksjoner (SFP928-10). Plan for ferdigstillelse av prosjektet er behandlet av sekretariatet for Helse Nords forskningsmidler. Vi takker for plan om ferdigstillelse av prosjektet. Vi tar til etterretning at fullføring av prosjektet avhenger av tilgang til røntgen, og at dette punktet har en «risiko» for om prosjektet likevel ikke kan ferdigstilles i 2023. Dette er et 3-årig forskningsprosjekt som opprinnelig skulle vært ferdigstilt i 2012, og grensen for hvor lenge et prosjekt kan utsettes tidsmessig, selv om dette er forhold utenfor prosjektleders kontroll, er nådd. Samtidig har vi forståelse for ønsket om å fullføre prosjektet og kan derfor likevel åpne for en forlengelse ut 2024. Det understrekes at forlengelse ut over dette ikke gis. Vi ber om sluttrapport for prosjektet ved årsskiftet 2024/2025. Vi ønsker lykke til med ferdigstillelsen av prosjektet. Med vennlig hilsen Helen Sagerup Seniorrådgiver

I løpet av året har det ikke vært endringer som har involvert brukere

2022
Vi har studert kjønnsforskjeller ved type-A aortadisseksjon, dødeligheten i akuttfasen av disse, prognose-effekten av organiskemi og nevrologiske komplikasjoner ved stentgraftbehandling av B-disseksjoner.I løpet av 2022 har vi publisert 4 artikler i den klinisk epidemiologiske delen av prosjektet: 1. Vi har sammenlignet karakteristika og overlevelse hos kvinner (n=968) og menn (n=1855) med type A aortadisseksjon. Kvinnene i materialet var noe eldre (65 vs 59 år), hadde større forekomst av påvirket organperfusjon og noe høyere sykehusmortalitet (16.7 vs 13.8 %). Denne studien vier igjen at kvinner ofte har høyere dødelighet enn menn ved kardiovaskulær sykdom. 2. I en egent studie undersøkte vi dødeligheten for A-disseksjon i de siste årene dvs den mest oppdaterte perioden i registeret. Tallene viser at dødeligheten har falt til 4.4% etter 48 timer for opererte pasienter, noe som representerer en klar forbedring. For ikke-opererte pasienter var dødeligheten 24%. Dette støtter klart indikasjonen for tidlig kirurgi hos alle som kan være kirurgiske kandidater. 3. Vi har også undersøkt hvilke organer som ved iskemisk påvirkning i størst grad påvirker prognosen i negativ retning (n=6437). Høyest risiko (OR=4.84) var knyttet til tarmiskemi. Deretter fulgte koma (OR=1.88), leggiskemi (OR=1.73) og koronariskemi (OR1.51). 4. Det er en økende bruk av stentgraft (TEVAR) ved type B-disseksjon. I akuttfasen har imidlertid denne typen behandling en del komplikasjoner. Vi viste i dette arbeidet at 11.1% av 648 pasienter behandlet med TEVAR hadde ulike grader av nevrologiske komplikasjoner relatert til behandlingen. Avgjørende hinder som har gitt forsinkelse i prosjektet: Vi har hatt en frustrerende lang ventetid knyttet til installasjonen av en forsknings-MR i UNN. Vi hadde både håpet og trodd at den skulle være installert i løpet av 2022. Dette har dessverre ikke skjedd. Nå ser det heldigvis ut til at MR-kapasiteten (med mulighet for hemodynamiske målinger) vil bedre seg i 2023 forsknings-MR eller ikke. Vårt prosjekt vil da få prioritet slik at det forhåpentlig kan avsluttes i 2023.

Vi har samarbeidet med brukerrepresentanter i UNN rundt nye søknader i samme forskningsfelt. Dette feltet er spesielt egnet for deltakelse fra pasientgruppen i resultatanalyse da sykdommen er kronisk med lang oppfølgingstid og behov for profylaktiske senintervensjoner.

2021
Klinisk-epidemiologisk prosjekt i multinasjonal database. Fra pasienter i databasen skal det rekrutteres pasienter til en MR-basert substudie som skal finne prognostiske markører for utvidelse av aorta og rupturfareFortsatt klinisk-epidemiologiske studier av pasienter med aortadissekjson. I løpet av 2021 har vi publisert tre artikler som belyser ulike aspekter ved det kliniske forløpet av aortadisseksjon: 1. Fra databasen på nå 9707 pasienter har vi plukket ut 29 pasienter som har hatt aortadisseksjon relatert til graviditet og fødsel. Disse pasientene har ofte medfødte bindevevssykdommer som gir en spesiell risiko ved graviditet. behandlng av disse pasientene viste gode resultater der 28 av de 29 pasientene overlevde den akute fasen av disseskjonen. 2. Vi har analysert om valg av hjerteklaff ved operasjon for aortadisseksjon påvirker overlevelsen for pasientene. Det var ingen klare forskjeller og valg av klaffeprotese kan derfor gjøres ut fra hensyn hos enkeltpasienten. 3. Vi har analysert om valg av temperatur i perfusjonen ved hjerte-lungemaskin påvirker overlevelse. Ulik temperatur har ikke direkte virkning på utfallet og kan derfor individualiseres for de ulike pasientene. Avgjørende hinder med fortsatt forsinkelse: Vi har ennå ikke fått etablert en forsknings-MR ved UNN. Alt burde nå ligge til rette for at denne kan etableres i løpet av 2022. Vi er klare til å starte denne viktige MR delen av studien så snart denne infrastrukturen er etablert. Vi ber derfor om fortsatt overføring av restmidler til 2022.

I hjerte-lungeklinikken har vi representasjon av pasienter i klinikkens forskningsutvalg som er med i prioritering av forskningsprogram og som har mulighet til å innvirke på utformingen av disse.

2020
I 2020 har aktiviteten vært konsentrert om analyser og publikasjoner av flere typer kliniske data. Vi har publisert et arbeid om circadiane effekter på overlevelsen ved aortadisseksjoner og gjort analyser av behandlingsresultater hos gravide, ved nevrologiske utfall og en analyse av kjønnsforskjeller.Året har vært preget av pandemien. Etter langtidsplanlegging skulle vi i Tromsø arrangere 25 års jubileum for databasen med en større internasjonal kongress i juni 2021. Denne er dessverre avlyst og ev nye datoer for en slik kongress vil først bli vurdert tidligst høsten 2021. For vår del av prosjektet er det nå spesielt viktig å få etablert den felles UiT/UNN forsknings-MR enheten. Vi har gjort opplæring og pilotering av 4D blodstrømsmålinger i aorta ved denne teknikken, og dette vil være basis for utvikling av mer presis og persontilpasset diagnostikk som skal valideres og evalueres videre i IRAD.

Pt har brukermedvirkning for forskningen i Hjerte-lunge klinikken UNN vært basert på deltakelse i klinikkens forskningsutvalg. Brukerrepresentanten har dermed fått innblikk og innflytelse på prinsipielt alle forskningsprosjektene i klinikken. Deltakelse i utvikling og utforming av prosjekter vil være neste mål for brukermedvirkningen.

2019
Vi har fått utvidet prosjektperioden i påvente av forsknings-MR som skal installeres i UNN i løpet av 2020"International Registry of Acute Aortic Dissections" er en internasjonal database som lagrer kliniske data for pasienter med aortadisseksjon. Registeret teller nå over 9000 pasienter og UNN/UiT har levert data i nå 21 år. Databasen gir et unikt grunnlag for klinisk-epidemiologiske studier fokusert på diagnostikk, prognostikk og vurdering av behandlingsresultater. Et "spin-off" fra dette klinisk-epidemiologiske studiet er utvikling av en modell som kan predikere fremtidig ruptur av aorta. Vi vil som del av studiet eksplorere en risikomodell basert på MR undersøkelser av aorta.

Siste år ingen samarbeid med brukerne innen prosjektets ramme

2018
Dette er et kombinert klinisk-epidemilogisk prosjekt som bidrar med data til den internasjonale databasen IRAD. I tillegg arbeider vi med å utvikle diagnostisk-prognostiske algoritmer basert på bildedannelse med magnetisk resonans tomografi (MR)Den internasjonale databasen "International Registry of Acute Aortic Dissection" har vært aktiv i 22 år og har per i dag 43 deltakende institusjoner og mer enn 9000 pasienter i databasen. Basert på dette registeret gjøres det et betydelig forskningsarbeid for å vurdere hvilke faktorer som bedrer overlevelsen ved denne svært dødelige tilstanden. UiT/UNN har vært deltaker siden 1998 og vil i 2021 være vertskap for den 25 internasjonale konferansen for IRAD. Vår spesielle interessefelt for lokal utvikling av nye diagnostiske metoder er basert på langsgående MR undersøkelser av aortasirkulasjon i den kroniske fasen etter disseksjonen. Dette arbeidet søker å utvikle nye algoritmer for blodstrømsmåling (4D MR) og i tillegg vurdere hvordan MR kan klargjøre den biokjemiske reparasjonsprosessen i aortaveggen. Vi ser spesielt frem mot åpningen av PET senteret og MH2 da investeringsplanene innholder etablering av forsknings-MR til humant bruk. Det begrensende i dagen prosjekt er kapasiteten for klinisk MR, og dette vil forhåpentlig bedres betydelig med denne nyinvesteringen. Det kanskje mest interessante funn fra de epideliologiske undersøkelsene er indikasjonen på at tidlig stentgraftbehandling av type B disseksjoner kan remodellere aorta og hindre utviklingen av sene aneurysmer. Dersom dette kan bekreftes i pågående prospektive studier, vil det endre dagens behandling og forhåpentlig hindre dødelige senfølger av disseksjoner. Det neste skritt i denne forskningen vil fokusere på om tilsvarende profylaktisk stentbehandling også kan hindre den negative utviklingen for pasienter med type A disseksjon. Vi har i 2018 publisert en sammenstilling av resultatene for IRAD gjennom de første 20 årene

Ingen brukermedvirkning

2017
Dette er et kombinert klinisk-epidemilogisk prosjekt som bidrar med data til den internasjonale databasen IRAD. I tillegg arbeider vi med å utvikle diagnostisk-prognostiske algoritmer basert på bildedannelse med magnetisk resonans tomografi (MR)Den internasjonale databasen "International Registry of Acute Aortic Dissection" har vært aktiv i 21 år og har per i dag 43 deltakende institusjoner og mer enn 7500 pasienter i databasen. Basert på dette registeret gjøres det et betydelig forskningsarbeid for å vurdere hvilke faktorer som bedrer overlevelsen ved denne svært dødelige tilstanden. UiT/UNN har vært deltaker siden 1998 og vil i 2021 være vertskap for den 25 internasjonale konferansen for IRAD. Vår spesielle interessefelt for lokal utvikling av nye diagnostiske metoder er basert på langsgående MR undersøkelser av aortasirkulasjon i den kroniske fasen etter disseksjonen. Dette arbeidet søker å utvikle nye algoritmer for blodstrømsmåling (4D MR) og i tillegg vurdere hvordan MR kan klargjøre den biokjemiske reparasjonsprosessen i aortaveggen. Vi ser spesielt frem mot åpningen av PET senteret og MH2 da investeringsplanene innholder etablering av forsknings-MR til humant bruk. Det begrensende i dagen prosjekt er kapasiteten for klinisk MR, og dette vil forhåpentlig bedres betydelig med denne nyinvesteringen. Det kanskje mest interessante funn fra de epideliologiske undersøkelsene er indikasjonen på at tidlig stentgraftbehandling av type B disseksjoner kan remodellere aorta og hindre utviklingen av sene aneurysmer. Dersom dette kan bekreftes i pågående prospektive studier, vil det endre dagens behandling og forhåpentlig hindre dødelige senfølger av disseksjoner. Det neste skritt i denne forskningen vil fokusere på om tilsvarende profylaktisk stentbehandling også kan hindre den negative utviklingen for pasienter med type A disseksjon.
2016
Kombinert klinisk-epidemiologisk og diagnostisk studie av aortadisseksjoner basert på data fra en internasjonal database (International Registry of Acute Aortic Dissections)Hovedmålet med denne internasjonale samarbeidsstudien er å bedre diagnostikk og behandling av akutte aortadisseksjoner. Studien er delt i en klinisk-epidemiologisk del og en utprøvende diagnostisk del. Den klinisk-epidemiologiske delen markerte i 2016 sitt 20 års jubileum og databasen innehar nå mer enn 6000 pasienter internasjonalt. Databasen er den største i sitt slag og er således en internasjonal referansedatabase for denne sykdommen. Tall fra databasen har dokumentert at dødeligheten av denne sykdommen har vært langsom fallene gjennom de siste 20 årene, spesielt for den delen av pasientene som blir behandlet med åpen kirurgi. Anvendelse av stentgraft har foreløpig bedret overlevelsen for pasienter med de alvorligste komplikasjonene fra disseksjonen, men har ikke vist en profylaktisk effekt mot sene komplikasjoner som ruptur og død. Vi har i 2016 startet for fullt med den MR-baserte diagnostikken. Det stilles store forhåpninger til at denne teknikken skal kunne predikere alvorlige livstruende komplikasjoner knyttet til langtidseffektene av aortadisseksjonen. Den såkalte 4 - dimensjonale målingen av blodstrømmen i aorta vil kunne nyttes til å diagnostisere strømmønstre som er spesielt belastende for aortaveggen. Ved en kombinasjon av detaljerte studier at fordelingen av laminær og turbulent blodstrøm, samt beregninger av veggstress fra blodstrømmen, er arbeidshypotesen at pasienter med spesielt ugunstig veggbelastning skal kunne plukkes ut og behandles profylaktisk. Denne hypotesen vil ta lang tid å validere i kliniske materialer, og data fra dette prosjektet vil forhåpentlig kunne høstes i flere år frem over.
2015
Hovedmål: Bedre diagnostikk og behandlingsresultater ved akutt aortadisseksjon Prosjektet har en klinisk-epidemiologisk del der våre pasienter inngår i den internasjonale databasen IRAD. En del av prosjektet er viet avansert diagnostikk med bruk av magnettomogtrafi (MR).Den klinisk-epidemiologiske delen av prosjektet har i år publisert en viktig 17 års status for pasienter i den internasjonale databasen for aortadisseksjoner (IRAD). Dette er verdens største database for denne sykdommen. IRAD er i 2016 20 år, og den aktuelle publikasjonen (PMID26205591) viser at dødeligheten for type A disseksjoner (første del av hovedpulsåren) går gradvis ned (akutt dødelighet rundt 20%), mens den er relativt uforandret på nivå 10% for pasienter med akutt B disseksjon (nederste del av hovedpulsåren mot buken). Fortsatt har denne sykdommen en meget alvorlig prognose og dertil store behov for forbedring av behandlingsresultatene. Den andre publikasjonen (PMID26354663) inngår i en pågående diskusjon om best kirurgisk teknikk for å reparere første del av hovedpulsåren ved aortadisseksjon. IRAD har nå over 4000 pasienter inkludert, og våre analyser viser at det er likeverdige resultater ved å reparere og bevare området rundt hjerteklaffen sammenlignet med mer omfattende kirurgi med implantasjon av kunstige hjerteventiler. Valg av kirurgisk løsning er i prinsippet opp til den enkelte kirurg, etter noen vedtatte retningslinjer. Resultatene indikerer at det kiruriske valget gjenspeiler seg i gode langsiktige resultater; antallet reoperasjoner for defekter i området for reparasjon var meget lite og nærmest ikke tilstede. MR-delen av prosjektet avventer ennå de juridiske aspektene ved en forskningsavtale med Siemens om bruk av UNNs MR utstyr til forskningsprotokoller. Denne delen av prosjektet fortsetter når slik avtale foreligger.
2014
Prosjektet er delvis klinisk-epidemiologisk via oppfølging av pasienter med aortadisseksjon og delvis diagnostisk-eksplorativt med innføring av magnettomografisk undersøkelse av aorta i ulike faser av aortadisseksjon. Disse undersøkelsene vil brukes for å utvikle diagnostisk prediktive modeller basert på MRI.Dette prosjektet hadde supplerende evaluering i september 2014. Via det internasjonale disseksjonsregisteret IRAD (International Registry for Aortic Dissection) fortsetter vi det klinisk-epidemiologiske arbeidet med å klarlegge resultater ved ulike typer kirurgisk behandling av aortadisseksjon. Siden forrige rapportering har vi arbeidet med en analyse av ulike teknikker for å rekonstruere første del av aorta (hovedpulsåren). Resultatene viser at flere ulike teknikker gir like resultater og man kan derfor velge den beste langtidsløsningen tilpasset den enkelte pasient. Vi har også analysert hvor stor del av aortabuen som bør inkluderes ved operativ behandling av slike disseksjoner. Også her kan trolig behandlingen individualiseres for pasienten. MRI undersøkelsene står fortsatt på vent. Dette skyldes en manglende avtale om forskningsbruk av MR-maskinen med Siemens. Avtalen skal inngås og ferdigforhandles av avdelingsleder Jan Norum ved Røntgenavdelingen. Prosjektet har ikke hatt ønsket tidsprogresjon grunnet denne manglende forskningsavtalen. I tillegg har sykehuset MR-kapasitet begrensninger som hindrer ønsket forskningstid. Prosjektet har dog en "sikkerhetsventil" i den internasjonale databasen som gjør at de klinisk-epidemiologiske studiene kan utvikles og involvere flere pasienter uavhengig av "MR-armen". IRAD er verdens største pasientdatabase for aortadisseksjoner og gir dermed gode muligheter for alle typer klinisk-epidemiologiske studier. For prosjektets progresjon vil det være en mulighet å flytte MR delen ut av Tromsø. Det vil dog være en uheldig løsning med tanke på å bygge opp lokal forsknings infrastruktur.
2013
Planen for vårt lokale forskningsprogram er å utvikle prediktorer for uheldig klinisk utvikling i den kroniske fasen av aortadisseksjon. Vi nytter de faste kontrollundersøkelsene til detaljerte MR-baserte undersøkelser og vil fra disse data prøve ut modeller for risikoprediksjon.Vårt samarbeid i "International Registry of Acute Aortic Dissections" er vel etablert og gir oss fortløpende analysemuligheter i kliniske problemstillinger. I løpet av det siste året har vi publisert arbeid som viser at et partielt trombosert falskt lumen ikke er en risikoprediktor hos pasienter som tidligere er operert for aortadisseksjon. Videre har vi vist at selv pasienter med uttalt hjerneskade har nytte av disseksjonskirurgi og vi har påvist de spesielle utfordringene som ligger i behandling av pasienter med aortadisseksjon som tidligere har gjennomgått hjertekirurgi. Vi har i løpet av de siste 2 årene hatt et samarbeid med NTNU - biomekanikk (Professor Leif Rune Hellevik), spesielt omkring utviklingen av væskedynamikkmodeller (CFD) og modeller for væske-struktur interaksjoner (FSI). Dette samarbeidet har vært fokusert mot å hente ekstern finansiering for å ansette ingeniører på postdoc nivå til modellutvikling. Vi har pt ikke lykkes med å hente slik finansiering fra NASAT - programmet i Forskningsrådet eller FRIMEDBIO - programmet. Rammen for prosjektet har vi nå overført til et mer omfattende nasjonalt samarbeidsprosjekt i biomekanikk under ledelse av SINTEF. Denne gruppen arbeider med slik modellering innenfor hjerte-kar mekanikk generelt, inkludert hjertemuskel - mekanikk og klaffemekanikk. Vi har også utvidet vårt interne MR-program ved UNN/UiT til å innbefatte hjertemekanikk, spesielt for høyre ventrikkel. NASAT programmet er betydelig utvidet, og vi vil fremme nye finansieringssøknader via prosjektgruppen ved SINTEF. Magnus Larsen, prosjektdeltaker og PhD - stipendiat, planlegger sin doktorgradsdisputas for 2014.
2012
Aortadisseksjon (lagsgående sprekk i hovedpulsåren) er en alvorlig tilstand med ca. 30% dødelighet i løpet av den første måneden. I måneder og år etter den akutte hendelsen kan hovedpulsåren utvide seg og gi alvorlige komplikasjoner i form av avklemning av sidekar, ruptur av hovedpulsåren og død.Dette prosjektet er en kombinasjon av en klinisk-epidemiologisk undersøkelse der vi følger en stor gruppe pasienter i en internasjonal database (IRAD), og en evaluering av nye bildeteknikker som potensielt kan forutsi hvilke pasienter som utvikler komplikasjoner til sin aortadisseksjon. I den kliniske delen har vi i studieperioden undersøkt om levret blod (trombose) i den dissikerte del av aortaveggen er en positiv eller negativ faktor for senere komplikasjoner. Dessuten har vi undersøkt om disseksjon ut i nyrearteriene markerer en dårlig prognose. Våre studier viser at blodlevring i aortaveggen ikke påvirker faren for å utvikle komplikasjoner, og at medinndradd disseksjon av nyrearteriene heller ikke gir et forverret forløp. Utvikling av nye bildeteknikker som bedre kan forutsi forløpet for pasientene, er hovedmålet for prosjektet. Vi har etablert såkalt 4D blodstrømsmåling ved hjelp av magnettomografi. Dette gjør at vi kan følge blodstrømmen i de ulike lagene av hovedpulsåren i 3 dimensjoner og tid (herav 4D). Ved hjelp av denne teknologien arbeider vi nå med å beregne veggstress fra blodstrømmen og samtidig vurdere strekkstyrken i selve åreveggen. De modellene vi nå utvikler, skal videre evalueres i kontroll av pasienter gjennom flere år (stipulert til de neste 10 årene). I tillegg til blodstrømsmålene, arbeider vi med molekylære markører som kan vurderes med magnettomografien og forhåpentlig avdekke strekkstyrken (tensile strenght) i veggen av hovedpulsåren. De innhentede data vil gi basis for matematiske modeller for rupturfare basert på strømdynamikk og væske-strukturinteraksjoner ("fluid-structure interactions").
2011
Prosjektet har engelsk tittel "Wall strenght in dissected aortas" og har som mål å utvikle matematiske modeller for å beregne veggstyrke i hovedpulsåren (aorta)Aortadisseksjon er en meget alvorlig sykdom der blodet sprenger seg vei i veggen av hovedpulsåren (aorta) og vil ubehandlet være dødelig for mange pasienter. Både diagnose, oppfølgingskontroll og behandling er under utvikling og forbedring. I vårt prosjekt, bruker vi moderne magnettomografiske metoder og avanserte matematiske modeller for å utarbeide risikomodeller som kan si hvor stor faren for alvorlige komplikasjoner er hos den enkelte pasient. Prosjektet er blitt et nasjonalt og internasjonalt samarbeidsprosjekt mellom kirurger, røntgenleger og ingeniører med biomekanisk spesialkompetanse. Vi er nå i en fase hvor vi samler detaljerte røntgendata fra pasienter. I neste fase vil vi teste om våre modeller stemmer med utviklingen for pasientene som inngår i vår oppfølging ved de ulike sykehusene. De kliniske data vi har i dag viser at vanlig brukte faktorer, som diameter av aorta, utbredelse av splitten i aortaveggen og fordeling av blodstrøm i normal og falskt dannet rom i aorta, ikke kan brukes til å forutsi pasientens prognose. I vårt prosjekt måler vi hastigheten på ulike fraksjoner av blodstrømmen med magnettomografi samtidig som vi kan måle kvaliteten på strømmen (f.eks virveldannelse). Vi kan også måle tykkelse og beskaffenhet av karveggen i ulike avsnitt av karet. Disse data kan omdannes til beregning av veggspenning (tensjon) ved hjelp av koder fra fysikkens strømdynamikk (computational fluid dynamics). De ulike matematiske modellene kan så brukes i pasientundersøkelsene for å predikere faren for ruptur av pulsåren og dermed død. Evaluering av modellene (validering) vil være hovedmålet for prosjektet gjennom de neste 10 årene.
2010
Aortadisseksjoner er en alvorlig og livstruende tilstand der blodet "sprenger" seg vei i veggen av hovedpulsåren (aorta). Vi leter etter de beste måtene for å overvåke, kontrollere og behandle disse tilstandene.Dette prosjektet har flere målsetninger. Det overordnete målet er å bedre leveutsiktene for pasienter som gjennomgår aortadisseksjon ved presis karakterisering og behandling av livstruende aortakomplikasjoner. Kontrollen av disse pasientene er basert på regelmessige billedfremstillinger av aorta, i dag hovedsakelig basert på CT-undersøkelser. I dette prosjektet vil vi utvikle nye billedkontroller basert på magnet-tomografiske undersøkelser. Dette gir mulighet for å beregne karveggens biologiske beskaffenhet, blant annet måle aktiviteten av vevsdestruktive enzymer i karveggen. I tillegg kan væske-strukturinteraksjonen beregnes via nøyaktig måling av blodstrøm og veggstruktur. Basert på disse data kan tensjonen (veggstress) beregnes ved hjelp av kvantitative mål regnet fra varianter av Navier-Stokes ligningen. Dette er matematiske modeller (computational fluid dynamics) som nyttes i væske og gasstrømninger, blant annet i luftfarts vitenskap. Magnettomografi gir en unik mulighet for å utvikle diagnostikk som kan kombinere vurdering av biologiske egenskaper i vevet og biodynamiske konsekvenser av vevsdestruksjon og endrete strømforhold i hovedpulsåren etter at blodet har laget en falsk kanalen i veggen. Gjennom disse undersøkelsene vil vi søke å karakterisere hvilke faktorer som representerer risikoforhold som krever intervensjonsradiologisk (stenter) eller kirurgisk behandling. Nytten av prosjektet vil på denne måten både ligge i utvikling av ny diagnostisk teknologi og terapi med bedrete leveutsikter for pasientene. I 2010 har vi oppgradert Phillips MR-maskinen ved UNN, innstallert datavare for å gjøre biodynamiske beregninger og etablert samarbeid med institusjoner nasjonalt og internasjonalt (NTNU og Linkjøping). Vi er nå kommet i gang med å teste piloter i MR-systemet. I løpet av 2011 er planene at vi skal gjennomføre en rekke pasientundersøkelser som skal gi oss materiale for å utvikle beregninger av veggtensjon og rupturfare av hovedpulsåren. Prosjektet er et sideprosjekt til det internasjonale aortaregisteret IRAD (International Registry of Aortic Dissections). Vi har i 2010 vært medforfattere på to publikasjoner fra dette registeret. Disse arbeidene er klinisk-epidemiologiske og har vist at kirurgisk behendling bedrer overlevelse ved type A disseksjon uansett alder. I tillegg har vi vist at smerter og refraktær hypertensjon er prediktorer for død ved type B disseksjon og at disse faktorene trolig tilsier tidlig intervensjon i form av kirurgi eller stentgraft.
Vitenskapelige artikler
Elbatarny M, Trimarchi S, Korach A, Di Eusanio M, Pacini D, Bekeredjian R, Myrmel T, Bavaria JE, Desai ND, Sultan I, Brinster DR, Pai CW, Eagle KA, Patel HJ, Peterson MD,

Axillary vs Femoral Arterial Cannulation in Acute Type A Dissection: International Multicenter Data.

Ann Thorac Surg 2024 Jun;117(6):1128. Epub 2024 mar 7

PMID: 38458510

Bossone E, Eagle KA, Nienaber CA, Trimarchi S, Patel HJ, Gleason TG, Pai CW, Montgomery DG, Pyeritz RE, Evangelista A, Braverman AC, Brinster DR, Gilon D, Di Eusanio M, Ehrlich MP, Harris KM, Myrmel T, Isselbacher EM

Acute Aortic Dissection: Observational Lessons Learned From 11 000 Patients.

Circ Cardiovasc Qual Outcomes 2024 Sep;17(9):e010673. Epub 2024 aug 15

PMID: 39145396

Wolfe SB, Sundt TM, Isselbacher EM, Cameron DE, Trimarchi S, Bekeredjian R, Leshnower B, Bavaria JE, Brinster DR, Sultan I, Pai CW, Kachroo P, Ouzounian M, Coselli JS, Myrmel T, Pacini D, Eagle K, Patel HJ, Jassar AS,

Survival after operative repair of acute type A aortic dissection varies according to the presence and type of preoperative malperfusion.

J Thorac Cardiovasc Surg 2024 Jul;168(1):37. Epub 2022 sep 29

PMID: 36333247

Reutersberg B, Gleason T, Desai N, Ehrlich M, Evangelista A, Braverman A, Myrmel T, Chen EP, Estrera A, Schermerhorn M, Bossone E, Pai CW, Eagle K, Sundt T, Patel H, Trimarchi S, Eckstein HH,

Neurological event rates and associated risk factors in acute type B aortic dissections treated by thoracic aortic endovascular repair.

J Thorac Cardiovasc Surg 2024 Jan;167(1):52. Epub 2022 feb 10

PMID: 35260280

Trimarchi S, Gleason TG, Brinster DR, Bismuth J, Bossone E, Sundt TM, Montgomery DG, Pai CW, Bissacco D, de Beaufort HWL, Bavaria JE, Mussa F, Bekeredjian R, Schermerhorn M, Pacini D, Myrmel T, Ouzounian M, Korach A, Chen EP, Coselli JS, Eagle KA, Patel HJ

Editor's Choice - Trends in Management and Outcomes of Type B Aortic Dissection: A Report From the International Registry of Aortic Dissection.

Eur J Vasc Endovasc Surg 2023 Dec;66(6):775. Epub 2023 mai 16

PMID: 37201718

Huckaby LV, Sultan I, Trimarchi S, Leshnower B, Chen EP, Brinster DR, Myrmel T, Estrera AL, Montgomery DG, Korach A, Eckstein HH, Coselli JS, Ota T, Kaiser CA, Eagle KA, Patel HJ, Gleason TG

Sex-Based Aortic Dissection Outcomes From the International Registry of Acute Aortic Dissection.

Ann Thorac Surg 2022 Feb;113(2):498. Epub 2021 jun 2

PMID: 34090668

Harris KM, Nienaber CA, Peterson MD, Woznicki EM, Braverman AC, Trimarchi S, Myrmel T, Pyeritz R, Hutchison S, Strauss C, Ehrlich MP, Gleason TG, Korach A, Montgomery DG, Isselbacher EM, Eagle KA

Early Mortality in Type A Acute Aortic Dissection: Insights From the International Registry of Acute Aortic Dissection.

JAMA Cardiol 2022 Oct 01;7(10):1009.

PMID: 36001309

Braverman AC, Mittauer E, Harris KM, Evangelista A, Pyeritz RE, Brinster D, Conklin L, Suzuki T, Fanola C, Ouzounian M, Chen E, Myrmel T, Bekeredjian R, Hutchison S, Coselli J, Gilon D, O'Gara P, Davis M, Isselbacher E, Eagle K

Clinical Features and Outcomes of Pregnancy-Related Acute Aortic Dissection.

JAMA Cardiol 2021 01 01;6(1):58-66.

PMID: 33052376

Loor G, Gleason TG, Myrmel T, Korach A, Trimarchi S, Desai ND, Bavaria JE, de Vincentiis C, Ouzounian M, Sechtem U, Montgomery DG, Chen EP, Maniar H, Sundt TM, Patel H

Effect of Aortic Valve Type on Patients Who Undergo Type A Aortic Dissection Repair.

Semin Thorac Cardiovasc Surg 2021 May 11. Epub 2021 mai 11

PMID: 33984483

Pupovac SS, Hemli JM, Bavaria JE, Patel HJ, Trimarchi S, Pacini D, Bekeredjian R, Chen EP, Myrmel T, Ouzounian M, Fanola C, Korach A, Montgomery DG, Eagle KA, Brinster DR

Moderate Versus Deep Hypothermia in Type A Acute Aortic Dissection Repair: Insights from the International Registry of Acute Aortic Dissection.

Ann Thorac Surg 2021 12;112(6):1893-1899. Epub 2021 jan 28

PMID: 33515541

Arnaoutakis G, Bianco V, Estrera AL, Brinster DR, Ehrlich MP, Peterson MD, Bossone E, Myrmel T, Pacini D, Montgomery DG, Eagle KA, Bekeredijan R, Shalhub S, de Vincentiis C, Chad Hughes G, Chen EP, Eckstein HH, Nienaber CA, Sultan I

Time of day does not influence outcomes in acute type A aortic dissection: Results from the IRAD.

J Card Surg 2020 Dec;35(12):3467-3473. Epub 2020 sep 16

PMID: 32939836

Trimarchi S, de Beaufort HWL, Tolenaar JL, Bavaria JE, Desai ND, Di Eusanio M, Di Bartolomeo R, Peterson MD, Ehrlich M, Evangelista A, Montgomery DG, Myrmel T, Hughes GC, Appoo JJ, de Vincentiis C, Yan TD, Nienaber CA, Isselbacher EM, Deeb GM, Gleason TG, Patel HJ, Sundt TM, Eagle KA

Acute aortic dissections with entry tear in the arch: A report from the International Registry of Acute Aortic Dissection.

J Thorac Cardiovasc Surg 2019 01;157(1):66-73. Epub 2018 sep 21

PMID: 30396735

Evangelista A, Isselbacher EM, Bossone E, Gleason TG, Eusanio MD, Sechtem U, Ehrlich MP, Trimarchi S, Braverman AC, Myrmel T, Harris KM, Hutchinson S, O'Gara P, Suzuki T, Nienaber CA, Eagle KA,

Insights From the International Registry of Acute Aortic Dissection: A 20-Year Experience of Collaborative Clinical Research.

Circulation 2018 Apr 24;137(17):1846-1860.

PMID: 29685932

Larsen M, Trimarchi S, Patel HJ, Di Eusanio M, Greason KL, Peterson MD, Fattori R, Hutchison S, Desai ND, Korach A, Montgomery DG, Isselbacher EM, Nienaber CA, Eagle KA, Bartnes K, Myrmel T

Extended versus limited arch replacement in acute Type A aortic dissection.

Eur J Cardiothorac Surg 2017 Dec 01;52(6):1104-1110.

PMID: 28977503

Parikh N, Trimarchi S, Gleason TG, Kamman AV, Di Eusanio M, Myrmel T, Korach A, Maniar H, Ota T, Khoynezhad A, Montgomery DG, Desai ND, Eagle KA, Nienaber CA, Isselbacher EM, Bavaria J, Sundt TM, Patel HJ

Changes in operative strategy for patients enrolled in the International Registry of Acute Aortic Dissection interventional cohort program.

J Thorac Cardiovasc Surg 2017 Apr;153(4):S74-S79. Epub 2017 jan 9

PMID: 28168983

Waterford SD, Di Eusanio M, Ehrlich MP, Reece TB, Desai ND, Sundt TM, Myrmel T, Gleason TG, Forteza A, de Vincentiis C, DiScipio AW, Montgomery DG, Eagle KA, Isselbacher EM, Muehle A, Shah A, Chou D, Nienaber CA, Khoynezhad A

Postoperative myocardial infarction in acute type A aortic dissection: A report from the International Registry of Acute Aortic Dissection.

J Thorac Cardiovasc Surg 2017 Mar;153(3):521-527. Epub 2016 nov 14

PMID: 27932024

Myrmel T, Larsen M, Bartnes K

The International Registry of Acute Aortic Dissections (IRAD) - experiences from the first 20 years.

Scand Cardiovasc J 2016 Oct - Dec;50(5-6):329-333. Epub 2016 nov 2

PMID: 27806642

Berretta P, Patel HJ, Gleason TG, Sundt TM, Myrmel T, Desai N, Korach A, Panza A, Bavaria J, Khoynezhad A, Woznicki E, Montgomery D, Isselbacher EM, Di Bartolomeo R, Fattori R, Nienaber CA, Eagle KA, Trimarchi S, Di Eusanio M

IRAD experience on surgical type A acute dissection patients: results and predictors of mortality.

Ann Cardiothorac Surg 2016 Jul;5(4):346-51.

PMID: 27563547

Di Eusanio M, Nienaber CA, Sundt TM, Patel HJ, Trimarchi S, Myrmel T, Eagle KA

Reply: To PMID 25282163.

Ann Thorac Surg 2015 Sep;100(3):1137-8.

PMID: 26354663

Pape LA, Awais M, Woznicki EM, Suzuki T, Trimarchi S, Evangelista A, Myrmel T, Larsen M, Harris KM, Greason K, Di Eusanio M, Bossone E, Montgomery DG, Eagle KA, Nienaber CA, Isselbacher EM, O'Gara P

Presentation, Diagnosis, and Outcomes of Acute Aortic Dissection: 17-Year Trends From the International Registry of Acute Aortic Dissection.

J Am Coll Cardiol 2015 Jul 28;66(4):350-8.

PMID: 26205591

Di Eusanio Marco, Trimarchi Santi, Peterson Mark D, Myrmel Truls, Hughes G Chad, Korach Amit, Sundt Thoralf M, Di Bartolomeo Roberto, Greason Kevin, Khoynezhad Ali, Appoo Jehangir J, Folesani Gianluca, De Vincentiis Carlo, Montgomery Daniel G, Isselbacher Eric M, Eagle Kim A, Nienaber Christoph A, Patel Himanshu J

Root replacement surgery versus more conservative management during type A acute aortic dissection repair.

Ann Thorac Surg 2014 Dec;98(6):2078-84. Epub 2014 okt 3

PMID: 25282163

Dean Joshua H, Woznicki Elise M, O'Gara Patrick, Montgomery Daniel G, Trimarchi Santi, Myrmel Truls, Pyeritz Reed E, Harris Kevin M, Suzuki Toru, Braverman Alan C, Hughes G Chad, Kline-Rogers Eva, Nienaber Christoph A, Isselbacher Eric M, Eagle Kim A, Bossone Eduardo

Cocaine-related aortic dissection: lessons from the International Registry of Acute Aortic Dissection.

Am J Med 2014 Sep;127(9):878-85. Epub 2014 mai 14

PMID: 24835037

Larsen Magnus, Bartnes Kristian, Tsai Thomas T, Eagle Kim A, Evangelista Arturo, Nienaber Christoph A, Suzuki Toru, Fattori Rossella, Froehlich James B, Hutchison Stuart, Sundt Thoralf M, Januzzi James L, Isselbacher Eric M, Montgomery Daniel G, Myrmel Truls

Extent of preoperative false lumen thrombosis does not influence long-term survival in patients with acute type a aortic dissection.

J Am Heart Assoc 2013 Aug;2(4):e000112. Epub 2013 jul 1

PMID: 23817468

Di Eusanio Marco, Patel Himanshu J, Nienaber Christoph A, Montgomery Daniel M, Korach Amit, Sundt Thoralf M, Devincentiis Carlo, Voehringer Matthias, Peterson Mark D, Myrmel Truls, Folesani Gianluca, Larsen Magnus, Desai Nimesh D, Bavaria Joseph E, Appoo Jehangir J, Kieser Teresa M, Fattori Rossella, Eagle Kim, Di Bartolomeo Roberto, Trimarchi Santi

Patients with type A acute aortic dissection presenting with major brain injury: should we operate on them?

J Thorac Cardiovasc Surg 2013 Mar;145(3 Suppl):S213-21.e1.

PMID: 23410778

Teman Nicholas R, Peterson Mark D, Russo Mark J, Ehrlich Marek P, Myrmel Truls, Upchurch Gilbert R, Greason Kevin, Fillinger Mark, Forteza Alberto, Deeb George Michael, Montgomery Daniel G, Eagle Kim A, Isselbacher Eric M, Nienaber Christoph A, Patel Himanshu J

Outcomes of patients presenting with acute type A aortic dissection in the setting of prior cardiac surgery: an analysis from the International Registry of Acute Aortic Dissection.

Circulation 2013 Sep 10;128(11 Suppl 1):S180-5.

PMID: 24030404

Rösner Assami, Avenarius Derk, Malm Siri, Iqbal Amjid, Baltabaeva Aigul, Sutherland George R, Bijnens Bart, Myrmel Truls

Persistent dysfunction of viable myocardium after revascularization in chronic ischaemic heart disease: implications for dobutamine stress echocardiography with longitudinal systolic strain and strain rate measurements.

Eur Heart J Cardiovasc Imaging 2012 Sep;13(9):745-55. Epub 2012 feb 28

PMID: 22379128

Harris Kevin M, Braverman Alan C, Eagle Kim A, Woznicki Elise M, Pyeritz Reed E, Myrmel Truls, Peterson Mark D, Voehringer Matthias, Fattori Rossella, Januzzi James L, Gilon Dan, Montgomery Daniel G, Nienaber Christoph A, Trimarchi Santi, Isselbacher Eric M, Evangelista Arturo

Acute aortic intramural hematoma: an analysis from the International Registry of Acute Aortic Dissection.

Circulation 2012 Sep;126(11 Suppl 1):S91-6.

PMID: 22965999

Trimarchi Santi, Jonker Frederik H W, Hutchison Stuart, Isselbacher Eric M, Pape Linda A, Patel Himanshu J, Froehlich James B, Muhs Bart E, Rampoldi Vincenzo, Grassi Viviana, Evangelista Arturo, Meinhardt Gabriel, Beckman Joshua, Myrmel Truls, Pyeritz Reed E, Hirsch Alan T, Sundt Thoralf M, Nienaber Christoph A, Eagle Kim A

Descending aortic diameter of 5.5 cm or greater is not an accurate predictor of acute type B aortic dissection.

J Thorac Cardiovasc Surg 2011 Sep;142(3):e101-7. Epub 2011 mai 17

PMID: 21592525

Ramanath Vijay S, Eagle Kim A, Nienaber Christoph A, Isselbacher Eric M, Froehlich James B, Montgomery Daniel G, Cooper Jeanna V, Gu Xiaokui, Evangelista Arturo, Voehringer Matthias, Beckman Joshua, Myrmel Truls, Pape Linda, Pyeritz Reed E, Hirsch Alan T, Gilon Dan, Bossone Eduardo

The role of preoperative coronary angiography in the setting of type A acute aortic dissection: insights from the International Registry of Acute Aortic Dissection.

Am Heart J 2011 Apr;161(4):790-796.e1.

PMID: 21473980

Booher Anna M, Isselbacher Eric M, Nienaber Christoph A, Froehlich James B, Trimarchi Santi, Cooper Jeanna V, Demertzis Stefanos, Ramanath Vijay S, Januzzi James L, Harris Kevin M, O'Gara Patrick T, Sundt Thoralf M, Pyeritz Reed E, Eagle Kim A, PubMed.ItemsChoiceType2[]

Ascending thoracic aorta dimension and outcomes in acute type B dissection (from the International Registry of Acute Aortic Dissection [IRAD]).

Am J Cardiol 2011 Jan;107(2):315-20.

PMID: 21211610

Bartnes Kristian, Christensen Toril, Myrmel Truls

Follow-up after acute aortic dissections--time to differentiate?

Scand Cardiovasc J 2011 Feb;45(1):48-53. Epub 2011 jan 11

PMID: 21219251

Trimarchi Santi, Eagle Kim A, Nienaber Christoph A, Rampoldi Vincenzo, Jonker Frederik H W, De Vincentiis Carlo, Frigiola Alessandro, Menicanti Lorenzo, Tsai Thomas, Froehlich Jim, Evangelista Arturo, Montgomery Daniel, Bossone Eduardo, Cooper Jeanna V, Li Jin, Deeb Michael G, Meinhardt Gabriel, Sundt Thoralf M, Isselbacher Eric M, PubMed.ItemsChoiceType2[]

Role of age in acute type A aortic dissection outcome: report from the International Registry of Acute Aortic Dissection (IRAD).

J Thorac Cardiovasc Surg 2010 Oct;140(4):784-9. Epub 2010 feb 21

PMID: 20176372

Trimarchi Santi, Eagle Kim A, Nienaber Christoph A, Pyeritz Reed E, Jonker Frederik H W, Suzuki Toru, O'Gara Patrick T, Hutchinson Stuart J, Rampoldi Vincenzo, Grassi Viviana, Bossone Eduardo, Muhs Bart E, Evangelista Arturo, Tsai Thomas T, Froehlich Jim B, Cooper Jeanna V, Montgomery Dan, Meinhardt Gabriel, Myrmel Truls, Upchurch Gilbert R, Sundt Thoralf M, Isselbacher Eric M, PubMed.ItemsChoiceType2[]

Importance of refractory pain and hypertension in acute type B aortic dissection: insights from the International Registry of Acute Aortic Dissection (IRAD).

Circulation 2010 Sep;122(13):1283-9. Epub 2010 sep 13

PMID: 20837896

Myrmel og medarbeidere

Wall strenght in dissected aortas

Søkt NFR NASAT-programmet

Deltagere
  • Torgil Riise Vangberg Prosjektdeltaker
  • Derk Avenarius Prosjektdeltaker
  • Øyvind Jakobsen Prosjektdeltaker
  • Truls Myrmel Prosjektleder
  • Kristian Bartnes Prosjektdeltaker
  • Magnus Larsen Doktorgradsstipendiat
  • Jan Norum Prosjektdeltaker
  • Torvind Næsheim Prosjektdeltaker

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport, Helse Nord

Personvern  -  Informasjonskapsler